Οι θεατρικές επαναλήψεις που κάνουν πρεμιέρα αυτή την εβδομάδα

Ποιες παραστάσεις επιστρέφουν στο σανίδι για δεύτερη ή και τρίτη χρονιά μέχρι την 1η του Νοέμβρη;

Ο τυχαίος θάνατος ενός Αναρχικού Πάτροκλος Σκαφίδας©

"Ο τυχαίος θάνατος ενός αναρχικού"

Διαβάστε Επίσης

Η παράσταση-φαινόμενο "Ο τυχαίος θάνατος ενός αναρχικού" παρουσιάζεται για τρίτη σεζόν στο θέατρο Γκλόρια σε σκηνοθεσία του Γιάννη Κακλέα από 1η Νοεμβρίου. Οι Πάνος Βλάχος, Γιώργος Τζαβάρας, Ιφιγένεια Αστεριάδη, Γιάννης Γιαννούλης, Παναγιώτης Κατσώλης και Στέλιος Πέτσος μάς μυούν στο καυστικό και καταγγελτικό σύμπαν του Ντάριο Φο με ζωντανή μουσική, τραγούδια και προπάντων με χιούμορ, διακωμωδώντας με τρόπο μοναδικό το δικό μας σήμερα. Βασιζόμενο σε πραγματικά γεγονότα, το έργο αποτελεί μια αριστουργηματικά φαρσική και καταγγελτική σάτιρα για τη βία, την ηλιθιότητα, την αυθαιρεσία της εξουσίας και την πολιτική διαφθορά.  

Το Μαράκι έκλασε
Κική Παπαδοπούλου©

"Το Μαράκι έκλασε"

Για τρίτη χρονιά οι "Seven Sisters" (Χριστίνα Ανδρεάκου, Άρτεμις Δούρου, Μαρίνα Ζέρβα, Μαρούλα Καλαμποκιά, Νικολέττα Παναγιώτου, Γιώτα Σερεμέτη, Λυδία Τσάτσου Παρασκευοπούλου) αφηγούνται επί σκηνής πέντε κωμικοτραγικές ιστορίες δια χειρός Λένας Κιτσοπούλου και σκηνοθεσία Γιώτας Σερεμέτη, στο Faust από 27 Οκτωβρίου, μετά την sold-out επιτυχία της παράστασης για δύο συνεχόμενα χρόνια. Με μεγάλες δόσεις χιούμορ, με μικρές δόσεις ειρωνείας και σαρκασμού, αλλά κυρίως με όχημα το "μαζί", οι "Seven Sisters" στέκονται "μαζί" πάνω στη σκηνή, αφηγούνται και αναπνέουν "μαζί".

Αριστερόχειρες
© Ελίνα Γιουνανλή

"Αριστερόχειρες"

Η πρωτότυπη παράσταση των δραστήριων 4frontal "Αριστερόχειρες" της Νεφέλης Μαϊστράλη σε σκηνοθεσία Θανάση Ζερίτη συνεχίζει στο θέατρο Μπέλλος από 1η Νοεμβρίου. Το έργο είναι εμπνευσμένο από τις "παιδοπόλεις", τα αμφιλεγόμενα ιδρύματα που ίδρυσε η Βασίλισσα Φρειδερίκη κατά τη διάρκεια του Εμφύλιου, καθώς και από ιστορικά γεγονότα εκείνης της περιόδου που διαμόρφωσαν την σύγχρονη ελληνική πολιτική πραγματικότητα. Πρωταγωνιστούν: Ελένη Βλάχου, Τάσος Δημητρόπουλος, Χάρης Κρεμμύδας, Νεφέλη Μαϊστράλη, Πάνος Τοψίδης.

Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης
© Ελένη Χούμου

"Π.Ο.Π - Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης"

Ο Θανάσης Κριτσάκης επιστρέφει και φέτος με την παράσταση "Π.Ο.Π - Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης" στο Απαράμιλλον από τις 26 Οκτωβρίου. Βασισμένη σε συνεντεύξεις, η παράσταση περνά στην καθαρή μυθοπλασία και τον σουρεαλισμό για να επιστρέψει στην (καλλιτεχνική) πρόσληψη της πραγματικότητας, όπου έξι ηθοποιοί (Κωσταντίνος Δαλαμάγκας, Πένυ Ελευθεριάδου, Δημήτρης Καστανιάς, Ειρήνη Κυριακού, Άλκηστις Πολυχρόνη, Δημήτρης Χατζημιχαηλίδης) συναντιούνται σε έναν θεατρικό χώρο για να παρουσιάσουν κομμάτια "της ελληνικότητας", όπως τα γνωρίζουμε μέσα από την "καφενειακή λογική". 

Ay, Carmela!
©Φανή Τουμπουλίδου

"Ay, Carmela!"

Διαβάστε Επίσης

Το έργο του Χοσέ Σάντσις Σινιστέρρα επιστρέφει για δεύτερη χρονιά στο Θέατρο Μεταξουργείο, σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Κυριακού από 30 Οκτωβρίου. Μέσα από την περιπέτεια των δύο πρωταγωνιστών, Κατερίνα Μπιλάλη και Κωνσταντίνος Κυριακού, φωτίζεται η συλλογική τραγωδία ενός λαού που μαστίζεται από την εμφύλια διαμάχη, η πολυπλοκότητα της ανθρώπινης κατάστασης που έρχεται αντιμέτωπη με τον πόνο, ο συλλογικός αλληλοσεβασμός, η αξιοπρέπεια του καλλιτέχνη, η ανθρώπινη ευαισθησία, καθώς και η ανάγκη να μη χαθεί η ιστορική μνήμη. 

Μαύρη σαμπούκα
Θοδωρής Χανιώτης©

"Μαύρη σαμπούκα"

Διαβάστε Επίσης

Εκατό λεπτά γέλιου μέχρι δακρύων έρχεται να χαρίσει η παράσταση του Τόλη Παπαδημητρίου στο θέατρο Πόλη από τις 27 Οκτωβρίου, με τον ίδιο να κρατάει και τον πρωταγωνιστικό ρόλο, μαζί με τους Αντώνη Στάμο, Ανάργυρο Βαζαίο και Γραμματική Γκόρου. Ένας ταξιτζής-διαρρήκτης, ο συνεργός του και ένα λάθος φέρνουν τα πάνω κάτω στη θεότρελη κωμωδία-ωδή στη φιλία που καλεί τους δύο βασικούς της χαρακτήρες να ζήσουν-και κυρίως να μοιραστούν- την πιο τρελή νύχτα της ζωής τους.

Rome Tea Ceremony

"Tea ceremony"

Για δεύτερη φορά η παράσταση που ξεχώρισε από κοινό και κριτικούς, σε πολλές ευρωπαϊκές πόλεις, επιστρέφει στο Bios από 1η Νοεμβρίου, σε σκηνοθεσία-δραματουργία του Achim Wieland, στη μνήμη του οποίου είναι αφιερωμένος ο φετινός κύκλος. Ο μονόλογος, με τον Μάριο Ιωάννου, ανεβαίνει στην αγγλική γλώσσα και αποτελεί ένα κοινωνικοπολιτικό σχόλιο στην εκμετάλλευση του ισχυρού εις βάρος του αδυνάμου και στο υπέρτατο τίμημα που πληρώνει η ανθρωπότητα στο σκοτεινό και αδηφάγο σύστημα που συντηρεί και από το οποίο μοιραία σαγηνεύεται.

Elizadeth

"Elizadeth"

 Η θεότρελη κωμωδία του Δημήτρη Καρατζιά και Μάνου Αντωνιάδη, συνεχίζει την πορεία της για 5η χρονιά με ανανεωμένο θίασο στον Πολυχώρο Vault από 28 Οκτωβρίου. Πρόκειται για μια διασκευή του έργου "Βασιλικοί μετά Τρούλου" του Χάρη Ρώμα, που ανατρέπει κάθε θεωρία για τον κόσμο του θεάτρου και ταυτόχρονα είναι ένα καυστικό σχόλιο πάνω στις σχέσεις των ηθοποιών και των συντελεστών μιας παράστασης. Πρωταγωνιστούν: Χριστίνα Σαμπανίκου, Εύη Τσάφου, Αναστάσιος Χριστοφιλόπουλος, Δήμητρα Κολλά, Στέλιος Ψαρουδάκης, Κική Μαυρίδου, Σωτήρης Μεντζέλος, Ορνέλα Λούτη, Γιώργος Ουκατσούκου.

