Ποια ιστορία κρύβει "Το Ανάκτορο στην Άνω Τούμπα" με την Ελένη Γερασιμίδου;

Το έργο του Παναγιώτη Μέντη επιστρέφει για τρίτη σεζόν στο θέατρο Από Κοινού με πρωταγωνίστρια την Ελένη Γερασιμίδου

Το Ανάκτορο στην Άνω Τούμπα © Δημήτρης Λυκουρέζος

"Ενα κεραμίδι πάνω από το κεφάλι σας, να μορφωθείτε, να γίνετε άνθρωποι, όχι σαν και εμάς που αναγκαστήκαμε να ξενιτευτούμε" ακούμε την Ελένη Γερασιμίδου να λεει στο έργο του Παναγιώτη Μέντη και η φράση αυτή μας δίνει μια γεύση για ζητήματα με το οποία ασχολείται "Το Ανάκτορο στην Άνω Τούμπα". Ο Μέντης σχολιάζει ένα παγκόσμιο θέμα, την ξενιτιά που συνοδεύεται από όνειρα και προσδοκίες για μια αξιοπρεπή ζωή. Η παράσταση ανεβαίνει από τις 18 Φεβρουαρίου στο Από Κοινού Θέατρο για λίγες παραστάσεις σε σκηνοθεσία της Αγγελικής Ξένου. 

Στο ''Ανάκτορο στην Άνω Τούμπα'', τρεις γενιές καταθέτουν τις οικονομίες και την λαχτάρα για να κτιστεί. Πόλεμοι και ανακατατάξεις και ανταλλαγές πληθυσμών, θα φέρουν την πρώτη γενιά στις προσφυγικές γειτονιές της Θεσσαλονίκης. Τα σχέδια για μια καλύτερη ζωή θα οδηγήσουν τους απογόνους της στην κατάθεση κόπων και οικονομιών για να στηθεί ένα νοικοκυριό που θα τους δίνει την ασφάλεια μιας ιδιοκτησίας για τους ίδιους και τα παιδιά τους.

Το Ανάκτορο στην Άνω Τούμπα
© Δημήτρης Λυκουρέζος

Μα οι συνθήκες που φέρνει απροειδοποίητα η ζωή θα φέρνουν πάντα στο προσκήνιο την επανάληψη της φυγής. Θα κτιστεί το "Ανάκτορο" της λαχτάρας τους, μα δεν θα υπάρχει ποτέ ο χρόνος να το χαρούνε ξέγνοιαστοι. Να περπατήσουν στα δωμάτιά του, να απολαύσουν τη βεράντα του. Η τελευταία βασίλισσά του, η "Ελληνογερμανίδα" για τους περίοικους, κυρία Αγάπη, - που γράφτηκε για την Ελένη Γερασιμίδου -, με γέλιο και με κατανόηση ακόμα και μπροστά στα δύσκολα, μας ξεναγεί στο μικρό παλάτι της, ανοίγοντας πόρτες και παράθυρα στην ιστορία μιας πόλης και μια χώρας, που τι παράξενο, τα μυστικά τους κρύβονται μέσα στις κάμαρες και τα ντουλάπια ενός σπιτιού με όλα τα κομφόρ και την ηχώ μιας "μοναξιάς". Το ''Ανάκτορο στην Άνω Τούμπα'' είναι ο λαβύρινθος της ζωής της κυρίας Αγάπης, και καθώς ψάχνει την έξοδο, συνειδητοποιεί πως η ελευθερία της απαιτεί την κατεδάφισή του. 

Εισιτήρια: Viva.gr

Περισσότερες πληροφορίες

Το ανάκτορο στην Άνω Τούμπα

  • Κοινωνικό
  • Διάρκεια: 55 '

Ένα έργο για τους μετανάστες, οι οποίοι –με οδηγό την ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο– επενδύουν τα πάντα στο νέο τόπο διαμονής τους.

Από Κοινού

Ευπατριδών 4

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Ακροβατικό, ανατρεπτικό ταξίδι στη χώρα των θαυμάτων με οδηγό την Αλίκη

Η ομάδα χορευτών και ακροβατών κι όμΩς κινείται δίνει τέσσερις τελευταίες παραστάσεις με το "Ξεκίνα από την Αρχή και συνέχισε μέχρι να φτάσεις στο Τέλος – Μετά σταμάτα", εμπνευσμένο από τη γεμάτη συμβολισμούς "Αλίκη στη Χώρα των Θαυμάτων".

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
12/01/2026

Το "Grease the musical" έρχεται από το Λονδίνο στο Christmas Theater

Η σκηνή του Christmas Theater μετατρέπεται σε κανονικό dance floor, και μας προκαλεί να ζήσουμε την ιστορία του feel-good μιούζικαλ "Grease".

"Η Σονάτα του Σεληνόφωτος" στο Θέατρο Ολύμπια "Μαρία Κάλλας"

Το σπουδαίο έργο του Γιάννη Ρίτσου παρουσιάζεται σε μια μοναδική μουσικό–θεατρική παράσταση.

Πεθαίνοντας ξανά και ξανά… με το "Oops" των Nova Melancholia

Στην παράσταση "Ουπς" που επανέρχεται για 6 βραδιές στο Μ54 εγκληματικές αποφάσεις που ομολογούνται με ένα "ουπς το έκανα ξανά" και ξανά, όπως στο τραγούδι της Μπρίτνεϊ Σπίαρς, επανανοηματοδοτούν το ανυπάκουο "βγάλσιμο της γλώσσας" των Nova Melancholia.

Ο Στάθης Λιβαθινός σκηνοθετεί και η Μπέττυ Αρβανίτη ενσαρκώνει τη "Ντάμα Πίκα" του Πούσκιν

Ο Στάθης Λιβαθινός ανεβάζει για πρώτη φορά στην Ελλάδα τη "Ντάμα Πίκα" του Πούσκιν, με τη Μπέττυ Αρβανίτη, σε μια παράσταση όπου η εμμονή, η μοίρα και η ρωσική ψυχολογία συναντούν την ποιητική σκηνοθετική ματιά.

Ο Γιώργος Παπαγεωργίου σκηνοθετεί και ερμηνεύει το "1984": Ένα προσωπικό ταξίδι στον κόσμο του Όργουελ

Ο Γιώργος Παπαγεωργίου μεταφέρει το "1984", το κλασικό έργο του Τζορτζ Όργουελ, στη σκηνή με έναν ηθοποιό και ζωντανή μουσική, αποκαλύπτοντας τη βία, τον έλεγχο και την ανθρώπινη ευαλωτότητα μέσα σε έναν τερατώδη κόσμο.

"Ολα…λάθος!" για Τσαλταμπάση και Μπουρδούμη

Μια ομάδα ταλαντούχων ηθοποιών βρίσκεται στο κέντρο μιας καλοκουρδισμένης καταστροφής, το μόνο βέβαιο είναι ότι θα περάσεις ωραία — ακόμα κι αν όλα πάνε… λάθος! Μάθετε περισσότερα.