"Τα λουκούμια μες στο βάζο": Άρωμα νοσταλγίας στη νέα παράσταση της Μαίρη Ιγγλέση

Με αφετηρία γλυκιές αναμνήσεις από τη Σμύρνη, μια γυναίκα ξεδιπλώνει τις σκέψεις της στο έργο «Τα λουκούμια μες στο βάζο» της Ειρήνης Φ. Κουτσαύτη.

ΤΑ ΛΟΥΚΟΥΜΙΑ ΜΕΣ ΣΤΟ ΒΑΖΟ Αλέξανδρος Χατζάκης©

Πληθαίνουν οι παραστάσεις που στρέφουν το βλέμμα στα 100 χρόνια από τον ξεριζωμό των Ελλήνων και είναι αφιερωμένες στους πληθυσμούς, που έχουν υποστεί διωγμούς και γενοκτονίες στην περιοχή της Μικράς Ασίας και στις γειτονικές περιοχές. Στη λίστα των παραστάσεων έρχεται να προστεθεί μία ακόμα, αυτή που προτείνει η ηθοποιός Μαίρη Ιγγλέση στο θέατρο της Ελεύθερη Έκφραση. Από την Κυριακή 5 Φεβρουαρίου θα πρωταγωνιστήσει στο έργο "Τα λουκούμια μες στο βάζο" της Ειρήνης Φ. Κουτσαύτη σε σκηνοθεσία του Βασίλη Ευταξόπουλου. Η γνωστή ηθοποιός αναλαμβάνει το ρόλο της Μικρασιάτισσας Δέσποινας, μιας γυναίκας που έχει ζήσει πολλά στη ζωή της, έχει στερηθεί, έχει πεισμώσει, έχει ερωτευθεί. Έχει αντέξει και δεν το βάζει κάτω! Θυμάται, τραγουδά, χορεύει και μας παρασύρει σε ένα παιχνίδι μνήμης, χαράς, γέλιου και συγκίνησης.

ΤΑ ΛΟΥΚΟΥΜΙΑ ΜΕΣ ΣΤΟ ΒΑΖΟ
Αλέξανδρος Χατζάκης©

Η Δέσποινα παρομοιάζει τη ζωή και τις εμπειρίες της με τη γλύκα και τη θύμηση ενός λουκουμιού. "Σαν την αγκαλιά της μάνας είναι το λουκούμι, που όσο την έχεις δε σου αρκεί κι όταν την χάσεις σε εκείνη ψάχνεις να κρυφτείς", λέει η ίδια… Με τον τρόπο της, εκμαιεύει ό,τι υπάρχει βαθιά ριζωμένο στη μνήμη και στην καρδιά μας!  Τη Μαίρη Ιγγλέση συνοδεύουν στη σκηνή ο Τάσος Μπίμης, η Βίκυ Πάστρα και στη ζωντανή μουσική (σαντούρι) η Χριστίνα Κουκή και η Πέννυ Γεωργοπούλου. Τα σκηνικά είναι του Αλέξανδρου Πιεχόβιακ τα κοστούμια της Πέννυς Αμπλά και οι  φωτισμοί του Αντώνη Παναγιωτόπουλου.

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Τα λουκούμια μες στο βάζο

  • Δράμα
  • Διάρκεια: 70 '

Η Δέσποινα είναι μια αγωνίστρια της καθημερινότητας. Έχει δει πολλά στη ζωή της, έχει στερηθεί, έχει πεισμώσει, έχει ερωτευθεί. Θυμάται, τραγουδά, χορεύει και μας παρασύρει σε ένα παιχνίδι μνήμης, χαράς, γέλιου και συγκίνησης. Παρομοιάζει τη ζωή και τις εμπειρίες της με τη γλύκα και τη θύμηση ενός λουκουμιού. Το έργο, με αφετηρία τη Σμύρνη στις γλυκές στιγμές της, αγκαλιάζει όλους τους νοσταλγούς της «πατρικής» οικίας, όπου κι αν βρίσκονται: εντός της Μικρασίας, της Ελλάδας ή κι όπου αλλού. Το έργο παρασύρει τον θεατή σε μονοπάτια της ψυχής όπου υπάρχει η συγκίνηση, το γέλιο, το τραγούδι και όλα αυτά, σε μια διαφορετική προσέγγιση της Μικρασιατικής ιστορίας.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Οι θεατρικές πρεμιέρες της εβδομάδας

Συγκεντρώσαμε και σας παρουσιάζουμε πέντε παραστάσεις που σηκώνουν αυλαία την εβδομάδα 18 έως 24/4 και ξεχωρίζουν.

ΓΡΑΦΕΙ: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟς ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟς
18/04/2024

Updated | Ίσα που προλαβαίνεις αυτές τις 24 θεατρικές παραστάσεις

Συγκεντρώσαμε και σας παρουσιάζουμε έργα για κάθε γούστο που κατεβάζουν αυλαία την εβδομάδα 18 έως 24 Απριλίου.

Το πολυταξιδεμένο "Lemon" γιορτάζει 6 χρόνια στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά

Στην Κεντρική Σκηνή του ΔΘΠ παρουσιάζεται η πρωτότυπη, χειροποίητη παράσταση για την απίστευτη ιστορία του πιανίστα 1900 που έχουν παρακολουθήσει μέχρι σήμερα περισσότεροι από 16.000 θεατές, σε μια ξεχωριστή βραδιά που θα ολοκληρωθεί με ένα ατμοσφαιρικό live από τον καταξιωμένο Σταύρο Λάντσια.

Generation lost

Η "χαμένη γενιά" των millennials διεκδικεί τη φωνή της σε ένα θεατρικό έργο που στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό σε δικές τους μαρτυρίες. Ανεβαίνει στη σκηνή με δόσεις αυτοαναφορικότητας και φλυαρίας, όχι όμως χωρίς θέρμη και ταλέντο.

Το πιο όμορφο σώμα που έχει βρεθεί ποτέ σε αυτό το μέρος

Μια συναρπαστική ερμηνεία από τον Αργύρη Ξάφη σε ένα ενδιαφέρον σύγχρονο έργο, που με τη μορφή πολυπρόσωπης αφήγησης, προσεγγίζει ζητήματα ομοφοβίας, βίας και ενοχής μιας κλειστής κοινωνίας.

"The doctor": 11 ακόμη παραστάσεις στο Αμφι-θέατρο

Το συνταρακτικό mind game για τα όρια της πολιτικής ορθότητας και την παντοδυναμία της cancel culture σε σκηνοθεσία Κατερίνας Ευαγγελάτου κατεβάζει αυλαία μέσα στον Απρίλιο.

"Ο κύκλος των χαμένων ποιητών" ανεβαίνει Θεσσαλονίκη

Μετά την επιτυχία στην Αθήνα και το θέατρο Βρετάνια, η παράσταση σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Ασπιώτη με τον Άκη Σακελλαρίου στον ρόλο του αντισυμβατικού Τζον Κίτινγκ "μετακομίζει" στη συμπρωτεύουσα.