Μπαλετικό ραντεβού με την "Σταχτοπούτα" στο Christmas Theater

Το Classical Ballet Of Eastern Europe ενώνει σπουδαίους και βραβευμένους χορευτές σε μια παραμυθένια περιοδεία με την αγαπημένη ιστορία του Σαρλ Περό.

Σταχτοπούτα

Η αριστουργηματική μουσική του Σεργκέι Προκόφιεφ και η απαράμιλλη τέχνη του κλασικού χορού αποτελούν τα ιδανικά συστατικά για ένα παραμυθένιο θέαμα. Για δύο μόνο βραδιές, στις 18 και 19 Μαρτίου, η "Σταχτοπούτα", το αγαπημένο παραμύθι του Σαρλ Περό, ζωντανεύει στη σκηνή του Christmas Theater από το Classical Ballet Of Eastern Europe σε μια μεγάλη παραγωγή με δυνατούς σολίστ, πλούσια σκηνικά, λαμπερά κοστούμια από τον Ντμίτρι Τερμπάτζι και υποβλητικούς φωτισμούς. Το λιμπρέτο είναι του Νικολάι Βολκόφ και η χορογραφία του Ροστισλάβ Ζαχάροφ σε διασκευή του Σεργκέι Μπομπρόφ.

Σταχτοπούτα

Η "Σταχτοπούτα" είναι ένα από τα διάσημα παραμύθια που έγραψε ο Σαρλ Περό, ανάμεσα στην "Κοκκινοσκουφίτσα", τον "Παπουτσωμένο γάτο", την "Ωραία Κοιμωμένη", τον "Κοντορεβιθούλη", κ.ά., τα οποία περιλαμβάνονται στη συλλογή "Τα παραμύθια της Μητέρας Χήνας”. Οι ιστορίες του Περό μάγεψαν κατά καιρούς μεγάλους συνθέτες από διάφορες χώρες. Ένας από αυτούς ήταν και ο Σεργκέι Προκόφιεφ (1891-1953), ο Ρώσος μουσουργός που συνέθεσε υπέροχες μελωδίες για τη χορευτική εκδοχή της "Σταχτοπούτας". Του πήρε τέσσερα χρόνια να γράψει τη μουσική (1940-1944). Το έργο του πρωτοπαρουσιάστηκε από το Μπαλέτο Μπολσόι με μεγάλη επιτυχία το 1945 σε χορογραφία του Ροστισλάβ Ζαχάροφ με τη θρυλική μπαλαρίνα Γκαλίνα Ουλάνοβα στον πρωταγωνιστικό ρόλο. 

Σταχτοπούτα

Η υπόθεση του έργου είναι λίγο πολύ γνωστή. Η Σταχτοπούτα έρχεται διαρκώς αντιμέτωπη με την κακία της μητριάς της και των δύο αδελφών της, ενώ τις υπηρετεί, αναπολώντας τις όμορφες στιγμές με την μητέρα της. Μια επιστολή από το παλάτι για τον Βασιλικό Χορό του Πρίγκιπα φέρνει ενθουσιασμό στο σπίτι. Οι αδελφές της πηγαίνουν αμέσως στην πόλη για να βρουν ρούχα και αξεσουάρ. Η Σταχτοπούτα μένει μόνη της. Έχει τη συντροφιά των φίλων της, των ποντικιών, που της φτιάχνουν ένα όμορφο φόρεμα από κουρέλια.

Σταχτοπούτα

Μόλις η Σταχτοπούτα βάζει το φόρεμα, εμφανίζεται η ζητιάνα που βοήθησε δίνοντας της φαγητό και μεταμορφώνεται σε νεράιδα. Μετατρέπει το ρούχο της Σταχτοπούτας σε ένα πανέμορφο φόρεμα κατάλληλο για μια πριγκίπισσα, μια κολοκύθα σε βασιλική άμαξα και τα ποντίκια σε άλογα. Την προτρέπει να πάει στο χορό αλλά να γυρίσει πριν από τα μεσάνυχτα. Ο Πρίγκιπας γοητευμένος από την ομορφιά της, της ζητάει να χορέψουν στο Βασιλικό Χορό. Κάνεις δεν ξέρει ποιο είναι το μυστηριώδες κορίτσι, ούτε καν η μητριά και οι αδερφές της. Χορεύει μαζί του όλο το βράδυ και πριν το καταλάβει το ρολόι χτυπάει 12 ακριβώς. Φεύγει βιαστικά πριν τα ρούχα της γίνουν κουρέλια και το μόνο που μένει πίσω είναι το γοβάκι της. Το μόνο στοιχείο που έχει στα χέρια του ο πρίγκιπας για να μπορέσει να τη βρει. 

