"Human Nature": Νέο τρίπτυχο χορού στην ΕΛΣ

Ο «διεθνής» Έλληνας Χάρης Γκέκα, ο Αλβανός Γκεντιάν Ντόντα και ο διευθυντής του Μπαλέτου της ΕΛΣ Κωνσταντίνος Ρήγος είναι οι χορογράφοι που υπογράφουν τα νέα έργα για το τρίπτυχο χορού «Human Nature», που θα δούμε στην Εναλλακτική Σκηνή της ΕΛΣ.

Πρόβσ Έκλειψη Βαλέρια Ισάεβα

Επιτυχημένη κρίθηκε η θητεία του Κωνσταντίνου Ρήγου στην καλλιτεχνική διεύθυνση του Μπαλέτου της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, όπως φαίνεται από την ανανέωσή της για τρία χρόνια. Και δικαίως, καθώς ο Ρήγος μέχρι σήμερα έχει πετύχει κάτι σημαντικό: να μην αλλάξει το προφίλ του θεσμού, χωρίς όμως να θυσιάσει το προσωπικό του στιλ. Δηλαδή έμεινε πιστός στο κλασικό και νεοκλασικό ύφος, με σύγχρονες όμως πινελιές, δίνοντας έμφαση στην εικόνα και την έντονη εικαστικότητα. Έφερε στο Μπαλέτο της ΕΛΣ την τόλμη, πάντα στο πλαίσιο της ιστορίας του και, όπως μας είπε σε μια πρόσφατη συζήτησή μας, οι χορευτές του μπαλέτου είναι πρόθυμοι να δοκιμάσουν διαφορετικά πράγματα, ανανεώνοντας το στίγμα του οργανισμού σε αυτήν τη νέα εποχή. Στο πλαίσιο λοιπόν των σύγχρονων αναζητήσεων, ο Κωνσταντίνος Ρήγος παρουσιάζει ένα νέο τρίπτυχο σύγχρονου χορού με τίτλο "Human Nature", στην Εναλλακτική Σκηνή της ΕΛΣ, στις 12, 17, 18, 19, 22, 23 και 24 Μαρτίου. Ξεκινά από εκεί που σταμάτησε η προηγούμενη παραγωγή "Human Behaviour" και φέρνει τους χορευτές του συνόλου για ακόμη μία φορά αντιμέτωπους με τις ειδικές απαιτήσεις της μικρότερης κλίμακας και των σύγχρονων χορευτικών μορφών, αναδεικνύοντας παράλληλα τις ρυθμικές και αισθαντικές ποιότητες της σύγχρονης μουσικής δημιουργίας. Μάλιστα ο ίδιος υπογράφει μία από τις χορογραφίες, τα "Τραγούδια χωρίς λόγια", την οποία βασίζει σε τρία έργα του καταξιωμένου συνθέτη Δημήτρη Τερζάκη, εμπνευσμένα από την αρχαιοελληνική κληρονομιά και τη νεότερη ελληνική ιστορία.

Πρόβα_Τραγούδια χωρίς λόγια_Κωνσταντίνος Ρήγος

 

Το τρίπτυχο που θα εξερευνήσει οικουμενικές όψεις της ανθρώπινης κατάστασης μέσω της διεθνούς γλώσσας του σώματος θα ξεκινήσει με την "Έκλειψη" του Χάρη Γκέκα, ο οποίος έχει επιμεληθεί επίσης το σκηνικό και τα κοστούμια της παράστασης. O καταξιωμένος χορευτής, χορογράφος και ιδρυτής της ομάδας Strates που ζει και δημιουργεί στη Γαλλία, έχοντας διαγράψει μια επιτυχημένη καριέρα, τόσο ως σολίστ του Μπαλέτου της Όπερας της Λιόν όσο και χάρη στις συνεργασίες του με σπουδαίους καλλιτέχνες, στήνει "ένα ερωτικό κάλεσμα που αποδίδει τα διαφορετικά στάδια της ακαταμάχητης αυτής παρόρμησης", σε μουσική του Αποστόλη Κουτσογιάννη σε συνεργασία με το Oros Ensemble. Τέλος, ο διακεκριμένος Αλβανός χορευτής και χορογράφος Γκεντιάν Ντόντα, που μετράει μια αξιόλογη καριέρα με έδρα το Βερολίνο, θα παρουσιάσει στην Αθήνα το έργο "Ο Λόφος", σε μουσική του εδραιωμένου συμπατριώτη του Τσέζαρ Αλιάι. Ο χορογράφος εξηγεί πως η ιδέα για το έργο προέκυψε "από μια εικόνα που περιγράφει ο Ελβετός γλύπτης Αλμπέρτο Τζακομέτι στα γραπτά του: "Έβλεπα τον εαυτό μου σε ένα παράξενο ξέφωτο, έναν αόριστα κυκλικό χώρο [...], τα όρια του οποίου [...] χάνονταν σε μια ατμόσφαιρα ταυτόχρονα πυκνή και ανάλαφρη, όπως και πολύ απαλή. […] Αυτές οι αισθήσεις που είχαν μετατραπεί σε αντικείμενα υπήρχαν ταυτόχρονα στο χώρο γύρω μου και με γέμιζαν κατάπληξη".