Trans-port

"Trans-port"

Ο Πολυχώρος Vault παρουσιάζει για 2η χρονιά την παράσταση της Ειρήνης Δερμιτζάκη, σε σκηνοθεσία Δημήτρη Καρατζιά, με τον Σωτήρη Δούβρη και την Kassandra El Najjar, από την 1η Νοεμβρίου. Στο έργο ένας νταλικέρης μεταφέρει παράνομα με το φορτηγό του, μια γυναίκα από τη Συρία, χωρίς να γνωρίζει ότι είναι τρανς. Το ταξίδι με προορισμό την Στοκχόλμη, ξεκινά από τον Πειραιά κι όσο τα χιλιόμετρα περνούν, οι δυο ήρωες, η Sabah κι ο Θοδωρής, ανακαλύπτουν όσα τους ενώνουν αλλά και όσα τους χωρίζουν. 

Αθηνάς Παναγούλη, Επιτάφιος
kzk52 & Χριστίνα Φυλακτοπούλου

"Αθηνάς Παναγούλη, Επιτάφιος"

Ο μονόλογος του Γιάννη Σολδάτου συνεχίζει για 2η χρονιά στον Πολυχώρο Vault από τις 30 Οκτωβρίου, σε σκηνοθεσία Κωστή Καπελώνη, με τη Μάνια Παπαδημητρίου στον ρόλο της Αθηνάς Παναγούλη. Το έργο παρουσιάζει τον Αλέξανδρο Παναγούλη, την κορυφαία μορφή του αντιδικτατορικού αγώνα, μέσα από τις αναμνήσεις της μητέρας του, σχολιάζοντας παράλληλα σημαντικότατα γεγονότα της πρόσφατης ελληνικής ιστορίας. Επίσης, πρόκειται για μια παράσταση ιδιαιτέρως επίκαιρη μιας και φέτος συμπληρώνονται 50 χρόνια από τη μεγάλη εξέγερση του Πολυτεχνείου τον Νοέμβριο του 1973. 

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Μαύρη σαμπούκα

  • Κωμωδία
  • Διάρκεια: 100 '

Δύο εκ διαμέτρου αντίθετοι χαρακτήρες βρίσκονται αντιμέτωποι με την πιο τρελή νύχτα της ζωής τους σε μια κωμωδία με καταιγιστικό ρυθμό για τη φιλία, το λάθος timing και τα μεγάλα σουξέ. Όλα ξεκινούν από μια διάρρηξη που εξελίσσεται με αναπάντεχο τρόπο. Ο Βλάσης Κουρούπας, ένας ταξιτζής από τις Κουκουβάουνες, μπερδεύει τους ορόφους και μπαίνει στο σπίτι του πάμπλουτου μουσικοσυνθέτη Διονύσιου Αβέρωφ με σκοπό να κλέψει. Τα πράγματα μπερδεύονται ακόμη περισσότερο όταν κάνει εκεί την εμφάνισή του ο συνεργός του, ο Μήτσος. Αυτός, βέβαια, ήταν ο μοναδικός τρόπος για τον Βλάση και το είδωλό του, τον δημιουργό του λαϊκού σουξέ «Μαύρη σαμπούκα» να συναντηθούν και να αναπτύξουν μια σχέση παράδοξα δυνατή.

Tea Ceremony

  • Devised Theatre
  • Διάρκεια: 70 '

Ο ερμηνευτής μας αποκαλύπτει, ως γκέισα, την τελετουργία τσαγιού και τις όχι και τόσο «ευγενείς» αλήθειες που αφορούν τη σύγχρονη δουλεία και το εμπόριο σώματος και ψυχής. Η βραβευμένη παράσταση που έχει ταξιδέψει σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες μεταφέρει το κοινό της, σε ένα ιαπωνικό δωμάτιο όπου τελείται μια παραδοσιακή τελετή τσαγιού. Η Γκέισα Κικουνοχάνα (Ανθισμένο Χρυσάνθεμο) με απαλότητα και ευγένεια δημιουργεί ένα μεταξένιο τοπίο για το πνεύμα και τις αισθήσεις των παρευρισκόμενων. Το ανήσυχο πνεύμα της, την παρασύρει σε ερωτήματα γύρω από τη συγκομιδή του τσαγιού και τις συνθήκες εκμετάλλευσης που τη συνοδεύουν.

