Δυνατό το ξεκίνημα της Πειραματικής Σκηνής του Εθνικού με την "Τοπογραφία θανάτου ή Ας μην ξεχάσουμε"

Χαρά, λύπη, θυμό, ελπίδα…όλα όσα νιώσαμε στην περιπατητική παράσταση «Τοπογραφία θανάτου ή Ας μην ξεχάσουμε» της Μπρικένα Γκίστο, ωραίο δείγμα παράστασης-ντοκουμέντο, που αναψηλαφεί πληγές της πόλης με τον πιο αναπάντεχο τρόπο.

Τοπογραφία θανάτου ή Ας μην ξεχάσουμε

Ένας άνθρωπος χωρίς μνήμη γίνεται δέσμιος μιας πλασματικής ύπαρξης και χάνοντας το χρόνο είναι ανήμπορος να αντιληφθεί τον δικό του σύνδεσμο με τον έξω κόσμο. Το χρόνο και τη μνήμη συγχωνεύει η "Τοπογραφία θανάτου ή Ας μην ξεχάσουμε" της Μπρικένα Γκίστο, μια περιπατητική παράσταση που "χτίστηκε" στο κέντρο της Αθήνας, με άξονα τις δολοφονίες νέων ανθρώπων στον δημόσιο χώρο: Παύλος Φύσσας, Ζακ Κωστόπουλος ή Zackie Oh, Μιχάλης Μυρογιάννης, Μιχάλης Καλτεζάς, Σωτήρης Πέτρουλας, Ιάκωβος Κουμής, Σταματίνα Κανελλοπούλου, Αλέξης Γρηγορόπουλος. Ακολουθώντας μια προδιαγεγραμμένη διαδρομή από το Rex της Πανεπιστημίου έως την οδό Τζαβέλλα στα Εξάρχεια με "οδηγούς" έξι ηθοποιούς την Ερατώ Καραθανάση, τον Τάσο Ροδοβίτη τον Αλέξανδρο Γιαγκούση, τον Γκαλ Α. Ρομπίσα, τον Γιάννη Σαμψαλάκης και την Αφροδίτη Σόβολου ανοίγουν σελίδες από το "βιβλίο" της πόλης. Ακούγοντας τους ηθοποιούς να αναρωτιούνται γι’ αυτούς που έχουν δώσει τα ονόματά τους στους δρόμους και να μιλούν για γεγονότα που έχουν συμβεί στην πόλη σε διαφορετικές χρονικές περιόδους, από τη δεκαετία του ’60 μέχρι σήμερα, και τραυμάτισαν το κοινωνικό σώμα, συνειδητοποιείς πως ο άνθρωπος, ως ατομικό και κοινωνικό ον, συνειδητά και ασυνείδητα, μέσα από τη ζωή και το λόγο του, μπορεί να γίνει "παραγωγός" και "φορέας" της συλλογικής μνήμης. Ραγίζει η καρδιά ακούγοντας το χρονικό της δολοφονίας αυτών των ανθρώπων, παγώνει το βλέμμα διαβάζοντας τα συνθήματα που είναι γραμμένα στους τοίχους για τη βία, την τρομοκρατία, την εκμετάλλευση, την αδικία, την ανισότητα, την καταστολή... 
 

Τοπογραφία θανάτου ή Ας μην ξεχάσουμε

Είναι εξαιρετική η ιδέα της Μπρικένα Γκίστο! Η χειροποίητη παράσταση της δεν είναι ένα μνημόσυνο, είναι ένα κάλεσμα, σ' αυτήν τη σκληρή εποχή, σε επαγρύπνηση απέναντι σε κάθε είδους επιθέσεις. Δεν μπορεί να αφήσει ασυγκίνητο τον θεατή η διάθεση με την οποία αναψηλαφεί ένα αιματηρό παρελθόν για να στείλει μήνυμα αισιοδοξίας μπολιασμένο από την πεποίθηση για αλλαγή! Η "Τοπογραφία θανάτου ή Ας μην ξεχάσουμε" είναι "θέατρο ντοκουμέντο" ή, όπως λένε ακριβέστερα οι Άγγλοι, "θέατρο γεγονότων" όπου η συγκίνηση, το γέλιο, ακόμα και ο θυμός αναμετριέται με τη σύγχρονη Ιστορία του τόπου μας και σίγουρα δυναμιτίζει την επανέναρξη της Πειραματικής Σκηνής Νέων Δημιουργών του Εθνικού Θεάτρου.

