"Αλφάβητο": Ένα οικολογικό συμφωνικό ποίημα στο "Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός"

Το ποιητικό έργο της Δανής συγγραφέως και ποιήτριας Ινγκερ Κρίστενσεν ανεβαίνει στο Παλαιό Φρούριο Κέρκυρας στο πλαίσιο του προγράμματος 2023 του θεσμού του Υπουργείου Πολιτισμού.

Αλφάβητο © Papageorgiou D

"Αλφάβητο: Ένα οικολογικό συμφωνικό ποίημα" είναι ο τίτλος της παράστασης που βασίζεται στο ομώνυμο ποιητικό έργο της Δανής συγγραφέως και ποιήτριας Ινγκερ Κρίστενσεν και θα παρουσιαστεί, στο πλαίσιο του προγράμματος 2023 του θεσμού "Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός" του Υπουργείου Πολιτισμού στις 9 και 10 Αυγούστου στο Παλαιό Φρούριο Κέρκυρας, Προμαχώνας Savorngan, στις 9.15 μ.μ. Τη σκηνοθεσία υπογράφει η Νικαίτη Κοντούρη ενώ βρίσκονται στο πλευρό της οι ηθοποιοί Νάντια Μουρούζη, Ελένη Παργινού και Ελένη Μολέσκη και οι μουσικοί Δανάη Τσαδήμα και Κωνσταντίνος Φραντζής. Οι τρεις ηθοποιοί μαζί με τους δύο μουσικούς αναζητούν ένα κομμάτι από τον χαμένο παράδεισο, κάποια μέρα, ίσως, μετά το τέλος του κόσμου, με όχημα τις εμβληματικές ποιητικές συνθέσεις της ρηξικέλευθης Ίνγκερ Κρίστενσεν.

Σημείωμα σκηνοθέτιδας

"Το κάλεσμα του ΥΠΠΟΑ για τη φετινή διοργάνωση "Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός", μας ξάφνιασε ευχάριστα. Θεωρήσαμε μεγάλη πρόκληση να καταπιαστούμε με ένα κείμενο που θα συνομιλούσε με τα ζητήματα της οικολογικής καταστροφής του πλανήτη μας, αλλά και την προϋπόθεση της διοργάνωσης να συμπεριλάβουμε στην προβληματική της παράστασης μας, την ανθρώπινη φύση που μπορεί - αν θέλει - να βάλει ένα τέλος στην επερχόμενη ολοκληρωτική καταστροφή της Γης μας. Έτσι, έχοντας επιλέξει το υπέροχο έργο της πρωτοπόρου Δανής ποιήτριας ’Ινγκερ Κρίστενσεν, ξεκινάμε την σκηνική του εκδοχή από την απόλυτη ερημιά. Σαν να έχει προηγηθεί εκτεταμένη πυρηνική καταστροφή και κάποιες εναπομείνασες μορφές γυναικών - μαχητριών να συναντώνται σε έναν αφιλόξενο χώρο. Στον χώρο αυτόν, τις καλούν να καταφθάσουν από διαφορετικές κατευθύνσεις, τα ηχοτοπία και οι μουσικές συνθέσεις που έρχονται και φεύγουν μέσα από το φύσημα του ανέμου. Οι 3 γυναίκες ηθοποιοί, κουβαλούν ότι μπόρεσαν να διασώσουν μέσα σε λίγα λεπτά από την προηγούμενη ζωή τους. Αν και δεν είχαν ποτέ πριν συναντηθεί, θα προσπαθήσουν να βρουν τρόπους να επικοινωνήσουν μέσα από του στίχους της Ινγκερ Κρίστενσεν. Δημιουργώντας μια νέα γλώσσα μέσα από ένα παιχνίδι μνήμης, πληροφοριών και επιθυμιών. Έτσι, αλλάζοντας οι ίδιες συμπεριφορά και αντίληψη, θα προσπαθήσουν να ξαναφτιάξουν ένα μέρος του παράδεισου που έδειχνε να έχει χαθεί. Η παράσταση στοχεύει στην συλλογική ευθύνη μας απέναντι στο περιβάλλον και τη φύση, την αειφορία και τη συνέχιση της ζωής στον πλανήτη. Το "Αλφάβητο" παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα με τη μορφή μουσικοθεατρικής παράστασης".

Αλφάβητο
© Papageorgiou D

Η εκδήλωση προσφέρεται δωρεάν από το Υπουργείο Πολιτισμού. Καταβάλλεται μόνο το αντίτιμο εισόδου του αρχαιολογικού χώρου. Η προκράτηση θέσης είναι υποχρεωτική. 

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

"Μάρτυρας κατηγορίας"- Μυστήριο και αμείωτο σασπένς και 3η χρονιά στο "Δημήτρης Χορν"

Με ένα καστ γεμάτο ταλέντο και ενέργεια, η παράσταση "Μάρτυρας κατηγορίας" ζωντανεύει το θρυλικό δικαστικό θρίλερ της Άγκαθα Κρίστι στο θέατρο "Δημήτρης Χορν". Για 3η χρονιά η ένταση και η αληθοφάνεια κρατούν το κοινό καθηλωμένο από την πρώτη στιγμή ως το συγκλονιστικό φινάλε.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
05/12/2025

"Το μεγάλο μας τσίρκο": Το ιστορικό έργο του Ιάκωβου Καμπανέλλη ξανά στα φώτα της σκηνής

Ο Πέτρος Ζούλιας σκηνοθετεί το έργο-σταθμός της θεατρικής και πολιτικής ιστορίας μας, σε μια μουσικοθεατρική υπερπαραγωγή, με την Ελεωνόρα Ζουγανέλη και τον Δημήτρη Γκοτσόπουλο επικεφαλής του πολυμελούς θιάσου.

Τιμητική βράβευση στον σκηνοθέτη και συγγραφέα Μπάμπη Πλαϊτάκη από τον οργανισμό Heritage & Museums

Προβολή της θεατρικής του παράστασης "Δείπνο με τον Μεγαλέξανδρο".

Η "Φόνισσα" σε σκηνοθεσία Θοδωρή Αμπαζή

Η "Φόνισσα" εμπνέει τη νεοσύστατη Ομάδα "Φάος", που υπό τη σκηνοθεσία του Θοδωρή Αμπαζή μετατρέπει τον παπαδιαμαντικό λόγο σε μουσικοθεατρική παράσταση, φωτίζοντας εκ νέου τη σκοτεινή δύναμη του εμβληματικού έργου.

Το θέατρο "Τζένη Καρέζη" υποστηρίζει την απεργία των ηθοποιών

'Το θέατρο χωρίς τους ανθρώπους του, δεν μπορεί να υπάρξει': Σε ακύρωση παραστάσεων προχωράει το θέατρο "Τζένη Καρέζη", δείχνοντας την υποστήριξή του στο Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών.

Τι ισχύει με την απεργία που ανακοίνωσε το Σ.Ε.Η.

Διαβάστε την ανακοίνωση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Θεάματος Ακροάματος που στηρίζει τα αιτήματα του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών.

Έξι παραστάσεις σηκώνουν ξανά αυλαία (4-10/12)

Επιστρέφουν στις σκηνές από 4 έως 10 Δεκεμβρίου κι αξίζουν οι έξι θεατρικές επαναλήψεις που ακολουθούν.