Έξι θεατρικές επαναλήψεις που αξίζουν

Διαλέξαμε και σας παρουσιάζουμε έξι παραστάσεις που έρχονται με φόρα από προηγούμενες σεζόν και αξίζουν να τις ανακαλύψετε.

The Last Five Years ©Βαλέρια Ισάεβα

Διαλέξαμε και σας παρουσιάζουμε έξι παραστάσεις που έρχονται με φόρα από προηγούμενες σεζόν και αξίζουν να τις ανακαλύψετε. Ένα έργο μιας μεγάλης ποιήτριας, ένας μονόλογος σολωμικής πνοής, ένα μιούζικαλ με έξυπνη πλοκή, μια κωμωδία, μια μαύρη κωμωδία κι ένα κοινωνικό έργο σάς περιμένουν στις αθηναϊκές σκηνές.

Το φαγητό
Γιώργος Στριφτάρης©

"Το φαγητό"

Το ιδιαίτερο έργο της πρόσφατα εκλιπούσας ποιήτριας Μαρίας Λαϊνά επιστρέφει από τις 15 Μαρτίου στον χώρο του ΠΛΥΦΑ. Ο Σταύρος Λιλικάκης και ο Δημήτρης Λιόλιος, ο οποίος βρίσκεται και στο τιμόνι της σκηνοθεσίας, πρωταγωνιστούν σε μια παράσταση που εξερευνά τις έννοιες της τροφής και τις μορφές της πείνας.

η γυναίκα της Ζάκυθος

"Η γυναίκα της Ζάκυθος"

Διαβάστε Επίσης

Για μία μόνο παράσταση, στις 16/3, το Studio new star art cinema θα φιλοξενήσει και πάλι τη δραματοποίηση του ομότιτλου πεζογραφήματος του Διονυσίου Σολωμού. Η Κατερίνα Γκατζόγια πρόκειται να ερμηνεύσει μια εμπαθή Ζακυνθινή αριστοκράτισσα που εχθρεύεται σε παρανοϊκό βαθμό τις Μεσολογγίτισσες. Την ηθοποιό καθοδηγεί σκηνοθετικά ο Δήμος Αβδελιώδης.

The Last Five Years
©Βαλέρια Ισάεβα

"The last five years"

Στην Εναλλακτική της Εθνικής Λυρικής Σκηνής επανέρχεται η off-Broadway επιτυχία (φωτό) με το έξυπνο τουίστ, που σκηνοθετεί ο Δημήτρης Δημόπουλος. Ένας άντρας και μια γυναίκα αφηγούνται την ερωτική τους ιστορία μέχρι το τέλος της, ο πρώτος με αφετηρία τη γνωριμία τους και η δεύτερη ξεκινώντας από τον χωρισμό τους. Ερμηνεύουν: Βάσια Ζαχαροπούλου, Πάρις Παρασκευάδης (από 16/3).

Το success story μιας λούζερ ΑΣ ΑΝΑΚΕΦΑΛΑΙΩΣΩ

"Το success story μιας λούζερ"

Ξανά αυλαία προγραμματίζεται στο Θέατρο της Ημέρας για τη σύνθεση δύο έργων, "Sweet sixty" της Αντιγόνης Πόμμερ και "Γυναίκα λούζερ" της Βίλης Σωτηροπούλου, η οποία και σκηνοθετεί. Το "Success story…" εξερευνά τα βιώματα μιας σύγχρονης γυναίκας, από το σεξ και τη φιλία μέχρι την ψυχανάλυση και τη καριέρα. Ερμηνεύουν: Xαρά Κονταξάκη, Άννα Μακρή, Βιργινία Μιχαήλ, Βίλη Σωτηροπούλου (από 15/3).