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Human nature

  • Σύγχρονος Χορός
  • Διάρκεια: 120 '

Τρίπτυχο σύγχρονου χορού με την υπογραφή δύο διεθνώς διακεκριμένων χορογράφων -«Έκλειψη» του Χάρη Γκέκα (μουσ.: Απ. Κουτσογιάννης, σε ερμηνεία του μουσικού συνόλου Oros Ensemble), «Ο λόφος» του Γκεντιάν Ντόντα (μουσ.: Τσ. Αλιάι)– και τη χορογραφία του διευθυντή του Μπαλέτου της ΕΛΣ Κωνσταντίνου Ρήγου «Τραγούδια χωρίς λόγια» (μουσ.: Δ. Τερζάκης), η οποία αποτελεί συνδετικό κρίκο με το τρίπτυχο «Human behaviour».

Εθνική Λυρική Σκηνή - Εναλλακτική Σκηνή

Κέντρο Πολιτισμού - Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος», Λεωφ. Συγγρού 364, Καλλιθέα

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

"Ένα σπίτι φωτεινό σαν μέρα": Επανεκκίνηση για το Εθνικό Θέατρο

Ξεκινά η παράσταση πάνω στο έργο του Τόνι Κούσνερ για την ευθύνη μας απέναντι στην Ιστορία σε σκηνοθεσία του καλλιτεχνικού διευθυντή Γιάννη Μόσχου μετά την λήξη της κατάληψης στο κτίριο Τσίλερ.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
25/03/2023

Μαρία Πρωτόπαππα: "Οι περισσότεροι ρόλοι έχουν γραφτεί από άνδρες και αναπαράγουν σεξιστικά στερεότυπα"

Με μια συναισθηματικά φορτισμένη και γενναία τοποθέτηση στο πλαίσιο της ημερίδας "Women Who Dare - Η Θέση της Γυναίκας στην Ελλάδα του Σήμερα. Ιδέες και Δράσεις για ένα Καλύτερο Αύριο", μίλησε για την ανισότητα στο χώρο του θεάτρου και για τα εσωτερικευμένα στερεότυπα της γενιάς της.

Μικροί και μεγάλοι γίνονται ένα στο φαντασμαγορικό "Slava's Snowshow"

Ένα μοναδικό διαδραστικό υπερθέαμα γεμάτο κλόουν, εκπλήξεις και παιχνιδιάρικη διάθεση έρχεται για λίγες μόνο παραστάσεις στο Θέατρο Παλλάς με την υπογραφή του Slava Polunin.

Η "Ανατολή" του Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου στο Θέατρο του Νέου Κόσμου

Η παράσταση σε κείμενο της Έλλης Παπαδημητρίου που παρουσιάστηκε πέρυσι στην Αρχαία Τίρυνθα έρχεται στην Κεντρική Σκηνή του Νέου Κόσμου με μια δυνατή υποκριτική ομάδα.

Τέλος οι ανασφάλιστες πρόβες στο θέαμα - ακρόαμα

Θεσπίζεται ρυθμιστικό πλαίσιο για την καταπολέμηση της αδήλωτης και ανασφάλιστης πρόβας και την προστασία και στήριξη της καλλιτεχνικής δημιουργίας και των απασχολούμενων στον πολιτισμό.

H Ιόλη Ανδρεάδη επιστρέφει στο νεοϋορκέζικο "The Tank Theatre"

Το "The Tank" της Νέας Υόρκης υποδέχεται την Ιόλη Ανδρεάδη με δυο παραστάσεις για την Αρτό, που αγάπησε το αθηναϊκό κοινό.

"Rudolf - Άλμα προς την ελευθερία": Η ιστορία του θρύλου Ρούντολφ Νουρέγιεφ

Τρία πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε για την παράσταση που εμπνέεται από τη ζωή του κορυφαίου χορευτή του 20ου αιώνα, Ρούντολφ Νουρέγιεφ κι έρχεται στο Christmas Theatre.