Ο Βασίλης Μπισμπίκης φέρνει το "Έγκλημα και τιμωρία" στην Αθήνα του σήμερα

Για πρώτη φορά ο Βασίλης Μπισμπίκης σκηνοθετεί στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης Ιδρύματος Ωνάση και συμπρωταγωνιστεί με τις ηθοποιούς της ομάδας του Cartel κι όχι μόνο, σε μια ελεύθερη μεταγραφή του εμβληματικού μυθιστορήματος του Ντοστογιέφσκι με φόντο το εδώ και τώρα.

Βασίλης Μπισμπίκης

"Έγκλημα και τιμωρία: Αθήνα” είναι ο τίτλος της πολυαναμενόμενης παράστασης που σκηνοθετεί ο Βασίλης Μπισμπίκης πάνω στο μυθιστόρημα του Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι. Για πρώτη φορά θα βρεθεί ως σκηνοθέτης στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης Ιδρύματος Ωνάση (από 22 Μαρτίου), μετά τις παραστάσεις "Άνθρωποι και Ποντίκια" και "Κόκκινα Φανάρια", όπου κάνει μια ελεύθερη μεταγραφή του εμβληματικού έργου, σε συνεργασία με τον Γιάννη Μελιτόπουλο, μεταφέροντας το στην Αθήνα του 2023. Επί σκηνής θα ανέβει ο ίδιος μαζί με τον Τσέζαρις Γκραουζίνις, τον Θοδωρή Σκυφτούλη και τους ηθοποιούς της ομάδας του Cartel

Πότε ακριβώς τελείται ένα έγκλημα; Τη στιγμή της πράξης ή τη στιγμή που το συλλαμβάνει ο δράστης στο μυαλό του; Πώς προσδιορίζεται χρονικά η μετάβαση από τη νομιμότητα στην παρανομία; Και ποια η τιμωρία της; Ηθικά, κοινωνιολογικά και φιλοσοφικά ερωτήματα επιχειρεί να διερευνήσει η ομάδα Cartel μέσα από αυτή τη νέα διασκευή του μυθιστορήματος του 1866, που φέρνει την ιστορία στο εδώ και τώρα, στους δρόμους και τις γειτονιές της Αθήνας, με τη μέθοδο της γραμμικής αφήγησης. 

Βασίλης Μπισμπίκης
Ελίνα Γιουνανλή©

Τι σημαίνει άραγε, εν έτει 2023, η αυτοδικία που διαπράττει ο νεαρός φοιτητής της Νομικής Ροντιόν Ρομάνοβιτς Ρασκόλνικοβ, όταν παίρνει τον νόμο στα χέρια του και δολοφονεί την Αλιόνα Ιβάνοβνα, μια γριά τοκογλύφο; Πόσο επίκαιρο παραμένει στις μέρες μας το αριστούργημα του Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι; Και ποιες αναγωγές μπορούν να γίνουν στο σήμερα; Μια "νέα" ιστορία, ενός "νέου" Ρασκόλνικοβ, ερμηνευμένου από τον Θοδωρή Σκυφτούλη, έρχεται να παρασταθεί με τρόπο ακραία ρεαλιστικό υπό τις σκηνοθετικές οδηγίες του Βασίλη Μπισμπίκη, με τον ίδιο στον ρόλο του ανακριτή Πορφύρη και τον γνωστό Λιθουανό σκηνοθέτη Τσέζαρις Γκραουζίνις στον ρόλο του αλκοολικού Μαρμελάντοφ, την Έρρικα Μπίγιου ως Σόνια, τον Κώστα Φαλελάκη ως αδίστακτο μεγαλοεπιχειρηματία, την Άννα Μάσχα ως μητέρα και την Μπέττυ Βακαλίδου ως τοκογλύφο.