Διαβάστε Επίσης

Απροσδόκητο το φινάλε της παράσταση σηματοδοτήθηκε από τη διαμαρτυρία τούρκων πολιτικών προσφύγων υπέρ της απελευθέρωσης των συντρόφων τους. Στη "Στάση" Αλέξης Γρηγορόπουλος, σ’ ένα άνοιγμα της οδού Τζαβέλλα λίγο πιο πάνω από το σημείο που δολοφονήθηκε το 15χρονο αγόρι, μια ομάδα ανδρών και γυναικών εμφανίστηκε στο μπαλκόνι του πρώτου ορόφου μιας πολυκατοικίας και ανοίγοντας ένα πανό άρχισαν να φωνάζουν αυτό που με ένα τρόπο διακηρύττει και η παράσταση... "κάτω ο φασισμός". 

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Τοπογραφία θανάτου ή Ας μην ξεχάσουμε

  • Σκηνική Σύνθεση
  • Διάρκεια: 80 '

Περιπατητική παράσταση που ιχνηλατεί τοπόσημα συλλογικής μνήμης στο κέντρο της πόλης, με κεντρικό θέμα τις δολοφονίες στον δημόσιο χώρο με θύματα νέους και νέες που οραματίζονταν έναν πιο δίκαιο κόσμο.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Νατάσα Εξηνταβελώνη - Λητώ Τριανταφυλλίδου: Το "Girls & Boys" μας καλεί να μιλήσουμε για το τραύμα χωρίς φίλτρα

Το "Girls & boys" του διάσημου θεατρικού συγγραφέα και σεναριογράφου Ντένις Κέλι κοιτά κατάματα την κανονικοποίηση της βίας. Εμείς μιλήσαμε για το καθόλα επίκαιρο θεατρικό έργο με την ηθοποιό Νατάσα Εξηνταβελώνη και τη σκηνοθέτρια Λητώ Τριανταφυλλίδου και αναμεταδίδουμε.

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΥΣΑ ΠΑΣΙΑΛΟΥΔΗ
12/05/2025

Ο "Δον Ζουάν" Πάνος Βλάχος βγαίνει σε περιοδεία το καλοκαίρι του 2025

Μετά την χειμερινή επιτυχία του "Δον Ζουάν" που δημιούργησαν ο Πάνος Βλάχος και η σκηνοθέτις Λητώ Τριανταφυλλίδου, η παράσταση ταξιδεύει στα ανοιχτά θέατρα της Ελλάδας, κάνοντας πολλές στάσεις και στην Αττική.

4ο Διεθνές Πολυθεματικό Φεστιβάλ Dare Dance: "Η έννοια του κενού"

Το 4ο Dare Dance Festival επιστρέφει, με μια πολυδιάστατη συνάντηση τέχνης και επιστήμης σε τέσσερις χώρους στην Αθήνα και για πρώτη φορά συνεργάζεται με την την Cheapart. Με κεντρική θεματική "Η έννοια του κενού", το φεστιβάλ συνδυάζει videodance, ζωντανές performances, εκθέσεις και σεμινάρια.

Το "Relic" του Ευριπίδη Λασκαρίδη έρχεται στο Πτι Παλαί

10 χρόνια. 40 διεθνή φεστιβάλ. 19 χώρες. H περφόρμανς "Relic" του Ευριπίδη Λασκαρίδη που άφησε το αποτύπωμά της στον παγκόσμιο χάρτη του σύγχρονου θεάτρου, επιστρέφει για τελευταία φορά στην Αθήνα.

"Πρόσεξε μην νυχτωθείς": Θρύλοι, ήχοι και έντονη ψευδαίσθηση φυσικής παρουσίας στο σκοτάδι

Μια αλλιώτικη παράσταση μας περιμένει στο Άβατον. Το "Πρόσεξε μην νυχτωθείς εις την Παλαιόχωρα μια κυθηραϊκή εμπειρία" είναι μια ηχητική τελετουργία στο…σκοτάδι.

"Τα σκυλιά" του Ανέστη Αζά: Μια φωνή αντίστασης απέναντι στον αυταρχισμό

Σε μια εποχή που ο αυταρχισμός επανεμφανίζεται με διάφορες μορφές, ο Ανέστης Αζάς επιλέγει να απαντήσει μέσα από τη θεατρική πράξη και την επανάληψη της παράστασή "Τα σκυλιά" στο θέατρο Κιβωτός. Με αφορμή την απαγόρευση εξόδου του Τούρκου ηθοποιού Τζεμ Ουζούμογλου, ο οποίος συμμετέχει στην παράσταση, ο σκηνοθέτης μιλά για τη λεπτή ισορροπία ανάμεσα στην τέχνη και την καταγγελία, τη λογοκρισία και την ελευθερία, τον πόνο και την ελπίδα.

Η "Θελεστίνα" ταξιδεύει από τη Θεσσαλονίκη στην Αθήνα

Η επιτυχημένη παράσταση του ΚΘΒΕ "Θελεστίνα" του Φερνάντο ντε Ρόχας έρχεται στο Θέατρο Ήβη για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων, με την Ελισάβετ Κωνσταντινίδου στον ομώνυμο ρόλο και σκηνοθεσία Αστέριου Πελτέκη.