Μαρία Παπαφωτίου: Αυτό είναι το κορίτσι που υποδύεται την "Κυβέλη" σε νεαρή ηλικία στη σειρά "Φλόγα και Άνεμος"

Το ευρύ κοινό γνώρισε τη Μαρία Παπαφωτίου στην τηλεοπτική σειρά «Φλόγα και Άνεμος», όμως έχει διαγράψει μια πορεία στο θέατρο και ετοιμάζεται για μια νέα παράσταση στο Μέγαρο Μουσικής. Γνωρίστε την.

Μαρία Παπαφωτίου

Με πρωτοείδες στην παράσταση "Από την Αντιγόνη στη Μήδεια" που εμπνεύστηκε, ενορχήστρωσε και σκηνοθέτησε ο Κώστας Γάκης. Ουσιαστικά ήταν η δουλειά που μου φανέρωσε τον τρόπο να ασκώ την τέχνη μου έκτοτε. Έβαλε τον θεμέλιο λίθο της αισθητικής μου πάνω στο αντικείμενο και γέμισε τη φαρέτρα μου με όπλα πολύτιμα.

Θα μπορούσα να ζήσω ξανά μια μέρα από την παιδική μου ηλικία την οποία νοσταλγώ μετά μανίας. Ιδανικά : 10 χρονών, καλοκαίρι στο χωριό.

Πρότυπο μου υπήρξε κάθε άνθρωπος που δεν προσποιείται την ύπαρξή του. Κάθε πλάσμα ατελές, γεμάτο ρωγμές και ελαττώματα που προχωρά τη ζωή του με δύναμη και αλήθεια.

Το μικρόβιο της υποκριτικής μπήκε από πολύ νωρίς μιας και συμμετείχα σε σχολικές παραστάσεις. Ήταν αυτή η αίσθηση του χασίματος εαυτού τόσο ανακουφιστική, ανέμελη και ελαφριά. Πασχίζω να την κρατήσω καθαρή και ανεπηρέαστη στη βαρβαρότητα του σημερινού μου ''επαγγελματισμού'' και όταν συμβαίνει είναι το ίδιο μαγικά.

Στην τέχνη μου αποτυπώνω…..Δεν έχω ιδέα στ' αλήθεια! Ούτε και μπορώ να αποτιμήσω τι πρεσβεύω ή τι ακολουθώ. Σίγουρα το πιο γλυκό και συνάμα καθοριστικό αίσθημα για μένα είναι αυτό το αδιόρατο μαγνητικό πεδίο μεταξύ της καρδιάς των ερμηνευτών και της ψυχής των θεατών.

Η παράσταση στην οποία θα παίξω είναι η "Πανσέληνος" σε σκηνοθεσία Χριστόφορου Χριστοφή στο Μέγαρο Μουσικής, από 16-21 Δεκέμβρη. Θα ενσαρκώσω τη Μαρίνα. Μια αντί- ηρωίδα που με συγκινεί πολύ και με προκαλεί άλλο τόσο μιας και για πρώτη φορά θα ακουμπήσω λίγο αυτό που στο θέατρο ονομάζουμε "ρεαλισμός". Παίζουν ακόμα οι Κωνσταντίνα Τάκαλου, Νικόλας Μακρής, Χρήστος Σπανός, Δημήτρης Μαύρος, Αποστόλης Τότσικας.

Θα ήθελα ο κόσμος να προσέξει τους ήρωες της καθημερινότητας και το δυνητικό ''θαύμα'' που μας περιβάλλει, που κρύβουμε στον πυρήνα μας.

Η επιθυμία μου παλιότερα ήταν απλώς να βρεθώ στον θεραπευτικό, κατά τη γνώμη μου, χώρο της σκηνής ανεξαρτήτως ρόλου, έργου κλπ. Τελευταία μου γεννάται η ανάγκη να συναντηθώ με κάποιους συγγραφείς που με έχουν γοητεύσει πριν ακόμα γίνω ηθοποιός. Είναι ο Σαίξπηρ ένας απ' αυτούς. Θα ήθελα όμως κάποτε να καταφέρω να διασκευάσω και να μεταφέρω στο θέατρο το αριστουργηματικό μυθιστόρημα ''Ο Μαιτρ και η Μαργαρίτα'' του Μιχαήλ Μπουλγκάκοφ.

Αν μπορούσα να αλλάξω κάτι αυτό θα ήταν η καλπάζουσα τάση για τελειότητα, για καταναγκαστική θετικότητα, για χρυσά επίπλαστα περιτυλίγματα, για γιγαντωμένα φαίνεσθαι και την τεμπελιά. Και προπάντων τους δικούς μου δαίμονες που είναι αναρίθμητοι.

Η φιλοσοφία μου είναι….το δεν έχεις κανέναν ανάγκη. Δε σε έχει κανένας ανάγκη. Γι’ αυτό δούλευε σκληρά και όσο μπορείς αδιαμαρτύρητα.

