QUIZ: Πόσο καλά γνωρίζεις τους χαρακτήρες που αποκαλύπτουν τη γυναικεία ψυχοσύνθεση στη σκηνή;

Είσαστε φανατικοί θεατρόφιλοι και ενημερωμένοι για τις θεατρικές πρεμιέρες; Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας δημιουργήσαμε ένα quiz για να αναμετρηθείτε με τις γνώσεις σας και να ανακαλύψετε γυναικείους χαρακτήρες που με την προσωπικότητα τους αφήνουν το αποτύπωμα τους σε σύγχρονα και κλασικά έργα που αξίζει να γνωρίσετε.

QUIZ ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ

1. Ποια ηρωίδα βγάζει τα όνειρα της από τη ναφθαλίνη για να μας θυμίσει πως ο σπουδαιότερος έρωτας που οφείλουμε να ζήσουμε είναι εκείνος προς τον εαυτό μας;
Α
Η Ωραία Ελένη στην "Ελένη".
Β Η Ερατώ στο "Η πόρνη από πάνω".
Γ Η "Κυρία Ντάλογουεϊ" στο ομώνυμο έργο της Βιρτζίνια Γουλφ. 

ΑΠΑΝΤΗΣΗ 1Β: Μια ολόκληρη ζωή σε εβδομήντα λεπτά. Αυτό πετυχαίνει να αναπαραστήσει η Κατερίνα Διδασκάλου, καθώς ερμηνεύει με αξιοθαύμαστη αμεσότητα, λιτότητα και μέτρο τον καλογραμμένο μονόλογο του Αντώνη Τσιπιανίτη "Η πόρνη από πάνω" (Μουσούρη). 
 

2. Ποια γυναίκα φυγάς βάζει σε δοκιμασία την ανθρώπινη ιδιότητα των κατοίκων μιας πόλης;
Α Η Γκρέις στο "Dogville". 
Β Η Μαργαρίτα στον "Φάουστ". 
Γ Η Κόνι στο "Effect-Τομογραφία του έρωτα". 

ΑΠΑΝΤΗΣΗ 2Α: Πόσο ακραίος και άδικος μπορεί να γίνει ο άνθρωπος μας λεει ο Λαρς Φον Τρίερ στο "Dogville". Η Έλλη Τρίγου ερμηνεύει το ρόλο της μοιραίας Γκρέις, που ως φυγάς κατακλύζεται από το φόβο, δέχεται την εκμετάλλευση αλλά ο χαρακτήρας της κρύβει μια συγκινησιακή ένταση και μια δύναμη που σε καθηλώνει (Νέος Ακάδημος). 

3. Ποια γυναίκα επαναστατεί και βάζει τέλος στον συμβατικό γάμο της;
Α Η "Φόνισσα" του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη.
Β Η Μέη στο "Fool for Love" του Σαμ Σέπαρντ.
Γ Η "Σίρλεϊ" του Γουίλ Ράσελ. 

ΑΠΑΝΤΗΣΗ 3Γ: Στον κωμικό μονόλογο "Σίρλεϊ " του Γουίλι Ράσελ, η Ελένη Ουζουνίδου, αφηγείται το σπάσιμο των δεσμών από μια ασφυκτική ζωή, αποκαλύπτει στοιχεία για τη θέση της γυναίκας στην κοινωνία και στον γάμο, αλλά και τους τρόπους με τους οποίους οι άνθρωποι μπορούν να βρουν την ταυτότητά τους και να αψηφήσουν το κατεστημένο, κυνηγώντας τα όνειρά τους (Θέατρο του Νέου Κόσμου).

Διαβάστε Επίσης

4. Ποια παράσταση παρακολουθεί τη συναρπαστική ζωή μιας γυναίκας επιστήμονα που πήγε κόντρα στο ρεύμα της εποχής και αδικήθηκε;
Α Η Μαρί Κιουρί στο "Η Απολογία της Μαρί Κιουρί"  της Ευσταθίας
Β Η Ρόζαλιντ Φράνκλιν στο "Photograph 51" της Άννα Ζίγκλερ
Γ Η Μαρί Κιουρί στο "Μαρί Skłodowska Κιουρί" σε σκηνοθεσία Θέμη Μουμουλίδη
Δ Όλες οι παραπάνω

