"Τρομεροί γονείς": Επιστρέφει για τρίτη χρονιά στο θέατρο Radar

Ένα έργο για τις οικογενειακές σχέσεις, για την δύναμη του έρωτα και την ατομική ελευθερία σε σκηνοθεσία της Αναστασίας Παπαστάθη.

Τρομεροί γονείς

Το έργο του Ζαν Κοκτώ "Τρομεροί γονείς" θα παρουσιαστεί για τρίτη χρονιά στο θέατρο Radar μετά από την επιτυχία που γνώρισε επί δύο σεζόν. Η σκηνοθεσία, η μετάφραση και η δραματουργική επεξεργασία είναι της Αναστασίας Παπαστάθη, η οποία τοποθετεί τη δράση του έργου από το Παρίσι του 1938 (χρονιά που γράφτηκε το έργο) στην Αθήνα του σήμερα. Οι "Τρομεροί γονείς" καταγράφουν τις σχέσεις των μελών μιας οικογένειας και δίνουν τη δυνατότητα να ερευνηθούν θέματα όπως οι ρόλοι και οι σχέσεις εξάρτησης που καλλιεργούνται μέσα στην οικογένεια, η ελεγκτική συμπεριφορά του γονέα, η ανάγκη αυτονόμησης του παιδιού κ.ά. Ο Ζαν Κοκτώ δεξιοτέχνης της μυθοπλασίας στήνει έναν δυνατό μύθο και αφήνει τις συγκρούσεις να εξελιχθούν με ανατροπές, αποκαλύψεις, απρόοπτα και τις κωμικές καταστάσεις να διαδέχονται τις δραματικές αποφορτίζοντας το συγκρουσιακό τοπίο.

Η Αναστασία Παπαστάθη δήλωσε στο "α": "Έχει ενδιαφέρον να παρατηρήσουμε πόσους μηχανισμούς μπορεί να εφεύρει ένας άνθρωπος, για να εξαρτήσει έναν άλλον άνθρωπο, όχι απαραίτητα συνειδητά. Φωτίζοντας τις δυσλειτουργίες της οικογένειας, ταυτόχρονα μπαίνουν και ερωτήματα για την εξυγίανσή της. Ο καθένας αξιοποιεί τα ερεθίσματα που δέχεται με τον δικό του τρόπο".

Τα σκηνικά και τα κοστούμια επιμελείται η Κυριακή Πανούτσου, τη μουσική ο Πάνος Φορτούνας και τα φώτα η σκηνοθέτρια, η οποία ερμηνεύει μαζί με τους Χρήστο Ευθυμίου, Μαρία Μαυροματάκη, Πάνο Κούλη και Ευδοκία Ασπρομάλλη.

Τρομεροί γονείς
Χάρης Γερμανίδης©

Λίγα λόγια για το έργο

Η μάνα αποξενωμένη από τον άντρα της, έχει εξαρτηθεί από τον γιο της. Η ανύπαντρη αδελφή της που ζει μαζί τους έχει αναλάβει να τους συντηρεί, αφού κανείς δεν εργάζεται σε αυτό το σπίτι και εκείνη είναι η μόνη που μπορεί να διαχειριστεί την περιουσία από την κληρονομιά που άφησε ο πλούσιος θείος στις δυο αδερφές. Όλα δείχνουν ισορροπημένα σε αυτή την οικογένεια. Η διαβητική μάνα χειραγωγεί μέσω της αρρώστιας της και της κυκλοθυμίας της, η θεία ελέγχει με την εξουσία του χρήματος και την εμμονή της για την τάξη και ο μπαμπάς καλύπτει την μοναξιά του με μικρές αποδράσεις σε εξωσυζυγικές σχέσεις. Τι γίνεται όμως όταν ο γιος ερωτεύεται και θέλει να σπάσει τα δεσμά της οικογένειας; Πώς θα το διαχειριστεί αυτό η μάνα που χάνει τον γιο της; Και ο κρυφός έρωτας της θείας για τον άντρα της αδερφής της θα εκδηλωθεί; Η παλιότερη γενιά αναπόφευκτα θα συγκρουστεί με την νέα γενιά που διεκδικεί την δική της ταυτότητα.

Προπώληση εισιτηρίων: more.com. 

Διαβάστε Επίσης

 

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

"Αφηγήτρια ταινιών" η Κάτια Γέρου στο Calderone Art Space

Η χαρισματική ηθοποιός Κάτια Γέρου συνεχίζει με τον θεατρικό μονόλογο - ύμνος στην αιώνια δύναμη της αφήγησης.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
13/01/2026

Πρώτες φωτογραφίες από "Το ψέμα του μυαλού" και οι πρώτες σκέψεις που έρχονται στο μυαλό μας

Οι πρώτες εικόνες από "Το ψέμα του μυαλού" του Σαμ Σέπαρντ, σε σκηνοθεσία Ελένης Σκότη αποκαλύπτουν μια παράσταση με σκοτεινή ποιητικότητα, όπου η βία, η μνήμη και η ψευδαίσθηση συνθέτουν ένα ιδιαίτερο θεατρικό τοπίο.

"Η πλεξούδα": Το παγκόσμιο best seller για πρώτη φορά στο θέατρο

"Η πλεξούδα", θεατρική μεταφορά του παγκόσμιου best seller της Λετισιά Κολομπανί, ένας ύμνος στο θάρρος και τη δύναμη των γυναικών ανεβαίνει για πρώτη φορά στη χώρα μας, σε σκηνοθεσία Κυριακής Σπανού στο Μεταξουργείο.

"Κίτρινο Φεγγάρι": Το έργο που μιλά για την ψυχική υγεία των νέων κάνει θεατρική πρεμιέρα στις 15 Ιανουαρίου

Δύο έφηβοι στο χείλος του γκρεμού. Ένας φόνος που θα αλλάξει τα πάντα. Ένα ταξίδι χωρίς επιστροφή στα Χάιλαντς της Σκωτίας.

"Πόσα τσιγάρα έχω καπνίσει από τότε που έφυγες": Μια παράσταση για το ghosting

Ο μονόλογος της Μαργαρίτας Παπαγιάννη για το το ghosting, σε σκηνοθεσία Θανάση Ζερίτη, έρχεται τον Φεβρουάριο στο Θέατρο του Νέου Κόσμου.

"Η Δύναμη της συνήθειας" vol.2 : Μια σκοτεινή κωμωδία για το τέλος του πολιτισμού

Ο Γιάννος Περλέγκας και οι "κι όμΩς κινείται" ζωντανεύουν το τσίρκο του Τόμας Μπέρνχαρντ στη σκηνή του θεάτρου Ροές.

Ποια παράσταση θα δούμε σύντομα στην Αγγλικανική Εκκλησία

Ο Νικόλας Ανδρουλάκης θα παρουσιάσει τον αναστοχαστικό "Ηλίθιο" στο χώρο της Αγγλικανικής Εκκλησίας Αγίου Παύλου, από 5 Φεβρουαρίου.