"Οι οικοδόμοι της Αυτοκρατορίας": Ο Μπορίς Βιάν παίζεται για πρώτη φορά στην ελληνική σκηνή

Ο αμφιλεγόμενος στην εποχή του συγγραφέας των "Θα φτύσω στους τάφους σας" και “Αφρός των ημερών”, Μπορίς Βιάν, ανεβαίνει για πρώτη φορά στην ελληνική σκηνή.

Οικοδόμοι της Αυτοκρατορίας Χάρης Γερμανίδης©

Το υπαρξιακό ή και ψυχολογικό θρίλερ έως την κοινωνικοπολιτική αλληγορία και την μοντέρνα δυστοπία αγγίζουν οι "Οικοδόμοι της Αυτοκρατορίας" που ετοιμάζονται να κάνουν πρεμιέρα στο θέατρο 104. Ο λόγος για το αριστούργημα του Μπορίς Βιάν που παίζεται για πρώτη φορά στην ελληνική σκηνή σε μετάφραση και σκηνοθεσία της Σοφίας Καλογιάννη. Το "Les Batisseurs d’Empire” του συγγραφέα των "Θα φτύσω στους τάφους σας" και "Αφρός των ημερών” κι ενός από τους σημαντικότερους διανοούμενους της μεταπολεμικής Γαλλίας, έκανε πρεμιέρα το 1959 στο Παρίσι, σε σκηνοθεσία του Ζαν Βιλάρ, και απαγορεύτηκε έως το 1962. 

Η ιστορία λαμβάνει χώρα μέσα σε ένα απροσδιόριστο συγκρότημα διαμερισμάτων, όπου μια τριμελής μεσοαστική οικογένεια, μαζί με την οικιακή της βοηθό, καταδιώκεται από έναν ανεξήγητο και τρομακτικό θόρυβο, γεγονός που την αναγκάζει να δραπετεύει συνεχώς από το ένα διαμέρισμα στο άλλο. Σε έναν κόσμο υπό κατάρρευση που διαρκώς συρρικνώνεται, η εκτόνωση της πίεσης είναι αναπόφευκτη και οδηγεί σε ακραίες συμπεριφορές. 

Οικοδόμοι της Αυτοκρατορίας
Χάρης Γερμανίδης©

Ο Μπορίς Βιάν διασυνδέει ευφυώς το συλλογικό με το ατομικό

Γράφει στο σκηνοθετικό της σημείωμα η Σοφία Καλογιάννη: Το τολμηρό αυτό κείμενο, το οποίο εντάσσεται στο θέατρο του παραλόγου και χαρακτηρίζεται από το γνωστό σουρεαλιστικό χιούμορ του συγγραφέα, επιτρέπει πολλά επίπεδα ανάγνωσης. Από το υπαρξιακό ή ψυχολογικό θρίλερ έως την κοινωνικοπολιτική αλληγορία και την μοντέρνα δυστοπία. Ο Μπορίς Βιάν διασυνδέει ευφυώς το συλλογικό με το ατομικό, καθώς η ιστορική παθογένεια παραλληλίζεται με την κοινωνική αλλά και την ατομική (η έμμεση αναφορά του συγγραφέα στο αποικιοκρατικό παρελθόν της χώρας του, ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη τα κινήματα ανεξαρτησίας της Αλγερίας, είναι πρόδηλη). 

Εστιάζοντας στα διαχρονικά του στοιχεία, η συγκεκριμένη απόδοση αποφεύγει να προσδιορίσει το χωροχρονικό πλαίσιο του έργου, το οποίο στηλιτεύει την υποκρισία και ουσιαστικά σαρκάζει την κατάρρευση και την αποτυχία των αξιών του νεότερου δυτικού πολιτισμού. Η κριτική της αστικής τάξης και του πατριαρχικού μοντέλου, το αντιπολεμικό ιδεώδες, οι σχέσεις εξουσίας, η έλλειψη επικοινωνίας, αλλά και το υπαρξιακό αδιέξοδο, αποτελούν βασικούς θεματικούς άξονες πάνω στους οποίους ο συγγραφέας συνυφαίνει αριστοτεχνικά την πλοκή της ιστορίας του. 

