"A rare gathering": Η Ελλάδα συμμετέχει στην Κουαντριενάλε της Πράγας

Το Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου υλοποιεί, με τη στήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, τη συμμετοχή της χώρας στη σημαντική διοργάνωση που αφιερώνεται στη σκηνογραφία και τον παραστασιακό χώρο.

Κουαντριενάλε της Πράγας 2023

60 Έλληνες δημιουργοί και 10 πανεπιστημιακά τμήματα θα βρεθούν στην Κουαντριενάλε της Πράγας (Prague Quadrennial of Performance Design and Space – PQ), η οποία φέτος έχει τον τίτλο "A rare gathering/Μια σπάνια συνάθροιση".

Η PQ , που έχει ήδη ξεκινήσει, αποτελεί τη μεγαλύτερη διεθνή έκθεση προβολής της πρόσφατης καλλιτεχνικής δημιουργίας στο Θέατρο, τον Χορό, την Όπερα, την Περφόρμανς και τις συνδυαστικές και υβριδικές εκφάνσεις τους, με όχημα τη σκηνογραφία και τον παραστασιακό χώρο. Η χώρα μας φέτος έχει τη μεγαλύτερη ως τώρα συμμετοχή της στην PQ – καθώς πραγματοποιείται με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και υλοποιείται από το Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου. Η πρωτοβουλία ανήκει στους Έλληνες σκηνογράφους - ενδυματολόγους, με συμμετοχή των σχετικών σχολών και εργαστηρίων. Η PQ διοργανώνεται ανελλιπώς κάθε τέσσερα χρόνια από το 1967 και είναι η σημαντικότερη παγκόσμια έκθεση για τις παραστατικές τέχνες. 

Κουαντριενάλε της Πράγας 2023 Βασιλική Σύρμα
Σκηνογραφία: Βασιλική Σύρμα

Η Ελλάδα έχει εκπροσωπηθεί έξι φορές (1991, 1995, 2003, 2007, 2011, 2015), αποσπώντας σημαντικές βραβεύσεις και διακρίσεις. Ζητούμενο της ελληνικής εκπροσώπησης στην PQ23 είναι η διευρυμένη προβολή της σύγχρονης σκηνογραφίας - ενδυματολογίας στην Ελλάδα, με την παρουσίαση έργων της τελευταίας εξαετίας. Συμμετέχουν δημιουργοί ευρέος φάσματος των παραστατικών τεχνών από διαφορετικές καλλιτεχνικές γενιές. 

Η εθνική συμμετοχή στην PQ23 αναπτύσσεται σε τέσσερα σκέλη: 

Exhibition of countries and regions / Έκθεση κρατών και περιφερειών, με τη συμμετοχή 60 δημιουργών και 57 έργων, που καλύπτουν όλο το φάσμα της παραστατικής δημιουργίας. Επιμελητική ομάδα: Αντώνης Βολανάκης, Κωνσταντίνος Ζαμάνης, Μαρία Κονομή, Εύα Νάθενα, Σοφία Παντουβάκη, Ανδρέας Σκούρτης. 

Student exhibition / Έκθεση σπουδαστών, με τη συνεργασία 10 πανεπιστημιακών τμημάτων και τη συμμετοχή άνω των 350 φοιτητών και φοιτητριών. Επιμελήτριες: Λίλα Καρακώστα, Μαρία Κονομή. 

Fragments II, με την παρουσίαση της δουλειάς της Δήμητρας Καίσαρη. Επιμελήτρια: Σοφία Παντουβάκη. 

Performance space, με στόχο την ανάδειξη της διαχείρισης και χρήσης των χώρων της Πειραιώς 260 κατά την περίοδο της πανδημίας. Επιμελητές: Κωνσταντίνος Ζαμάνης, Ανδρέας Σκούρτης. 

Κουαντριενάλε της Πράγας 2023 Όλγα Μπρούμα
Σκηνογραφία: Όλγα Μπρούμα

Στις 9/6, στο χώρο της έκθεσης στο κτήριο Η13, θα γίνει η επίσημη Ελληνική Δεξίωση (Greece-day) στην οποία θα δώσουν το παρών οι επιμελητές, ο Πρέσβης της Ελλάδας στην Τσεχία καθώς και εκπρόσωποι του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου. Την εθνική συμμετοχή στην PQ23 συμπληρώνουν δίγλωσσος κατάλογος και ο ιστότοπος www.greeceatpq.gr.

