Η Άννα Κοκκίνου διαβάζει Βιζυηνό στις τελευταίες Παραβάσεις της σεζόν στο ΚΠΙΣΝ

Η σειρά θεατρικών αναλογίων του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα “Σταύρος Νιάρχος” ολοκληρώνεται με τη σκηνική ανάγνωση του έργου - ύμνος του Γεώργιου Βιζυηνού στον άνθρωπο και τη φιλία.

ΑΝΝΑ ΚΟΚΚΙΝΟΥ Αλέξανδρος Χριστοδούλου©

Οι Παραβάσεις, η σειρά θεατρικών αναλογίων του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα "Σταύρος Νιάρχος” (ΚΠΙΣΝ), που επανήλθαν τη σεζόν 2023-24 στον Φάρο με τον γενικό τίτλο Παραβάσεις/Αναγνώσεις, ολοκληρώνονται την Κυριακή 28 Απριλίου. Μετά από μια επιτυχημένη διαδρομή έξι σκηνικών αναγνώσεων (του αφηγήματος "Ιογενής Πνευμονία" του Ζήσιμου Λορεντζάτου από τον Νίκο Κουρή, των πεζογραφημάτων του Φώτη Κόντογλου "Ο θεός Κόνανος" και "Ωσαννά!" από την Ηρώ Μπέζου, του διηγήματος του Δημήτρη Χατζή "Ο Ντετέκτιβ" από τη Μαρία Σκουλά, του διηγήματος "Οι Ελαφροΐσκιωτοι" του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη από την Αμαλία Μουτούση, αποσπασμάτων από τον "Ερωτόκριτο" του Βιτσέντζου Κορνάρου από τον Χρήστο Λούλη και αποσπασμάτων από την "Αρχιτεκτονική της σκόρπιας ζωής" του Νίκου Γαβριήλ Πεντζίκη από τον Ακύλλα Καραζήση) τελευταίος σταθμός της σειράς είναι η σκηνική ανάγνωση του αριστουργήματος του Γεωργίου Βιζυηνού, "Μοσκώβ-Σελήμ", από την Άννα Κοκκίνου, σε συνεργασία με τον μουσικό Νίκο Βελιώτη

Φέτος, το θεατρικό αναλόγιο του ΚΠΙΣΝ επέστρεψε στον πυρήνα της σκηνικής ανάγνωσης αντλώντας έμπνευση από τον Καβαφικό στίχο "ιδανικές φωνές κι αγαπημένες". Επτά πρωταγωνιστές του θεάτρου, επτά "ιδανικές φωνές" συνεργάστηκαν με νέους θεατρικούς σκηνοθέτες, καταξιωμένους Έλληνες συνθέτες ή/και μουσικούς επί σκηνής και επιχείρησαν ζωντανά θεατρικές αναγνώσεις λογοτεχνικών κειμένων (διηγήματα, νουβέλες, πεζογραφήματα), όλα κείμενα-ορόσημα της ελληνικής λογοτεχνίας. Η σειρά αξιοποίησε, έτσι, την επιμελημένη δραματουργία των Αναγνώσεων που ηχογραφήθηκαν και παρουσιάστηκαν διαδικτυακά από το ΚΠΙΣΝ την περίοδο 2020-2021 προσελκύοντας το ενδιαφέρον του κοινού. Η πρόταση των κειμένων συγκροτήθηκε σε συνεργασία με τον ποιητή Νίκο Α. Παναγιωτόπουλο (Δεκέμβριος 1945 - Ιούλιος 2023), στη μνήμη του οποίου είναι αφιερωμένη η σειρά. 

Η Άννα Κοκκίνου συνεργάζεται με τον Νίκο Βελιώτη και διαβάζει τον "Μοσκώβ-Σελήμ" του Γεωργίου Βιζυηνού. Δημοσιευμένο το 1895, έναν χρόνο πριν το θάνατο του Γεωργίου Βιζυηνού, πατέρα του Νεοελληνικού Διηγήματος, ο "Μοσκώβ-Σελήμ" είναι το τελευταίο και, κατά γενική παραδοχή, το σπουδαιότερο διήγημά του. Η Άννα Κοκκίνου, μία από τις σημαντικότερες προσωπικότητες του σύγχρονου θεάτρου μας, έχει αναμετρηθεί στο παρελθόν με εξαιρετική επιτυχία με το έργο του συγγραφέα, καθώς η παράστασή της, "Μορφές από το έργο του Βιζυηνού", έχει αφήσει εποχή.