Οικοδόμοι της Αυτοκρατορίας
Χάρης Γερμανίδης©

Η πρεμιέρα προγραμματίζεται για τις 5 Οκτωβρίου στο θέατρο 104. Παίζουν οι ηθοποιοί Γιώργος Χουλιάρας, Μαρία Μπρανίδου, Ειρήνη Δάμπαση, Χριστίνα Δενδρινού, Παναγιώτης Τζαφέρης, Κατερίνα Κασσάνδρα

Τα σκηνικά και τα κοστούμια υπογράφει η Μαρίσα Σουλιώτη, την κίνηση-χορογραφία ο Κωνσταντίνος Καρβουνιάρης, τη μουσική και τον ηχητικό σχεδιασμό ο Στέλιος Γιαννουλάκης και τους φωτισμούς η Στέβη Κουτσοθανάση. 

Οικοδόμοι της Αυτοκρατορίας
Χάρης Γερμανίδης©

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα που χαρακτηρίστηκε ως ένα "διαρκές σκάνδαλο"

Ο Μπορίς Βιάν γεννήθηκε το 1920. Πολύπλευρη προσωπικότητα, μηχανολόγος μηχανικός στο επάγγελμα εκτός από το συγγραφικό του έργο είχε να επιδείξει και μια αξιόλογη παρουσία στη μουσική (έπαιζε τρομπέτα και τραγουδούσε) και στον κινηματογράφο. Έγραψε μεταξύ άλλων μυθιστορήματα, θεατρικά έργα και ποιήματα. Γνωστός, τα πρώτα χρόνια της Απελευθέρωσης και του υπαρξισμού, ως "ο πρίγκιπας του Σαιν-Ζερμαίν-ντε Πρε", συγχρωτίστηκε με τον Ζαν-Πολ Σαρτρ, τη Σιμόν ντε Μποβουάρ και τον Ρεϊμόν Κενό.

Τα βιβλία του ανακαλύπτονται εκ νέου τη δεκαετία του '60 και γίνονται αναγνώσματα καλτ για τη γενιά του Μάη του '68, αλλά και για τις μετέπειτα γενιές. Ο "αιώνιος έφηβος", κατά τον Μορίς Ναντό, εξακολουθεί να σαγηνεύει τους απανταχού αναγνώστες του. Ο Μπορίς Βιάν πέθανε το 1959 σε ηλικία 39 ετών, ενώ παρακολουθούσε δοκιμαστική προβολή για τη μεταφορά του "Θα φτύσω τους τάφους σας" στον κινηματογράφο.

Οικοδόμοι της Αυτοκρατορίας
Χάρης Γερμανίδης©

Σήμερα, ο συγγραφέας που αντιμετωπίστηκε ως "διαρκές σκάνδαλο" και δεύτερης κατηγορίας όσο ζούσε, θεωρείται από τους σημαντικότερους διανοούμενους της μεταπολεμικής Γαλλίας, πρόδρομος του "Νέου Μυθιστορήματος" ("Nouveau Roman") σύμφωνα με τον ίδιο τον "πατέρα" του νέου λογοτεχνικού ρεύματος, τον  Αλέν Ρομπ-Γκριγιέ.

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Οι Οικοδόμοι της Αυτοκρατορίας

  • Δράμα
  • Διάρκεια: 80 '

Σε ένα απροσδιόριστο συγκρότημα διαμερισμάτων, μια Μια τριμελής μεσοαστική οικογένεια και η οικιακή βοηθός της καταδιώκεται από έναν ανεξήγητο και τρομακτικό θόρυβο, γεγονός που την αναγκάζει να δραπετεύει συνεχώς από το ένα διαμέρισμα στο άλλο. Με φόντο έναν κόσμο υπό κατάρρευση διαδραματίζεται το πρωτόπαικτο δυστοπικό θρίλερ με κοινωνικοπολιτικές προεκτάσεις από τον συγγραφέα των «Θα φτύσω στους τάφους σας» και «Αφρός των ημερών» κι ενός από τους σημαντικότερους διανοούμενους της μεταπολεμικής Γαλλίας. Ο Μπόρις Βιάν διασυνδέει ευφυώς το συλλογικό με το ατομικό, καθώς η ιστορική παθογένεια παραλληλίζεται με την κοινωνική αλλά και την ατομική (η έμμεση αναφορά του συγγραφέα στο αποικιοκρατικό παρελθόν της χώρας του, ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη τα κινήματα ανεξαρτησίας της Αλγερίας, είναι πρόδηλη), σύμφωνα με τη σκηνοθέτιδα.