Γύρισε πίσω
Xριστίνα Φυλακτοπούλου©

"Γύρισε πίσω”

Για όσους αγαπούν τις μαύρες κωμωδίες, ο προορισμός είναι το Vault, όπου στις 16/3 σηκώνει αυλαία το έργο, σε κείμενο Χριστίνας Σαμπανίκου και σκηνοθεσία Βίκυς Αδάμου, που αφηγείται την ιστορία δύο γυναικών σε μια δυστοπική μελλοντική Αθήνα. Η εμφάνιση ενός μυστηριώδους επισκέπτη θα τους φέρει απρόσμενα μπερδέματα. Ερμηνεύουν Κική Μαυρίδου, Χριστίνα Σαμπανίκου, Παναγιώτης Δελαβίνιας.

Καλιφόρνια ντρίμιν 20 χρόνια μετά
Απόστολος Κουτσιανικούλης©

"Καλιφόρνια ντρίμιν, 20 χρόνια μετά"

Σαραντάρισαν πια οι εικοσάχρονοι ήρωες του Βασίλη Κατσικονούρη κι έχουν ήδη επιστρέψει στη σκηνή του Πολυχώρου "Κωσταράκος" ετοιμάζοντας πάλι βαλίτσες για εκείνο το πολυπόθητο ταξίδι στην Καλιφόρνια. Το θεατρικό σίκουελ του "Καλιφόρνια ντρίμιν" σκηνοθετεί ο Σταύρος Καραγιάννης κι ερμηνεύει ο ίδιος με τους Βερόνικα Δαβάκη, Γιάννη Στόλλα και Στέλλα Ράπτη.

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Το φαγητό

  • Κοινωνικό
  • Διάρκεια: 75 '

Το φαγητό στο θέατρο συνήθως δεν επιτρέπεται. Πέρα από την καθαρά βιολογική, όμως, η ανθρώπινη ανάγκη για τροφή αποκαλύπτει και παραπέμπει σε περισσότερες από μία μορφές πείνας. Πρόκειται για ένα δυνατό και ιδιότυπο κείμενο της σύγχρονης ελληνικής δραματουργίας που αποτελεί έναν ανοιχτό διάλογο για το τι ορίζουμε ως φαγητό. «Το φαγητό είναι το αθώο θύμα μας και πρέπει να του το αναγνωρίσουμε αυτό». Ένας θάνατος, η κατάφαση απέναντι στη ζωή. Πώς αντιλαμβανόμαστε τούτη την απώλεια και πόσο βίαιη μπορεί να γίνει άραγε η στιγμή της ενηλικίωσης του καθενός μας; Τι χρειάστηκε να θυσιάσουμε και τι να υποκαταστήσουμε; Η ανθρωποφαγία του εαυτού. Οι προβολές, τα σύμβολα και πώς καταχρηστικά καταπίνουμε όλα εκείνα που νιώθουμε για να επιβιώσουμε, να χορτάσουμε. Δυο παράλληλες κι εντελώς διαφορετικές μαρτυρίες που ενώ εκ’ πρώτης δε συγκλίνουν συνθέτουν ένα μοτίβο για το πώς ο άνθρωπος αντιλαμβάνεται και αντιμετωπίζει μια τραυματική εμπειρία.

Γύρισε πίσω

  • Κωμωδία
  • Διάρκεια: 75 '

Σε αυτή τη μαύρη κωμωδία βλέπουμε δύο γυναίκες στην Αθήνα του μέλλοντος να προσπαθούν να προσαρμοστούν και να επιβιώσουν σε ένα εντελώς καινούργιο και άγνωστο περιβάλλον που σε τίποτα δεν θυμίζει την ζωή όπως την ξέρουμε μέχρι σήμερα. Κλιματικά και κοινωνικά έχουν επιβεβαιωθεί τα χειρότερα σενάρια. Οι αλλαγές που συνήθως απαιτούν χρόνο για να πραγματωθούν, έχουν επιταχυνθεί μετατρέποντας την πόλη και τον κόσμο σε ένα σουρεαλιστικό περιβάλλον που προκαλεί γέλιο και συγχρόνως προβληματισμό για το τι μπορεί να μας επιφυλάσσει το μέλλον. Καθηλωμένες βρίσκουν καταφύγιο στις αναμνήσεις και στο όνειρο της φυγής, προσπαθώντας να φτιάξουν ένα δίχτυ προστασίας από τον αφιλόξενο κόσμο που πλέον αποτελεί την καθημερινότητα τους.Ένας απρόσκλητος μυστήριος επισκέπτης περιπλέκει ακόμα περισσότερο την καθημερινότητα τους, προκαλώντας καταστάσεις που ακροβατούν μεταξύ του αληθινού και του φανταστικού, του κωμικού και του τραγικού.

