Με ποιο έργο επιστρέφουν στο υπόγειο του Bios ο Κώστας Κουτσολέλος και η Δώρα Στυλιανέση;

Τόσο μικρό, αλλά τόσο σπουδαίο το διήγημα “Το παλτό” του Νικολάϊ Γκόγκολ ενέπνευσε τον Κώστα Κουτσολέλο και τη Δώρα Στυλιανέση για τη δημιουργία της παράστασης που θα παρουσιάσουν στο Bios Basement.

Το παλτό και μία ιστορία υδρωπικίας, Κουτσολέλος-Στυλιανέση Ε. Στρούλια ©

Πόσο δύσκολο είναι η απόκτηση ενός παλτού; Για ένα και μόνο "παλτό", αγωνίζεται ο ήρωας του Νικολάϊ Γκόγκολ, το οποίο καταφέρνει να αποκτήσει μετά από τρομερές δυσκολίες. Και το αποτέλεσμα; Αντί να τον αποζημιώσει, του προκαλεί νέες τραγικές περιπέτειες…Ο αγώνας για την ζωή, κάτω από το βάρος της απαξίωσης της φτώχειας και της εκμετάλλευσης, μας κάνει να νιώθουμε το κείμενο αυτό δικό μας…Ο Γκόγκολ αποτελεί μια εξέχουσα μορφή στη Ρωσική λογοτεχνία, έχει τον τρόπο να αποκαλύπτει και να σαρκάζει τις  ταπεινότητες του ανθρώπου, την απληστίας και την ανοησία. Η δράση του άρχισε και τελείωσε μέσα στο πρώτο μισό του 19ου αιώνα, τα έργα του παραμένουν τραγικά επίκαιρα και συνεχίζουν να εμπνέουν. Ο Κώστας Κουτσολέλο και η Δώρα Στυλιανέση εμπνεύστηκαν από το έργο του Γκόγκολ "Το παλτό" για την παράσταση τους "Το παλτό και μία ιστορία υδρωπικίας” που θα παρουσιάσουν στο Bios Basement, από 17 Οκτωβρίου. 

Το παλτό και μία ιστορία υδρωπικίας, Κουτσολέλος, Στυλιανέση
Ε. Στρούλια ©

Ένας από τους επιδραστικότερους ηθοποιούς, σκηνοθέτες της γενιάς του ο Κουτσολέλος, σαρκάζει και αυτοσαρκάζεται χωρίς ταμπού και με την αμεσότητα που σχολιάζει με καυστικά χαϊκού, τα πάντα και τους πάντες, μέσα από το κανάλι επικοινωνίας των social media, έτσι στήνει και τις παραστάσεις του ποντάροντας στην ομαδική δουλειά. Οι συνεργάτες του είναι καλλιτέχνες που βλέπουν το θέατρο ως μια ρεαλιστική εμπειρία που θεματολογικά συνδιαλέγεται με τις αναπόφευκτες ρήτρες της ζωής: πόνος, απελπισία, απώλεια κ.ά. Με τη Δώρα Στυλιανέση συναντήθηκαν στο 2023 στο αινιγματικό έργο του Γιώργου Χειμωνά "Ο γιατρός Ινεότης", ένα έργο για τον θάνατο, για το τέλος της ανθρωπότητας και για την ανάγκη να εμφανιστεί ένα νέο είδος ανθρώπων, ανώτερο πιο σοφό και πιο δίκαιο. Τώρα, οι δυο τους γράφουν και πρωταγωνιστούν στην παράσταση "Το παλτό και μία ιστορία υδρωπικίας”, μια παράσαση που όπως λένε οι ίδιοι είναι γυμνή "με μοναδικό μέσο τα σώματα των ηθοποιών, ανυπεράσπιστα και έκθετα μπροστά στα μάτια των ηθοποιών. Μια περφόρμανς για την χαμένη παιδική ηλικία, για την κούραση της ενηλικίωσης, και για την τέχνη ως μοναδικό καταφύγιο”.

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Οι πρεμιέρες τις εβδομάδας (02-06/11)

Νέες παραγωγές και επαναλήψεις κάνουν πρεμιέρα αυτήν την εβδομάδα και ξεχωρίζουν.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
02/11/2026

Βασίλης Μαγουλιώτης: "Για να φτάσουμε στην ουσία, έπρεπε πρώτα να γελάσουμε πολύ"

Ο Βασίλης Μαγουλιώτης μάς μιλά για τη δημιουργική χημεία του με τον Γιάννη Νιάρρο, το ακραίο χιούμορ και τις σκοτεινές πλευρές του "Μπόμπυ ή Άβολες κουβέντες με ζώα" του Rob Hayes, που σκηνοθετεί στην Κιβωτό από τις 3 Νοεμβρίου.

Αποκλειστικό: Η Λίλλυ Μελεμέ συναντιέται "Κατά Μέτωπον" με το έργο της Χριστίνας Λαμπούση

Ένα καλά κρυμμένο οικογενειακό μυστικό και μια σειρά από ανατροπές έρχονται στο φως στη νέα παράσταση της Χριστίνας Λαμπούση, σε σκηνοθεσία Λίλλυς Μελεμέ, που κάνει πρεμιέρα τον Νοέμβριο στο Θέατρο Εν Αθήναις.

Αστέρες της Opéra de Paris φέρνουν τη λάμψη του κλασικού μπαλέτου στην Αθήνα

Δέκα κορυφαίοι χορευτές της Opéra de Paris συναντιούνται στη σκηνή του Christmas Theater, σε μια βραδιά με εμβληματικά pas de deux και έργα του κλασικού ρεπερτορίου.

Θέατρο Τζένη Καρέζη: η Τζένη Κόλλια ανοίγει το "σπίτι" της σε ένα θέατρο συλλογικό

Έχοντας αναλάβει τα ηνία του ιστορικού θεάτρου και με νωπή ακόμη την απώλεια του Κώστα Καζάκου, η Τζένη Κόλλια μας υποδέχεται στο "σπίτι" της που κάθε μέρα γίνεται και πιο ανοιχτό και μας μιλά για το μέλλον του.

Πανσέληνος (Vollmond) της Πίνα Μπάους: ένας μεγάλος έρωτας ή λίγη αγάπη κάθε μέρα;

Ένα καλειδοσκοπικό σωματικό βλέμμα στην επιθυμία και την αγάπη. Το Tanztheater Wuppertal Pina Bausch επιστρέφει στην Αθήνα, στο Μέγαρο Μουσικής, με την "Πανσέληνο", με τα εισιτήρια και για τις τέσσερις παραστάσεις (6-9 Νοεμβρίου) να έχουν εξαντληθεί.

Το "Εσύ και τα σύννεφά σου" επιστρέφει για 2η χρονιά

Ο Κώστας Φιλίππογλου σκηνοθετεί και παίζει μαζί με τους Γιάννη Βαρβαρέσο, Βίκυ Καλπάκα και Δάφνη Καφετζή στο ιδιαίτερο κωμικό υπαρξιακό θρίλερ "Εσύ και τα σύννεφά σου", που κάνει πρεμιέρα στο Θέατρο Μετς, στις 2 Νοεμβρίου.