Εγκαινιάζεται η Θεατρική Σκηνή του Δήμου Αβδελιώδη

Στο ιστορικό Studio New Star Art Cinema ανοίγει ένας νέος κύκλος για τον διακεκριμένο σκηνοθέτη. Την έναρξη σηματοδοτεί η μεταφορά της δίκης του Σωκράτη στη σκηνή στην αρχαία ελληνική γλώσσα.

Δήμος Αβδελιώδης

Ο Δήμος Αβδελιώδης, γνωστός για τις γεμάτες ποιητικότητα, τελετουργικής φύσεως σκηνοθεσίες του και τη δουλειά του πάνω στο αρχαίο δράμα, το έργο μεγάλων Ελλήνων ποιητών και λογοτεχνών όπως ο Διονύσιος Σολωμός, ο Γεώργιος Βιζυηνός και ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης, αλλά και η μεταφορά του λόγου του Θουκυδίδη και του Πλάτωνα στη σκηνή, συνεχίζει την έρευνα του πάνω στην πλατωνική "Απολογία του Σωκράτη" με μια παράσταση στην αρχαία ελληνική γλώσσα. Ο λόγος για την "Αναπαράσταση της Δίκης του Σωκράτη" που θα ερμηνεύσει ο Ελβετός ηθοποιός Gilles Decorvet, σε διδασκαλία εκφοράς αρχαίου κειμένου και σκηνοθεσία του Δήμου Αβδελιώδη για μία και μόνο παράσταση στις 21 Οκτωβρίου στο ιστορικό Studio New Star Art Cinema. Η παράσταση που θα παρουσιαστεί με υπέρτιτλους στα νέα ελληνικά και στα αγγλικά, σηματοδοτεί την επίσημη έναρξη λειτουργίας της Θεατρικής Σκηνής Δήμου Αβδελιώδη σε αυτόν τον χώρο. 

Gilles Decorvet
Gilles Decorvet

Η παράσταση

Ο Δήμος Αβδελιώδης, εμπνευστής και δημιουργός της δυνατότητας να μιλιέται σήμερα η αρχαία ελληνική ως ζωντανή γλώσσα, διδάσκοντας από το 2012 την εκφορά της με την καινοτόμο "Λογική-Μουσική" μέθοδό του, και καταθέτοντας παράλληλα την νέα του μετάφραση και απόδοση του πλατωνικού κειμένου, επαναφέρει την "Αναπαράσταση της Δίκης του Σωκράτη", μια ιδιαίτερη θεατρική εμπειρία για όσους την έχουν παρακολουθήσει, υπό την αιγίδα της Πρεσβείας της Ελβετίας στην Ελλάδα, τη συνεργασία του Δηπεθε Κοζάνης και την υποστήριξη της Ένωσης Γάλλων Ελλάδας. Πρωτοπαρουσιάστηκε το 2015 ως συμπαραγωγή του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος με την ΑΜΚΕ "ANAGNORISIS", με κορύφωση την παρουσίασή της στην ιστορική Όπερα του Ανόι στο Βιετνάμ, όπου καταχειροκροτήθηκε από τους διπλωματικούς αντιπροσώπους εικοσιεπτά πρεσβειών, ενώ θεωρήθηκε ένα σπουδαίο σύγχρονο πολιτιστικό γεγονός για την συμβολή της επικαιροποίησης των ιδεών του Σωκράτη σε παγκόσμιο επίπεδο. Η παράσταση με τον Gilles Decorvet δόθηκε με μεγάλη επιτυχία τον Νοέμβριο του 2022 στη Γενεύη, ενώ προγραμματίζονται νέες παραστάσεις ανά την Ευρώπη και τον κόσμο. Τα κοστούμια υπογράφει ο Αριστείδης Πατσόγλου.

Gilles Decorvet
Gilles Decorvet

Ο ελληνιστής Ελβετός Gilles Decorvet που ερμηνεύει το ρόλο του Σωκράτη στο πλευρό του Μάρκου Παλαιού ως Μέλητο, διατελεί καθηγητής φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης, έχει μελετήσει ενδελεχώς την αρχαία και την σύγχρονη ελληνική γλώσσα και έχει μεταφράσει κορυφαίους Έλληνες συγγραφείς στα γαλλικά. Αφηγείται επίσης, σημαντικά κείμενα σε σχολεία, θέατρα και φεστιβάλ, στην Ελβετία και στη Γαλλία.  