Αριστερόχειρες

  • Κοινωνικό
  • Διάρκεια: 100 '

Ένα έργο με ισχυρό πολιτικό πρόσημο για τις παιδοπόλεις, που ίδρυσε η βασίλισσα Φρειδερίκη κατά τη διάρκεια του Εμφυλίου Πολέμου, κι άλλα ιστορικά γεγονότα που διαμόρφωσαν τη σύγχρονη ελληνική πραγματικότητα. Ένας Κοινοτάρχης που κρατάει βίτσα και μιλάει με «νι» και «λι», μια απροσάρμοστη Τρόφιμος που της αρέσει να τρέχει, μια ανύπαντρη Ομαδάρχισσα που αμφιταλαντεύεται, μια κουρασμένη Μητέρα που ψάχνει ασταμάτητα με σεντόνια στα χέρια, ένας μαλλιαρός Άντρας που κάνει ισορροπία, μια Βασίλισσα με γούνα και υπαρξιακές αγωνίες, μια Ρωσίδα χορεύτρια που έπαιξε τον μαύρο κύκνο στα Μπολσόι, ένας Δημοσιογράφος που προσπαθεί να βρει την αλήθεια, ένας Χωροφύλακας που σιχαίνεται το κρύο και σέρνει τα πόδια του, αυτός που μιλάει με ντοκουμέντα, μια Ελληνοαμερικάνα που ψάχνει από πού κρατάει η σκούφια της, ένας Αριστερόχειρας που στρώνει το κρεβάτι του φάκελο και δεν μπορεί να πει το «ρ», ένας κανονικός Φαντάρος με αρβύλες και όπλο και ο Ντιμίτρι ή Δημήτρης, ένας ερωτευμένος Πολυτεχνίτης που πήγε από την Κόνιτσα στην Τασκένδη, συνομιλούν και διεκδικούν τη θέση τους στην Ιστορία.

Ay, Carmela!

  • Κοινωνικό
  • Διάρκεια: 90 '

Δύο πλανόδιοι θεατρίνοι, η Καρμέλα και ο Παουλίνο, που κατά τη διάρκεια του Ισπανικού Εμφυλίου διασκεδάζουν τα δημοκρατικά στρατεύματα με επιθεωρησιακά σκετς, περνούν καταλάθος στην περιοχή που ελέγχουν οι εθνικιστές του δικτάτορα Φράνκο και συλλαμβάνονται. Οι στρατιώτες τούς εξαναγκάζουν, με αντάλλαγμα την ελευθερία τους, να ανεβάσουν μια παρωδία κατά της Δημοκρατίας προκειμένου να χλευάσουν τα αιχμάλωτα μέλη της Διεθνούς Ταξιαρχίας –εθελοντές που ήρθαν στην Ισπανία να αγωνιστούν στο πλευρό των ντόπιων δημοκρατικών– που θα εκτελούνταν την επόμενη μέρα. Η Καρμέλα, αγανακτισμένη, επιχειρεί να ανατρέψει αυτήν την παρωδία κόντρα στις προσπάθειες του λιγόψυχου Παουλίνο, κινδυνεύοντας να εκτελεστεί. Αυτή είναι η υπόθεση της πολυβραβευμένης αντιπολεμικής αλληγορίας του συγγραφέα για τον κίνδυνο της ιστορικής αμνησίας που αποκαλύπτει τι μπορεί να συμβεί όταν κάποιος βρεθεί στη λάθος πλευρά της ιστορίας και πόσα μπορεί να είναι διατεθειμένος να κάνει με αντάλλαγμα την ελευθερία του.

