Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου: Τη Μάγια Λυμπεροπούλου τιμά το Θέατρο Σταθμός

Στην σπουδαία κυρία του θεάτρου και την ξεχωριστή πορεία της αφιερώνει ο θεατρικός οργανισμός σε καλλιτεχνική διεύθυνση του Μάνου Καρατζογιάννη μια βραδιά με εκλεκτούς καλεσμένους.

“Η τριλογία του παραθερισμού” του Κάρλο Γκολντόνι (2011) από το Εθνικό Θέατρο σε σκηνοθεσία Νίκου Μαστοράκη

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου, το Θέατρο Σταθμός σε καλλιτεχνική διεύθυνση του Μάνου Καρατζογιάννη τιμά τη μνήμη της σπουδαίας ηθοποιού Μάγιας Λυμπεροπούλου. Μοναδική μέσα στη συντεχνία της η Μάγια Λυμπεροπούλου διέγραψε στο θέατρο μια ξεχωριστή μοναχική πορεία ως μαθήτρια του Θεάτρου Τέχνης, ηθοποιός, μεταφράστρια, σκηνοθέτρια, δασκάλα υποκριτικής αλλά και καλλιτεχνική διευθύντρια. Στην εκδήλωση θα βρεθούν να μιλήσουν για εκείνη αγαπημένοι φίλοι και συνεργάτες της, μεταξύ των οποίων οι Βίκυ Βολιώτη, Κάτια Γέρου, Καρυοφυλλιά Καραμπέτη, Όλια Λαζαρίδου, Θανάσης Νιάρχος, Αλεξάνδρα Παντελάκη, Μάνια Παπαδημητρίου, Αλέξανδρος Σωτηρίου και Νίκος Χατζόπουλος. 
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 29 Μαρτίου στις 9 μ.μ. στη σκηνή του Θεάτρου Σταθμός με ελεύθερη είσοδο.

Για τη Μάγια Λυμπεροπούλου

"Ακόμα και αν δεν υπήρχαν θεατές στην πλατεία, εγώ θα επινοούσα τον ένα, τον εκλεκτό θεατή και γι' αυτόν θα έπαιζα" έλεγε η Μάγια Λυμπεροπούλου, που με αισθαντικότητα και καθαρότητα ερμήνευε τους ρόλους της και που στις σκηνοθεσίες των ρεαλιστικά λιτών παραστάσεων της επιδίωκε πάντα ένα θέατρο συνόλου. Η Μάγια Λυμπεροπούλου γεννήθηκε το 1940 στην Αθήνα και φοίτησε στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Παράλληλα σπούδασε υποκριτική στο Θέατρο Τέχνης του Καρόλου Κουν. Έζησε για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα στην Γαλλία, όπου σπούδασε κινηματογράφο κι επιστρέφοντας στην Ελλάδα συνέχισε την καλλιτεχνική της πορεία συνεργαζόμενη με το Εθνικό Θέατρο, το Θέατρο Τέχνης, το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδας, και άλλους θιάσους αναλαμβάνοντας μεγάλους και απαιτητικούς ρόλους. Οι φίλοι, οι συνεργάτες και οι θαυμαστές της Μάγιας Λυμπεροπούλου δεν έχουν σταματήσει να βομβαρδίσουν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με κείμενα και φωτογραφίες εκδηλώνοντας τη θλίψη τους για το θάνατο της μεγάλης Κυρίας του ελληνικού θεάτρου. Άφησε την τελευταία της πνοή στις 22 Ιουλίου 2021 σε ηλικία 81 ετών, έχοντας ερμηνεύσει σημαντικούς ρόλους και συνεργαστεί με κορυφές όπως ο δάσκαλος της Κάρολος Κουν, ο Γιάννης Τσαρούχης, ο Μάνος Χατζιδάκις κ.ά. Ήταν ένα από τα "κουνάκια", έτσι αποκαλούσαν τους μαθητές του Καρόλου Κουν την εποχή που το επάγγελμα του ηθοποιού δοκιμαζόταν σε μια συντηρητική κοινωνία. Ξεκίνησε να παίζει θέατρο στα 19 της και βρέθηκε πρωταγωνίστρια δίπλα στον καλλιτέχνη που αναμόρφωσε το ελληνικό θέατρο και δίπλα στους μαθητές του, που στην πορεία των χρόνων μπήκαν στη λίστα των σημαντικότερων ηθοποιών και σκηνοθετών της μεταπολεμικής γενιάς.

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Λένα Κιτσοπούλου: Αντίστροφη μέτρηση για το "Και λέγε λέγε", τη νέα της παράσταση στο Θέατρο Τέχνης

Γιάννης Κότσιφας, Ιωάννα Μαυρέα, Πάνος Παπαδόπουλος, Θοδωρής Σκυφτούλης και Γαλήνη Χατζηπασχάλη ανεβαίνουν στη σκηνή μαζί τη σκηνοθέτιδα και δημιουργό σε μια παράσταση που δημιουργήθηκε από τον συνδυασμό διαφορετικών τεχνών και μιλάει για τον έρωτα, την πατριαρχία και πολλά ακόμη.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
25/04/2024

Το Αγγέλων Βήμα συνεχίζει δύο παραστάσεις του και μετά το Πάσχα

Τα θεατρικά "Ανατολικά της Εδέμ" και "Ιστορίες για ανθρώπους γενναιόδωρους" παρατείνονται για όσους δεν τα πρόλαβαν μόνο για 4 τελευταίες ημερομηνίες.

Ο κροκόδειλος

Ένα από τα λιγότερο γνωστά και ελάχιστα παιγμένα αφηγήματα του Ρώσου συγγραφέα προσεγγίζει μια νεανική θεατρική ομάδα, ενισχύοντας τη σατιρική του διάθεση. Το αποτέλεσμα είναι ευφρόσυνο με ενδιαφέροντα σημεία αλλά και κάπως άτολμο. | Powered by Uber

Ο αποτυχημένος

Μελετημένη, καλοκουρδισμένη και καλοπαιγμένη παράσταση που καταφέρνει να μετατρέψει το μυθιστόρημα ενός από τους πλέον "δύστροπους" συγγραφείς σε σκηνικό ποίημα. | Powered by Uber

"Μπιζζζ….!" στο Επί Κολωνώ: Γνωρίζουμε 4 νέες ομάδες που διακρίθηκαν στο φεστιβάλ Off-Off Athens

Το νέο αίμα του ελληνικού θεάτρου προσγειώνεται στο θέατρο Επί Κολωνώ και μοιράζεται μαζί μας τα πρώτα της βήματα και τις πρώτες τις επίσημες θεατρικές δουλειές. Πάμε να τους ακούσουμε!

Η "Ωραία κοιμωμένη" έρχεται στο Μέγαρο Μουσικής

135 χρόνια μετά την πρώτη του πρεμιέρα έρχεται από την παραμυθένια Πράγα το υπέροχο μπαλέτο του Τσαϊκόφσκι με την αυθεντική χορογραφία του Μαριούς Πετιπά κι ερμηνείες από διάσημους σολίστ του εξωτερικού.

"Το μπορντέλο της Μαντάμ Ρόζας": Τέσσερις τελευταίες παραστάσεις στο Αυλαία

Ο πολυχώρος του Πειραιά θα υποδεχτεί για δύο Κυριακές και δύο Δευτέρες το έργο που βασίζεται σε βιβλίο της Σπεράντζας Βρανά.