ΑΠΑΝΤΗΣΗ 4 Δ: Δύο παραστάσεις μας συστήνουν τη Μαρί Κιουρί την νομπελίστα επιστήμονα που στάθηκε κόντρα στα κοινωνικά στερεότυπα: "Η Απολογία της Μαρί Κιουρί" της Ευσταθίας με την Πέγκυ Τρικαλιώτη (Αποθήκη) και "Μαρί Skłodowska Κιουρί" με την Κωνσταντίνα Τάκαλου (Σύγχρονο Θέατρο), ενώ το "Photograph 51" της Άννα Ζίγκλερ με πρωταγωνίστρια τη Λένα Δροσάκη αποκαλύπτει την αξιοπρόσεκτη πορεία της Ρόζαλιντ Φράνκλιν της ερευνήτριας που τον Μάιο του 1952 κατάφερε πρώτη να αποτυπώσει σε μία φωτογραφία το ανθρώπινο DNA, ανοίγοντας το δρόμο στις εντυπωσιακές ιατρικές ανακαλύψεις, φάρμακα, θεραπείες και εμβόλια που έχουν γίνει σήμερα κομμάτι της καθημερινότητάς μας (Θέατρο Τέχνης).

Διαβάστε Επίσης

5. Ποια ηρωίδα-σύμβολο χρησιμοποιεί ένα τέχνασμα για να προσφέρει μια νέα θεώρηση της ζωής στον άπιστο εραστή της, κάτι που μέχρι τότε δεν μπορούσε καν να φανταστεί;
Α Η Τζάκι Ω. στο "Jackie" της Ελφρίντε Γέλινεκ. 
Β Η Λόλα Μπλάου στο "Απόψε: Λόλα Μπλάου" του Γκέοργκ Φράντς Κραϊσλερ
Γ Η Φιλουμένα στο "Φιλουμένα Μαρτουράνο" του Εντουάρντο ντε Φιλίπο. 

ΑΠΑΝΤΗΣΗ 5 Γ: Η Μαρία Ναυπλιώτου ενσαρκώνει την Φιλουμένα Μαρτουράνο, μια γυναίκα που  ξεκίνησε ως πόρνη και κατέληξε ερωμένη του πλούσιου εμπόρου Ντομένικο Σοριάνο. Επειτα από αρκετά χρόνια κοινού βίου, διεκδικεί τη θέση που της αξίζει και ένα μυστικό ανατρέπει τις ισορροπίες. Το έργο βάζει στο μικροσκόπιο τη γυναίκα, τις προβληματικές οικογενειακές και κοινωνικές δομές και τα στερεότυπα φέρνοντας αντιμέτωπους δύο κόσμους με όχημα τη σπουδαία γλώσσα του συγγραφέα Εντουάρντο ντε Φιλίπο (Δημήτρης Χορν).

6. Ποια μάνα διάσημου προσώπου που ζωντανεύει στη σκηνή δέχτηκε στην απαξιωτική, ειρωνική, σαρκαστική προσφώνηση,  "Η μάνα αυτουνού";
Α Η Έλλη Ζάχου Ταχτσή 
Β Η Χαρίκλεια Καβάφη. 
Γ Η Καραϊσκάκενα. 

ΑΠΑΝΤΗΣΗ 6Α: Η Ράνια Σχίζα ερμηνεύει την Έλλη Ζάχου Ταχτσή, το λιγότερο φωτισμένο πρόσωπο στον κυρίως αυτοβιογραφικό συγγραφικό κόσμο του Κώστα Ταχτσή. Υπήρξε μια ανυπόταχτη γυναίκα, που το μόνο που ήθελε, ήταν να ζήσει ελεύθερη και να αγαπηθεί. Ατύχησε και στα δύο. Υπέκυψε στη σκληρότητα της εποχής της και έγινε πιο σκληρή από αυτήν (Vault).

