"Μεταμόρφωση": Η Σίσσυ Δουτσίου μας μίλησε για την επιστροφή της στον ίδιο ρόλο για 5η χρονιά

Ο ρόλος του Γκρέγκορυ Σάμσα έχει γίνει "δεύτερη φύση" για τη Σίσσυ Δουτσίου, η οποία τον ερμηνεύει για 5η χρονιά. Τη ρωτήσαμε για τη δική της προσωπική σύνδεση με τον ήρωα, αλλά και με το έργο Μεταμόρφωση του Φραντς Κάφκα, και εκείνη μας απάντησε.

Μεταμόρφωση

"Μέσα σε πέντε χρόνια ερμηνείας του Γκρέγκορυ Σάμσα, η εσωτερική διαδρομή του ρόλου έχει εξελιχθεί σε μια βαθιά υπαρξιακή περιπλάνηση. Ξεκίνησε ως έκρηξη του υποσυνείδητου, με το σώμα να δημιουργεί τη συνθήκη ενός πλάσματος που διψά για επαφή αλλά πεθαίνει στην απόλυτη μοναξιά. Στην πορεία, το σώμα αποσυνδέθηκε από το νου, φέρνοντας στην επιφάνεια τα όρια της ανθρώπινης συμπόνιας, με τη μετάλλαξη να μετατρέπεται σε προσωπική φυλακή. Σταδιακά, για να αναπνεύσει, ο χαρακτήρας εκδήλωσε το αρχέτυπο του ανθρώπου: οι λέξεις έγιναν φθόγγοι, η κίνηση μετατράπηκε σε έρπυση, η εργασία σε παραίτηση. Τώρα πια, ο Γκρέγκορυ στέκεται αγριεμένος μπροστά στη συνειδητοποίηση μιας ζωής που δεν κατάφερε ποτέ να ζήσει. Για πρώτη φορά αντιλαμβάνεται πως δεν υπήρξε ποτέ πραγματικά ο εαυτός του, αλλά ένα πρότυπο καλού ανθρώπου, δέσμιος των κοινωνικών προσδοκιών.

Μεταμόρφωση
©Γιώργος Νικολαϊδης

Επιθυμούμε απεγνωσμένα κάτι διαφορετικό από την καθημερινότητά μας, αλλά ο φαύλος κύκλος των υποχρεώσεων δεν μας επιτρέπει να δραπετεύσουμε. Μοιάζει με όλους εμάς που λαχταρούμε μια άλλη ζωή – να είχαμε γεννηθεί αλλού, να είχαμε διαφορετικούς γονείς, άλλους συντρόφους, να μη δουλεύαμε καθόλου, να ταξιδεύαμε, να αναζητούσαμε έναν νέο έρωτα μέσα στη μοναξιά μιας συζυγικής σχέσης, να ερωτευόμασταν ξανά την πόλη και τους φίλους μας. Το σοκάκι που οδηγεί στη διαφυγή είναι πάντα εκεί, στην άκρη της πόλης, αλλά παραμένει επίτηδες σκοτεινό για να τρομάζει τους περαστικούς, να μην τολμήσουν ποτέ να το διαβούν. Αυτός είναι ο πολιτισμός μας – ένας μηχανισμός που αρρωσταίνει και εξοντώνει το διαφορετικό στην κεντρική πλατεία του χωριού. Και το χωριό είναι η παρέα, οι σχέσεις, η οικογένεια, οι εργασιακοί χώροι. Ο Γκρέγκορυ τελικά δεν επιλέγει κανένα δρόμο διάσωσης, εξαϋλώνεται από την απουσία κατανόησης και την απόλυτη κούραση, για μια ζωή που θα ήθελε να ζήσει αλλά δεν κατάφερε ποτέ να φανταστεί.

Τάσος Σαγρής
Ο Τάσος Σαγρής είναι ο σκηνοθέτης της "Μεταμόρφωσης" του Κάφκα που ανέβασε το +Ινστιτούτο [Πειραματικών Τεχνών]

Η ενασχόλησή μου με αυτόν τον ρόλο ξεκίνησε στο Μπαλί, όπου το θέατρο αποτελεί μια γέφυρα ανάμεσα στον κόσμο των θνητών και των πνευμάτων. Εκεί, κάθε παράσταση είναι μια ιερή πράξη, μια τελετουργία που θεραπεύει την κοινότητα. Με αυτό το πνεύμα προσεγγίσαμε τη "Μεταμόρφωση" με το σκηνοθέτη Τάσο Σαγρή – ως μια αλληγορία για την ανθρώπινη ύπαρξη που αδυνατεί να ακολουθήσει τους κώδικες και τους ρυθμούς της εποχής της. Το έργο αντικατοπτρίζει τους φόβους, τις ελπίδες και την αλήθεια ενός συλλογικού σώματος που έχει εξουθενωθεί από την εργασία, που έχει εξοντωθεί από το χρόνο που αφιερώνει σε αυτή, από επιλογές που μας οδηγούν συνεχώς σε νέα αδιέξοδα.

