Advertisement

29ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας: τα must και οι στόχοι του χρυσού πολιτιστικού ραντεβού

Πάρτε μια γεύση από τη φετινή διοργάνωση του σημαντικού αφιερωμένου στο χορό θεσμού που επιστρέφει στα μέσα Ιουλίου με μεγάλα ονόματα της εγχώριας και διεθνούς σκηνής.

OUT INNERSPACE Bygones Andrea Macchia©

Ο σημαντικότερος φεστιβαλικός θεσμός για την τέχνη του χορού στην Ελλάδα που ενώνει καλλιτέχνες από τέσσερις ηπείρους σε έναν τόπο, υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση της Λίντας Καπετανέα, απέχει λίγες μόνο ημέρες από την πρεμιέρα του στις 14 Ιουλίου. Ο λόγος, βέβαια, για το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας που μέχρι τις 23 Ιουλίου μάς βάζει σε νέους ρυθμούς και μάς καλεί να απολαύσουμε την 29η διοργάνωσή του με ένα πλούσιο πρόγραμμα που απλώνεται από την Κεντρική Σκηνή και το Black Box του Μεγάρου Χορού Καλαμάτας, μέχρι την κεντρική πλατεία της πόλης και τρεις ακόμη πόλεις της Περιφέρειας Πελοποννήσου, την Σπάρτη, την Τρίπολη και το Ναύπλιο.

Το αθηνόραμα και η Visa, χρυσός χορηγός του φεστιβάλ, παρουσιάζουν τα highlights του πολυσυλλεκτικού του προγράμματος καλώντας σας να βρείτε τα δικά σας highlights, αλλά και τους στόχους του, μέσα από τα μάτια της καλλιτεχνικής του διευθύντριας.

Tao Dance Theater
© Fan Xi
Tao Dance Theater

Η πολυπολιτισμική γιορτή του σύγχρονου χορού, που φέτος περιλαμβάνει στο πρόγραμμα της εννέα παραγωγές από την Ελλάδα και επτά από το εξωτερικό, επιστρέφει με τον τίτλο "(Επι)Στροφή στο Σώμα”. Όπως σημειώνει η καλλιτεχνική διευθύντρια Λίντα Καπετανέα, της οποίας το όραμα για το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας διαρκώς μεγαλώνει: "Ο τίτλος εκφράζει την ανάγκη να αποκτήσουμε πιο βαθιά αντίληψη και συνείδηση για ό,τι συμβαίνει αυτή τη στιγμή στον κόσμο, αλλά και την ανάγκη για περισσότερη πνευματικότητα. Το σώμα και το πνεύμα όσο κι αν προσπαθούμε να τα διαχωρίσουμε πορεύονται μαζί όσο είμαστε ζωντανοί. Και μόνο αυτό θα έπρεπε να είναι αρκετό για να καταλάβουμε το σεβασμό απέναντι στη ζωή, στον εαυτό μας, στη φύση, στον Άλλο όποιος κι αν είναι. Το θέμα είναι πώς επιστρέφει κάποιος στην ουσία των πραγμάτων, στην ίδια τη ζωή και στο τώρα. Και αν σκεφτόμαστε σοβαρά το τι θα αφήσουμε στις επόμενες γενιές”.

Λίντα Καπετανέα
Ελίνα Γιουνανλή©
Η καλλιτεχνική διευθύντρια του Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας Λίντα Καπετανέα

Κάνοντας έναν απολογισμό της πορείας του Φεστιβάλ η κα Καπετανέα αναφέρει στο αθηνόραμα ότι "όταν ιδρύθηκε ήρθε να καλύψει την ανάγκη του κοινού που αναζητούσε να δει σύγχρονο χορό μέσα από ένα θεσμό εξ ολοκλήρου αφιερωμένο στην τέχνη αυτή.Το στοίχημα ήταν η περιφερειακή ανάπτυξη έξω από τα πλαίσια του αθηνοκεντρικού μοντέλου ανάπτυξης της χώρας με όχημα θεσμούς του πολιτισμού. Από τότε πέρασαν σχεδόν 30 χρόνια και το Φεστιβάλ είναι εδώ έχοντας βάλει την Καλαμάτα στον παγκόσμιο πολιτιστικό χάρτη". Ως προς τους μελλοντικούς στόχους εύχεται "να καταφέρουμε να αποκτήσει το Φεστιβάλ τις δικές του παραγωγές και να εμπλακεί περισσότερο στην έρευνα".