104

Ευμολπιδών 41, Γκάζι

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

"Αινιγματικές παραλλαγές": Γιάννης Μπέζος & Πυγμαλίων Δαδακαρίδης περιοδεύουν αυτό το καλοκαίρι

Η πρώτη θεατρική σκηνοθεσία του Σωτήρη Τσαφούλια, που έχουν παρακολουθήσει περισσότεροι από 200.000 θεατές σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, επιστρέφει αυτή τη φορά σε περιοδεία, με τους δύο καταξιωμένους ηθοποιούς.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
05/05/2025

Δήμος Αθηναίων και Εθνικό Θέατρο ενώνουν τις δυνάμεις τους

Ο Δήμος Αθηναίων και το Εθνικό Θέατρο στέλνουν ένα ηχηρό μήνυμα συνεργασίας για έναν πολιτισμό ανοικτό, προσβάσιμο και ζωντανό – στην καρδιά της πόλης και για όλους τους πολίτες.

Η "Ανδρόμαχη" της Μαρίας Πρωτόπαππα μάς αποκαλύπτεται: Δείτε φωτογραφίες

Βλέπουμε εικόνες από το αισθητικό σύμπαν της τραγωδίας του Ευριπίδη που θα δούμε στην Επίδαυρο, όπου πρωταγωνιστεί η σκηνοθέτρια μαζί με τους Αργύρη Ξάφη, Γιάννη Νταλιάνη, Δημήτρη Πιατά, Τάσο Λέκκα, Στέλλα Γκίκα.

Στέφανος Κακαβούλης: "Ο Άνθρωπος του Βιτρούβιου μας θυμίζει πως σκοπός είναι να βρούμε την αρμονία"

Ο συγγραφέας και ηθοποιός Στέφανος Κακαβούλης μάς ξεναγεί στο νέο του έργο "Βιτρούβιος", που ανεβαίνει στο Θέατρο της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών (από 10/5). Το ποιητικό ψυχογράφημα αντλεί έμπνευση από τον Ντα Βίντσι και αναζητά την αρμονία, την αλήθεια και την υπέρβαση στον σύγχρονο κόσμο.

Αποκλειστικό: Κονιόρδου – Σουγάρης – Παπαδόπουλος: Μια εκρηκτική σύμπραξη στην "Ελένη-Η δίκη μιας πόρνης"

Μια σπουδαία καλλιτεχνική συνεύρεση θα ζήσουμε το φετινό καλοκαίρι. Ο Χρήστος Σουγάρης σκηνοθετεί τη Λυδία Κονιόρδου και τον Μπάμπη Παπαδόπουλο στην παράσταση "Ελένη – Η δίκη μιας πόρνης" που θα περιοδεύσει.

Η Κερασία Σαμαρά μάς λέει 4 πράγματα για τον ρόλο της γυναίκας στη "Σκύλα"

Η σκηνοθέτις και διασκευάστρια Κερασία Σαμαρά μάς αποκαλύπτει τέσσερα κρίσιμα σημεία για τον ρόλο της γυναίκας στην παράσταση "Σκύλα" του Ζορζ ντε λα Φουσαρντιέρ– ένα έργο που ξεσκεπάζει την κοινωνική υποκρισία, τον έρωτα ως εξουσία και τη σιωπηλή βία της εποχής και παίζεται στο Αλκμήνη.

Η Τσανακλίδου συναντά τη Faithfull στη σκηνή

Η Τάνια Τσανακλίδου επιστρέφει στη σκηνή του Μικρού Χορν, υποδυόμενη μια ροκ σταρ με έμπνευση από τη Marianne Faithfull. Εκφραστική, εύθραυστη και δυνατή μαζί, οδηγεί τον θεατή σε μια εξομολόγηση βαθιά ανθρώπινη και μουσικά φορτισμένη.