Θεατρικές πρεμιέρες: Οι νέες παραστάσεις της εβδομάδας

Συγκεντρώσαμε τις παραστάσεις που σηκώνουν αυλαία από 9 έως 15 Φεβρουαρίου και ξεχωρίζουν.

Μαρί Sklodowska Κιουρί Ελίνα Γιουνανλή©

"Μαρί Sklodowska Κιουρί"

Ο σκηνοθέτης Θέμης Μουμουλίδης συνεργάζεται με την Παναγιώτα Πανταζή στο κείμενο της νέας του παράστασης που εμπνέεται από τη μυθιστορηματική ζωή της διπλά βραβευμένης με Νόμπελ Μαρί Κιουρί, η οποία έσπασε τα στερεότυπα της εποχής της. Η Κωνσταντίνα Τάκαλου ερμηνεύει τον ομώνυμο ρόλο μαζί με τους Ιφιγένεια Καραμήτρου, Κατερίνα Λυπηρίδου, Γιάννη Παπαδόπουλο. (Σύγχρονο Θέατρο, από 10/2)

ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΠΡΟΒΑ

"Μετά την πρόβα"

Ένα βράδυ μετά την πρόβα, η Άννα βρίσκει το σκηνοθέτη της, Χένρικ Βόγκλερ, για να μιλήσει για τη μητέρα της, παλιά ερωμένη του ίδιου, στη θεατρική μεταφορά της ταινίας του Ίνγκμαρ Μπέργκμαν που σκηνοθετεί ο Βαλάντης Φράγκου με τους Ιερώνυμο Καλετσάνο και Ελένη Ζαραφίδου. (Θησείον, ένα θέατρο για τις τέχνες, από 14/2)

ΠΕΤΑΛΟΥΔΕΣ ΣΤΟ ΣΤΟΜΑΧΙ
Πάτροκλος Σκαφίδας©

"Πεταλούδες στο στομάχι"

Ο Κωνσταντίνος Μπιμπής, η Δωροθέα Μερκούρη, η Ίντρα Κέιν, Αλέξανδρος Βαρδαξόγλου, ο Κωνσταντίνος Γεωργόπουλος και η Κλέλια Ανδριολάτου πρωταγωνιστούν στη νέα παράσταση του Κωνσταντίνου Ρήγου, μια σκηνική σύνθεση που προσεγγίζει την ψυχοτρόπο, την εξαρτητική και παραισθησιογόνο επίδραση του έρωτα ενσωματώνοντας το θέατρο, τη μουσική, τον χορό, νέα μέσα και social media. Μέσα από ένα κολάζ από στιγμιότυπα, κείμενα, βίντεο, τραγούδια, χορό, παρακολουθούμε αποσπασματικά μερικές εβδομάδες από τη ζωή του κεντρικού χαρακτήρα, ενός αντιήρωα του καιρού μας, πλήρως απορροφημένου στην ικανοποίηση της μεγαλύτερης ανάγκης του: της αγάπης. (Θέατρο του Νέου Κόσμου, από 10/2).

Πάκο Γιούνκε
Παύλος Μαυρίδης©

"Πάκο Γιούνκε"

Η νουβέλα του πρωτοπόρου ποιητή Σέσαρ Βαγιέχο μιλάει για όσα μπορούν να συμβούν στην ανθρώπινη ψυχή όταν δέχεται κακοποιητικές συμπεριφορές. Ο ομώνυμος κεντρικός ήρωας έρχεται αντιμέτωπος με τον σχολικό εκφοβισμό στη θεατρική διασκευή του έργου  που σκηνοθετεί ο Λευτέρης Παπακώστας με τις Μικαέλα Δανά, Φιλιππία Κοντογιαννακοπούλου, Δήμητρα Παπουρτζή, Κατερίνα Παρισσινού. (104, από 15/2)

Ο Διάλογος
© Σπύρος Μπέτσης, Ιωάννα Ρουμελιώτη

"Ο διάλογος"

