Tempus Verum - Εν Αθήναις: Θεατρικά Χριστούγεννα με άποψη

Πρίμο Λέβι και Λένα Κιτσοπούλου εμπλουτίζουν το ρεπερτόριο του ψαγμένου θεάτρου στην καρδιά του Γκαζιού.

Με σιχάθηκα... αλλά και πάλι όχι εντελώς Κώστας Γκιόκας©

Δυνατά συναισθήματα υπόσχεται το εορταστικό πρόγραμμα του Tempus Verum, όπου ξεχωρίζουν δύο παραστάσεις με γυναικεία σκηνοθετική υπογραφή: η συγκλονιστική μαρτυρία του Πρίμο Λέβι από το Άουσβιτς και τρία διηγήματα της αιρετικής Λένας Κιτσοπούλου σε μία σκηνική σύνθεση. Η Γεωργία Μαυραγάνη, μία από τις πλέον ταλαντούχες σκηνοθέτριες της γενιάς της που ξεχωρίζει για τον τρόπο που μετουσιώνει σε θέατρο την προσωπική μαρτυρία και τα ιστορικά ντοκουμέντα, σκηνοθετεί το αφήγημα του Ιταλοεβραίου συγγραφέα, "Εάν αυτό είναι ο άνθρωπος", που καταγράφει την εμπειρία του από τον εγκλεισμό στο στρατόπεδο συγκέντρωσης του Άουσβιτς. Εφτά ηθοποιοί, οι Μελαχρινός Βελέντζας, Νικόλας Κατούνης, Γιάννης Κατσιμίχας, Αμαλία Κόμινου, Δήμητρα Μάζη, Γιώργος Τάτσης και Νάνσυ Χρυσικοπούλου, ενώνουν τις φωνές και τα σώματα τους σε μία πολυφωνική αφηγηματική παράσταση, μια χορική λειτουργία χωρίς πρωταγωνιστές. "Συνέβη επομένως μπορεί να ξανασυμβεί" σημειώνει ο συγγραφέας για την έσχατη στιγμή της ανθρώπινης Ιστορίας και η παράσταση στέλνει ένα ηχηρό μήνυμα που μας αφορά όλους, επιλέγοντας να φέρει στο επίκεντρο όχι τόσο την υπενθύμιση ότι ο άνθρωπος είναι ικανός για τις χειρότερες καταστροφές, αλλά κυρίως σημαντικές ιδέες όπως η συντροφικότητα, η αξιοπρέπεια και η δύναμη του ανθρώπινου βλέμματος, λόγοι στους οποίους, κατά τον Λέβι, οφείλεται η επιβίωσή του.

Εάν αυτό είναι ο άνθρωπος
Κώστας Γκιόκας©
"Εάν αυτό είναι ο άνθρωπος"

Εάν αυτό είναι ο άνθρωπος
Κώστας Γκιόκας©
"Εάν αυτό είναι ο άνθρωπος"
Εάν αυτό είναι ο άνθρωπος
Κώστας Γκιόκας©
"Εάν αυτό είναι ο άνθρωπος"

Η παράσταση "Με σιχάθηκα… αλλά και πάλι όχι εντελώς" ενώνει επί σκηνής τρία έργα του "κακού κοριτσιού" του ελληνικού θεάτρου: "Το πράσινο μου φουστανάκι", "Μ.Α.Ι.Ρ.Ο.Υ.Λ.Α", "Ο Κατάθλας". Η σκηνοθεσία είναι της νεαρής ηθοποιού Κρίστελ Καπερώνη, που επιλέγει ως κοινό σκηνικό τόπο ένα νυχτερινό κέντρο. Στην "Κόλαση", κάπου στο πουθενά, χωρίς έξοδο κινδύνου και τρόπο διαφυγής, τρεις φαινομενικά άγνωστοι μεταξύ τους άνθρωποι μοιράζονται τις ιστορίες  και την προσωπική τους κόλαση, ενώ την ίδια στιγμή η σκηνοθέτρια καταθέτει την προσωπική της εξομολόγηση για το τι σημαίνει να ζεις στα τριάντα σου στην Ελλάδα του 2022. Οι Νάστια Βραχάτη, Τζωρτζίνα Λιώση και Ηρώ Πεκτέση αναλαμβάνουν την ερμηνεία των τριών μονολογικών κειμένων, που αντιπροσωπεύουν απολύτως το προκλητικό, σπαρταριστό και βίαιο ύφος της Λένας Κιτσοπούλου, και μαζί τους επί σκηνής, στο μπουζούκι, είναι ο Πέτρος Δημητρακόπουλος.