Το Μαράκι έκλασε

  • Κοινωνικό
  • Διάρκεια: 115 '

Επτά γυναίκες μοιράζονται πέντε κωμικοτραγικές οικογενειακές ιστορίες επί σκηνής δια χειρός Λένας Κιτσοπούλου, οι οποίες αποκαλύπτουν τις πληγές τους και τα αδιέξοδα που αντιμετωπίζουν σε μια ανδροκρατούμενη κοινωνία. Η Αγία Ελληνική Οικογένεια, η Πατριαρχία, η παιδική ηλικία και ο κύκλος της βίας και της κακοποίησης είναι κάποια από τα θέματα που τις απασχολούν.

Ο τυχαίος θάνατος ενός αναρχικού

  • Κωμωδία
  • Διάρκεια: 100 '

Το έργο αφορμάται από την πραγματική δολοφονία του «αναρχικού σιδηροδρομικού» Τζουζέπε Πινέλι που διαπράχθηκε από την ιταλική αστυνομία. Με σατιρικό και ειρωνικό τρόπο, το έργο καταγγέλλει το τραγικό συμβάν, καυτηριάζει την κατάχρηση της εξουσίας και, αν και γράφτηκε πριν από χρόνια για να ασκήσει κριτική στη κυβερνητική διαφθορά, ο θεατής δεν θα δυσκολευτεί να βρει πολλές ομοιότητες με την Ελλάδα του σήμερα. Ταυτόχρονα, η παράσταση, που έχουν παρακολουθήσει μέχρι σήμερα περισσότεροι από 200.000 θεατές, διαθέτει εκρηκτική ενέργεια και ακολουθεί τα χνάρια ενός αρχετυπικού Γελωτοποιού, μίας φιγούρας διαχρονικής, αστείας και επικίνδυνης για κάθε εξουσία και κάθε στερεότυπο, συνδυάζοντας τα τραγούδια και τη ζωντανή μουσική με το καυστικό χιούμορ.

Π.Ο.Π - Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης

  • Κοινωνικό
  • Διάρκεια: 70 '

Έξι ηθοποιοί συναντιούνται σε έναν θεατρικό χώρο για να παρουσιάσουν κομμάτια "της ελληνικότητας”, όπως τα γνωρίζουμε μέσα από την "καφενειακή λογική”. Αντλώντας σκηνικό υλικό από έξι υπαρκτά πρόσωπα της εργατικής τάξης θα βρεθούν στο ίδιο τραπέζι για να γλεντήσουν, να καταγγείλουν, να συγκρουστούν πολιτικά, να εκτονώσουν την βία τους, να αναπαράξουν τα αφηγήματα της αστικής δημοκρατίας που θέλουν τον Έλληνα ως ιστορικά και πολιτισμικά "ιδιαίτερο".

Elizadeth

  • Κωμωδία
  • Διάρκεια: 100 '

Οι θεατές εισέρχονται στα άδυτα του θεάτρου για να δουν τις σχέσεις που διαμορφώνονται κατά τη δημιουργία μιας παράστασης.

Αθηνάς Παναγούλη, Επιτάφιος

  • Μονόλογος
  • Διάρκεια: 75 '

Το έργο παρουσιάζει τον Αλέξανδρο Παναγούλη, την κορυφαία μορφή του αντιδικτατορικού αγώνα, μέσα από τις αναμνήσεις της μητέρας του, σχολιάζοντας παράλληλα σημαντικότατα γεγονότα της πρόσφατης ελληνικής ιστορίας. Γιατί τα ερωτήματα δεν έχουν ακόμη απαντηθεί. Γιατί το αδίκημα της επταετίας κρίθηκε στιγμιαίο και όχι διαρκές. Γιατί οι μέρες είναι πονηρές. Γιατί ο χρόνος της ζωής μας τελειώνει. Γιατί όλοι έχουμε ανεξόφλητους λογαριασμούς με παρελθόντα δικά μας ή των γονιών μας. Εμφανείς είναι ακόμη οι πληγές μιας μνήμης εναργέστατης, που φέρει τα ίχνη των στιγμών όλων των χτύπων, που δόθηκαν στα σώματα και τις ψυχές ανθρώπων που αγωνίστηκαν για την Ελευθερία.

