"Human Nature": Νέο τρίπτυχο χορού στην ΕΛΣ

Ο «διεθνής» Έλληνας Χάρης Γκέκα, ο Αλβανός Γκεντιάν Ντόντα και ο διευθυντής του Μπαλέτου της ΕΛΣ Κωνσταντίνος Ρήγος είναι οι χορογράφοι που υπογράφουν τα νέα έργα για το τρίπτυχο χορού «Human Nature», που θα δούμε στην Εναλλακτική Σκηνή της ΕΛΣ.

Πρόβσ Έκλειψη Βαλέρια Ισάεβα

Επιτυχημένη κρίθηκε η θητεία του Κωνσταντίνου Ρήγου στην καλλιτεχνική διεύθυνση του Μπαλέτου της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, όπως φαίνεται από την ανανέωσή της για τρία χρόνια. Και δικαίως, καθώς ο Ρήγος μέχρι σήμερα έχει πετύχει κάτι σημαντικό: να μην αλλάξει το προφίλ του θεσμού, χωρίς όμως να θυσιάσει το προσωπικό του στιλ. Δηλαδή έμεινε πιστός στο κλασικό και νεοκλασικό ύφος, με σύγχρονες όμως πινελιές, δίνοντας έμφαση στην εικόνα και την έντονη εικαστικότητα. Έφερε στο Μπαλέτο της ΕΛΣ την τόλμη, πάντα στο πλαίσιο της ιστορίας του και, όπως μας είπε σε μια πρόσφατη συζήτησή μας, οι χορευτές του μπαλέτου είναι πρόθυμοι να δοκιμάσουν διαφορετικά πράγματα, ανανεώνοντας το στίγμα του οργανισμού σε αυτήν τη νέα εποχή. Στο πλαίσιο λοιπόν των σύγχρονων αναζητήσεων, ο Κωνσταντίνος Ρήγος παρουσιάζει ένα νέο τρίπτυχο σύγχρονου χορού με τίτλο "Human Nature", στην Εναλλακτική Σκηνή της ΕΛΣ, στις 12, 17, 18, 19, 22, 23 και 24 Μαρτίου. Ξεκινά από εκεί που σταμάτησε η προηγούμενη παραγωγή "Human Behaviour" και φέρνει τους χορευτές του συνόλου για ακόμη μία φορά αντιμέτωπους με τις ειδικές απαιτήσεις της μικρότερης κλίμακας και των σύγχρονων χορευτικών μορφών, αναδεικνύοντας παράλληλα τις ρυθμικές και αισθαντικές ποιότητες της σύγχρονης μουσικής δημιουργίας. Μάλιστα ο ίδιος υπογράφει μία από τις χορογραφίες, τα "Τραγούδια χωρίς λόγια", την οποία βασίζει σε τρία έργα του καταξιωμένου συνθέτη Δημήτρη Τερζάκη, εμπνευσμένα από την αρχαιοελληνική κληρονομιά και τη νεότερη ελληνική ιστορία.

Πρόβα_Τραγούδια χωρίς λόγια_Κωνσταντίνος Ρήγος

 

Το τρίπτυχο που θα εξερευνήσει οικουμενικές όψεις της ανθρώπινης κατάστασης μέσω της διεθνούς γλώσσας του σώματος θα ξεκινήσει με την "Έκλειψη" του Χάρη Γκέκα, ο οποίος έχει επιμεληθεί επίσης το σκηνικό και τα κοστούμια της παράστασης. O καταξιωμένος χορευτής, χορογράφος και ιδρυτής της ομάδας Strates που ζει και δημιουργεί στη Γαλλία, έχοντας διαγράψει μια επιτυχημένη καριέρα, τόσο ως σολίστ του Μπαλέτου της Όπερας της Λιόν όσο και χάρη στις συνεργασίες του με σπουδαίους καλλιτέχνες, στήνει "ένα ερωτικό κάλεσμα που αποδίδει τα διαφορετικά στάδια της ακαταμάχητης αυτής παρόρμησης", σε μουσική του Αποστόλη Κουτσογιάννη σε συνεργασία με το Oros Ensemble. Τέλος, ο διακεκριμένος Αλβανός χορευτής και χορογράφος Γκεντιάν Ντόντα, που μετράει μια αξιόλογη καριέρα με έδρα το Βερολίνο, θα παρουσιάσει στην Αθήνα το έργο "Ο Λόφος", σε μουσική του εδραιωμένου συμπατριώτη του Τσέζαρ Αλιάι. Ο χορογράφος εξηγεί πως η ιδέα για το έργο προέκυψε "από μια εικόνα που περιγράφει ο Ελβετός γλύπτης Αλμπέρτο Τζακομέτι στα γραπτά του: "Έβλεπα τον εαυτό μου σε ένα παράξενο ξέφωτο, έναν αόριστα κυκλικό χώρο [...], τα όρια του οποίου [...] χάνονταν σε μια ατμόσφαιρα ταυτόχρονα πυκνή και ανάλαφρη, όπως και πολύ απαλή. […] Αυτές οι αισθήσεις που είχαν μετατραπεί σε αντικείμενα υπήρχαν ταυτόχρονα στο χώρο γύρω μου και με γέμιζαν κατάπληξη".

