"Δραματουργία τώρα!": Το Θέατρο Τέχνης αφιερώνει μια βραδιά στη σύγχρονη θεατρική γραφή

Καυτά θέματα της σύγχρονης ζωής, όπως η τεχνητή νοημοσύνη, η κλιματική κρίση και οι queer και φεμινιστικοί προβληματισμοί, αποτελούν τα εναύσματα για τα έργα των νέων δραματουργών που θα παρουσιάσουν τη δουλειά τους στο Υπόγειο της Πεσμαζόγλου (είσοδος ελεύθερη).

Θέατρο Τέχνης - συζήτηση για την τεχνητή νοημοσύνη © Ελευθερία Νικολαΐδου

Το Θέατρο Τέχνης "Καρόλος Κουν", σε συνέχεια των επιτυχημένων εκδηλώσεων που πραγματοποιήθηκαν τη φετινή περίοδο στο πλαίσιο της "Ανοιχτής σκηνής" με θεματικές την κλιματική κρίση και την τεχνητή νοημοσύνη, ολοκληρώνει τις εκδηλώσεις της φετινής χρονιάς, με την "Δραματουργία τώρα!", μια μεγάλη εκδήλωση αφιερωμένη στη σύγχρονη δραματουργία που εμπνέεται από θεματικές της εποχής μας. Νέοι και νέες δραματουργοί και καθηγητές/τριες και μέντορές τους θα πάρουν το λόγο στη σκηνή του Υπογείου την Δευτέρα 27 Μαΐου στις 7 μ.μ. (είσοδος ελεύθερη), παρουσιάζοντας αποσπάσματα θεατρικών έργων που γράφτηκαν ή γράφονται αυτή τη στιγμή με έμπνευση απολύτως σύγχρονες θεματικές: τεχνητή νοημοσύνη, κλιματική κρίση, queer και φεμινιστικά έργα.

Ακρόαση του Θεάτρου Τέχνης για τις καλοκαιρινές του δράσεις

Η επιλογή των κειμένων, αποσπάσματα των οποίων θα παρουσιαστούν από τους ίδιους τους συγγραφείς τους, έγινε από το Θέατρο Τέχνης σε συνεργασία με τους/τις (αλφαβητικά): Βασίλη Μαυρογεωργίου, Αγγελική Σπυροπούλου, Ανδρέα Φλουράκη. Ο Βασίλης Μαυρογεωργίου, θεατρικός συγγραφέας-σκηνοθέτης-ηθοποιός, θα δώσει το λόγο στους συγγραφείς Έφη Ρευματά, Βασιλική Ασίκογλου, Γιώργο Σύρμα και Μάνο Κουνουγάκη και τα κείμενα που έγραψαν στο πλαίσιο της του μαθήματος δημιουργικής γραφής που δίδαξε ο ίδιος στο Μεταπτυχιακό της Θεατρολογίας (κατεύθυνση συγγραφή-μετάφραση) στο ΕΚΠΑ.

Το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών "Δημιουργική γραφή, Θέατρο και Πολιτιστικές Βιομηχανίες" του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου θα παρουσιάσει για πρώτη φορά σε συνεργασία με το Θέατρο Τέχνης "Κάρολος Κουν" πρωτόλεια δείγματα γραφής νέων συγγραφέων που έχουν δημιουργηθεί στα εργαστήρια θεατρικής γραφής και δραματουργίας του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών, υπό την καθοδήγηση θεατρικών συγγραφέων και δραματολόγων. Τα κείμενα που παρουσιάζονται επέλεξε η Αγγελική Σπυροπούλου, καθηγήτρια Νεότερης Ευρωπαϊκής Λογοτεχνίας και Θεωρίας στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, κυρίως μέσα από το εργαστήριο του συγγραφέα Άκη Δήμου, με κριτήριο την επικαιρότητα της θεματολογίας του, η οποία εδώ επικεντρώνεται στην queer σεξουαλικότητα και τη γυναικεία φωνή σε σύγχρονες νεανικές σχέσεις.

Θέατρο Τέχνης Κάρολος Κουν 'Ανοιχτή Σκηνή'

Ο θεατρικός συγγραφέας Ανδρέας Φλουράκης θα δώσει το λόγο στη συγγραφική oμάδα Scene+ αποτελούμενη από τους συγγραφείς Μαρία Αθήνη, Κωνσταντίνο Αμανατίδη, Μαρία Αμέντα, Χρήστο Ασωνίτη, Θεώνη Δέδε, Φανή Μυρωνάκη, Σοφία Παπούλια, Δώρα Τσόγια, Βάσια Τραμπούλη κ.ά., που θα παρουσιάσει σε αναλόγιο τα "Κωμικά αντικείμενα", μια σύνθεση από μονόπρακτα ή αποσπάσματα από μεγαλύτερα έργα που δημιούργησαν οι συγγραφείς με την καθοδήγηση του.

Το Θέατρο Τέχνης θα συστήσει, τέλος, τα έργα σύγχρονης θεματολογίας των θεατρικών συγγραφέων (αλφαβητικά): Χρυσάνθης Αυλωνίτη, Ταξιάρχη Δεληγιάννη/ Βασίλη Τσιουβάρα,  Κωνσταντίνου Ευστρατίου. Συντονισμός εκδήλωσης-προγράμματος (αλφαβητικά): Δημήτρης Μαγγίνας, Μαριάννα Κάλμπαρη, Κατερίνα Μαούτσου.

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Τελευταίες παραστάσεις για "Το αμάρτημα της μητρός μου"

Το εμβληματικό διήγημα του Βιζυηνού ολοκληρώνει τον θεατρικό του κύκλο στο Θέατρο Ραντάρ.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
07/01/2026

Στο θέατρο Ιλίσια μετακομίζει το "Κάθε Τρίτη με τον Μόρι"

Σε μεγαλύτερο θέατρο συνεχίζεται η επιτυχημένη παράσταση με τον Γρηγόρη Βαλτινό και τον Γιάννη Σαρακατσάνη.

"Cow | Deer": Τελευταίες παραστάσεις για το πρωτοποριακό 'ανέβασμα' του Εθνικού

Μια μοναδική εμπειρία που καλεί το κοινό να αφουγκραστεί τη ζωή όπως την αντιλαμβάνονται τα ζώα.

Τρεις επιπλέον παραστάσεις για την κωμωδία "Η δεξιά, η αριστερά και ο κυρ-Παντελής"

Στις 16, 17 και 18 Ιανουαρίου, θα πραγματοποιηθούν στο Θέατρο Μικρό Παλλάς οι επιπλέον παραστάσεις, μετά τη θερμή ανταπόκριση του κοινού στο έργο που σκηνοθετεί και πρωταγωνιστεί ο Σταμάτης Φασουλής.

Οι πρώτες θεατρικές πρεμιέρες του 2026

Συγκεντρώσαμε τις θεατρικές παραστάσεις που σηκώνουν αυλαία έως 11 Ιανουαρίου και ξεχωρίζουν.

Δύο τελευταίες παραστάσεις για την παράσταση "Η Μονίκ δραπετεύει"

Ένα ταξίδι επί σκηνής για την σχέση απελευθέρωσης μητέρας και γιου στο Θέατρο Οδού Κεφαλληνίας με την Θέμις Μπαζάκα και τον Δημήτρη Φουρλή.

"Lemon", η ιστορία του πιανίστα που δεν κατέβηκε ποτέ από το καράβι στο οποίο γεννήθηκε

Το site-adaptive θέατρο, μετά από 8 χρόνια ταξιδιών, επιστρέφει στο ΠΛΥΦΑ για 8 + 1 παραστάσεις.