Trans-port

  • Κοινωνικό
  • Διάρκεια: 75 '

Ένας νταλικέρης μεταφέρει παράνομα με το φορτηγό του μια γυναίκα από τη Συρία, χωρίς να γνωρίζει, όμως, ότι είναι τρανς. Το ταξίδι με προορισμό την Στοκχόλμη ξεκινά από τον Πειραιά κι όσο τα χιλιόμετρα περνούν, οι δυο ήρωες, η Sabah κι ο Θοδωρής, ανακαλύπτουν όσα τους ενώνουν και όσα τους χωρίζουν. Ένα road trip ετεροχρονισμένης ενηλικίωσης, μέσα απ’ τα βιώματα των χαρακτήρων, τον πόλεμο, την προσφυγιά και τα ανεκπλήρωτα όνειρα. Μια συνάντηση δύο διαφορετικών ανθρώπων που θα φέρει στην επιφάνεια, την ξενοφοβία, τη τρανσφοβία και τον μισογυνισμό μιας παγιδευμένης σε κοινωνικά στεγανά χώρας, η οποία παλεύει να αλλάξει.

Γκλόρια

Ιπποκράτους 7

Θέατρο «Μπέλλος»

Κέκροπος 1

Bios

Πειραιώς 84

Vault

Μελενίκου 26

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Θεόδωρος Τερζόπουλος: "Η ζωή είναι μια παρένθεση μέσα στη μεγάλη επικράτεια του θανάτου"

Το θέατρο Άττις του Θεόδωρου Τερζόπουλου συμπληρώνει 40 χρόνια λειτουργίας και ανοίγεται σε νέους στοχασμούς. Διαβάστε όσα μας είπε ο κορυφαίος δημιουργός με αφορμή τις πολυαναμενόμενες παραστάσεις "Περιμένοντας τον Γκοντό" στη Στέγη (15-19/5) και "Ορέστεια" στην Επίδαυρο (12-13/7).

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
05/05/2024

Πέθανε η Άννα Παναγιωτοπούλου

Η πολυαγαπημένη ηθοποιός έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 77 ετών.

Τι είδαμε τελικά τη σεζόν 2023-24;

Νέες πρεμιέρες αναμένονται καθ’ όλη τη διάρκεια του Μαΐου, παρ’ όλα αυτά, καθώς την Κυριακή των Βαΐων κατέβασαν αυλαία οι περισσότερες παραστάσεις του χειμώνα, ο εθιμοτυπικός απολογισμός της σεζόν προσφέρει μια καλή εικόνα της.

"Τα 12 Κουπέ" για 12η χρονιά στο Τρένο στο Ρουφ

Το μοναδικό σιδηροδρομικό πολιτιστικό φεστιβάλ, το οποίο είναι αφιερωμένο στη σύγχρονη νεανική έκφραση και δημιουργία, έρχεται ξανά τον Μάιο στην Αμαξοστοιχία-Θέατρο, με είσοδο ελεύθερη.

"Hard pop": Το νεό χορογραφικό έργο του Δημήτρη Μυτιληναίου συνδυάζει μουσική από 20 ποπ τραγούδια

Στο στούντιο PalmTree-MCA ανεβαίνει τον Μάιο μια παράσταση που αφορά στις πιθανές συγκλίσεις αλλά και στις εμφανείς αποκλίσεις μεταξύ του κλασικού μπαλέτου και του χορού στην ποπ κουλτούρα.

Οι γριές που μαζεύουν την τσουκνίδα

Μεταξύ λαογραφίας, τελετουργικού δρωμένου και θεάτρου ντοκουμέντο κινείται η παράσταση της Πειραματικής Σκηνής του Θεσσαλικού Θεάτρου, εμπνευσμένη από μυστικιστικές και αληθινές ιστορίες γυναικών του θεσσαλικού κάμπου. | Powered by Uber

Τα πικρά δάκρυα της Πέτρα φον Καντ

Ατμοσφαιρική και ενδιαφέρουσα σκηνική πρόταση του γνωστού έργου του Φασμπίντερ για την ερωτική εξουσία και εξάρτηση μέσα από τη σχέση δύο γυναικών. | Powered by Uber | Powered by Uber