Γκέλυ Καλαμπάκα©
"Θέλω να πάω στην Αφρική! Μπορούμε να φτιάξουμε τους εαυτούς μας από την αρχή, μεθυσμένοι από την ομορφιά. Τόση ομορφιά, που σου καίγονται τα μάτια…".
Η ομάδα Γκαράζ και ο Θεοδόσης Τανής συστήνουν στο ελληνικό κοινό το "Raised in Captivity" του Νίκι Σίλβερ, μία από τις πρεμιέρες που έρχονται μετά το Πάσχα. Ο Σεμπάστιαν, ένας νεαρός άνεργος δημοσιογράφος, ζει απομονωμένος από τους ανθρώπους τα τελευταία δέκα χρόνια, ανίκανος να διαχειριστεί το χαμό του συντρόφου του. 'Όταν η μητέρα του ξαφνικά πεθαίνει, αναγκάζεται να επιστρέψει στην πόλη όπου μεγάλωσε. Εκεί θα ξεκινήσει μια σειρά τυχαίων γεγονότων που θα τον ταράξουν και θα τον κάνουν να αναθεωρήσει τις βεβαιότητές του: η συναισθηματικά ευάλωτη αδελφή του που δεν θέλει με τίποτα να τον αποχωριστεί, ο σύζυγός της που εγκαταλείπει την ιατρική για να αφοσιωθεί στη ζωγραφική, η ψυχολόγος του που δυσκολεύεται να αντέξει την απόρριψη και φτάνει στις πιο ακραίες λύσεις… 'Όλα μοιάζουν να τον φέρνουν προ των ευθυνών του με έναν εντελώς δυσάρεστο τρόπο, εκτός από την επικοινωνία του με τον καλύτερό του φίλο – έναν φυλακισμένο, καταδικασμένο για φόνο, που δεν έχει συναντήσει ποτέ.

Η παράσταση που θα κάνει πρεμιέρα στις 25 Απριλίου στο Θέατρο "Μπέλλος" για έναν σύντομο κύκλο, πραγματεύεται με τον πιο κωμικοτραγικό τρόπο το παράδοξο των ανθρώπινων σχέσεων, τη μοναξιά, τη βία, την απώλεια και τη μνήμη. Στη διάρκεια του έργου, οι χαρακτήρες καλούνται να υπάρξουν σε έναν κόσμο όπου όλα τα γνωστά συστήματα, όλα όσα κρατούσαν μέχρι σήμερα τον κόσμο στη θέση του -από την θρησκεία και την επιστήμη, μέχρι την τέχνη και την πολιτική- καταρρέουν με εκκωφαντικό τρόπο μπροστά στα αμήχανα μάτια τους. Και είναι αυτή η πιο καίρια στιγμή για να αναρωτηθούν: ποιο παιδικό τραγούδι θα χώσω πρόχειρα στις τσέπες μου, αν χρειαστεί να περάσω τρέχοντας τα σύνορα;".

