Ποια ιστορία κρύβει "Το Ανάκτορο στην Άνω Τούμπα" με την Ελένη Γερασιμίδου;

Το έργο του Παναγιώτη Μέντη επιστρέφει για τρίτη σεζόν στο θέατρο Από Κοινού με πρωταγωνίστρια την Ελένη Γερασιμίδου

Το Ανάκτορο στην Άνω Τούμπα © Δημήτρης Λυκουρέζος

"Ενα κεραμίδι πάνω από το κεφάλι σας, να μορφωθείτε, να γίνετε άνθρωποι, όχι σαν και εμάς που αναγκαστήκαμε να ξενιτευτούμε" ακούμε την Ελένη Γερασιμίδου να λεει στο έργο του Παναγιώτη Μέντη και η φράση αυτή μας δίνει μια γεύση για ζητήματα με το οποία ασχολείται "Το Ανάκτορο στην Άνω Τούμπα". Ο Μέντης σχολιάζει ένα παγκόσμιο θέμα, την ξενιτιά που συνοδεύεται από όνειρα και προσδοκίες για μια αξιοπρεπή ζωή. Η παράσταση ανεβαίνει από τις 18 Φεβρουαρίου στο Από Κοινού Θέατρο για λίγες παραστάσεις σε σκηνοθεσία της Αγγελικής Ξένου. 

Στο ''Ανάκτορο στην Άνω Τούμπα'', τρεις γενιές καταθέτουν τις οικονομίες και την λαχτάρα για να κτιστεί. Πόλεμοι και ανακατατάξεις και ανταλλαγές πληθυσμών, θα φέρουν την πρώτη γενιά στις προσφυγικές γειτονιές της Θεσσαλονίκης. Τα σχέδια για μια καλύτερη ζωή θα οδηγήσουν τους απογόνους της στην κατάθεση κόπων και οικονομιών για να στηθεί ένα νοικοκυριό που θα τους δίνει την ασφάλεια μιας ιδιοκτησίας για τους ίδιους και τα παιδιά τους.

Το Ανάκτορο στην Άνω Τούμπα
© Δημήτρης Λυκουρέζος

Μα οι συνθήκες που φέρνει απροειδοποίητα η ζωή θα φέρνουν πάντα στο προσκήνιο την επανάληψη της φυγής. Θα κτιστεί το "Ανάκτορο" της λαχτάρας τους, μα δεν θα υπάρχει ποτέ ο χρόνος να το χαρούνε ξέγνοιαστοι. Να περπατήσουν στα δωμάτιά του, να απολαύσουν τη βεράντα του. Η τελευταία βασίλισσά του, η "Ελληνογερμανίδα" για τους περίοικους, κυρία Αγάπη, - που γράφτηκε για την Ελένη Γερασιμίδου -, με γέλιο και με κατανόηση ακόμα και μπροστά στα δύσκολα, μας ξεναγεί στο μικρό παλάτι της, ανοίγοντας πόρτες και παράθυρα στην ιστορία μιας πόλης και μια χώρας, που τι παράξενο, τα μυστικά τους κρύβονται μέσα στις κάμαρες και τα ντουλάπια ενός σπιτιού με όλα τα κομφόρ και την ηχώ μιας "μοναξιάς". Το ''Ανάκτορο στην Άνω Τούμπα'' είναι ο λαβύρινθος της ζωής της κυρίας Αγάπης, και καθώς ψάχνει την έξοδο, συνειδητοποιεί πως η ελευθερία της απαιτεί την κατεδάφισή του. 

Εισιτήρια: Viva.gr

Περισσότερες πληροφορίες

Το ανάκτορο στην Άνω Τούμπα

  • Κοινωνικό
  • Διάρκεια: 55 '

Ένα έργο για τους μετανάστες, οι οποίοι –με οδηγό την ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο– επενδύουν τα πάντα στο νέο τόπο διαμονής τους.

Από Κοινού

Ευπατριδών 4

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

‘Να ζει κανείς ή να αμφισβητεί;’ "Άμλετ" απευθείας από το National Theatre

Μια σύγχρονη, σκοτεινά ειρωνική ανάγνωση πάνω στον ‘Άμλετ’ του Ουίλιαμ Σαίξπηρ στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, σε μαγνητοσκοπημένη μετάδοση από το National Theatre Live.

05/02/2026

Ένας σύγχρονος Σίσυφος στο Ρεκτιφιέ με αγγλικούς υπέρτιτλους

Μια παράσταση που σκιαγραφεί την αέναη προσπάθεια του ανθρώπου να αγγίξει την ελευθερία είναι το "Sisyphus – flesh and earth" σε σύλληψη, ερμηνεία, σκηνικά και κοστούμια του Φάνη Κατέχου.

Μαρλέν Μοντέιρο Φρέιτας: Δείτε τη, αν αντέχετε

Αν καταφέρετε να βρείτε εισιτήριο για το "Not" της Μαρλέν Μοντέιρο Φρέιτας στη Στέγη Ιδρύματος Ωνάση, μην το σκέφτεστε δεύτερη φορά. Είναι μια ξεχωριστή παράσταση στο Onassis Dance Days: χορός υβριδικός, διονυσιακός, συχνά ακραίος, που δεν περιγράφεται-βιώνεται.

Θοδωρής Οικονόμου: Ο συνθέτης που έκανε έναν βουκολικό έρωτα να τραγουδιέται

Μια σύγχρονη ανάγνωση του "Αγαπητικού της βοσκοπούλας" ανεβαίνει στο Ακροπόλ από 7/2. Με αφορμή αυτή την παράσταση, ο ακούραστος συνθέτης Θοδωρής Οικονόμου μας μιλά για την παράσταση, τη μουσική που τον σώζει, τα διεθνή του σχέδια, αλλά και πώς οι συνταγές ενός φίλου έγιναν τραγούδια.

50 χρόνια Αθηνόραμα: Όταν ο Δημήτρης Παπαϊωάννου παρουσίαζε το "Ενός λεπτού σιγή" στο Παλαιό Εργοστάσιο ΔΕΗ

Ανατρέχουμε στο αρχείο των 50 χρόνων του αθηνοράματος και ξεχωρίζουμε στιγμιότυπα από τη βιωματική ιστορία του περιοδικού αλλά και της ίδιας της πόλης.

Η Στέγη χορεύει 4 ημέρες για το "οικείο" και το "ανοίκειο"

Έως τις 8 Φεβρουαρίου θα διεξαχθεί το φεστιβάλ σύγχρονου χορού Onassis Dance Days 2026, που εστιάζει φέτος σχέσεις αίματος, μνήμης ή και φαντασίας.

Ιβάνοφ!

Ο Τσέχοφ "τραγουδάει τα μπλουζ" σε αυτό το ατμοσφαιρικό, σε σημεία συναρπαστικό, αλλά και με κάποια θολά στοιχεία ανέβασμα του ολιγοπαιγμένου έργου του Ρώσου συγγραφέα. | Powered by Uber