Το Θεατρικό Βραβείο "Μελίνα Μερκούρη" στις Αμαλία Καβάλη και Σοφία Κόκκαλη

Δύο ηθοποιοί της νέας γενιάς που έχουν ξεχωρίσει για την υποκριτική τους δεινότητα θα μοιραστούν την καρφίτσα της Μελίνας Μερκούρη για τον επόμενο χρόνο.

Σοφία Κόκκαλη / Αμαλία Καβάλη

Η κριτική επιτροπή του Θεατρικού Βραβείου "Μελίνα Μερκούρη”, που αποτελείται από τους Δηώ Καγγελάρη, Ματίνα Καλτάκη, Μιχαήλ Μαρμαρινό, Αμαλία Μουτούση και Ρένη Πιττακή, απένειμε το βραβείο για την καλύτερη γυναικεία ερμηνεία νέας ηθοποιού στην Σοφία Κόκκαλη για την θεατρική περίοδο 2020-2021 και στην Αμαλία Καβάλη για την θεατρική περίοδο 2021-2022 στην τελετή που έλαβε χώρα στο Ίδρυμα "Μελίνα Μερκούρη” στην Πλάκα στις 24/5. Οι δύο υποψήφιες θα μοιραστούν την καρφίτσα της Μελίνας Μερκούρη για τον επόμενο χρόνο. Φέτος, το Διοικητικό Συμβούλιο του Ιδρύματος "Μελίνα Μερκούρη” και η κριτική επιτροπή αποφάσισαν να απονείμουν δύο βραβεία, καθώς λόγω της πανδημίας τα δύο προηγούμενα χρόνια δεν πραγματοποιήθηκε η απονομή.

Αμαλία Καβάλη
Πάτροκλος Σκαφίδας©
Η Αμαλία Καβάλη στις παραστάσεις "Ο γιατρός της τιμής του” & "Πόσο κοστίζει να ζεις;”

Η Σοφία Κόκκαλη βραβεύτηκε για την ερμηνεία της στην παράσταση "Το σχολείο των γυναικών” του Μολιέρου, σε μετάφραση της Χρύσας Προκοπάκη και διασκευή-σκηνοθεσία του Έκτορα Λυγίζου στο Φεστιβάλ Αθηνών 2021 (Πειραιώς 260), ενώ η Αμαλία Καβάλη διακρίθηκε για τις παραστάσεις σε μετάφραση και σκηνοθεσία του Θωμά Μοσχόπουλου, "Ο γιατρός της τιμής του” του Πέδρο Καλντερόν ντε λα Μπάρκα και "Πόσο κοστίζει να ζεις;” της Μαρτίνα Μάγιοκ στο Θέατρο Πόρτα. Υποψήφιες για το βραβείο ήταν επίσης η Αμαλία Αρσένη, η Μαρία Μοσχούρη, η Κίττυ Παϊταζόγλου και η Ελένη Μπούκλη. Οι νικήτριες δεν ξεχώρισαν μόνο για τις υποκριτικές του ικανότητες στις συγκεκριμένες παραστάσεις αλλά για τη συνολική σκηνική παρουσία τους, γεγονός που συνεκτιμάται για την κατάκτηση της τιμητικής αυτής διάκρισης. Την καρφίτσα θα παραδώσουν οι δύο ηθοποιοί στην επόμενη τιμώμενη καλλιτέχνιδα την επόμενη χρονιά. 

Το σχολείο των γυναικών
Γιώργος Σανταμούρης©
Η Σοφία Κόκκαλη στο "Σχολείο των γυναικών"

Όλες οι ηθοποιοί που έχουν λάβει το Θεατρικό Βραβείο "Μελίνα Μερκούρη" μέχρι σήμερα

2007: Εύη Σαουλίδου, 2008: Στεφανία Γουλιώτη, 2009: Έλενα Μαυρίδου, 2010: Μαρίνα Ασλάνογλου, 2011: Λουκία Μιχαλοπούλου, 2012: Μαρία Κίτσου, 2013: Λένα Παπαληγούρα, 2014: Γιούλικα Σκαφιδά, 2015: Λένα Δροσάκη, 2016: Αλεξάνδρα Αϊδίνη και Ιωάννα Παππά, 2017: Ανθή Ευστρατιάδου, 2018: Ιωάννα Κολλιοπούλου, 2019: Ηρώ Μπέζου, 2020: Δήμητρα Βλαγκοπούλου.

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

"Το μπουφάν της Χάρλεϊ ή πάλι καλά": Last call για την παράσταση με τη Μαριάννα Τουμασάτου

Το έργο του Βασίλη Κατσικονούρη σε σκηνοθεσία Αλέξανδρου Σταύρου, που έχει ως ηρωίδα μια μάνα που μιλά στον εύζωνα γιο της, μετρά τις τελευταίες του παραστάσεις στο Coronet.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
16/04/2024

"Μήδειας μπούρκα": Το Θεσσαλικό Θέατρο στην Αθήνα με τη βραβευμένη παράσταση για την ηρωίδα - σύμβολο

Η θεατρική παράσταση που ταξίδεψε μέχρι τη Νέα Υόρκη και βραβεύτηκε, σε κείμενο του Ανδρέα Φλουράκη, σκηνοθεσία της Κυριακής Σπανού και τη Μαρσέλα Λένα στον επώνυμο ρόλο, έρχεται το Μάιο για λίγες παραστάσεις στο Θέατρο Εν Αθήναις.

"#Free Prometheus": Όταν ο Αισχύλος συνάντησε τους Fem tettix

Μία κωμωδία παραλόγου που δανείζεται στοιχεία από τον "Προμηθέα Δεσμώτη" είναι το τρίτο πρωτότυπο έργο της ανατρεπτικής ομάδας το οποίο παρουσιάζεται στο studio Μαυρομιχάλη.

Έξι θεατρικές παραστάσεις του Εθνικού Θεάτρου κατεβάζουν αυλαία

Ο πρώτος θεατρικός οργανισμός της χώρας αποχαιρετά το "Goodbye, Lindita" και πέντε ακόμη παραγωγές του που φτάνουν στο τέλος του φετινού τους κύκλου.

"Ιnk": Η παράσταση του Δημήτρη Παπαϊωάννου επιστρέφει!

Ύστερα από ένα χρόνο παγκόσμιας περιοδείας, η τελευταία δουλειά του Δημήτρη Παπαϊωάννου ξανά στο Μέγαρο Μουσικής.

"Τι θα πει η μάνα σου όταν δει το πτώμα σου": Το νέο έργο της σχολής του Πορεία είναι εδώ

Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ "Νέο αίμα" παρουσιάζεται για λίγες παραστάσεις το έργο της Αργυρώς Βώβου το οποίο προέκυψε από τη Σχολή Πυροδότησης Θεατρικής Γραφής του Πορεία.

Η Πανελλήνια Ένωση Θεάτρου καταγγέλλει τη διοίκηση του ΣΕΗ για παραπλάνηση των Ελλήνων ηθοποιών

Με επιστολή της η ΠΕΘ κάνει λόγο για παραπλάνηση των εργαζομένων ηθοποιών σχετικά με το μέλλον του εργασιακού τους καθεστώτος.