Σταχτοπούτα

Who is who

To Classical Ballet of Eastern Europe δημιουργήθηκε το 1945 στην πόλη Βάρνα της Βουλγαρίας. Η Όπερα της πόλης και η Εθνική Ακαδημία Μπαλέτου φιλοξενούν κάθε καλοκαίρι το διάσημο Διεθνές Φεστιβάλ Κλασικού Μπαλέτου Ανατολικής Ευρώπης στο οποίο συμμετέχουν και έχουν βραβευτεί μεγάλοι σολίστ και χορευτές από τα πιο γνωστά μπαλέτα της Ανατολικής Ευρώπης (Ρωσία, Ουκρανία, Καζακστάν, Μολδαβία, Λευκορωσία, Βουλγαρία κ.ά.). Κάθε χρόνο το μπαλέτο προσκαλεί σολίστ και χορευτές που βραβεύτηκαν τα προηγούμενα χρόνια και με την συμμετοχή τους οργανώνει την περιοδεία του σε όλο τον κόσμο με μια διάσημη παράσταση κλασικού μπαλέτου. Αμέσως μετά την περιοδεία του στην Αγγλία τον Φεβρουάριο του 2023, το Classical Ballet Of Eastern Europe έρχεται στην Αθήνα για να παρουσιάσει την "Σταχτοπούτα”.

Σταχτοπούτα

Προπώληση μέσω viva.gr

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Λένα Κιτσοπούλου: Αντίστροφη μέτρηση για το "Και λέγε λέγε", τη νέα της παράσταση στο Θέατρο Τέχνης

Γιάννης Κότσιφας, Ιωάννα Μαυρέα, Πάνος Παπαδόπουλος, Θοδωρής Σκυφτούλης και Γαλήνη Χατζηπασχάλη ανεβαίνουν στη σκηνή μαζί τη σκηνοθέτιδα και δημιουργό σε μια παράσταση που δημιουργήθηκε από τον συνδυασμό διαφορετικών τεχνών και μιλάει για τον έρωτα, την πατριαρχία και πολλά ακόμη.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
25/04/2024

Το Αγγέλων Βήμα συνεχίζει δύο παραστάσεις του και μετά το Πάσχα

Τα θεατρικά "Ανατολικά της Εδέμ" και "Ιστορίες για ανθρώπους γενναιόδωρους" παρατείνονται για όσους δεν τα πρόλαβαν μόνο για 4 τελευταίες ημερομηνίες.

Ο κροκόδειλος

Ένα από τα λιγότερο γνωστά και ελάχιστα παιγμένα αφηγήματα του Ρώσου συγγραφέα προσεγγίζει μια νεανική θεατρική ομάδα, ενισχύοντας τη σατιρική του διάθεση. Το αποτέλεσμα είναι ευφρόσυνο με ενδιαφέροντα σημεία αλλά και κάπως άτολμο. | Powered by Uber

Ο αποτυχημένος

Μελετημένη, καλοκουρδισμένη και καλοπαιγμένη παράσταση που καταφέρνει να μετατρέψει το μυθιστόρημα ενός από τους πλέον "δύστροπους" συγγραφείς σε σκηνικό ποίημα. | Powered by Uber

"Μπιζζζ….!" στο Επί Κολωνώ: Γνωρίζουμε 4 νέες ομάδες που διακρίθηκαν στο φεστιβάλ Off-Off Athens

Το νέο αίμα του ελληνικού θεάτρου προσγειώνεται στο θέατρο Επί Κολωνώ και μοιράζεται μαζί μας τα πρώτα της βήματα και τις πρώτες τις επίσημες θεατρικές δουλειές. Πάμε να τους ακούσουμε!

Η "Ωραία κοιμωμένη" έρχεται στο Μέγαρο Μουσικής

135 χρόνια μετά την πρώτη του πρεμιέρα έρχεται από την παραμυθένια Πράγα το υπέροχο μπαλέτο του Τσαϊκόφσκι με την αυθεντική χορογραφία του Μαριούς Πετιπά κι ερμηνείες από διάσημους σολίστ του εξωτερικού.

"Το μπορντέλο της Μαντάμ Ρόζας": Τέσσερις τελευταίες παραστάσεις στο Αυλαία

Ο πολυχώρος του Πειραιά θα υποδεχτεί για δύο Κυριακές και δύο Δευτέρες το έργο που βασίζεται σε βιβλίο της Σπεράντζας Βρανά.