Όπως τονίζει η κα Καπετανέα "Υπάρχουν πολλά περιθώρια ανάπτυξης του χορού, δεν τον έχουμε πάρει στα σοβαρά στη χώρα μας όπως πολλά πράγματα. Ο χορός παραμένει ένας κλάδος του σύγχρονου πολιτισμού με πολλές ανάγκες και την ίδια στιγμή με πολλές δυνατότητες". Επίσης, μας προτρέπει να ανακαλύψουμε τους νέους δημιουργούς που θα βρίσκονται κυρίως στην κεντρική πλατεία της Καλαμάτας και στο Black box του Μεγάρου Χορού".

Έχοντας στο μυαλό τις βασικές γραμμές του φετινού Φεστιβάλ το αθηνόραμα και η Visa διατρέχουν τα highlights του προγράμματος. Την έναρξη των παραστάσεων στην Κεντρική Σκηνή του Μεγάρου Χορού Καλαμάτας σηματοδοτούν οι Tao Dance Theater με την παράσταση "11" (14-15/7) που παρουσιάζεται σε συνεργασία με την Μπιενάλε Χορού της Βενετίας, όπου η κινεζική ομάδα κατέκτησε τον Αργυρό Λέοντα για το συνολικό της έργο. Ο πιο αναγνωρισμένος διεθνώς χορογράφος της Κίνας Tao Che συντονίζει έντεκα χορευτές πατώντας σε έναν απελευθερωτικό και ταυτόχρονα περιοριστικό κανόνα: Οι κινήσεις του κάτω μέρους του σώματός τους είναι αυστηρά χορογραφημένες ενώ οι κινήσεις του πάνω μέρους είναι εντελώς αυτοσχέδιες. Το "11” έχει παρουσιαστεί σε πάνω από 40 χώρες και 100 διαφορετικά φεστιβάλ.

Marco Da Silva
© José Caldeira
Marco da Silva Ferreira

Ανάμεσα στους διεθνώς διακεκριμένους καλλιτέχνες που θα επισκεφθούν φέτος την Καλαμάτα είναι οι Καναδοί Out Innerspace Dance Theatre & Film Society (φωτό εξωφύλλου, 18/7). Για πρώτη φορά έρχεται στην Ελλάδα η ομάδα των David Raymond και Tiffany Tregarthen που έχουν ξεχωρίσει για τα καινοτόμα όσο και προσβάσιμα έργα τους που σπάνε τα δεσμά της παραδοσιακής αισθητικής αλλά και τις κλασικές φόρμες, ερευνώντας ασταμάτητα πώς μπορούμε να ξεπεράσουμε τις προκαταλήψεις γύρω από το τι μπορούμε να περιμένουμε, να βιώσουμε και να αντιμετωπίσουμε στο σύγχρονο χορό. Με το "Bygones” κινούνται ανάμεσα στα δίπολα καταστροφή-δημιουργία και μορφή-αμορφία. Στις 22-23/7 έρχεται ο πολυβραβευμένος Marco da Silva Ferreira από την Πορτογαλία με το φημισμένο του έργο "Carcaça", όπου διερευνά την συλλογική ταυτότητα και μνήμη ξεκινώντας με οικεία βήματα, προερχόμενα από το clubbing, τη ballroom κουλτούρα, τα cypher battles και τα studio χορού για να προσεγγίσει στη συνέχεια τυποποιημένους και αμετάβλητους παραδοσιακούς χορούς που συνδέονται άρρηκτα με την πολιτιστική κληρονομιά των χορευτών. Το διεθνές κουαρτέτο της Κεντρικής Σκηνής συμπληρώνει η ομάδα Anton Lachky Company από τη Σλοβακία με το βραβευμένο και σε παγκόσμια περιοδεία έργο για όλη την οικογένεια "The others” (16/7). Η παράσταση αφηγείται την ιστορία τεσσάρων ανθρώπων που ζουν σε έναν παράξενα απομονωμένο κόσμο. Μία ζωντανή κόλαση φτιαγμένη από πλαστικό, περικυκλωμένη από αδιαπέραστες, ημιδιαφανείς οθόνες, που την χαρακτηρίζει η πλήρης απουσία άλλων έμβιων όντων. 

