"Τειρεσίας": Η ομάδα Πρactors κι ο Αποστόλης Ψαρρός ανεβάζουν μία τραγική κωμωδία

Τρεις ηθοποιοί/ performers/ μίμοι θα αφηγηθούν τη συμβολή του Τειρεσία σε τρεις αρχαίες τραγωδίες στη φρέσκια μουσικοθεατρική περφόρμανς που θα δούμε στο HGW std.

Τειρεσίας © Πάνος Πασχάλης

Τρεις ηθοποιοί /performers/ μίμοι (Ιωάννα Ανεμογιάννη, Νάσος Κρέτσης, Ερμής Κρούσκος) θα αφηγηθούν τη συμβολή του αρχαίου μάντη Τειρεσία σε τρεις τραγωδίες στην παράσταση "Τειρεσίας" που έρχεται από την ομάδα Πρactors σε σκηνοθεσία Αποστόλη Ψαρρού (από 22/2, HGW std.).

Ο Τειρεσίας ήταν γνωστός για τρία πράγματα: τη μακροζωία του, το ότι ήταν τυφλός, καθώς και το ότι αποτελεί το πρώτο μυθολογικό πρόσωπο που υπέστη δύο αλλαγές φύλου. Η σοφία του ήταν κι αυτό που τον έκανε τόσο διάσημο, ώστε να συρρέει κόσμος από όλη την Ελλάδα στο οιωνοσκοπείο του για να τον συμβουλευτεί. Με την τέχνη του και την ικανότητά του να εξηγεί τα σημάδια και τα μελλούμενα εμφανίζεται συχνά σε αρχαιοελληνικούς μύθους, αρχαίες τραγωδίες, αλλά και στα ομηρικά έπη. Με αφορμή, λοιπόν, το πρόσωπο αυτό, η μουσική του Νάσου Κρέτση θα αναμιχθεί με τη σωματική κωμωδία, την ποίηση και την αρχαία τραγωδία σε ένα μουσικοθεατρικό performance που εξελίσσεται σε ντελιριακό πάρτι.

Γιατί η ψυχή δεν έχει ημερομηνία λήξης.

Τειρεσίας
© Πάνος Πασχάλης

 

Σημείωμα του σκηνοθέτη 

 

"Ζούμε στην εποχή που η πνευματικότητα θεωρείται κάτι παλιομοδίτικο, κακόγουστο και, τις περισσότερες φορές, κατακριτέο. Ο σύγχρονος άνθρωπος γνωρίζει με λεπτομέρεια όλα τα applications που θα του διευκολύνουν τη ζωή, πώς μπορεί να καταστρέψει κάτι, ποια είναι τα πυρηνικά όπλα, πώς μπορεί να αφανίσει και να ταπεινώσει. Επίσης, φροντίζει σε απόλυτο βαθμό και την εικόνα του προς τα έξω. Την ‘’περσόνα’’ που προβάλλει στα social media. 

Όμως, απομακρύνεται ολοένα και περισσότερο από την ενσυναίσθηση, από την προσευχή και την πνευματικότητα. Η γιορτή για τον Τειρεσία αφορά κάθε άνθρωπο που έχει διωχθεί, απομονωθεί, έχει υποστεί κάθε είδους αδικία και χλεύη με βάση την ηλικία του, το φύλο του, την ταυτότητά του. Τα περιστατικά γυναικοκτονιών, τρανσφοβικών επιθέσεων, κοινωνικών αποκλεισμών σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας ολοένα και πληθαίνουν.

Ο Τειρεσίας, όντας ένα σύμβολο πνευματικότητας που συμπεριλαμβάνει όλες τις παραπάνω κατηγορίες, κάνει αυτό που θα έπρεπε να κάνει κάθε άνθρωπος: να ζει τη ζωή του όπως την θέλει."

Προπώληση στο more.com μ' ένα κλικ εδώ.

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

"Toxic": Η Νατάσα Παπαδάκη και ο Κώστας Φραγκολιάς σε ένα ψυχολογικό θρίλερ κεκλεισμένων των θυρών

Σε ένα αποστειρωμένο δωμάτιο, με τον κόσμο να καταρρέει έξω, η Νατάσα Παπαδάκη και ο Κώστας Φραγκολιάς ζωντανεύουν το ψυχολογικό θρίλερ του Γιώργου Αγγελίδη, όπου η οικειότητα μετατρέπεται σε επικίνδυνο παιχνίδι εξουσίας.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
10/12/2025

Η Γιασεμί Κηλαηδόνη ξανά συναντά την "Αρραβωνιαστικιά του Αχιλλέα"

Οι προσωπικές εμπειρίες δένονται μοναδικά με τα ιστορικά γεγονότα και μυθιστορηματικοί ήρωες συντονίζονται με τα μικρά και μεγάλα γεγονότα που συνέβησαν στη χώρα μας στην συγκινητική "Αρραβωνιαστικιά του Αχιλλέα" που παίζεται για 3η χρονιά στο Μεταξουργείο.

Επιφανείς παρουσίες στην εκδήλωση του "Επίλογου 2025"

Πλήθος προσωπικοτήτων από τον χώρο της πολιτικής, του πολιτισμού και των Τεχνών παρευρέθηκαν στην επίσημη παρουσίαση του "Επίλογου 2025", τιμώντας με την παρουσία τους μια εκδήλωση αφιερωμένη στη δημιουργία, την παράδοση και την προσφορά.

Έχουμε και στο χωριό μας ματινέ

Έχει μια αντισυμβατική ελευθερία η συνήθεια της θεατρικής και κινηματογραφικής matinée (μεσημεριανής παράστασης/προβολής) που αρχίζει να έχει εφαρμογή και στην Αθήνα.

Πρεμιέρες: Οι νέες παραστάσεις της εβδομάδας

Συγκεντρώσαμε τις θεατρικές παραστάσεις που κάνουν πρεμιέρα από 11 έως 17/12 και ξεχωρίζουν.

Ο Καρυοθραύστης φέρνει τη μαγεία των Χριστουγέννων στο Ολύμπια

Το κατεξοχήν χριστουγεννιάτικο μπαλέτο, ο "Καρυοθραύστης" Τσαϊκόφσκι, ζωντανεύει για τις γιορτές στο Ολύμπια Δημοτικό Μουσικό Θέατρο "Μαρία Κάλλας".

Τι συμβαίνει στην ολοζώντανη γειτονιά της Κυψέλης, Ντίνα Σταματοπούλου;

Μιλήσαμε με την Ντίνα Σταματοπούλου, καλλιτεχνική διευθύντρια του προγράμματος θεατρικών εργαστηρίων της σεζόν 2025-26, "Η καρδιά του Θεάτρου χτυπάει στη Δημοτική Αγορά Κυψέλης".