Με σιχάθηκα... αλλά και πάλι όχι εντελώς
"Με σιχάθηκα... αλλά και πάλι όχι εντελώς"
Με σιχάθηκα... αλλά και πάλι όχι εντελώς
Λεζάντα
Με σιχάθηκα... αλλά και πάλι όχι εντελώς
"Με σιχάθηκα... αλλά και πάλι όχι εντελώς"

Περισσότερες πληροφορίες

Με σιχάθηκα… αλλά και πάλι όχι εντελώς

  • Σκηνική Σύνθεση
  • Διάρκεια: 105 '

Τρεις ιστορίες γυναικών από τα έργα της Λένας Κιτσοπούλου «Μ.Α.Ι.Ρ.Ο.Υ.Λ.Α.», «Το πράσινό μου το φουστανάκι», «Ο Κατάθλας» ενώνονται σε μία.

Εάν αυτό είναι ο άνθρωπος

  • Κοινωνικό
  • Διάρκεια: 120 '

Η μαρτυρία του εγκλεισμού στο στρατόπεδο καταναγκαστικής εργασίας του Άουσβιτς όπως μας παραδόθηκε από τον Πρίμο Λέβι στο ομώνυμο βιβλίο του, σε θεατρική διασκευή των Ντομένικο Σκάρπα και Βάλτερ Μαλόστι.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Ο Ιβάν Βιριπάγιεφ στο θέατρο Olvio στις 13 Οκτώβρη

Με αφορμή το ανέβασμα του έργου του, "Οι μεθυσμένοι", ο ανατρεπτικός Ρώσος συγγραφέας Ιβάν Βιριπάγιεφ θα βρεθεί στο Olvio για να παρακολουθήσει την παράσταση και να συζητήσει με το κοινό.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
13/10/2025

Πρεμιέρα για το "Τέλος του παιχνιδιού" με τους Μάκη Παπαδημητρίου-Γιώργο Χρυσοστόμου

Το έργο του Σάμουελ Μπέκετ, που μας μεταφέρει σε ένα καταφύγιο μετά το τέλος του κόσμου, σηκώνει αυλαία σήμερα στο θέατρο Ιλίσια.

Backstage στη θεατρική "Τελευταία Έξοδο – Ρίτα Χέιγουορθ" του Στίβεν Κινγκ

Συναντήσαμε τους σκηνοθέτες Ορέστη και Δημήτρη Σταυρόπουλο και τους πρωταγωνιστές της πρώτης ελληνικής θεατρικής μεταφοράς του "The Shawshank Redemption", Νίκο Ψαρρά και Δημήτρη Παπανικολάου, στο θέατρο Άνεσις.

Για την Άννα Μαρία Παπαχαραλάμπους το γήρας είναι θέμα απόφασης

Στο "Πριν ανοίξουμε φτερά", η ζωή, η απώλεια και οι οικογενειακοί δεσμοί ζωντανεύουν στη σκηνή. Η Άννα Μαρία Παπαχαραλάμπους μιλά για τα δικά της φτερά, τη συνεργασία με Δημήτρη Καταλειφό και Γιάννη Μπέζο, την τηλεοπτική της παρουσία και για το συναίσθημα που θα… μαγείρευε, αν μπορούσε.

Σε αυτή την "Κουζίνα" ετοιμάζεται μια από τις hot παραστάσεις της σεζόν

Όλα περνούν από το στομάχι- και η ζωή δεν διαφέρει. Στην "Κουζίνα" του Άρνολντ Γουέσκερ, ο Γιώργος Κουτλής με πρωταγωνιστή τον Μιχάλη Σαράντη στήνει ένα εκρηκτικό, μουσικό θέατρο για τον άνθρωπο που βράζει μέσα στον σύγχρονο κόσμο.

Η "Κόμισσα της φάμπρικας" με τη Ματσούκα και τον Πυρπασόπουλο – Νέες εντυπωσιακές φωτογραφίες από την παράσταση

Η "Κόμισσα της φάμπρικας" έρχεται να βάλει τάξη, αναστάτωση και… έρωτα στο Embassy Theater με πρωταγωνιστές τους Δήμητρα Ματσούκα, Γιώργο Πυρπασόπουλο, Σάρα Γανωτή, Αντιγόνη Δρακουλάκη και οχτώ ακόμα ηθοποιούς, σε σκηνοθεσία Σταμάτη Φασουλή.

Ο Άρης Λάσκος για τη "Χαμένη άνοιξη": "Ας αναλάβουμε δράση. Να μην χαθεί άλλη Άνοιξη"

Πρωταγωνιστεί μαζί με έναν εξαιρετικό θίασο και διασκευάζει πρώτη φορά για το θέατρο τη το πολιτικό και υπαρξιακό μυθιστόρημα του Στρατή Τσίρκα "Χαμένη Άνοιξη". Μια συζήτηση με τον Άρη Λάσκο για την παράσταση στο θέατρο Πορεία.