Studio New Star Art Cinema
Studio New Star Art Cinema

Ο χώρος

Ο κινηματογράφος Studio ιδρύθηκε το 1967 από τον πολυσχιδή στοχαστή, Σωκράτη Καψάσκη, με σκοπό τη διάδοση επίλεκτων κινηματογραφικών έργων τέχνης γαλουχώντας για χρόνια το κοινό με πρωτοπόρες δημιουργίες. Η διεύθυνση του Studio New Star Art Cinema, έχοντας διασώσει και επανιδρύσει τον ιστορικό αυτό χώρο, θεωρεί ιδιαίτερη τιμή την ίδρυση της "Θεατρικής Σκηνής Δήμου Αβδελιώδη", που εγκαινιάζεται με αυτή την παράσταση κι όπου θα δοθεί η ευκαιρία για το κοινό και για τα σχολεία, να γνωρίσουν τις πρωτότυπες, ψυχαγωγικές θεατρικές δημιουργίες του Δήμου Αβδελιώδη, που στηρίζονται στη δύναμη του Λόγου και απευθύνονται σε μικρούς και μεγάλους.

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Το "Farewell / Εν τόπω χλοερώ" είναι αφιερωμένο σε όσους δεν θα έρθουν αλλά έστειλαν καρτούλα αλλαγής

Η Βάσια Ατταριάν και η ομάδα Ντουθ επανέρχονται μετά το talk of the town "Nostalgia generation" και μοιράζονται μαζί μας αποκλειστικά ένα σημείωμα με εξαιρετικές αφιερώσεις.

ΓΡΑΦΕΙ: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟς ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟς
13/05/2024

Νέες φωτογραφίες από τη "Γραμμή του ορίζοντος" του Εθνικού

Ρίχνουμε μια ματιά στο σκηνικό σύμπαν της νέας και τελευταίας παράστασης που ετοιμάζει η Πειραματική για φέτος, η οποία παρουσιάζει στη σκηνή το εμβληματικό βιβλίο του Χρήστου Βακαλόπουλου.

"Η Θάλασσα κι ο Γέρος": Ένα νέο έργο με τον Τάσιο Νούσια, σε καλοκαιρινή περιοδεία

Ανακαλύψτε τους σταθμούς της νέας παράστασης που σκηνοθετεί η Μαρλέν Καμίνκσι και που βασίζεται στο αριστούργημα του Έρνεστ Χέμινγουεϊ "Ο γέρος και η θάλασσα".

Eurovision 2024: Μαντώ, Κώστας Μπίγαλης, Σοφία Βόσσου και Πωλίνα μας λένε ποια τραγούδια ξεχωρίζουν από την αρχή της διοργάνωσης μέχρι σήμερα

Οι τέσσερις πρωταγωνιστές του "Reunion The Musical" και αγαπημένοι ερμηνευτές απαντούν με αφορμή την 68η διοργάνωση του διαγωνισμού τραγουδιού της Eurovision ποια είναι τα τραγούδια που δεν ξεχνούν (εκτός από τα δικά τους φυσικά!).

Το "Matilda The Musical" έρχεται στο Παλλάς τη νέα σεζόν 2024-25 και ετοιμάζει πρώτη ακρόαση για παιδιά

Η Θέμις Μαρσέλλου ετοιμάζει μια νέα υπερπαραγωγή του πολυβραβευμένου μιούζικαλ των Ντένις Κέλι και Τιμ Μίντσιν που βασίζεται στο ομώνυμο βιβλίο του Ρόαλντ Νταλ και ανακοινώνει ακρόαση για κορίτσια και αγόρια 6-13 ετών.

42 θεατρικές παραστάσεις που συνεχίζονται μετά το Πάσχα

Σημαντικά έργα της παγκόσμιας δραματουργίας, η ελληνική δραματουργία σε πολλές διαφορετικές εκφάνσεις, ερευνητικό θέατρο, δικαστικό δράμα και μυστήριο, θέατρο έξω από το θέατρο και ιστορίες αληθινών προσώπων που ενέπνευσαν θεατρικά έργα. Όλα αυτά συμπεριλαμβάνονται στο σύνολο των θεατρικών παραστάσεων που συνεχίζονται μετά το Πάσχα, δίνοντάς μας μια ακόμα ευκαιρία για ανοιξιάτικες εξορμήσεις στη θεατρική Αθήνα.