Το κλασικό έργο "Ο Κουρέας της Σεβίλλης" αλλάζει μορφή στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά

Το κλασικό έργο "Ο κουρέας της Σεβίλλης" ανεβαίνει τον Σεπτέμβριο με τη συμμετοχή της Συμφωνικής Ορχήστρας των Αθηναϊκών Μαριονετών.

Ο κουρέας της Σεβίλλης

Οι Αθηναϊκές Μαριονέτες και το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά παρουσιάζουν την όπερα του Τζοακίνο Ροσίνι σε λιμπρέτο του Τσέζαρε Στερμπίνι, σε μετάφραση, προσαρμογή κειμένου και σκηνοθεσία του Παύλου Εμμανουηλίδη, "Ο κουρέας της Σεβίλλης", από τις 21 έως 24 Σεπτεμβρίου, με τη συμμετοχή της Συμφωνικής Ορχήστρας των Αθηναϊκών Μαριονετών.

Ο κουρέας της Σεβίλλης

Στις μαριονέτες δανείζουν τις φωνές τους οι ηθοποιοί: Σπύρος Μπιμπίλας, Ορφέας Παπαδόπουλος, Θανάσης Τσαλταμπάσης, Νίκος Τουρνάκης, Ματθίλδη Μαγγίρα, Λευτέρης Ελευθερίου, Παύλος Εμμανουηλίδης, Τερέζα Καζιτόρη, Σπύρος Παζιώτης, Δημήτρης Δημητρόπουλος, Αντώνης Παπαβομβολάκης, Βασίλης Αθανασάκης, Γιάννης Μακρίδης. Την καλλιτεχνική διεύθυνση ανέλαβε ο Γιάννης Μακρίδης.

Ο σκηνοθέτης επέλεξε αυτό το κλασικό έργο επειδή "τα "μεγάλα", "κλασικά", "εμβληματικά" έργα, έχουν αυτό το υπέροχο χαρακτηριστικό: μπορείς να τα "δεις" και να τα "διαβάσεις", υπό το πρίσμα της εποχής τους, αλλά και της δικής σου, να βρεις ομοιότητες, αναλογίες, διαφορές, προεκτάσεις με τις οποίες αξίζει να ασχοληθείς, να παίξεις, να φωτίσεις".

Ο κουρέας της Σεβίλλης

Λίγα λόγια για το έργο

Το ποιητικό κείμενο του Τσέζαρε Στερμπίνι βασίζεται στο ομότιτλο θεατρικό του Πιέρ-Ωγκυστέν Καρόν ντε Μπωμαρσαί αλλά και στο ποιητικό κείμενο του Τζουζέππε Πετροζελίνι για την ομώνυμη όπερα του Τζοβάννι Παϊζιέλλο (1782). Η υπόθεση αφηγείται τα τεχνάσματα του κόμη Αλμαβίβα προκειμένου να παντρευτεί την όμορφη Ροζίνα, την οποία ο ηλικιωμένος κηδεμόνας της, Ντον Μπάρτολο, προορίζει για τον εαυτό του. Με την βοήθεια του πολυμήχανου κουρέα Φίγκαρο, ο οποίος γνωρίζει τους πάντες και τον γνωρίζουν οι πάντες, ο Αλμαβίβα επιτυγχάνει.

Ο Κουρέας της Σεβίλλης παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο θέατρο Αρτζεντίνα της Ρώμης στις 20 Φεβρουαρίου 1816. Το 1833 αναφέρεται παράσταση της όπερας στο Σαν Τζάκομο της Κέρκυρας. Στην Αθήνα υπάρχουν στοιχεία για παράσταση–παρωδία (1837) και παρουσίαση της όπερας στο Φάληρο (1889). Ακόμα, αναφέρονται παραστάσεις στο Δημοτικό Θέατρο της Ερμούπολης της Σύρου (1872-73). Από την Εθνική Λυρική Σκηνή η όπερα πρωτοπαρουσιάστηκε στις 11 Μαρτίου 1942.

Προπώληση εισιτηρίων more.com.

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Ο κουρέας της Σεβίλλης

  • Κωμωδία
  • Διάρκεια: 120 '

Η Σ. Σπυράτου στήνει μία παράσταση κωμική που περιγράφει την προσπάθεια του κόμη Αλμαβίβα να κερδίσει με τη βοήθεια του Φίγκαρο τη νεαρή Ροζίνα από τα νύχια του γερο-Μπαρτόλο.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

"Ιβάνοφ!": Πρώτες φωτογραφίες από την παράσταση του Γιάννη Χουβαρδά

Ο "Ιβάνοφ!" του Άντον Τσέχοφ ανεβαίνει στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά σε σκηνοθεσία Γιάννη Χουβαρδά, αποδεικνύοντας ότι ένα κλασικό έργο μπορεί ακόμη να συνομιλεί με τη σύγχρονη πραγματικότητα.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
23/01/2026

Δυο ή τρεις λόγοι που θέλουμε να δούμε κι άλλο από το νέο έργο του Ανέστη Αζά

Πήραμε μια πρώτη γεύση από το νέο έργο του Ανέστη Αζά, "Δύο ή τρία πράγματα που ξέρω γι’ αυτόν", στο θέατρο Προσκήνιο, και μιλήσαμε για το επίκαιρο θέμα της "κρίσης της ανδρικής ταυτότητας".

"Σε βλέπω" στο Μικρό Παλλάς, πλέον και τις Κυριακές

Η μεγάλη επιτυχία συνεχίζεται: το σύγχρονο έργο της Meghan Kennedy προσθέτει εξτρα κυριακάτικη παράσταση, σε σκηνοθεσία Βίκυς Βολιώτη, με την ίδια και τους Θοδωρή Αθερίδη και Πέγκυ Τρικαλιώτη να πρωταγωνιστούν.

Οι θεατρικές πρεμιέρες του Σαββατοκύριακου (24-25/01)

Συγκεντρώσαμε τις παραστάσεις που σηκώνουν αυλαία το σαββατοκύριακο (24-25/1) και αξίζουν την προσοχή σου.

Συζήτηση με τη Γλυκερία Μπασδέκη στο Εθνικό και στον Μικρό Κεραμεικό

Διπλό ραντεβού μας δίνει η Γλυκερία Μπασδέκη την Κυριακή 25 Ιανουαρίου. Μάθετε περισσότερα για τις δύο εκδηλώσεις που αναδεικνύουν την πρωτοποριακή γραφή της.

"Παραλλαγές πάπιας": Χιούμορ, μελαγχολία και οι μελωδίες της Δήμητρας Γαλάνη

Κοραής Δαμάτης και Περικλής Μοσχολιδάκης σκηνοθετούν και πρωταγωνιστούν στις "Παράλλαγες πάπιας" του Ντέιβιντ Μάμετ, μια γλυκόπικρη κωμωδία που ντύνει με μουσικές η Δήμητρα Γαλάνη.

Όταν ο Αβδελιώδης συναντά τη Βιδάλη και τον Καρποδίνη: σε ποιο έργο;

Ο Δήμος Αβδελιώδης σκηνοθετεί το αριστουργηματικό έργο του Βιζυηνού "Το αμάρτημα της μητρός μου" με ερμηνευτές τον Θεμιστοκλή Καρποδίνη και τη Μαίρη Βιδάλη.