Τσιτάχ. Η ερημιά του τερματοφύλακα

4

Το τελευταίο έργο του συγγραφέα φέρνει στο προσκήνιο έναν –κάποτε σπουδαίο νυν ξοφλημένο– τερματοφύλακα σε μια εκ βαθέων κατάθεση ψυχής. Τον ερμηνεύει ο Γιώργος Νινιός σε μια σημαντική στιγμή.

Τσιτάχ © Dimitris Vattis

Η τετ α τετ συνάντηση ηθοποιού και θεατή είναι η ασυναγώνιστη γοητεία των θεατρικών μονολόγων, αυτή η μαγική συνθήκη κατά την οποία μία μόνο φυσική παρουσία επί σκηνής γεμίζει ολόκληρη την αίθουσα και μοιάζει να συνδιαλέγεται με τον καθένα ξεχωριστά· τουλάχιστον, όταν αυτό που συντελείται στο σανίδι δεν είναι μία επίδειξη τεχνικής ή ταλέντου, αλλά μια βαθιά εσωτερική διαδικασία που εκπέμπεται προς τα έξω, όπως συμβαίνει στην περίπτωση του Γιώργου Νινιού, που ερμηνεύει το τελευταίο έργο του Βασίλη Κατσικονούρη. Ο ηθοποιός επωμίζεται και τη σκηνοθεσία σε συνεργασία με την Ερμίνα Κυριαζή: είναι απαραίτητο ένα παράλληλο, δεύτερο βλέμμα όταν οι ρόλοι ηθοποιού και σκηνοθέτη ταυτίζονται, και στη συγκεκριμένη παράσταση ίσως υπάρχει το επιπλέον όφελος από την παρουσία της γυναικείας οπτικής σε μια καθαρά "ανδρική υπόθεση".

Τσιτάχ
© Dimitris Vattis

Η δραματική συνθήκη του "Τσιτάχ" τοποθετείται μέσα σε μία σχολική αίθουσα, όπου έχει κληθεί να μιλήσει στους μαθητές, με αφορμή την παγκόσμια ημέρα αθλητισμού, ένας παλαίμαχος σπουδαίος τερματοφύλακας. Ο μονόλογός του θα πάρει διαφορετική στροφή από την αναμενόμενη τυπική παράθεση σχολίων περί επιτυχίας, καριέρας, αθλητισμού κ.λπ., και θα γίνει μια εκ βαθέων εξομολόγηση ζωής. Ο Κατσικονούρης έχει συνθέσει με δεξιοτεχνία την περιπλάνηση του ήρωα σε σκόρπια σημεία της ζωής του εντός και εκτός γηπέδων, ενώ κλιμακώνει την αφήγηση, που ξεκινάει με μια μάλλον χαλαρή διάθεση για να καταλήξει σε μια κατεξοχήν δραματική συνθήκη. Επιπλέον, ενώ στηρίζεται συγκεκριμένα πάνω στον "τύπο" ενός άνδρα παλαιάς στόφας, που διακρίνεται για το λαϊκό χιούμορ, την αμορφωσιά αλλά και την μπέσα, ο συγγραφέας έχει χτίσει πάνω του ένα ευρύτερο, ουσιαστικότερο σκηνικό σύμπαν, δημιουργώντας έτσι καλό, λαϊκό θέατρο, χωρίς εκπτώσεις.

Τσιτάχ
© Dimitris Vattis

Ο Γιώργος Νινιός ερμηνεύει με εσωτερικό σπαραγμό έναν άνθρωπο που βρέθηκε στη δίνη της ανάγκης και, καθώς χρειάστηκε να πει "το μεγάλο Ναι ή το μεγάλο το Όχι", πήρε μια απόφαση που του στοίχισε τα πάντα και, ειδικά, τον ίδιο του τον εαυτό του. Η παρουσία του στη σκηνή είναι βαθιά συγκινητική, έτσι όπως ελίσσεται στις συναισθηματικές διαθέσεις του κειμένου, από τις χιουμοριστικές αναφορές σε στιγμιότυπα των γηπέδων ως την αποφασιστική δραματική καμπή που καθόρισε τον ρου της διαδρομής του, και προσφέρει τον ήρωά του αληθινό ενώπιον των θεατών. Μαζί του στη σκηνή βρίσκεται μια μαριονέτα-τερματοφύλακας (κατασκευή: Βασίλης Βασιλάκης, χειρισμός: Γεωργία Μανελίδου), που λειτουργεί σαν φάντασμα του παλιού εαυτού του, ίσως και σαν κριτής – ιδέα που προσθέτει σκηνική γοητεία, αλλά η μάλλον διακριτική συμμετοχή της ίσως την αδικεί: θα μπορούσε να έχει ενεργητικότερο ρόλο, αν και αυτό ελάχιστα επηρεάζει την επιδραστικότητα της παράστασης.