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Human nature

  • Σύγχρονος Χορός
  • Διάρκεια: 120 '

Τρίπτυχο σύγχρονου χορού με την υπογραφή δύο διεθνώς διακεκριμένων χορογράφων -«Έκλειψη» του Χάρη Γκέκα (μουσ.: Απ. Κουτσογιάννης, σε ερμηνεία του μουσικού συνόλου Oros Ensemble), «Ο λόφος» του Γκεντιάν Ντόντα (μουσ.: Τσ. Αλιάι)– και τη χορογραφία του διευθυντή του Μπαλέτου της ΕΛΣ Κωνσταντίνου Ρήγου «Τραγούδια χωρίς λόγια» (μουσ.: Δ. Τερζάκης), η οποία αποτελεί συνδετικό κρίκο με το τρίπτυχο «Human behaviour».

Εθνική Λυρική Σκηνή - Εναλλακτική Σκηνή

Κέντρο Πολιτισμού - Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος», Λεωφ. Συγγρού 364, Καλλιθέα
  • Βινιέτες Μουσικής

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

42 θεατρικές παραστάσεις που συνεχίζονται μετά το Πάσχα

Σημαντικά έργα της παγκόσμιας δραματουργίας, η ελληνική δραματουργία σε πολλές διαφορετικές εκφάνσεις, ερευνητικό θέατρο, δικαστικό δράμα και μυστήριο, θέατρο έξω από το θέατρο και ιστορίες αληθινών προσώπων που ενέπνευσαν θεατρικά έργα. Όλα αυτά συμπεριλαμβάνονται στο σύνολο των θεατρικών παραστάσεων που συνεχίζονται μετά το Πάσχα, δίνοντάς μας μια ακόμα ευκαιρία για ανοιξιάτικες εξορμήσεις στη θεατρική Αθήνα.

ΓΡΑΦΕΙ: ΤΩΝΙΑ ΚΑΡΑΟΓΛΟΥ
10/05/2024

"If I can not dance, I will not be a part of your revolution" δηλώνει η Μαρία Κολιοπούλου στο νέο της έργο

Στο νέο της χορογραφικό έργο μεγάλης κλίμακας, το ιδρυτικό μέλος της ομάδας Πρόσχημα συμπράττει με ερμηνεύτριες διαφορετικών ηλικιών και ικανοτήτων αναζητώντας την βαθιά απόλαυση της στιγμής.

"The last lunch" σερβίρει το πρώτο αγγλόφωνο θέατρο στην Ελλάδα

Το Theatre of the No, μετά την επιτυχία της παράστασης "Περιμένοντας τον Γκοντό", παρουσιάζει τη μουσική κωμωδία του Γιόελ Γούλφχαρτ σε σκηνοθεσία του Μάνου Τσότρα.

"Ηλικία και διακρίσεις" είναι το νέο θέμα του κύκλου συζητήσεων του Εθνικού

Σε συνέχεια της πρωτοβουλίας που πυροδοτεί τον διάλογο για φλέγοντα κοινωνικά ζητήματα, έρχεται μία νέα συζήτηση με ελεύθερη είσοδο, όπου θα μιλήσουν μεταξύ άλλων η Μαριάννα Κάλμπαρη, η Αλίκη Αλεξανδράκη και ο Θέμης Πάνου.

To 3ο Φεστιβάλ σύγχρονου καλλιτεχνικού καμπαρέ έρχεται στο Red Jasper Cabaret Thatre

Το φεστιβάλ της καμπαρέ θεατρικής σκηνής της Κυψέλης είναι και πάλι εδώ για να προσφέρει στο κοινό δέκα ημέρες με παραστάσεις θεάτρου, χορού, cabaret acts, music performances, aerial acrobatics, drag performances και πολλά ακόμη.

Θέλω να σου κρατάω το χέρι

Οι σύγχρονες σχέσεις και οι ρόλοι των δύο φύλων μέσα σε αυτές απασχολούν το πρώτο θεατρικό έργο του Ιορδανίδη, που κινείται με άνεση στο είδος της δραμεντί και παρουσιάζεται σε ένα φυσικό όσο και προσωπικό ανέβασμα. | Powered by Uber

Η κασέτα

Ένα από τα σημαντικότερα έργα της Λούλας Αναγνωστάκη, και συνολικά της νεοελληνικής δραματουργίας, αποτυπώνει σχεδόν προφητικά, μέσα από μια οικογενειακή ιστορία, την Ελλάδα στο μεταίχμιο δύο εποχών. Ανεβαίνει από τον Μάνο Καρατζογιάννη σε μία προσεγμένη παράσταση με μερικές πολύ ωραίες ερμηνείες. | Powered by Uber