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Μοσκώβ-Σελήμ

  • Θεατρικό Αναλόγιο

Το τελευταίο και σπουδαιότερο διήγημα του συγγραφέα που δημοσιεύτηκε το 1895, ένα χρόνο πριν το θάνατό του, ένα έργο - ύμνος στον άνθρωπο και τη φιλία, παρουσιάζεται σε μια σκηνική ανάγνωση από την κυρία του θεάτρου Άννα Κοκκίνου στο πλαίσιο της σειράς αναλογιών Παραβάσεις/Αναγνώσεις. Πρόκειται για το τελευταίο θεατρικό αναλόγιο της σεζόν 2023-24, που πρωτοπαρουσιάστηκε διαδικτυακά από το ΚΠΙΣΝ την περίοδο 2020-21, σε συνεργασία με τον ποιητή Νίκο Α. Παναγιωτόπουλο, στη μνήμη του οποίου είναι αφιερωμένη η σειρά.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

"Όλη η Ελλάδα ένας πολιτισμός 2026": Το πρόγραμμα της 4ης εβδομάδας (20 – 26 Ιουλίου)

Ο θεσμός του Υπουργείου Πολιτισμού συνεχίζεται δυναμικά με δέκα πρωτότυπες παραγωγές σε εμβληματικούς αρχαιολογικούς χώρους, φρούρια και μουσεία σε όλη τη χώρα. Ανακαλύψτε το πρόγραμμα των δωρεάν εκδηλώσεων και εξασφαλίστε εγκαίρως το δελτίο εισόδου σας.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
20/07/2026

Θεατρικό Φεστιβάλ Ιθάκης 2026: Η τέχνη επιστρέφει στο νησί της Οδύσσειας

Από τις 18 έως τις 26 Σεπτεμβρίου, το Θεατρικό Φεστιβάλ Ιθάκης επιστρέφει δυναμικά. Μια εννεαήμερη γιορτή σύγχρονου πολιτισμού με παραστάσεις, εργαστήρια, διαγωνιστικά ντουέτα και τιμητικές βραβεύσεις, μετατρέπει το νησί σε ζωντανή σκηνή δημιουργίας.

"Αλκηστις" από το Εθνικό Θέατρο: Φωτογραφίες παράστασης και σταθμοί περιοδείας

Ένα διήμερο γεμάτο συγκίνηση και θερμό χειροκρότημα σφράγισε την πρεμιέρα της Άλκηστης του Ευριπίδη, σε σκηνοθεσία Δημήτρη Καραντζά, στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου. Η καθηλωτική παραγωγή του Εθνικού Θεάτρου ετοιμάζεται τώρα για τη μεγάλη της περιοδεία!

Οι θεατρικές πρεμιέρες της εβδομάδας (20-24/07)

Συγκεντρώσαμε τις θεατρικές παραστάσεις εντός και εκτός Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου που σηκώνουν αυλαία από 20 έως 24 Ιουλίου και ξεχωρίζουν.

Γιάννης Τσουμαράκης: "Ο Ίωνας του Μοσχόπουλου είναι ένα παιχνίδι ανάμεσα στην αλήθεια και το είδωλό της"

Ο ταλαντούχος ηθοποιός Γιάννης Τσουμαράκης μιλάει για τον "Ίωνα", μια παραγωγή του ΘΟΚ σε σκηνοθεσία Θωμά Μοσχόπουλου, το ταξίδι στην Επίδαυρο, τη μοναδική μέθοδο του σκηνοθέτη, το υπαρξιακό ταξίδι της αναζήτησης ταυτότητας, την ανάγκη αποκέντρωσης της τέχνης και εξηγεί γιατί η γενιά του δημιουργεί κόντρα στις δυσκολίες.

13 έργα, 4 σκηνές: Η νέα σεζόν της Happy Productions

Ο θεατρικός χειμώνας μάς θέλει ετοιμοπόλεμους θεατρικά και η Happy Productions είναι εδώ. Με 13 σπουδαίες παραγωγές σε τέσσερις σκηνές, η νέα σεζόν 2026-2027 υπόσχεται ένα θεατρικό ταξίδι με εκπλήξεις.

Πότε επιστρέφει στην Αττική ο "Κατά φαντασίαν ασθενής" με τον Βλαδίμηρο Κυριακίδη

Πότε παίζεται στην Αθήνα η παράσταση "Ο κατά φαντασίαν ασθενής" του Μολιέρου με πρωταγωνιστή τον Βλαδίμηρο Κυριακίδη που υπογράφουν Μιχάλης Ρέππας και Θανάσης Παπαθανασίου;