Παίζουν επίσης οι Λευτέρης Αγουρίδας, Γιανμάζ Ερντάλ, Μάνος Καζαμίας, Διονύσης Κοκκοτάκης, Edgen Lame, Δημήτρης Παπάζογλου, Φοίβος Παπακώστας, Νατάσα Παπανδρέου, Νίκη Σερέτη, Γιώργος Σιδέρης, Στέλιος Τυριακίδης, Ιώβη Φραγκάτου και Νικολέτα Χαρατζόγλου. Τα σκηνικά υπογράφει ο Κέννυ ΜακΛέλαν, τα κοστούμια ο Γιώργος Σεγρεδάκης, την κίνηση ο Edgen Lame και τους φωτισμούς ο Σάκης Μπιρμπίλης.

Η προπώληση ξεκινά στις 2 Μαρτίου 2023.

Παραστάσεις με αγγλικούς υπέρτιτλους τον Μάρτιο: Σάββατο 25, Κυριακή 26, Πέμπτη 30 και Παρασκευή 31 Μαρτίου 2023 & τον Απρίλιο: on Σάββατο 1, Κυριακή 2, Σάββατο 8 και Κυριακή 9 Απριλίου 2023.

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Στέγη Ιδρύματος Ωνάση

Λεωφ. Συγγρού 107, Νέος Κόσμος
  • Βινιέτες Τεχνών - City life

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Οι θεατρικές πρεμιέρες της εβδομάδας

Συγκεντρώσαμε και σας παρουσιάζουμε πέντε παραστάσεις που σηκώνουν αυλαία την εβδομάδα 18 έως 24/4 και ξεχωρίζουν.

ΓΡΑΦΕΙ: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟς ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟς
18/04/2024

Updated | Ίσα που προλαβαίνεις αυτές τις 24 θεατρικές παραστάσεις

Συγκεντρώσαμε και σας παρουσιάζουμε έργα για κάθε γούστο που κατεβάζουν αυλαία την εβδομάδα 18 έως 24 Απριλίου.

Το πολυταξιδεμένο "Lemon" γιορτάζει 6 χρόνια στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά

Στην Κεντρική Σκηνή του ΔΘΠ παρουσιάζεται η πρωτότυπη, χειροποίητη παράσταση για την απίστευτη ιστορία του πιανίστα 1900 που έχουν παρακολουθήσει μέχρι σήμερα περισσότεροι από 16.000 θεατές, σε μια ξεχωριστή βραδιά που θα ολοκληρωθεί με ένα ατμοσφαιρικό live από τον καταξιωμένο Σταύρο Λάντσια.

Generation lost

Η "χαμένη γενιά" των millennials διεκδικεί τη φωνή της σε ένα θεατρικό έργο που στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό σε δικές τους μαρτυρίες. Ανεβαίνει στη σκηνή με δόσεις αυτοαναφορικότητας και φλυαρίας, όχι όμως χωρίς θέρμη και ταλέντο.

Το πιο όμορφο σώμα που έχει βρεθεί ποτέ σε αυτό το μέρος

Μια συναρπαστική ερμηνεία από τον Αργύρη Ξάφη σε ένα ενδιαφέρον σύγχρονο έργο, που με τη μορφή πολυπρόσωπης αφήγησης, προσεγγίζει ζητήματα ομοφοβίας, βίας και ενοχής μιας κλειστής κοινωνίας.

"The doctor": 11 ακόμη παραστάσεις στο Αμφι-θέατρο

Το συνταρακτικό mind game για τα όρια της πολιτικής ορθότητας και την παντοδυναμία της cancel culture σε σκηνοθεσία Κατερίνας Ευαγγελάτου κατεβάζει αυλαία μέσα στον Απρίλιο.

"Ο κύκλος των χαμένων ποιητών" ανεβαίνει Θεσσαλονίκη

Μετά την επιτυχία στην Αθήνα και το θέατρο Βρετάνια, η παράσταση σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Ασπιώτη με τον Άκη Σακελλαρίου στον ρόλο του αντισυμβατικού Τζον Κίτινγκ "μετακομίζει" στη συμπρωτεύουσα.