"Ο επιθεωρητής έρχεται…" τον χειμώνα στον Μικρό Κεραμεικό

Διατηρώντας την πλοκή ενός ανατρεπτικού αστυνομικού, ο Τζον Πρίσλεϋ αναδεικνύει στο έργο του τη σημασία της ατομικής ευθύνης για μια κοινωνία, θεματική που απασχολεί ιδιαίτερα την νεοσύστατη ομάδα Θεατρείς που το ανεβάζει από τη νέα σεζόν 2023-24.

Ο Επιθεωρητής...Έρχεται Πάνος Ζουλάκης©

Η νεοσύστατη ομάδα Θεατρείς, γνωστή για τις κοινωνικού προσανατολισμού παραστάσεις της, παρουσιάζει τη χειμερινή σεζόν 2023-24 το συγκλονιστικό αστυνομικό θρίλερ του Τζον Πρίσλεϋ "Ο επιθεωρητής έρχεται…" από τη Δευτέρα 6 Νοεμβρίου στο θέατρο Μικρός Κεραμεικός, σε σκηνοθεσία της Μαριλένας Μοραγλή.

Τι σχέση μπορεί να έχουν ένας επιτυχημένος δυναμικός επιχειρηματίας, μία φιλάνθρωπη κυρία του καλού κόσμου, μία παραχαϊδεμένη κόρη, ένας ανεξέλεγκτος νεαρός γιος και ένας πολλά υποσχόμενος πλούσιος γαμπρός, με μια νεαρή γυναίκα που βρέθηκε νεκρή στο νοσοκομείο; Ήταν αυτοκτονία ή φόνος; Τί ζητάει ένας αστυνομικός Επιθεωρητής από αυτούς τους ευυπόληπτους πολίτες; Γιατί έρχεται να διακόψει την ευτυχισμένη οικογενειακή τους γιορτή;

Το "Ο επιθεωρητής έρχεται…" είναι ένα από τα διασημότερα έργα του Τζον Πρίσλεϋ και ένα από τα πιο πολυανεβασμένα των τελευταίων πενήντα ετών. Αν και γραμμένο το 1945, στη δύση του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, η δράση του τοποθετείται κάπου στα 1912. Κουβαλώντας την εμπειρία του πολέμου και αναγνωρίζοντας τις φρίκες που έζησε η ανθρωπότητα, ο συγγραφέας χρησιμοποιεί αυτό το τέχνασμα του χρόνου, ώστε να έχει την ευκαιρία να προειδοποιήσει τους ήρωες της ιστορίας για την καταστροφή που έρχεται και να στηλιτεύσει την απάθεια και παντελή έλλειψη συνείδησης, με την οποία αντιμετωπίζουν τη ζωή των ανθρώπων γύρω τους. Παράλληλα, μέσα από τους μηχανισμούς της ψευδαίσθησης που διατηρεί το θέατρο, οδηγεί το θεατή να πιστέψει, όπως και οι ίδιοι οι πρωταγωνιστές της ιστορίας, ότι τα προβλήματα της κοινωνίας δεν τους αφορούν, ότι οι ισχυροί μπορούν να κοιμούνται ήσυχοι, οι ενοχές μπορούν να καλυφθούν, αφού κανένας δεν θα τους κατηγορήσει για τίποτα. Δεν έχουν όμως υπολογίσει τον Επιθεωρητή που… έρχεται.

Ο Επιθεωρητής...Έρχεται
Πάνος Ζουλάκης©

Καθώς η ιδέα του προβληματισμού αποτελεί κύριο στόχο του έργου, η ομάδα Θεατρείς αναζητεί, όπως και στην περσινή δουλειά της, να διεισδύσει βαθιά στον ψυχισμό των θεατών κεντρίζοντας αυτά ακριβώς τα αισθήματα της αμφισβήτησης, της ανασφάλειας, της αβεβαιότητας και τελικά να προσφέρει τροφή για σκέψη για το πώς μπορεί ο καθένας από μας να επηρεάσει το κομματάκι που του αναλογεί, ώστε αυτός ο κόσμος να γίνει λίγο καλύτερος.

Το στίγμα του κοινωνικού προβληματισμού επανέρχεται, αυτή τη φορά βασισμένο σε ένα γνώριμο και κλασσικό κείμενο, που ωστόσο παρέχει τη δυνατότητα να το διαβάσει κανείς και να το ερμηνεύσει με διάφορους τρόπους λόγω της διαχρονικής, καθολικής του φύσης. Η ατομική ευθύνη, η ευθύνη που έχει ο καθένας από μας για το διπλανό του, ή που θα έπρεπε να έχει, γίνεται τώρα το ζητούμενο της νέας παράστασης. Αν ο καθένας από μας έδινε λίγη παραπάνω προσοχή στο μικρόκοσμο του, ίσως κατάφερνε να βελτιώσει τη ζωή των ανθρώπων που τον περιβάλλουν, να αλλάξει τη μοίρα όσων τον πλησιάζουν ή εξαρτώνται από αυτόν και τέλος να επηρεάσει την κοινωνία γύρω του. "Ο επιθεωρητής… έρχεται" για να μας το θυμίσει.