Επίσης, υπάρχουν οι παρακάτω δράσεις που έχουν ελληνική συμμετοχή:

10/6 

10 π.μ. - 11:30 π.μ.: Critical costume connections 

2 μ.μ. - 5 μ.μ.: Promenade performance: I like 2020 / Eliza Soroga

13/6

10 π.μ. - 11:30 π.μ.: Acts of assembly: Projects from the performance "Space exhibition"

2.30 μ.μ. - 4 μ.μ. : Flash talks (σύντομες παρουσιάσεις καλλιτεχνικών έργων)

16/6

2.30 μ.μ. - 4 μ.μ. : Flash talks (σύντομες παρουσιάσεις καλλιτεχνικών έργων)

17/6

10 μ.μ. - 11.30 μ.μ. Knowledge exchange platform roundtable

(Η φωτογραφία εξωφύλλου είναι σε σκηνογραφία Διδώς Γκόγκου)

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Ο Μάνος Καρατζογιάννης "συναντιέται" με τη Νάνα Μούσχουρη

Το μονόλογο του Νταβίντ Λελέ-Ελό "Όταν μεγαλώσω, θα γίνω Νάνα Μούσχουρη" ερμηνεύει ο ταλαντούχος ηθοποιός στο Θέατρο Σταθμός. Με αφορμή την παράσταση για την αξία των ονείρων και της επιμονής μας μίλησε για το έργο.

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΥΣΑ ΠΑΣΙΑΛΟΥΔΗ
29/09/2023

Δύο νέα χορογραφικά έργα κάνουν πρεμιέρα

Οι ομάδες "Dance Company Mazi" και "YELP danceco" μάς δίνουν διπλό χορευτικό ραντεβού, με το "2 routes" , που ενώνει το νεοκλασικό με το σύγχρονο, και το "Η ανάσα του κόσμου" που εξερευνά την αναπνοή ως την πρωταρχική μας σύνδεση με τον κόσμο.

Η Εμίλια Κλαρκ "Νίνα" στο Γλάρο του Τσέχοφ στο Μέγαρο μέσω του National Theatre Live

Οι δορυφορικές μεταδόσεις του Μεγάρου ξεκινούν με την παράσταση του διάσημου Βρετανού σκηνοθέτη Τζέιμι Λόιντ κι έναν δυνατό θίασο από το Θέατρο Χάρολντ Πίντερ του Λονδίνου.

Οι "Στρακαστρούκες" του Δημήτρη Σαμόλη ανεβαίνουν στο Θέατρο Μικρό Γκλόρια

Ο ηθοποιός και τραγουδοποιός παρουσιάζει το πρώτο θεατρικό του έργο, που βάζει την "αγία ελληνική οικογένεια" στο μικροσκόπιο.

"Δον Κιχώτης": Ουκρανικό μπαλέτο με σπανιόλικο πάθος στο Ηρώδειο

Η Εθνική Όπερα της Οδησσού μάς προσκαλεί σε μια μοναδική βραδιά κλασικού χορού όπου η ορχήστρα και οι καταξιωμένοι χορευτές της ζωντανεύουν το διάσημο έργο για μπαλέτο του Λούντβιχ Μίνκους, που εμπνέεται από το ομότιτλο έργο του Θερβάντες.

"Ζάχαρη": Η μαύρη κωμωδία των Elephas Tiliensis επιστρέφει

Το πρώτο έργο του Δημήτρη Αγαρτζίδη αποκαλύπτει και ξεδιαλύνει τα μπερδεμένα νήματα των οικογενειακών μυστικών.

"Τα κατασκευασμένα συμφέροντα": Η νέα παράσταση του Γιάννη Καλαβριανού ανεβαίνει στο Θέατρο Τέχνης-Κάρολος Κουν

Η κλασική, επίκαιρη κωμωδία του Χαθίντο Μπεναβέντε ανεβαίνει σε μια ενδιαφέρουσα διασκευή με αμιγώς γυναικείο καστ.