Τσιτάχ
© Dimitris Vattis

Περισσότερες πληροφορίες

Τσιτάχ. Η ερημιά του τερματοφύλακα

  • Μονόλογος
  • Διάρκεια: 70 '

Πρόκειται για μια ιστορία γεμάτη χιούμορ και συγκίνηση με κύρια θέματά της την ανδρική μοναξιά και τη ματαίωση, μαζί όμως με ένα βαθύ αίσθημα αξιοπρέπειας, ως νίκη σε πείσμα της φθοράς. Ο Τσιτάχ, ένας πολύπειρος βετεράνος τερματοφύλακας της Εθνικής Ελλάδος, κάνει έναν ειλικρινή απολογισμό της μακροχρόνιας πορείας του, προσκεκλημένος από ένα σχολείο για να μιλήσει στα παιδιά για την αξία της άμιλλας και τα αθλητικά ιδεώδη. Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Αθλητισμού, εξιστορεί γεγονότα και εμπειρίες από τη ζωή και την καριέρα του ξετυλίγοντας σιγά-σιγά το κουβάρι της ύπαρξης του, από τη δόξα, τα πλούτη και τα φώτα της δημοσιότητας μέχρι το μηδέν και το περιθώριο.

Σταθμός Θέατρο

Βίκτωρος Ουγκώ 55

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

"Rabbit hole": Το συναρπαστικό αμερικάνικο δράμα για τρεις τελευταίες παραστάσεις

Η παράσταση που σκηνοθετεί ο Βαγγέλης Λυμπερόπουλος, συστήνοντάς μας ένα βραβευμένο σύγχρονο έργο για την απώλεια, ρίχνει αυλαία.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
19/04/2024

"Αλίφειρα": Τελευταίες παραστάσεις για την πικρή κωμωδία του Ανδρέα Στάικου

Το έργο του συγγραφέα και σκηνοθέτη που αντλεί έμπνευση από την μυστηριώδη αρχαία πόλη της Αρκαδίας ολοκληρώνει τον κύκλο του.

"Ριχάρδος III*": Δείτε πρώτες φωτογραφίες από το έργο του Σαίξπηρ σε διασκευή Ανδρέα Φλουράκη

Ο αστερίσκος στον "Ριχάρδο ΙΙΙ*" καταδεικνύει τις σκοτεινές ιστορίες κατάχρησης εξουσίας πίσω από τις κλειστές πόρτες των προβών, που όλο και πιο συχνά πλέον έρχονται στη δημοσιότητα, στην παράσταση που σκηνοθετεί η Ρουμπίνη Μοσχοχωρίτη.

Πρεμιέρα στη Νέα Υόρκη για τη νέα παράσταση της Ιόλης Ανδρεάδη "The Cenci Family"

Από το Μανχάταν ξεκινά την πορεία της η νέα παράσταση της σκηνοθέτιδας που υπογράφει το έργο μαζί με τον Άρη Ασπρούλη, αντλώντας από το ρηξικέλευθο πνεύμα του Αντονέν Αρτώ και την πραγματική ιστορία της πρώτης γυναίκας που εναντιώθηκε στην πατριαρχία και δολοφονήθηκε.

Προλάβετε το "Μια άλλη Θήβα" τον Μάιο

Η επιτυχημένη παράσταση σε σκηνοθεσία Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου θα συνεχιστεί για λίγο ακόμη, με τους Θάνο Λέκκα και Δημήτρη Καπουράνη στο δίδυμο του έργου του Σέρχιο Μπλάνκο.

"Πόθεν έσχες" ρωτάνε οι 4Frontal στο θέατρο Βεάκη

Ένας απατεώνας που εκμεταλλεύτηκε τις παθογένειες της μεταπολιτευτικής Ελλάδας, γίνεται το σύμβολο μιας ολόκληρης εποχής στο νέο έργο της Νεφέλης Μαϊστράλη που έρχεται το Μάιο από την επιτυχημένη ομάδα.

"Ink": Που θα βρείτε το βιβλίο του Δημήτρη Παπαϊωάννου με αφορμή την παράσταση

"Sketches from life" είναι ο τίτλος της πρώτης έκδοσης του βιβλίου με τα σχέδια του διεθνούς φήμης δημιουργού, για το φως και το σκοτάδι του σώματος, αυτή τη φορά με την ιδιότητα του ζωγράφου.