Τη μετάφραση αναλαμβάνει η Ζωή Ρηγοπούλου, τα σκηνικά και τα κοστούμια υπογράφει ο Γιώργος Λιντζέρης, η κινησιολογία είναι της Νατάσα Παπαμιχαήλ, ενώ η πρωτότυπη μουσική ανήκει στον Νίκο Ιωάννου.

Επί σκηνής θα δούμε τους Γιάννη Γιαραμαζίδη, Άννυ Ευαγγέλου, Άπο Κυπραίο, Δημήτρη Κωνσταντέλη, Μαριλένα Μοραγλή και Εμμανουήλ Στεφανουδάκη.

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Ο επιθεωρητής έρχεται

  • Δράμα
  • Διάρκεια: 120 '

“Σήμερα το απόγευμα μία νεαρή γυναίκα ήπιε καυστικό υγρό και λίγες ώρες αργότερα πέθανε με φρικτό τρόπο στο νοσοκομείο.” Αυτοκτονία ή φόνος; Τι σχέση μπορεί να έχουν ένας επιτυχημένος δυναμικός επιχειρηματίας, μία φιλάνθρωπη κυρία του καλού κόσμου, μία παραχαϊδεμένη κόρη, ένας ανεξέλεγκτος νεαρός γιος και ένας πολλά υποσχόμενος πλούσιος γαμπρός, με μια νεαρή γυναίκα που βρέθηκε νεκρή στο νοσοκομείο; Τι ζητάει ένας αστυνομικός Επιθεωρητής από αυτούς τους ευυπόληπτους πολίτες; Γιατί έρχεται να διακόψει την ευτυχισμένη οικογενειακή τους γιορτή; Διατηρώντας την πλοκή ενός ανατρεπτικού αστυνομικού θεατρικού έργου, ο συγγραφέας αναδεικνύει τη σημασία της ατομικής ευθύνης για τη πορεία της κοινωνίας των ανθρώπων.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Αγγλόφωνος Μπέκετ στο Theatre Of The No

Από τις 16 Φεβρουαρίου, ο ηθοποιός David Gilliam, απόφοιτος του American Conservatory Theatre του Σαν Φρανσίσκο, ανεβαίνει στη σκηνή του Theatre of the No με την "Τελευταία Μαγνητοταινία του Κραπ", τον εμβληματικό μονόλογο του Σάμουελ Μπέκετ.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
10/02/2026

Μπέρτολτ Μπρεχτ: 7 λόγοι που παραμένει πιο επίκαιρος από ποτέ

Σαν σήμερα, το 1956, έφυγε από τη ζωή ο Μπέρτολτ Μπρεχτ, ένας από τους πιο ριζοσπαστικούς δημιουργούς του 20ού αιώνα. Μέσα από επτά σημεία θυμόμαστε γιατί το έργο και η σκέψη του συνεχίζουν να καθορίζουν το θέατρο και τη σύγχρονη πολιτική τέχνη.

Το Θεατρικό Φεστιβάλ Ιθάκης παρουσιάζεται για πρώτη φορά στο αθηναϊκό κοινό

Το Θεατρικό Φεστιβάλ του (μάλλον) ομορφότερου νησιού του κόσμου συστήνεται για πρώτη φορά στο αθηναϊκό κοινό, με μια ανοιχτή παρουσίαση στο Θέατρο Καλλιρόης, τo Σάββατο 28 Φεβρουαρίου 2026, στις 20:00.

"Ευρυδίκη" στο Rabbithole: Νέες φωτογραφίες και βίντεο

Σε δραματουργική προσαρμογή της Ηρώς Μπέζου και του Χρήστου Θάνου, η "Ευρυδίκη" του Ζαν Ανούιγ παρουσιάζεται στο Rabbithole. Είναι μια σύγχρονη θεατρική πρόταση που αντλεί από τον μύθο του Ορφέα.

Ηθοποιοί και AI στη σκηνή της Μάρθας Μπουζιούρη: Γιατί αξίζει να δούμε το "Ούρλιαξα στους Θεούς του 0 και του 1"

Η τέταρτη παράσταση – "Σκίτσο" της Πειραματικής Σκηνής του Εθνικού Θεάτρου ξεκίνησε στο Δίπυλον, με τίτλο "Ούρλιαξα στους Θεούς του 0 και του 1" και η δημιουργός της Μάρθα Μπουζιούρη μας δίνει τέσσερις σημαντικούς λόγους για να την δούμε.

"Γιοι και κόρες": Η παράσταση που καθιέρωσε τον Γιάννη Καλαβριανό συνεχίζεται

Το έργο "Γιοι και Κόρες", που έγινε "viral" πολύ πριν διαδοθεί ο όρος και υπήρξε το talk of the town της περασμένης δεκαετίας, παρουσιάζεται 14 χρόνια μετά στο ιστορικό Αμφι-Θέατρο του Σπύρου Ευαγγελάτου, στο πλαίσιο της συνεργασίας του Καλαβριανού με τον Πολιτιστικό Οργανισμό "Λυκόφως".

"Μια αχόρταγη σκιά": Ο Mariano Pensotti επιστρέφει στη Στέγη με μια υπαρξιακή ιστορία για πατέρες, γιους και τους μύθους που μας βαραίνουν

Η ελληνική εκδοχή του νέου έργου του Mariano Pensotti, με τους βραβευμένους ηθοποιούς Γιάννη Νιάρρο και Κώστα Νικούλι στους ρόλους των ορειβατών.