Οι Ρόζυ Μονάκη και Ντίνος Παπαγεωργίου, γνωστοί από την ομάδα του Σάββα Στρούμπου, υποδύονται ένα απελπισμένο μεσοαστικό ζευγάρι που πασχίζει να επικοινωνήσει, καθώς οι ήρωες του προφητικού μονόπρακτου του Ιάκωβου Καμπανέλλη που γράφτηκε στα τέλη της δεκαετίας του ’80, συνομιλούν με εκείνους του Ευγένιου Ιονέσκο. Σκηνοθετεί ο Σπύρος Μπέτσης. (Απαράμιλλον, από 10/2)

The internationals

"The internationals"

Η αναρχική σάτιρα του σημαντικού Κοσοβάρου συγγραφέα Γιετόν Νεζίραϊ για τον πόλεµο και το ρόλο της διεθνούς κοινότητας στην οικοδόμηση του νέου έθνους, που παρουσιάστηκε με τη μορφή θεατρικού αναλογίου την περασμένη άνοιξη, ανεβαίνει σε μετάφραση και σκηνοθεσία της Ακτίνας Σταθάκη με τις Αναστασία Κατσιναβάκη, Βιβή Πέτση, Αριάννα Χατζηγαλανού. (Χώρος πολιτισμού 1927, από 11/2)

ΔΥΟ ΣΤΑΓΟΝΕΣ ΚΟΝΙΑΚ

"Δυο σταγόνες κονιάκ"

Η Ευγενία Καρανάση, μια σπουδαία ηθοποιός που ξεκίνησε από την ανασφάλεια των περιπλανώμενων μπουλουκιών και ξεχώρισε στο ελληνικό θέατρο της δεκαετίας του ’70, "αφηγείται" τη ζωή της και αναπολεί τους ρόλους που την καθόρισαν, στην παράσταση που σκηνοθετεί η Mαρία Κατσιώνη. Ερμηνεύει η Κατερίνα Γκατζόγια. (Θεατράλε, από 12/2)

Περισσότερες πληροφορίες

The Internationals

 • Performance
 • Διάρκεια: 60 '

Ο Μπιλ Κλίντον, η Μητέρα Τερέζα και η Μαρίνα Αμπράμοβιτς πρωταγωνιστούν στο έργο που μιλάει για τον πόλεμο στο Κόσοβο και το ρόλο της διεθνούς κοινότητας στην οικοδόμηση του νέου έθνους.

Πάκο Γιούνκε

 • Δραματοποιημένη Νουβέλα
 • Διάρκεια: 70 '

Ένα νεαρό παιδί έρχεται αντιμέτωπο με τον σχολικό εκφοβισμό και βιώνει από την αρχή της ζωής του τη βία ως «κανονικότητα» που επιβάλλεται από τον πιο ισχυρό.

Μετά την πρόβα

 • Δράμα
 • Διάρκεια: 70 '

Τις σχέσεις εξάρτησης που περνούν από γενιά σε γενιά ως κληρονομιά αλλά και τη σκέψη του Μπέργκμαν για την ίδια τη θεατρική διαδικασία πραγματεύεται η θεατρική μεταφορά της ταινίας του 1984, με φόντο το μεταίχμιο πριν από την πρεμιέρα μιας παράστασης.

Ο διάλογος

 • Δράμα
 • Διάρκεια: 65 '

Γραμμένο στα τέλη της δεκαετίας του 80, το έργο παρακολουθεί ένα μεσοαστικό ζευγάρι που αδυνατεί να επικοινωνήσει, βουτηγμένο στην απελπισία όσων δεν κατάφεραν και εξακολουθούν να μην κάνουν μαζί.

Πεταλούδες στο στομάχι

 • Σκηνική Σύνθεση
 • Διάρκεια: 90 '

Θέατρο, μουσική, χορός, νέα μέσα και social media είναι τα βασικά συστατικά της παράστασης για την επίδραση του έρωτα. Μέσα από ένα κολάζ από στιγμιότυπα, κείμενα, βίντεο και τραγούδια παρακολουθούμε αποσπασματικά τη ζωή ενός αντιήρωα του καιρού μας απορροφημένου στην ικανοποίηση της μεγαλύτερης ανάγκης του: της αγάπης.

