"Τα λουκούμια μες στο βάζο": Άρωμα νοσταλγίας στη νέα παράσταση της Μαίρη Ιγγλέση

Με αφετηρία γλυκιές αναμνήσεις από τη Σμύρνη, μια γυναίκα ξεδιπλώνει τις σκέψεις της στο έργο «Τα λουκούμια μες στο βάζο» της Ειρήνης Φ. Κουτσαύτη.

ΤΑ ΛΟΥΚΟΥΜΙΑ ΜΕΣ ΣΤΟ ΒΑΖΟ Αλέξανδρος Χατζάκης©

Πληθαίνουν οι παραστάσεις που στρέφουν το βλέμμα στα 100 χρόνια από τον ξεριζωμό των Ελλήνων και είναι αφιερωμένες στους πληθυσμούς, που έχουν υποστεί διωγμούς και γενοκτονίες στην περιοχή της Μικράς Ασίας και στις γειτονικές περιοχές. Στη λίστα των παραστάσεων έρχεται να προστεθεί μία ακόμα, αυτή που προτείνει η ηθοποιός Μαίρη Ιγγλέση στο θέατρο της Ελεύθερη Έκφραση. Από την Κυριακή 5 Φεβρουαρίου θα πρωταγωνιστήσει στο έργο "Τα λουκούμια μες στο βάζο" της Ειρήνης Φ. Κουτσαύτη σε σκηνοθεσία του Βασίλη Ευταξόπουλου. Η γνωστή ηθοποιός αναλαμβάνει το ρόλο της Μικρασιάτισσας Δέσποινας, μιας γυναίκας που έχει ζήσει πολλά στη ζωή της, έχει στερηθεί, έχει πεισμώσει, έχει ερωτευθεί. Έχει αντέξει και δεν το βάζει κάτω! Θυμάται, τραγουδά, χορεύει και μας παρασύρει σε ένα παιχνίδι μνήμης, χαράς, γέλιου και συγκίνησης.

ΤΑ ΛΟΥΚΟΥΜΙΑ ΜΕΣ ΣΤΟ ΒΑΖΟ
Αλέξανδρος Χατζάκης©

Η Δέσποινα παρομοιάζει τη ζωή και τις εμπειρίες της με τη γλύκα και τη θύμηση ενός λουκουμιού. "Σαν την αγκαλιά της μάνας είναι το λουκούμι, που όσο την έχεις δε σου αρκεί κι όταν την χάσεις σε εκείνη ψάχνεις να κρυφτείς", λέει η ίδια… Με τον τρόπο της, εκμαιεύει ό,τι υπάρχει βαθιά ριζωμένο στη μνήμη και στην καρδιά μας!  Τη Μαίρη Ιγγλέση συνοδεύουν στη σκηνή ο Τάσος Μπίμης, η Βίκυ Πάστρα και στη ζωντανή μουσική (σαντούρι) η Χριστίνα Κουκή και η Πέννυ Γεωργοπούλου. Τα σκηνικά είναι του Αλέξανδρου Πιεχόβιακ τα κοστούμια της Πέννυς Αμπλά και οι  φωτισμοί του Αντώνη Παναγιωτόπουλου.

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Τα λουκούμια μες στο βάζο

  • Δράμα
  • Διάρκεια: 70 '

Η Μικρασιάτισσα Δέσποινα πρωταγωνιστεί σε αυτό έργο που, με όχημα τη συγκίνηση, το γέλιο και το τραγούδι, μας αποκαλύπτει τις αναμνήσεις της.

Ελεύθερη έκφραση

Λέσβου 8 & Απειράνθου

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Ο Ανδρέας Πασπάτης είναι "Σόλο" στην τοποθεσία Άβατον

Αφού μας εξήγησε πώς είναι να μένεις μόνος στο "Διαβάστηκε", ο τίτλος "Σόλο" ήταν ουσιαστικά αναμενόμενος για νέα του παράσταση.

Δύο θιασαρχίνες σε νέες παραστάσεις

Η Μαίρη Ραζή στο θέατρο Πρόβα και η Μαίρη Ιγγλέση στο θέατρο "Ελεύθερη έκφραση"

Ρεπορτάζ: Γόνιμο ή άγονο το περιβάλλον που διαμορφώνεται γύρω από το Προεδρικό Διάταγμα 85 για τους απόφοιτους δραματικών σπουδών;

Την ώρα που οι κινητοποιήσεις των καλλιτεχνών είναι σε εξέλιξη, η κυβέρνηση κάνει τους δικούς της χειρισμούς για να λύσει ή να εξομαλύνει την κατάσταση γύρω από το Προεδρικό Διατάγμα 85/2022, το οποίο αναγνωρίζει στους αποφοίτους δραματικών σχολών προσόντα δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Είναι εύκολο να υπάρξει λύση και μάλιστα οριστική;

"Ποιος κρατάει το φανάρι": Πρωτότυπη θεατρική ξενάγηση στο Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου

Ανακαλύπτουμε ένα σπάνιο βιομηχανικό μνημείο και την ιστορία του με διαδραστικό και διασκεδαστικό τρόπο.

"Axis Mundi - Το τελευταίο δέντρο": Το πρώτο οικολογικό μήνυμα στην ιστορία της ανθρωπότητας

Μία περφόρμανς για τις ολέθριες συνέπειες της ανθρώπινης αλαζονείας και της από-ιεροποίησης της φύσης.

O Γιάννης Χουβαρδάς λύνει την "Παρεξήγηση"

Την "Παρεξήγηση" σκηνοθετεί ο Γιάννης Χουβαρδάς στη σκηνή του Θεάτρου Τέχνης και, υπό τους ήχους της μουσικής που ερμηνεύει ζωντανά επί σκηνής ο Blaine L. Reininger, δίνει στην απίθανη ιστορία του Αλμπέρ Καμί μια μυστηριώδη, σχεδόν μεταφυσική χροιά. Η Μαριάννα Κάλμπαρη μετέφρασε το έργο και πρωταγωνιστεί πλαισιωμένη από ένα πολλά υποσχόμενο καστ.