Μαρία Παπαφωτίου

Σύντομο βιογραφικό

Η Μαρία Παπαφωτίου είναι μια ακόμα περίπτωση που απαρνήθηκε την επιστήμη της για το θέατρο. Διπλωματούχος μηχανικός του Ε.Μ.Π. έμαθε υποκριτική στη σχολή Studio Υπό το Μηδέν Νίκου Καραγέωργου και στο εργαστήριο υποκριτικής Studio ΝΑΜΑ της Ελένης Σκότη. Θεατρικά έχει συνεργαστεί με τους σκηνοθέτες Νίκο Καραγέωργο, Πάνο Αγγελόπουλο, Ρέινα Εσκενάζυ, Ισμήνη Πρωίου, Αχιλλέα Γραμματικόπουλο, Δημήτρη Λάλο, Κώστα Γάκη, στον κινηματογράφο εμφανίστηκε σε αρκετές ταινίες μικρού μήκους, όπως: "Αθώος Κόσμος (2015)” σε σκηνοθεσία Γιώργου Καμαρινού, "Bam Boom Bang vol.2 (2014)”, σε σκηνοθεσία Φανούριο Καζάκη, "Broken Eptagon (2013)”, σε σκηνοθεσία Τάσου Ζουγανέλη, κ.ά. και το τηλεοπτικό της ντεμπούτο έγινε το 2013, όταν συμμετείχε στην σατιρική σειρά του ALPHA "Ελληνοφρένεια”. Φέτος ερμήνευσε το ρόλο της νεαρής Κυβέλης στην τηλεοπτική σειρά "Φλόγα και Άνεμος" και κέρδισε τις εντυπώσεις.
 

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

"Tick, Tick… Boom!: Γιορτή της νεότητας στην Εναλλακτική Λυρική

Το "Tick, Tick… Boom!" φέρνει στην Εναλλακτική Σκηνή της ΕΛΣ ένα εκρηκτικό ροκ μιούζικαλ για τη νεότητα, τα όνειρα και τον χρόνο που περνά, μέσα από μουσική, συγκίνηση και απρόσμενες στιγμές μαγείας.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
14/11/2025

Οι αθόρυβοι αγώνες μιας γυναίκας που αρνείται να σιωπήσει, με πρωταγωνίστρια την Ελένη Κοκκίδου

Το έργο του Εντουάρ Λουί "Αγώνες και μεταμορφώσεις μιας γυναίκας" ζωντανεύει για πρώτη φορά στην Ελλάδα, φωτίζοντας τη σιωπηλή μάχη μιας γυναίκας για αξιοπρέπεια, ελευθερία και φωνή. Μια παράσταση ευαισθησίας και προβληματισμού σε σκηνοθεσία Αλέξανδρου Σωτηρίου.

"Ο χορός των εραστών" επιστρέφει και πρέπει να τον δείτε: H αγάπη και η τρυφερότητα στη Στέγη

Ο Νίκος Καραθάνος και η Μαρίσσα Τριανταφυλλίδου συναντιούνται και πάλι στη σκηνή της Στέγης Ιδρύματος Ωνάση και οι φωνές τους ηχούν σαν μία. "Ο χορός των εραστών" του Τιάγκο Ροντρίγκες μάς οδηγεί στην καρδιά της αγάπης, της έντασης και της τρυφερότητας. Μια παράσταση που πρέπει να δείτε.

6 επιστροφές που αξίζει να δεις από αυτήν την εβδομάδα

Έξι ξεχωριστές παραστάσεις επιστρέφουν στη σκηνή από αυτήν την εβδομάδα, φέρνοντας μαζί τους σπουδαίες ερμηνείες, δυνατές ιστορίες και σκηνοθετικές υπογραφές. Από Σοφοκλή έως Ντοστογιέφσκι, το αθηναϊκό θέατρο γεμίζει ξανά με ένταση, ποίηση και ουσιαστικό λόγο.

"Evelyn Evelyn": Το "Dark Cabaret" ανεβαίνει για πρώτη φορά στην Ελλάδα

Μια σκοτεινή, παιχνιδιάρικη και συγκινητική παράσταση φέρνει το διάσημο "Dark Cabaret" των Palmer & Webley για πρώτη φορά στην Ελλάδα στο θέατρο 104. Μουσική, χιούμορ και μυστήριο συναντιούνται στην παράσταση "Evelyn Evelyn", σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνας Νικολαΐδη.

Nα ξέρετε πως αυτό που ακούτε είναι σφύριγμα τρένου

Αξιοσημείωτο δείγμα γραφής από μια νέα καλλιτεχνική ομάδα, στο δυστοπικό έργο του Θανάση Τριαρίδη, που μιλάει για το κόστος ενός κόσμου χωρίς μνήμη και ηθική.

"Άγριοι": Συνεχίζεται το έργο του Γιώργου Παλούμπη που κάνει ένα σπίτι πεδίο μάχης

Το θέατρο "Τζένη Καρέζη", λόγω μεγάλης επιτυχίας, φιλοξενεί και φέτος το δυνατό θεατρικό, όπου ένας καθηγητής με μια φερέλπιδα θεωρία κατηγορείται για σεξουαλικό σκάνδαλο. Είναι όμως αλήθεια;