"Η αδερφή μου": Ο Περικλής Μουστάκης σκηνοθετεί ένα έργο του Σταύρου Ζουμπουλάκη

Για έξι μόνο παραστάσεις θα παρουσιαστεί στο φουαγιέ του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά το βαθιά παρηγορητικό κείμενο που αφορμάται από τον θάνατο της αδερφής του συγγραφέα. Ερμηνεύουν η Δώρα Στυλιανέση και ο Άλκης Ζούπας.

Η αδερφή μου

Μέσα από την επιληψία της αδερφής του, που σφράγισε τη ζωή της και, κατ’ επέκταση με έναν άλλο τρόπο και τη δική του, ο Σταύρος Ζουμπουλάκης γράφει για την αρρώστια, τον πόνο, τη χαρά, την πίστη και πάνω από όλα για την καλοσύνη και την αγάπη. "Η αδερφή μου", ένα κείμενο βαθιά παρηγορητικό, το οποίο θα δούμε στο Φουαγιέ του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά για έξι παραστάσεις: 18, 19, 26/12 και 2, 15, 16, 22, 23/1/24. Ερμηνεύουν η Δώρα Στυλιανέση και ο Άλκης Ζούπας, ενώ στο τιμόνι της σκηνοθεσίας βρίσκεται ο Περικλής Μουστάκης.

Ο αδερφός μου

Ο συγγραφέας μάς χαρίζει ένα άκρως εξομολογητικό και σπάνια προσωπικό αφήγημα, το οποίο μέσα από συνομιλίες με την Βέιλ, τον Λεβινάς και τον Καμύ, φτάνει σε μας ως ένα μείζον θεολογικό σχόλιο, μια υπαρξιακή και ταυτόχρονα οικουμενική διερώτηση πάνω στο ζήτημα της αγάπης, της πίστης, αλλά και της αρρώστιας. Η αφοπλιστική, εξομολογητική απλότητα της γραφής του Ζουμπουλάκη, τρυπάει σαν βέλος το κέντρο της καρδιάς και προκαλεί εσωτερικό ρίγος, οδηγώντας τελικά στη λύτρωση.

Στις 13 Αυγούστου 2012 τα ξημερώματα, την ημέρα που τιμάται η μνήμη του Μάξιμου του Ομολογητή, ξεψύχησε, ταλαιπωρημένη από τον καρκίνο, την επιληψία και τα βάσανα μιας ζωής η Γιούλα Ζουμπουλάκη. Μια μέρα μετά, παραμονή της γιορτής της, κηδεύτηκε και θάφτηκε. Την επόμενη μέρα ο αδερφός της, Σταύρος, ξεκίνησε τη συγγραφή ενός βιβλίου γι' αυτήν. Δεν πρόκειται, όμως για μια ιστορία συμπόνιας, αλλά για μια ιστορία προσφοράς και ταξίματος ενός ανθρώπου προς έναν άλλον άνθρωπο. Με το βιβλίο αυτό, ο Ζουμπουλάκης προσπαθεί στην ουσία "να αναστήσει" την αδερφή του. Έτσι, ώστε το όνομα Σταύρος να είναι συνυφασμένο με το πρόσωπο Γιούλα Ζουμπουλάκη. Παρόλο που φαίνεται ένα κείμενο, εκ πρώτης όψεως σκοτεινό, το έργο του Ζουμπουλάκη προσφέρει την παραμυθία ως τη μόνη παρηγοριά.

Ο αδερφός μου

Πώς η νεκρή Γιούλα ακούει το λόγο του Ζουμπουλάκη από το άλλο σύμπαν που βρίσκεται; Σ’ αυτό το αναπάντητο ερώτημα οικοδομείται όλη η παράσταση, που έχει ως βάση της τον ρεαλισμό αλλά τον υπερβαίνει. Σε μια σκηνή φτωχή και αγνή-με σαφείς αναφορές στο πολωνικό θέατρο- ασκητεύει πια η ίδια ανακαλώντας την κραυγή και το θάμπος ενός χαμένου ιερού τόπου, κρατώντας την ακολουθία ενός ιστορικού δράματος, στο οποίο το κείμενο παραχωρεί τη θέση του στον κανόνα και στον ψαλμό της δέησης. Με φόρμες όχι πάντα ρεαλιστικές ξυπνούν αρχέγονες ανάγκες που έχουν πλέον εκφυλιστεί και είναι από χρόνια κεκοιμημένες. Είναι ένας μεταφυσικός και ποιητικός ρεαλισμός όπου δεσπόζει η τελετουργία. Παράσταση, στην υπηρεσία του κειμένου, που υπογραμμίζει διακριτά την θρησκευτική ιερότητά του, των αξιών, του στοχασμού του και των οριακών αναμετρήσεών του.

Μια εξαϋλωμένη γυναίκα ντυμένη στα άσπρα. Η φωνή της απόκοσμη και κοριτσίστικη. Προσδιορίζει τον εαυτό της μέσα από τα λόγια του αδερφού της, "του γλυκού της Σταύρου", με το χαμόγελο και τη θέρμη της αγάπης, τη σεμνότητα και με την κούραση ενός "μεγάλου ταξιδιού". Την ίδια στιγμή εμφανίζεται μια μαύρη φιγούρα, με μια τεράστια μαύρη ουρά, η οποία σέρνοντας την θα φτάσει ως την Αγία Τράπεζα. Εκεί, οι δύο μορφές, το μαύρο και το άσπρο, θα ενωθούν. Έτσι, θα μπορέσουμε να αφουγκραστούμε τον αληθινό θρήνο της "Αδερφής μου" για την χαμένη πεποίθηση του ανθρώπου πως ο Θεός μπορεί κάποτε να σταθεί μπροστά του. Όμοια οι δύο μορφές θα αφήσουν σταδιακά τα τελετουργικά τους άμφια για να αποκαλυφθούν από κάτω τα ευάλωτα σώματά τους, τα φθαρτά και ανθρώπινα σαρκία τους. Στο τέλος της λειτουργίας θα σταθούν μπροστά μας, ως μνημεία, σε στάση αιώνιου χαιρετισμού.