Το success story μιας λούζερ

  • Κοινωνικό
  • Διάρκεια: 100 '

Οι περιπέτειες της "Γυναίκας loser” (του έργου που έχει γράψει η Βίλη Σωτηροπούλου) και της γυναίκας των "Sweet sixty" (του έργου που έχει δημιουργήσει η Αντιγόνη Πόμμερ) ενώνονται σε μια παράσταση που θέτει στο προσκήνιο τη σύγχρονη γυναίκα. Οι ηρωίδες του έργου μοιράζονται με το κοινό τις ιστορίες τους, διατρέχοντας αρκετές δεκαετίες αλλά και πολλά θέματα, όπως τον έρωτα, το σεξ, τη φιλία, τη ψυχανάλυση, την καριέρα, το μεγάλωμα, αλλά και τη μοναξιά, τη βία, την κακοποίηση και την ανεργία. Πρόκειται δηλαδή για την πορεία της σύγχρονης γυναίκας μέσα από τις υπαρξιακές της αγωνίες και τα βιώματά της.

Καλιφόρνια ντρίμιν, 20 χρόνια μετά

  • Κοινωνικό
  • Διάρκεια: 110 '

Οι τέσσερις αγαπημένοι εικοσάρηδες -Ντίνος, Άρης, Βουβού και Κική- που πλέον έχουν σαρανταρίσει, επιστρέφουν στο σίκουελ του εμβληματικού έργου του Βασίλη Κατσικονούρη είκοσι χρόνια μετά, καταθέτοντας ένα σαρκαστικό σχόλιο για την κρίση που δεν τελειώνει ποτέ. Δεν έχουν αλλάξει καθόλου. Ψάχνουν πάντα τη μαγική ευκαιρία για να πιάσουν την καλή χωρίς να κοπιάσουν. Θα τα καταφέρουν αυτή τη φορά να φτάσουν στη δική τους γη της Επαγγελίας, την Καλιφόρνια;

The last five years

  • Μιούζικαλ
  • Διάρκεια: 80 '

Το βραβευμένο και πολυμεταφρασμένο μιούζικαλ του Off-Broadway πραγματεύεται την νεοϋορκέζικη ιστορία ενός ασυνήθιστου έρωτα ανάμεσα σε δύο νεαρούς καλλιτέχνες από το πρώτο ραντεβού μέχρι το τελευταίο αντίο μέσα στη διάρκεια πέντε χρόνων. Πρόκειται για μια φιλόδοξη παραγωγή της Εναλλακτικής Σκηνής της Εθνικής Λυρικής Σκηνής που ζωντανεύει το μιούζικαλ δωματίου του βραβευμένου με τρία Τόνι Αμερικανού συνθέτη και ενός από τους σημαντικότερους δημιουργούς του είδους. Το χαρακτηριστικό του έργου είναι η αντισυμβατική δομή του καθώς οι δύο ήρωες, η Κάθι και ο Τζέιμι, αφηγούνται την ιστορία σε διαφορετική χρονολογική σειρά ο καθένας και η μόνη στιγμή που ουσιαστικά συναντιούνται είναι μόνο μια φορά, στον γάμο τους.