7. Σε ποια ιψενική ηρωίδα αφαιρείται σταδιακά το οξυγόνο ενώ εκείνη διεκδικεί ένα κομμάτι ευτυχίας;
Α Στην Έντα Γκάμπλερ. 
Β Στη Νόρα. 
Γ Η Ελίντα Βάγκελ.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ 7 Α,Β: Το "Κουκλόσπιτο" διαχρονικά θεωρείται ένα φεμινιστικό μανιφέστο και η ηρωίδα του η Νόρα μετά την αποκάλυψη βάζει φωτιά στον γάμο της μέσα σε έναν ανδροκρατούμενο κόσμο. Τη γυναίκα-σκάνδαλο ερμηνεύει η Λένα Παπαληγούρα (Πορεία). Ένας ακόμα ιψενικός χαρακτήρας η "Εντα Γκάμπλερ" ασφυκτικά στο κοινωνικό περιβάλλον αλλά δεν  βρίσκει τη δύναμη να αποδράσει όπως η Νόρα. Είναι ένα από τα συγκλονιστικότερα έργα του ευρωπαϊκού θεάτρου παίζεται με πρωταγωνίστρια την Τζούλη Σούμα και όπως αποδεικνύεται από το 1890, οπότε γράφτηκε τίποτα δεν έχει αλλάξει στην ανθρώπινη φύση και στις κοινωνίες (Bios). 

Διαβάστε Επίσης

8. Πάνω στο πρόσωπο ποιας ηρωίδας αντικατοπτρίζεται η δύναμη της εξουσίας, όπως τη συναντάμε στην κοινωνία, στην οικογένεια, στο σχολείο, στο κράτος; 
Α Στη "Δεσποινίδα Μαργαρίτα" του Ρομπέρτο Ατάιντε.
Β Στην "Κυρά από τη θάλασσα" του Ίψεν.
Γ Στη "Σελεστίνα" του Χοσέ Ριβέρα. 

ΑΠΑΝΤΗΣΗ 8Α: Μια καθηγήτρια συγκρούεται με τον βουβό μαθητή της σε αυτόν το μονόλογο-αλληγορία για την εξουσία. Η πρωταγωνίστρια Κατερίνα Μαραγκού έρχεται αντιμέτωπη με μια υποκριτική ακροβασία ανάμεσα σε έναν ποιητικό ρεαλισμό και έναν ονειρικό αλλά και επιθετικό εξπρεσιονισμό, αναδεικνύοντας το φαινόμενο της φθοράς κάθε συστήματος με χιούμορ, δραματικότητα, απελπισία και ανατρεπτική διάθεση, φθάνοντας στα όρια μιας απροσδόκητης κλοουνερί (Αλμα)
 

9. Σε ποια παράσταση μια σύγχρονη γυναίκα κάνει τον απολογισμό της ζωή της και διατρέχει τα γεγονότα του τελευταίου μισού αιώνα με χιούμορ;
Α Στο "Πάρτι της ζωής μου".
Β Στην "Αγορομάνα".
Γ Στην "Εκδρομή". 

ΑΠΑΝΤΗΣΗ 9Α: Μια συναρπαστική ιστορία μνήμης και "αμνησίας”…πλάθει η Ελένη Ράντου, στη γλυκόπικρη παράσταση της  "Πάρτι της ζωής μου" και ξετυλίγει με χιούμορ και αφοπλιστική ειλικρίνεια πενήντα χρόνια "τραυμάτων" της ηρωίδας της, με φόντο τα τραύματα της σύγχρονης Ελλάδας, αναζητώντας 5.000 λόγους που τη ζωή αξίζει να τη ζήσεις (Διάνα). 

10.  Σε ποιο έργο η ηρωίδα μιλά για τον αποχαιρετισμό από μια ερωτική σχέση, ο οποίος είναι πολύ δύσκολος και πολύ σκοτεινός;
Α Στο "Girls & Boys" του Ντένις Κέλι.
Β Στην "Ανθρώπινη φωνή" του Ζαν Κοκτώ.
Γ Στο "Γάμο" του Μάριου Ποντίκα.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ 10Β: Η Λουκία Μιχαλοπούλου δίνει τον εαυτό της στην "Ανθρώπινη φωνή" του Κοκτό,  ένα από τα πλέον εμβληματικά έργα του παγκόσμιου. Στο δραματικό μονόλογο βλέπουμε μια γυναίκα να συνομιλεί με τον εραστή της στο τηλέφωνο, λίγο μετά το χωρισμό τους και ενώ αυτός ετοιμάζεται να παντρευτεί μια άλλη γυναίκα. Ρόλος-πρόκληση, ο οποίος θέτει σε ιδιαίτερη ψυχική δοκιμασία την ηθοποιό που το ενσαρκώνει (Μικρό Χορν).