Τα σκηνικά και τα κοστούμια της παράστασης είναι της Νίκης Ψυχογιού, ενώ οι φωτισμοί του Χάρη Δάλλα.

Προπώληση με ένα κλικ εδώ.

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Η αδερφή μου

  • Δραματοποιημένη λογοτεχνία
  • Διάρκεια: 100 '

Μέσα από την επιληψία της αδερφής του, που σφράγισε τη ζωή της και, με έναν άλλο τρόπο αυτή του συγγραφέα, ο Στ. Ζουμπουλάκης πλάθει ένα βαθιά εξομολογητικό υπαρξιακό αφήγημα, όπου συνομιλεί με την Βέιλ, τον Λεβινάς και τον Καμί, για την αρρώστια, τον πόνο, τη χαρά, την πίστη και πάνω απ’ όλα για την καλοσύνη και την αγάπη. Η αφοπλιστική απλότητα της αφήγησής του προκαλεί εσωτερικό ρίγος, οδηγώντας τελικά στη λύτρωση και τη συνειδητοποίηση ότι τα καθημερινά, κοινά πράγματα και οι καταστάσεις της ζωής έχουν αξία. Το κείμενο - κατάθεση ψυχής μετουσιώνεται σε μια συγκλονιστική παράσταση.Το κείμενο - κατάθεση ψυχής μετουσιώνεται σε μια συγκλονιστική παράσταση.

Δημοτικό Θέατρο Πειραιά

Ηρώων Πολυτεχνείου & Βασ. Γεωργίου

Δημοτικό Θέατρο Πειραιά

Ηρώων Πολυτεχνείου & Βασ. Γεωργίου

Δημοτικό Θέατρο Πειραιά

Ηρώων Πολυτεχνείου & Βασ. Γεωργίου

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Το "Γράμμα στον πατέρα" του Κάφκα ξεδιπλώνεται στο H.ug

H ομάδα Αbnormal μεταφέρει θεατρικά την επιστολή του Φραντς Κάφκα που δεν παραδόθηκε ποτέ, με ερμηνευτές τους Φοίβο Παπακώστα και Δημήτρη Καταλειφό και μουσική του The Boy.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
29/04/2024

"Άλλες εποχές": Το αινιγματικό έργο του Πίντερ ανεβάζει το Θέατρο της Οδού Κυκλάδων

Στο Θέατρο της Οδού Κυκλάδων "Λευτέρης Βογιατζής" ανεβαίνει σε σκηνοθεσία Άρη Τρουπάκη το έργο του Χάρολντ Πίντερ (που είναι περισσότερο γνωστό ως "Παλιοί καιροί").

"Η αξία της ζωής": Βασίλης Ρίσβας και Πέγκυ Σταθακοπούλου μιλούν για τη συνάντησή τους με τον Σωτήρη Τσαφούλια

Για το έργο της Τζέιν Άντερσον και τους ρόλους τους μίλησαν στο "α" οι δύο γνωστοί και ταλαντούχοι ηθοποιοί. Ένα έργο που μιλά για μια ανείπωτη απώλεια αλλά και την ελευθερία του να ζήσεις όπως επιλέγεις εσύ.

Τελευταία ευκαιρία για να δεις περισσότερες από 100 θεατρικές παραστάσεις πριν το Πάσχα

Μέχρι και τη Μεγάλη Τρίτη οι περισσότερες παραγωγές της φετινής σεζόν ετοιμάζονται να ρίξουν την αυλαία της χειμερινής σεζόν 2023-24. Εμείς τις χωρίσαμε σε κατηγορίες σε ένα πολυσυλλεκτικό οδηγό θεατρικών εξορμήσεων λίγο πριν το Πάσχα.

O Μάνος Καρατζογιάννης γράφει για την "Κασέτα" της Λούλας Αναγνωστάκη

Δείτε νέες φωτογραφίες και διαβάστε το κείμενο του σκηνοθέτη και ηθοποιού Μάνου Καρατζογιάννη για την παράσταση του αναρχικού έργου μίας από τις πιο σημαντικές και δυναμικές γυναικείες μορφές της νεοελληνικής δραματουργίας.

Η Πειραματική κερνά τα τελευταία "Μπατόν σαλέ"

Η δημοσιογράφος που συμμετείχε στην αποκάλυψη του σκανδάλου Predator είναι η τελευταία καλεσμένη των ζωντανών συνεντεύξεων σε ελαφριά ατμόσφαιρα τις οποίες συντονίζουν η Ευδοξία Ανδρουλιδάκη και η Μαρία Φιλίνη.

"Σ’ εσάς που με ακούτε": Η επιτυχία του ΚΘΒΕ κατεβαίνει Αθήνα

Μετά την επιτυχία που γνώρισε στη Θεσσαλονίκη, το έργο της Λούλας Αναγνωστάκη σε σκηνοθεσία Χρήστου Θεοδωρίδη έρχεται για λίγες παραστάσεις στο Αμφι-Θέατρο Σπύρου Ευαγγελάτου.