ANTON LACHKY COMPANY The Others
Romain Vennekens©
Anton Lachky Company

Το γαλλικό "En son lieu" του Christian Rizzo, που θα αποσυνθέσει χορούς που προέκυψαν σε στούντιο, το "Flutter" της Βάσως Γιαννακοπούλου όπου το προσωπικό γίνεται δημόσιο, το ταξίδι στο χιπ χοπ του "A bounce 4 men" του Ηλία Χατζηγεωργίου και οι αναζητήσεις στο τρίπτυχο σώμα-αντικείμενο-ήχος στο "Mos" της Ιωάννας Παρασκευόπουλου, και οι δύο τελευταίες σε παραγωγή της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Νέων Χορογράφων 9, είναι όλες οι παραστάσεις που θα δούμε στο χώρο του Black Box, της Εναλλακτικής Σκηνής του Μεγάρου Χορού Καλαμάτας. 

Remembering bodies της Εύας Γεωργιτσοπούλου
Nikolas Kominis©
"Remembering bodies" της Εύας Γεωργιτσοπούλου

Στην κεντρική πλατεία της Καλαμάτας, σε μια ιδιαίτερα σημαντική δράση σύνδεσης του Φεστιβάλ με την ίδια την πόλη, θα δούμε παραστάσεις με ελεύθερη είσοδο. Ανάμεσά τους, το "Bolero” του Αντώνη Φωνιαδάκη, το "Remembering bodies" της Εύας Γεωργιτσοπούλου με τη συμμετοχή των τελειόφοιτων της Κρατικής Σχολής Ορχηστρικής Τέχνης, τα "Fàrisa" και "Ο Νάπι, το κορίτσι και η φούσκα" του καλλιτεχνικού διδύμου Δανάη και Διονύσιος, καθώς και έργα των Λαμπρινής Γκόλια, Ειρήνης Αποστολάτου, Μαριάννας Τζούδα κ.ά. 

Δανάη και Διονύσιος Farisa
"Fàrisa", Δανάη & Διονύσιος

Παράλληλες εκδηλώσεις

Στο πλαίσιο του προγράμματος εξακτίνωσης του Φεστιβάλ στην Πελοπόννησο με τίτλο "Χορός σε πόλεις της Περιφέρειας Πελοποννήσου”, που υλοποιείται φέτος για τρίτη χρονιά σε συνεργασία με την Περιφέρεια, θα παρουσιαστούν στις 16, 17 και 18 Ιουλίου σε δημόσιους χώρους της Σπάρτης, της Τρίπολης και του Ναυπλίου τα έργα "Bolero” της ομάδας του Αντώνη Φωνιαδάκη και "Ασυνήθιστη ματιά” της Μαριάννας Τζούδα

La loba Λαμπρινή Γκόλια
Emmanouela Pechynaki©
"La loba", Λαμπρινή Γκόλια

Επιπλέον, θα επιστρέψουν το αγαπημένο από τους ντόπιους χορευτικό battle "Art within one", στο οποίο το κοινό κρίνει τον νικητή ανάμεσα σε δύο μονόλεπτες χορευτικές παρουσιάσεις (21/7) και η συνεργασία του Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας με το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης στο πλαίσιο του 10ου παιδικού διαγωνισμού ζωγραφικής με τίτλο "Ο Άνθρωπος στο Κέντρο”. 

ART WITHIN ONE
Albert Vidal©
"Art within one"

Θα δούμε επίσης το "Danceathon”, σε συμπαραγωγή με την ομάδα χορού Almalibre της Αναστασίας Μπρουζιώτη και το Θεσσαλικό Θέατρο, έναν σύγχρονο μαραθώνιο χορού για επαγγελματίες χορευτές αφιερωμένος στην απόλαυση της αέναης κίνησης, με στόχο να προκαλέσει τα όρια των συμμετεχόντων, που σταδιακά οδηγούνται στην προσωπική απελευθέρωση και την έκσταση.

