Τελευταίες παραστάσεις για τα "Τσιτάχ. Η ερημιά του τερματοφύλακα" και "Η Ψυχολογία Συριανού συζύγου: Χριστίνα"

Παράταση παραστάσεων λόγω μεγάλης επιτυχίας στο Θέατρο Σταθμός.

Τσιτάχ. Η ερημιά του τερματοφύλακα © Δημήτρης Βαττής

Ολοκληρώνουν τον κύκλο παραστάσεων τους στο Θέατρο Σταθμός οι παραστάσεις "Τσιτάχ. Η ερημιά του τερματοφύλακα" του Βασίλη Κατσικονούρη με πρωταγωνιστή τον Γιώργο Νινιό, και "Η Ψυχολογία Συριανού συζύγου: Χριστίνα" σε σκηνοθεσία Γιάννη Λεοντάρη

"Τσιτάχ. Η ερημιά του τερματοφύλακα"

Τσιτάχ. Η ερημιά του τερματοφύλακα
© Δημήτρης Βαττής

Ο καινούργιος θεατρικός μονόλογος του Βασίλη Κατσικονούρη "Τσιτάχ. Η ερημιά του τερματοφύλακα", που χάρισε το βραβείο αναγνωστών καλύτερης αντρικής ερμηνείας για το 2022 στον Γιώργο Νινιό, συνεχίζεται για λίγες ακόμα παραστάσεις έως 3/12. Η καταξιωμένη στην Κύπρο ερμηνεύτρια και σκηνοθέτρια Ερμίνα Κυριαζή και ο διακεκριμένος ηθοποιός Γιώργος Νινιός ενώνουν τις δυνάμεις τους για να αφηγηθούν μια ιστορία γεμάτη χιούμορ και συγκίνηση με κύρια θέματά της την ανδρική μοναξιά και τη ματαίωση, μαζί όμως με ένα βαθύ αίσθημα αξιοπρέπειας, ως πυξίδα και ως ύστατη νίκη σε πείσμα της ήττας και της φθοράς. 

Ο Τσιτάχ, ένας πολύπειρος βετεράνος τερματοφύλακας της Εθνικής Ελλάδος, κάνει έναν ειλικρινή απολογισμό της μακροχρόνιας πορείας του, προσκεκλημένος από ένα σχολείο για να μιλήσει στα παιδιά για την αξία της άμιλλας και τα αθλητικά ιδεώδη. Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Αθλητισμού, εξιστορεί γεγονότα και εμπειρίες από τη ζωή και την καριέρα του ξετυλίγοντας σιγά-σιγά το κουβάρι της ύπαρξης του, από τη δόξα, τα πλούτη και τα φώτα της δημοσιότητας μέχρι το μηδέν και το περιθώριο.

Προπώληση εισιτηρίων μέσω more.com

"Η Ψυχολογία Συριανού συζύγου: Χριστίνα"

Η Ψυχολογία Συριανού συζύγου: Χριστίνα

Μετά από δύο επιτυχημένους κύκλους παραστάσεων σε Θεσσαλονίκη (Θέατρο Τ) και Σύρο (Ινστιτούτο Κυβέλη), το ανατρεπτικά ειρωνικό και απολαυστικά σατιρικό έργο του Εμμανουήλ Ροΐδη, "Η Ψυχολογία Συριανού συζύγου: Χριστίνα", σε δραματουργική επεξεργασία Αιμιλίας Βάλβη συνεχίζει να παίζεται στο θέατρο Σταθμός για λίγες ακόμα μέρες (15, 22, 29 Νοεμβρίου) σε μια σκηνική διασκευή που αντιστρέφει το μοτίβο των καλών και φρόνιμων γυναικών που οφείλουν να παραμένουν σιωπηλές και βουβές.

Στο έργο, ένας ορκισμένος εργένης ερωτεύεται παράφορα μια νέα γυναίκα και, θέλοντας να απαλλαγεί από την κατάσταση του ερωτευμένου, την παντρεύεται. Καθώς ο χρόνος κυλά, διαπιστώνει ότι ο έρωτάς του, αντί να κοπάσει, φουντώνει. Τότε, ο έρωτας γίνεται εφιάλτης και ο σύζυγος αρχίζει να παραληρεί αποκαλύπτοντας, μέσα από την αφήγησή του, όλα τα ανδρικά στερεότυπα για τον έρωτα και τον γάμο, με την κτητικότητα, την αμφιβολία και τη ζήλεια να παίρνουν τη θέση του πόθου και του πάθους.

Στην παράσταση που σκηνοθετεί ο Γιάννης Λεοντάρης, η συνθήκη αντιστρέφεται: η γυναίκα αφηγείται την αφήγηση του άνδρα, η γυναίκα μιλά και ο άνδρας είναι στη σκηνή παρών αλλά απών, παραμένοντας σιωπηλός και βουβός. Αλλάζοντας την αφηγηματική οπτική, η παράσταση αποκαλύπτει τον στερεοτυπικό πατριαρχικό λόγο, φορέα μιας εποχής που τα ζητήματα φύλου πρωτοεμφανίζονται δειλά στην Ελλάδα (Σύρος, τέλη 1890) και ανοίγει έναν διάλογο με τη σύγχρονή μας πραγματικότητα.