Διαβάστε Επίσης

Δείτε περισσότερα άρθρα με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας

Περισσότερες πληροφορίες

Η απολογία της Μαρί Κιουρί

 • Σκηνική Σύνθεση
 • Διάρκεια: 80 '

Το κείμενο έχει ως αφετηρία τη βιογραφία της Μαρί Κιουρί, την οποία συνδυάζει με στοιχεία μυθοπλασίας.

Dogville

 • Δράμα
 • Διάρκεια: 100 '

Αριστουργηματική αλληγορία που εξετάζει τα όρια της ηθικής, παίζει με το δίπολο θύμα-θύτης, ενώ ξεγυμνώνει τα κατώτερα ένστικτα της ανθρώπινης φύσης.

Η ανθρώπινη φωνή

 • Μονόλογος
 • Διάρκεια: 70 '

Η ηρωίδα που έχουν ερμηνεύσει μερικές από τις σπουδαιότερες ηθοποιούς διεθνώς, βιώνει την έννοια του θανάτου μέσα από έναν έρωτα που πεθαίνει.

Κουκλόσπιτο

 • Δράμα
 • Διάρκεια: 120 '

Η Νόρα είναι μια παντρεμένη γυναίκα που αποφασίζει να κάνει την επανάστασή της σε έναν ανδροκρατούμενο κόσμο μετά την αποκάλυψη ενός ψέματος που βάζει φωτιά στα θεμέλια του γάμου της.

Photograph 51

 • Δράμα
 • Διάρκεια: 90 '

Η ιστορία της ερευνήτριας Ρόζαλιντ Φράνκλιν που αποτύπωσε πρώτη το ανθρώπινο DNA, ωστόσο ήταν η μόνη από τους συνεργάτες της που δεν πήρε Νόμπελ.

Μαρί Sklodowska Κιουρί

 • Δράμα

Η μυθιστορηματική ζωή της πρώτης γυναίκας που βραβεύτηκε με δύο Νόμπελ και έσπασε τα στερεότυπα της εποχής της στο γύρισμα του 20ού αιώνα.

Έντα Γκάμπλερ

 • Δράμα
 • Διάρκεια: 100 '

Στο πρόσωπο της αυτοκαταστροφικής ηρωίδας, θύματος της πατριαρχικής κοινωνίας, καθρεφτίζονται ο ψυχισμός του σύγχρονου ανθρώπου, η κατάρρευση του αξιακού συστήματος και οι τοξικές σχέσεις.

Το πάρτι της ζωής μου

 • Μουσικοθεατρική
 • Διάρκεια: 120 '

Αντλώντας από το «Every Brilliant Thing» του Ντάνκαν Μακ Μίλαν, η Ελ. Ράντου υπογράφει ένα νέο κείμενο που ξετυλίγει με χιούμορ και ειλικρίνεια τα τραύματα της ηρωίδας της, με φόντο αυτά της σύγχρονης Ελλάδας.

Δεσποινίς Μαργαρίτα

 • Μονόλογος
 • Διάρκεια: 60 '

Το εμβληματικό έργο-σχόλιο για την εξουσία ανεβαίνει σε μια παράσταση που ακροβατεί ανάμεσα στον ποιητικό ρεαλισμό και τον επιθετικό εξπρεσιονισμό, αναδεικνύοντας με χιούμορ το φαινόμενο της φθοράς κάθε συστήματος.

Η πόρνη από πάνω

 • Μονόλογος
 • Διάρκεια: 90 '

Η ζωή της Ερατώς, μιας παντρεμένης νοικοκυράς, αλλάζει όταν μια πόρνη εγκαθίσταται στο διαμέρισμα πάνω από το δικό της.

Η μάνα αυτουνού, Έλλη Ζάχου Ταχτσή

 • Μονόλογος
 • Διάρκεια: 80 '

Στο πλαίσιο του φεστιβάλ μονολόγων «Ο γιος μου…» παρουσιάζεται το έργο της Κικής Μαυρίδου, που δίνει φωνή στη μητέρα του σπουδαίου λογοτέχνη της μεταπολεμικής γενιάς, Κώστα Ταχτσή, σε σκηνοθεσία του Βαγγέλη Λάσκαρη και αξιομνημόνευτη ερμηνεία της Ράνιας Σχίζα.