Shooting Stars Antonello Ghezzi
"Shooting Stars", Antonello Ghezzi

Στο πλαίσιο του εικαστικού του προγράμματος, το Φεστιβάλ φιλοξενεί το έργο "Shooting Stars” των Antonello Ghezzi σε συνεργασία με το Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο Αθηνών. Πρόκειται για μια εγκατάσταση φωτισμού, που δημιουργήθηκε σε συνεργασία με το Ιταλικό Εθνικό Ινστιτούτο Αστροφυσικής, η οποία λειτουργεί ως μία "μηχανή ευχών". 

Δεδομένων των προβλημάτων που έχουν να αντιμετωπίσουν στην Ελλάδα οι χορευτές και όσοι ασχολούνται με τον χορό γενικότερα, είναι πολύ σημαντικό το έργο που επιτελεί το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας έχοντας καταφέρει να κάνει μια πόλη της περιφέρειας κέντρο του χορού και σημείο επίσκεψης για θεατές και δημιουργούς απ' όλο τον κόσμο. Σε αυτόν τον δύσκολο ρόλο, η Visa, χρυσός χορηγός του Φεστιβάλ, στέκεται δίπλα στον θεσμό υποστηρίζοντας τους δημιουργούς και διευκολύνοντας την επαφή τους με το κοινό της πόλης αλλά και με τη διεθνή χορευτική κοινότητα

Το αθηνόραμα και η Visa σας καλούν να περιηγηθείτε στο πρόγραμμα του Φεστιβάλ, να ανακαλύψετε τα δικά σας best-of και να το επισκεφτείτε. Καλό φεστιβάλ! 

Βρείτε το πλήρες πρόγραμμα εδώ: www.kalamatadancefestival.gr


Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

"Stereophonic": Μια ελληνική θεατρική συμπαραγωγή υποψήφια για 13 βραβεία Τόνι!

Πρόκειται για την παράσταση σε συμπαραγωγή της ελληνικής Faliro House Productions, με θέμα την ιστορία μιας ροκ μπάντας.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
16/05/2024

Το "ΑΤΙΤΛΟΝ" της Αντωνίας Οικονόμου ξεκινάει δεύτερο κύκλο παρουσίασης

Η παρασταστική αλληγορία της Ελληνίδας χορογράφου έρχεται στο Σύγχρονο Θέατρο.

"Ρωμαίος και Ιουλιέτα": Το κλασικό έργο ως γέφυρα Ελλάδας και Τουρκίας στο Μέγαρο

Μετά την Άγκυρα και την Κωνσταντινούπολη, η συμπαραγωγή του Κρατικού Θεάτρου της Τουρκίας και του Μεγάρου Μουσικής σε σκηνοθεσία Λευτέρη Γιοβανίδη έρχεται στο Μέγαρο στις 16/5, με τις απαραίτητες τροποποιήσεις στην σαιξπηρική ιστορία και έναν πολυπολιτισμικό θίασο.

Μάθε με να φεύγω

Η πικρή ιστορία άτυχων ερώτων και μοναξιάς του Άκη Δήμου αποδίδεται από τον Γιάννη Σκουρλέτη με μία παράδοξη, queer σκηνική γλώσσα, που γοητεύει με τη δυναμική της. | Powered by Uber| Powered by Uber

Ένας εχθρός του λαού

Παράσταση συλλογικής αφηγηματικής φόρμας που αναδεικνύει το σημαντικού πολιτικού προβληματισμού ιψενικό έργο, αφήνοντας όμως σε δεύτερη μοίρα ζητήματα θεατρικότητας | Powered by Uber

Η "Βότκα μολότοφ" "σκάει" κι αυτό το καλοκαίρι

Η εκρηκτική κωμωδία της Ελένης Ράντου σε σκηνοθεσία Νικορέστη Χανιωτάκη και με τον Τάσο Χαλκιά ως Τσέχοφ επιστρέφει με καλοκαιρινή περιοδεία σε ανοικτά θέατρα της Αττικής.

"Uncanny valley": Οι Rimini Protokoll συμμετέχουν με περφόρμανς στο Athens Digital Arts Festival

Η γερμανική θεατρική ομάδα που δημιούργησε το επιδραστικό θεατρικό κίνημα Reality Trend έρχεται στο Ρεξ, με μια περφόρμανς με πρωταγωνιστή ένα ανθρωπόμορφο ρομπότ.