Η "Μεταμόρφωση" του Φραντς Κάφκα, εκατό χρόνια μετά τον θάνατό του, παραμένει τραγικά επίκαιρη. Εμφανίζει τον ψυχικό πόλεμο που βιώνουμε όλοι σήμερα - έναν άνθρωπο που θέλει να εξεγερθεί, θέλει να ζήσει αλλιώς, θέλει να πραγματώσει κάτι σπουδαίο αλλά δεν ξέρει το πώς και το γιατί. Καθώς μεγαλώνουμε, συνειδητοποιούμε ότι αυτός ο κόσμος μπορεί να μας πονέσει πολύ περισσότερο από ότι νομίζαμε στα νιάτα μας. Ερχόμαστε αντιμέτωποι με την κόλαση της επανάληψης, μιας ρουτίνας όπου ξαφνικά ξυπνάς ένα πρωί και έχεις γεράσει, και δεν έχεις καταφέρει τίποτα από όσα ήθελες να κάνεις, τίποτα πέρα από τον επιτακτικό αγώνα για την επιβίωση. Η ζωή περνά από πάνω σου σαν ένα σύννεφο μιας μουντής ημέρας, και δεν γνωρίζεις αν πραγμάτωσες τελικά τον σκοπό της ύπαρξής σου ή ποιος ήταν τελικά αυτός ο σκοπός.

Η πρεμιέρα είναι στις 14/12

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Μεταμόρφωση

  • Δραματοποιημένο Διήγημα
  • Διάρκεια: 65 '

Ένας νεαρός υπάλληλος μετά από δέκα χρόνια συνεχούς επανάληψης του ίδιου, σταθερού, καθημερινού προγράμματος, ξαφνικά, αδυνατεί να επαναλάβει τις ίδιες παγιωμένες κινήσεις, στην αριστουργηματική αλληγορία του Φραντς Κάφκα που παίζεται για 6η χρονιά. Ο κόσμος γύρω του γίνεται εχθρικός και ο ίδιος γίνεται εχθρός του κόσμου, ένα παράσιτο. Ο Πατέρας και η Μάνα, η Αδελφή, ο Προϊστάμενος, όλοι όσοι μέχρι εκείνη τη στιγμή τον είχαν ως πρότυπο, ξαφνικά γίνονται εχθροί· και αυτός, αδυνατώντας να ανταπεξέλθει στη ρουτίνα και τους ρόλους που όλοι του έχουν επιβάλλει, γίνεται εχθρός τους. Η ίδια η απραξία διαλύει ό,τι έχει απομείνει όρθιο σε ένα σαθρό πεδίο επίφασης και προσποιητής κανονικότητας. Ο κώδικας της υπακοής διαλύεται από αυτούς που αδυνατούν πλέον να υπακούσουν στις επιβεβλημένες και προγραμματισμένες συμπεριφορές, αυτούς που πλέον δεν μπορούν να συνεχίσουν να κάνουν όσα όλοι «πρέπει» να κάνουμε.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Ξανά sold out η παράσταση "Οι γριές που μαζεύουν την τσουκνίδα"

Μαγειρική, μαγεία και μυστικοί γυναικείοι κώδικες της Θεσσαλίας για τελευταία φορά στη σκηνή. Last call για τη sold out παράσταση "Οι γριές που μαζεύουν την τσουκνίδα".

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
07/08/2026

"Grinch": Ο αγαπημένος πράσινος γκρινιάρης ζωντανεύει στη σκηνή

"Πως ο Grinch έκλεψε τα Χριστούγεννα" είναι ο τίτλος της παράστασης για όλη την οικογένεια που θα δούμε στο Christmas Theater με την υπογραφή του Φωκά Ευαγγελινού.

Περιμένοντας το "Θαύμα" στη Στοά Αρσακείου

Δέκα χρόνια μετά τη συγγραφή του, "Το Θαύμα" του Τζουζέπε Μάσα παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Μια τραγικά επίκαιρη αλληγορία για τη συνύπαρξη, τη μνήμη και την αλληλεγγύη στον σύγχρονο κόσμο.

Ο "Θαυματοποιός" μετά τα ανοιχτά θέατρα έρχεται στο Θέατρο Μπέλλος

Πίστη, αλήθεια ή μια επικίνδυνη αυταπάτη; Από τις 10 Οκτωβρίου, ο Θανάσης Δόβρης φέρνει στη σκηνή του "Μπέλλος" τον "Θαυματοποιό", ένα αριστουργηματικό υπαρξιακό δράμα για τα όρια της τέχνης, τη μνήμη και τη φθορά του χαρίσματος.

Last call για το 10ο Εργαστήριο Αρχαίου Δράματος του Φεστιβάλ Φιλίππων

Από 24 Αυγούστου έως 3 Σεπτεμβρίου, τρεις καταξιωμένοι θεατράνθρωποι καθοδηγούν μια ομάδα νέων ερμηνευτών σε μονοπάτια πειραματισμού και δημιουργίας, παράλληλα με το 69ο Φεστιβάλ Φιλίππων.

Sam Morril: Ο κορυφαίος Νεοϋορκέζος του stand up comedy στο Θέατρο Ακροπόλ

Ο κωμικός Sam Morril έρχεται για πρώτη φορά στην Αθήνα στις 2 Σεπτεμβρίου 2026 και προλαβαίνετε ακόμα να κλείσετε εισιτήριο για το καταιγιστικό stand up comedy σόου του.

"Άμμος" στο Θέατρο Άβατον: Ένα αναλόγιο για δύο άντρες

Ο Βλάσης Πασιούδης και ο Μάνος Θηραίος επί σκηνής, σε ένα ξεχωριστό αναλόγιο, συστήνουν το νέο τους έργο.