Ανθρώπινη φωνή

4

Μια αξιομνημόνευτη ερμηνεία από τη Λουκία Μιχαλοπούλου, σκηνοθετημένη από τον Νικορέστη Χανιωτάκη, σε ένα έργο-πρόκληση όσο και παγίδα.

Η ανθρώπινη φωνή Γιώργος Καλφαμανώλης©

Σχεδόν εκατό χρόνια μας χωρίζουν από το 1929, όταν ο Ζαν Κοκτώ έγραφε την "Ανθρώπινη φωνή", τον δραματικό μονόλογο μιας γυναίκας που συνομιλεί με τον πρώην εραστή της στο τηλέφωνο λίγο μετά το χωρισμό τους και ενώ αυτός ετοιμάζεται να παντρευτεί μια άλλη γυναίκα. Ο Κοκτώ επιλέγει να αφήσει στην αφάνεια τη φωνή που βρίσκεται στην άλλη πλευρά του ακουστικού και φέρνει στο προσκήνιο μόνο την γυναίκα, που βιώνει με οδύνη την πραγματικότητα της στέρησης του αγαπημένου προσώπου. Το έργο αποτελεί σίγουρα ερμηνευτική πρόκληση (και δεν είναι τυχαίο ότι έχει ερμηνευθεί από ηθοποιούς κλάσης όπως οι Σιμόν Σινιορέ, Ίνγκριντ Μπέργκμαν, Λιβ Ούλμαν, και η δική μας Έλλη Λαμπέτη), και θέτει σε ιδιαίτερη ψυχική δοκιμασία την ηθοποιό που καλείται να το ενσαρκώσει. Ο λαβύρινθος των συναισθημάτων που βιώνει η ηρωίδα, από την προσποιητή αυτοσυγκράτηση και ψυχραιμία έως την απόγνωση και την κατάρρευση, θέτει τον πήχη της δυσκολίας ψηλά. Από την άλλη, η "Ανθρώπινη φωνή" δεν παύει να αποτελεί ένα αβανταδόρικο κείμενο, καθώς το θέμα του εύκολα ανασύρει συναισθήματα, δημιουργεί συγκίνηση, συμπαρασύρει τον θεατή  – ο κίνδυνος, μάλιστα, να εκπέσει προς τον μελοδραματισμό δεν είναι ανύπαρκτος.

Η ανθρώπινη φωνή

Η αποφυγή αυτού του κινδύνου χρεώνεται ως μεγάλο επίτευγμα στην παράσταση που σκηνοθετεί ο Νικορέστης Χανιωτάκης, ο οποίος έδωσε το χώρο και δημιούργησε τις προϋποθέσεις για τη συνταρακτική ερμηνεία της Λουκίας Μιχαλοπούλου, που φτάνει σε μια ουσιαστική, χωρίς ίχνος μελοδραματισμού, απόδοση της ηρωίδας του Κοκτώ. Ο ερμηνευτικός έλεγχος, η βαθιά εσωτερικότητα που επιδεικνύει, η ενσάρκωση (κυριολεκτικά, καθώς δονεί με το σώμα της ένα κατεξοχήν λογοκρατούμενο έργο), λειτουργούν αφοπλιστικά – και παράλληλα δίνουν νόημα σε σκηνικές επιλογές που, σε άλλη περίπτωση, ίσως έδειχναν πως εκβιάζουν το συναίσθημα: στο φορτισμένο μουσικό μοτίβο του Γιάννη Μαθέ, στο ανδρικό πουκάμισο που φοράει η ηρωίδα, το ακατάστατο υπνοδωμάτιο (σκηνικά-κοστούμια: Αρετή Μουστάκα). Σκηνοθεσία και ερμηνεία επιτυγχάνουν επίσης κάτι ακόμη, μάλλον σημαντικότερο: δικαιώνουν τη σκηνική παρουσίαση ενός έργου που, παρά τη δραματική του αξία, ακούγεται σε σημεία κάπως παρωχημένο. Είναι τέτοια η δύναμη της παράστασης ώστε και το μάλλον εύκολο συγγραφικό εύρημα των συνεχών διακοπών στην τηλεφωνική συνομιλία, προκειμένου να κλιμακωθεί η συναισθηματική αγωνία, όσο, κυρίως, η συνολικότερη συνθήκη που θέλει την ηρωίδα να αυτοθυματοποιείται και να αυτοενοχοποιείται περνούν σε δεύτερη μοίρα.

Περισσότερες πληροφορίες

Η ανθρώπινη φωνή

  • Μονόλογος
  • Διάρκεια: 70 '

Η ηρωίδα που έχουν ερμηνεύσει μερικές από τις σπουδαιότερες ηθοποιούς διεθνώς, βιώνει την έννοια του θανάτου μέσα από έναν έρωτα που πεθαίνει.

Μικρό Χορν

Αμερικής 10

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Οι τρεις ηρωίδες του Άκη Δήμου επιστρέφουν "Στα Χαμένα" στο bijoux de kant Hood

Η bijoux de kant παρουσιάζει το έργο του Άκη Δήμου σε σκηνοθεσία Γιάννη Σκουρλέτη, με τις Δέσποινα Σαραφείδου, Σωτηρία Χρυσικοπούλου και Μαρία - Νεφέλη Δούκα.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
30/10/2026

Η "Ρώσικη Ρουλέτα" φέρνει στο φως μυστικά μιας ολόκληρης ζωής

Ένας ηλικιωμένος πρώην τζογαδόρος και μια νεαρή γυναίκα εγκλωβίζονται σε ένα επικίνδυνο παιχνίδι ανατροπών, στο θέατρο Αλεξάνδρεια από τις 4 Νοεμβρίου.

"Οι Δίκαιοι" του Αλμπέρ Καμύ

Ο Γιάννης Κακλέας σκηνοθέτησε τους "Δίκαιους" του Αλμπέρ Καμύ ανοίγοντας φιλοσοφικό και πολιτικό διάλογο για την ελευθερία, την επανάσταση, αλλά και το κοινωνικό χρέος

Τελευταίες παραστάσεις για την "Αλήθεια είναι" στο Πλύφα

Η παράσταση του Δημήτρη Δημητριάδη, σε σκηνοθεσία Γρηγόρη Καραντινάκη, ολοκληρώνει τον δεύτερο χρόνο της στο Πλύφα στις 24 Νοεμβρίου.

Τρεις παραστάσεις για να κάνεις Halloween στο θέατρο

Δεν έχεις κανονίσει κάτι για το Halloween; Το "Μαγαζάκι του τρόμου", οι "Βρικόλακες" και ο "Μάρτυρας κατηγορίας" σε περιμένουν στο θέατρο με σκοτεινά μυστικά, μυστήριο και ανατροπές.

Ο Διονύσης Μακρής σε έναν "Κύκλο" εξομολόγησης και αυτογνωσίας

Μια προσωπική εξομολόγηση γίνεται θεατρική αναμέτρηση με την ταυτότητα, την αλήθεια και την ελευθερία, με τον Διονύση Μακρή επί σκηνής.

Ο "Βυσσινόκηπος" του Τσέχωφ ανθίζει ξανά με την Κάτια Δανδουλάκη και έναν θίασο πρωταγωνιστών

Η Κάτια Δανδουλάκη ηγείται ενός ξεχωριστού θιάσου στον "Βυσσινόκηπο" του Τσέχωφ, που κάνει πρεμιέρα στις 30 Οκτωβρίου, σε σκηνοθεσία Σοφίας Σπυράτου.