Προπώληση εισιτηρίων μέσω more.com

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Ψυχολογία Συριανού Συζύγου: Χριστίνα

  • Δράμα
  • Διάρκεια: 70 '

Διασκευή της νουβέλας του Εμμανουήλ Ροΐδη «Ψυχολογία Συριανού συζύγου» ιδωμένη από την πλευρά της συζύγου, η οποία σχολιάζει την απουσία του γυναικείου λόγου, τότε και σήμερα. Είναι η πρώτη φορά που το εμβληματικό έργο παρουσιάζεται στη σκηνή μέσα από τη γυναικεία ματιά, πολλαπλασιάζοντας με αυτόν τον τρόπο τις προοπτικές του κειμένου. Στό έργο ένας άνδρας αποφασίζει να παντρευτεί το ερωτικό αντικείμενο του πόθου του για να πάψει να είναι ερωτευμένος. Η Χριστίνα «κλέβει» τις σκέψεις του και τις αποκαλύπτει στους θεατές. Ο άνδρας -παρών και απών στη σκηνή- παλεύει να θάψει τον έρωτά του. Κυριαρχούν η φιλαρέσκεια, ο πόθος, το χιούμορ, η ζήλεια και η αποκάλυψη των ανδρικών στερεοτύπων για τον έρωτα και τον γάμο.

Τσιτάχ. Η ερημιά του τερματοφύλακα

  • Μονόλογος
  • Διάρκεια: 70 '

Πρόκειται για μια ιστορία γεμάτη χιούμορ και συγκίνηση με κύρια θέματά της την ανδρική μοναξιά και τη ματαίωση, μαζί όμως με ένα βαθύ αίσθημα αξιοπρέπειας, ως νίκη σε πείσμα της φθοράς. Ο Τσιτάχ, ένας πολύπειρος βετεράνος τερματοφύλακας της Εθνικής Ελλάδος, κάνει έναν ειλικρινή απολογισμό της μακροχρόνιας πορείας του, προσκεκλημένος από ένα σχολείο για να μιλήσει στα παιδιά για την αξία της άμιλλας και τα αθλητικά ιδεώδη. Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Αθλητισμού, εξιστορεί γεγονότα και εμπειρίες από τη ζωή και την καριέρα του ξετυλίγοντας σιγά-σιγά το κουβάρι της ύπαρξης του, από τη δόξα, τα πλούτη και τα φώτα της δημοσιότητας μέχρι το μηδέν και το περιθώριο.

Σταθμός Θέατρο

Βίκτωρος Ουγκώ 55

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Οι γριές που μαζεύουν την τσουκνίδα

Μεταξύ λαογραφίας, τελετουργικού δρωμένου και θεάτρου ντοκουμέντο κινείται η παράσταση της Πειραματικής Σκηνής του Θεσσαλικού Θεάτρου, εμπνευσμένη από μυστικιστικές και αληθινές ιστορίες γυναικών του θεσσαλικού κάμπου. | Powered by Uber

ΓΡΑΦΕΙ: ΤΩΝΙΑ ΚΑΡΑΟΓΛΟΥ
02/05/2024

Τα πικρά δάκρυα της Πέτρα φον Καντ

Ατμοσφαιρική και ενδιαφέρουσα σκηνική πρόταση του γνωστού έργου του Φασμπίντερ για την ερωτική εξουσία και εξάρτηση μέσα από τη σχέση δύο γυναικών. | Powered by Uber | Powered by Uber

"Έξι πρόσωπα σε αναζήτηση συγγραφέα" και μετά τις διακοπές του Πάσχα

Το έργο του Λουίτζι Πιραντέλο που σκηνοθετεί ο Πέτρος Νάκος σε δική του μετάφραση στο θέατρο Altera Pars θα συνεχίσει την πορεία του μετά την πασχαλινή ανάπαυλα.

"Ψιλικά": Μία περφόρμανς σε κείμενα Γλυκερίας Μπασδέκη ανεβάζει η ομάδα "Στέρεο νερό"

Μια site-specific performance για την αναζήτηση της ευτυχίας ανεβάζει τον Μάιο η ομάδα της χορογράφου Εύης Σούλη σε ένα εγκαταλελειμμένο εμπορικό κέντρο.

"Τα ραδίκια ανάποδα" θα δούμε και μετά το Πάσχα

Λόγω επιτυχίας, ο μονόλογος του Γιώργου Γαλίτη σε σκηνοθεσία Βλαδίμηρου Κυριακίδη, που βρίσκεται στον δέκατο χρόνο του, θα παραταθεί και μετά τις πασχαλινές διακοπές στο θέατρο Αργώ.

Η Αναστασία Παπαστάθη σκηνοθετεί τους "Βρικόλακες"

Το σπουδαίο δράμα του Ίψεν θα δούμε την ερχόμενη σεζόν στο θέατρο Radar.

"Δον Κιχώτης": Ο Γιάννης Μπέζος σκηνοθετεί τους Βλαδίμηρο Κυριακίδη και Θανάση Τσαλταμπάση σε καλοκαιρινή περιοδεία

Έναν πολυμελή θίασο, στον οποίο θα δούμε και τις Νάντια Κοντογεώργη και Παρθένα Χοροζίδου, ενορχηστρώνει ο Γιάννης Μπέζος στη μεγάλη θεατρική παραγωγή του καλοκαιριού που θα ταξιδέψει σε όλη την Ελλάδα το διαχρονικό έργο του Μιγκέλ ντε Θερβάντες. Δείτε αποκλειστικές φωτογραφίες από την πρώτη ανάγνωση.