Φιλουμένα Μαρτουράνο

 • Κοινωνικό
 • Διάρκεια: 120 '

Η ηρωίδα-σύμβολο που ξεκίνησε ως ιερόδουλη διεκδικεί από τον πλούσιο εραστή της Ντομένικο να την αποκαταστήσει, αποκαλύπτοντάς του ότι ο ένας από τους τρεις γιους της είναι δικό του παιδί.

Σίρλεϊ

 • Μονόλογος
 • Διάρκεια: 90 '

Η Σίρλεϊ Βάλενταϊν αποφασίζει να αφήσει πίσω την ανιαρή καθημερινότητά της και να αρχίσει επιτέλους να ζει πραγματικά στο κωμικό έργο για τη θέση της γυναίκας.

Τέχνης «Κάρολος Κουν»

Φρυνίχου 14, Πλάκα

Bios

Πειραιώς 84

Vault

Μελενίκου 26

Σύγχρονο Θέατρο

Ευμολπιδών 45

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Ο Πλάτωνας σε μία δραματοποιημένη διάλεξη στο Αττικό Άλσος από την Περιφέρεια Αττικής

Με το πρωτότυπο δρώμενο του Θεοδόση Πελεγρίνη ανοίγει η αυλαία για το πολιτιστικό καλοκαίρι της Περιφέρειας Αττικής στο καθιερωμένο ραντεβού με τους πολίτες στο Αττικό Άλσος.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
06/06/2023

Ο Ορέστης Χαλκιάς και η Κόρα Καρβούνη συναντιούνται στον "Ιππόλυτο", που ανοίγει το Φεστιβάλ Επιδαύρου

Από τo Εθνικό Θέατρο έρχεται η εναρκτήρια παράσταση του φετινού Φεστιβάλ σε σκηνοθεσία της Κατερίνας Ευαγγελάτου, με μια σπουδαία ομάδα συνεργατών και με έναν δυναμικό 24μελή θίασο ηθοποιών και μουσικών.

Γιώργο Νανούρη, τι θα κάνεις την επόμενη θεατρική σεζόν;

Μετά τη μεγάλη επιτυχία που σημείωσαν η "Κατερίνα", ο "Αίαντας" και το "Ψηλά απ’ τη γέφυρα" στη Θεσσαλονίκη, ο γνωστός σκηνοθέτης μιλά στο "α" για τα επόμενά του σχέδια τόσο για το καλοκαίρι όσο και για το χειμώνα, ο οποίος προμηνύεται πολύ ενδιαφέρον, σε μια συνέντευξη εφ όλης της ύλης.

"Der Wij / Βίι": Μια παράσταση για το τυφλό τέρας του πολέμου στο Φεστιβάλ Αθηνών

Στην Πειραιώς 260, το πρόγραμμα του φετινού φεστιβάλ ανοίγει με μια πολυαναμενόμενη διεθνή παραγωγή, στην οποία συμμετέχουν Ουκρανοί, Ρώσοι και Γερμανοί ηθοποιοί. Την υπογράφει ο ακτιβιστής σκηνοθέτης από τη Ρωσία, Κιρίλ Σερεμπρένικοφ.

Το Διεθνές Εργαστήριο Αρχαίου Δράματος επιστρέφει για έκτη χρονιά

Το Εθνικό Θέατρο, σε συνεργασία με τον Δήμο Επιδαύρου, φέρνει και πάλι την άκρως ενδιαφέρουσα διοργάνωση, με φετινή θεματική την εξουσία και τη διαφθορά στην αρχαία τραγωδία, υπό τη διεύθυνση της Αγλαΐας Παππά και της Ντιάνα Μανέα.

Το Φεστιβάλ Θεάτρου 2510 έρχεται για τέταρτη χρονιά!

Ο χώρος 2510 φέρνει και φέτος στου Ψυρρή μία μοναδική διοργάνωση με 120 καλλιτέχνες και 20 παραστάσεις θέατρου, χορού και μουσικής καθώς και ταινίες μικρού μήκους.

Πέθανε η Νόνικα Γαληνέα

Λίγο πριν συμπληρώσει τα 85 της χρόνια, η "μεγάλη κυρία του θεάτρου" μας αποχαιρέτησε για πάντα.