Η γυναίκα της Ζάκυθος

  • Δραματοποιημένο Διήγημα
  • Διάρκεια: 70 '

Οι πεποιθήσεις μιας αρχόντισσας της Ζακύνθου, τουρκόφιλης και «έχθρισας θανάσιμης του έθνους» ξεδιπλώνονται μέσα από το έργο του εθνικού μας ποιητή όπου αντιπαρατίθενται το φως και το σκοτάδι.

Studio new star art cinema

Σπάρτης & Σταυροπούλου 33, Πλ. Αμερικής

Θέατρο της Ημέρας

Γεννηματά 20

Vault

Μελενίκου 26

Εθνική Λυρική Σκηνή - Εναλλακτική Σκηνή

Κέντρο Πολιτισμού - Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος», Λεωφ. Συγγρού 364, Καλλιθέα

ΠΛΥΦΑ

Κορυτσάς 39

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

O Μάνος Καρατζογιάννης γράφει για την "Κασέτα" της Λούλας Αναγνωστάκη

Δείτε νέες φωτογραφίες και διαβάστε το κείμενο του σκηνοθέτη και ηθοποιού Μάνου Καρατζογιάννη για την παράσταση του αναρχικού έργου μίας από τις πιο σημαντικές και δυναμικές γυναικείες μορφές της νεοελληνικής δραματουργίας.

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΥΣΑ ΠΑΣΙΑΛΟΥΔΗ
26/04/2024

Η Πειραματική κερνά τα τελευταία "Μπατόν σαλέ"

Η δημοσιογράφος που συμμετείχε στην αποκάλυψη του σκανδάλου Predator είναι η τελευταία καλεσμένη των ζωντανών συνεντεύξεων σε ελαφριά ατμόσφαιρα τις οποίες συντονίζουν η Ευδοξία Ανδρουλιδάκη και η Μαρία Φιλίνη.

"Σ’ εσάς που με ακούτε": Η επιτυχία του ΚΘΒΕ κατεβαίνει Αθήνα

Μετά την επιτυχία που γνώρισε στη Θεσσαλονίκη, το έργο της Λούλας Αναγνωστάκη σε σκηνοθεσία Χρήστου Θεοδωρίδη έρχεται για λίγες παραστάσεις στο Αμφι-Θέατρο Σπύρου Ευαγγελάτου.

Η "Μαύρη σαμπούκα" γίνεται Grande και επιστρέφει για καλοκαίρι

Μετά από αμέτρητες "τελευταίες παραστάσεις" και 2 sold out περιοδείες, η κωμωδία με τους Τόλη Παπαδημητρίου και Αντώνη Στάμο έρχεται στο Άλσος για μία και μοναδική φορά.

"Βάτραχοι": Γιάννος Περλέγκας και Κι όμως κινείται συνδυάζουν Αριστοφάνη με escape room

Η ομάδα Ελλήνων ακροβατών και χορευτών συνεργάζεται για πρώτη φορά με τον ηθοποιό και ανεβάζει την αρχαία κωμωδία χρησιμοποιώντας τη σκηνική σύνθεση ενός ζωντανού δωματίου απόδρασης.

Ποια είναι η νέα παράσταση που έρχεται το Μάιο στην Πειραματική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου;

Ο Γιώργος Παύλου, απόφοιτος του Τμήματος Σκηνοθεσίας της Δραματική Σχολής του Εθνικού Θεάτρου, ανεβάζει το πιο βιωματικό και ίσως και το ωριμότερο έργο του Χρήστου Βακαλόπουλου για μια γενιά που συνθηκολόγησε και μια Αθήνα που χάθηκε ανάμεσα στους συρμούς.

Τελευταία ευκαιρία για να δεις τον "Τυχαίο θάνατο ενός αναρχικού" (και το καλοκαίρι!)

Η παράσταση "φαινόμενο" αποχαιρετά τη σεζόν και το θεατρόφιλο κοινό με λίγες καλοκαιρινές παραστάσεις και με την αρχική dream team διανομή της πρώτης χρονιάς πριν περάσει στο πάνθεον των παραστάσεων που έγραψαν ιστορία.