Το σκηνοθετικό σημείωμα του Θεοδόση Τανή
Ο Νίκι Σίλβερ, γνωστός στο ελληνικό κοινό από τα έργα του "Χοντροί άντρες με φούστες", "The Lyons" κ.ά, γράφει σε αυτή την ρευστή, γκρίζα ζώνη που βρίσκεται μεταξύ κωμωδίας και δράματος. Οι χαρακτήρες του, άνθρωποι τραυματισμένοι και ευάλωτοι, ξέρουν καλά πώς να διεκδικούν, να εκφράζουν, να ορμούν με φόρα στην πρώτη γραμμή της μάχης, αλλά και να οπισθοχωρούν την κατάλληλη στιγμή, λίγο πριν κερδίσουν αυτό που πραγματικά θέλουν ή λίγο πριν ηττηθούν από αυτό.
Πώς ζει, σήμερα, ο άνθρωπος του "πολιτισμένου" κόσμου;
Οι χαρακτήρες του έργου μας είναι άνθρωποι μεγαλωμένοι στην αιχμαλωσία, ναι. 'Άνθρωποι που μεγάλωσαν στη σκιά, κρύβοντας τους πιο κρυφούς και όμορφους χρωματισμούς της ύπαρξής τους. 'Άνθρωποι που οδηγήθηκαν ακόμα και στην ασθένεια (σωματική και ψυχική) πνιγμένοι από πράγματα δικά τους που δεν έβρισκαν δρόμο προς τα έξω. Χωμένοι στην πιο βαθιά, σκοτεινή τρύπα, ξεχασμένοι απ’ όλους, ψάχνουν μανιωδώς το φως και την αγνότητα, το λευκό χρώμα που όλους μας τύλιξε κάποτε και όλους θα μας τυλίξει οριστικά μια μέρα. Είναι αυτή ακριβώς η κραυγή, αυτή η αναζήτηση του λευκού, που φαίνεται σήμερα περισσότερο από ποτέ άλλοτε, να μας συνδέει γερά με τους προγόνους μας, με εκείνους που υπήρξαν πριν από εμάς, και οι οποίοι έθεσαν τις βάσεις της ζωής μας όπως την ξέρουμε και όπως την απολαμβάνουμε. Είναι αυτό ακριβώς το βλέμμα προς το φως, αυτή ακριβώς η "συγγένεια", η κοινή ανθρώπινη εμπειρία που πεισματικά επιβιώνει στους στριμωγμένους δρόμους των μεγάλων μητροπόλεων του κόσμου και μας συνδέει με τους φίλους μας στην άλλη άκρη της Γης.
Οι άνθρωποι που θα σας παρουσιάσουμε πάνω στη σκηνή, συναντούν το κοινό κάτω από έναν ουρανό που έχει πάρει φωτιά. Λίγο πριν καεί ο κόσμος και λίγο πριν γεννηθεί οδυνηρά ο νέος, αποχαιρετούν το χειμώνα για μια αβέβαιη άνοιξη - ακόμα και αν αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να συρθούν στα τυφλά, ως τις εσχατιές του κόσμου.

Ο Θεοδόσης Τανής υπογράφει τη μετάφραση και τη σκηνοθεσία, ο Θοδωρής Οικονόμου την πρωτότυπη μουσική και το ηχητικό τοπίο, η Χαρά Κυριαζή τα σκηνικά και τα κοστούμια, ο Χρήστος Μπαλαγιάννης τους φωτισμούς, ενώ σύμβουλος κίνησης είναι η Χρυσηίς Λιατζιβίρη.
Ερμηνεύουν οι: Αγαμέμνων Καλογράνης, Λήδα Μανούσου Αλεξίου, Μιχαήλ Μελίσσης, Ντορίτα Μπακατσέλου, Τάσος Προβιάς.
Προπώληση εισιτηρίων: more.com
Περισσότερες πληροφορίες
Raised in captivity
Μια τραγικωμωδία για το παράδοξο των ανθρώπινων σχέσεων, τη μοναξιά, τη βία και τη μνήμη, με πρωταγωνιστή τον Σεμπάστιαν, έναν νεαρό, άνεργο δημοσιογράφο, αντιμέτωπο με δύο ηχηρές απώλειες. Ζει απομονωμένος, ανίκανος να διαχειριστεί το χαμό του συντρόφου του, όταν ξαφνικά η μητέρα του πεθαίνει, αναγκάζεται να επιστρέψει στην πόλη όπου μεγάλωσε. Εκεί θα ξεκινήσει μια σειρά τυχαίων γεγονότων που θα τον κάνουν να αναθεωρήσει τις βεβαιότητές του: η συναισθηματικά ευάλωτη αδελφή του που δεν θέλει με τίποτα να τον αποχωριστεί, ο σύζυγός της που εγκαταλείπει την ιατρική για να αφοσιωθεί στη ζωγραφική, η ψυχολόγος του που δυσκολεύεται να αντέξει την απόρριψη και φτάνει σε ακραίες λύσεις…