Μαρί Sklodowska Κιουρί

 • Δράμα

Η μυθιστορηματική ζωή της πρώτης γυναίκας που βραβεύτηκε με δύο Νόμπελ και έσπασε τα στερεότυπα της εποχής της στο γύρισμα του 20ού αιώνα.

Δυο σταγόνες κονιάκ

 • Μουσικοθεατρική
 • Διάρκεια: 80 '

Μια ηθοποιός που ξεκίνησε από τα περιπλανώμενα μπουλούκια και έλαμψε στο ελληνικό θέατρο τη δεκαετία του ‘70, σε ένα αφήγημα για τη ζωή της και τους ρόλους που τη σημάδεψαν.

Σύγχρονο Θέατρο

Ευμολπιδών 45

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Video walkthrough: Η Ναταλία Δραγούμη πήρε μια πρώτη γεύση από την παράσταση "Σφάλμα Σύνδεσης", ένα υβριδικό θεατρικό θέαμα με τη χρήση AI

Η Ναταλία Δραγούμη παρακολούθησε την πρόβα της παράστασης που σκηνοθετεί η Γιολάντα Μαρκοπούλου και μίλησε με τη σκηνοθέτρια και τους ηθοποιούς.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
19/07/2024

"Ο Πετρόμπεης Μαυρομιχάλης και το φάσμα των φατριών" συνεχίζεται για τρίτο χρόνο

Το studio Μαυρομιχάλη παρουσιάζει ξανά από τον Οκτώβριο το έργο του Παντελή Μπουκάλα, με τον Φώτη Μακρή και τον μουσικό Νείλο Καραγιάννη επί σκηνής.

Το 8ο Εργαστήριο Αρχαίου Δράματος έρχεται στο Φεστιβάλ Φιλίππων

Το Δηπεθε Καβάλας διοργανώνει και απευθύνει ανοιχτό κάλεσμα σε καλλιτέχνες για την όγδοη διοργάνωση του εργαστηρίου, όπου θα διδάξουν οι Κωνσταντίνος Ντέλλας, Κώστας Φιλίππογλου, Violet Louise.

Φεστιβάλ Αθηνών: Στο "Αναψυκτήριο" της Αργυρώς Χιώτη ξεδιψάνε οι ψυχές

Μπορούμε να συνεχίζουμε να πιστεύουμε στους μύθους; Αυτό είναι το βασικό ερώτημα που θέτει η θεατρική παράσταση της ιδιοσυγκρασιακής δημιουργού και σκηνοθέτιδας της ομάδας Vasistas, που ακροβατεί ανάμεσα στο όνειρο και την πραγματικότητα, με μια πολυφωνική ερμηνευτική ομάδα με ηθοποιούς, χορευτές και τραγουδιστές.

"Πλούτος": Νέες φωτογραφίες από την παράσταση που μας συστήνει λιγότερο γνωστά αρχαία θέατρα της Ελλάδας

Δείτε καινούργιο υλικό από την παράσταση που θα περιοδεύσει σε θέατρα της αρχαιοελληνικού κόσμου τα οποία πιθανώς δεν γνωρίζαμε, στο πλαίσιο του νέου προγράμματος του Εθνικού Θεάτρου "Γνωριμία με Αρχαία Θέατρα της Ελλάδας".

Αισχύλεια 2024: Ανακοινώθηκε το φετινό πρόγραμμα που θα μας οδηγήσει στην Ελευσίνα

49 χρόνια συμπληρώνει φέτος ο θεσμός που διοργανώνει ο Δήμος Ελευσίνας και το πρόγραμμά του περιλαμβάνει από "Πλούτο", "Ικέτιδες" και "Ηρακλή Μαινόμενο" μέχρι Ελεονώρα Ζουγανέλη, Usurum και Χαΐνηδες, δύο φετινές ταινίες που συζητήθηκαν και πολλά ακόμη.

Μάριο Μπανούσι: "Το "Taverna Miresia" αποτελείται από χώμα, μνήμη και ωραίους συνεργάτες"

Διαβάστε τη συζήτηση που είχαμε πέρσι με τον 26χρονο καλλιτέχνη που έχει ταράξει τα νερά της θεατρικής Αθήνας, με αφορμή τη δουλειά που επιστρέφει στο φεστιβάλ Αθηνών.