"Απουσία το σώμα": Μία performance σωματικού θεάτρου με συνοδοιπόρο το σύγχρονο κουκλοθέατρο

Η νέα παραγωγή προτείνει μία αφήγηση που εστιάζει στην παρουσία των performers, στις στάσεις των σωμάτων τους, στις χειρονομίες τους και στην ενέργεια τους.

PLEFSIS -Apousia to soma-3 foto Thanasis Karatzas.jpg

Η ομάδα "Πλεύσις", σε συνύπαρξη και συνδημιουργία  με το κουκλοθέατρο Αγιούσαγια και το θέατρο μαριονέτας Ανταμαπανταχού, παρουσιάζει την νέα της δημιουργία. Την παράσταση διατρέχει μία "χειροποίητη αφήγηση" η οποία έχει ως επίκεντρο τη σωματικότητα των ερμηνευτών και τις θεατρικές κούκλες. Μέσα σε μία ατμόσφαιρα ονείρου οι performers, οι μαριονέτες διαφόρων μεγεθών με σύνθετες τεχνικές χειρισμού και τα φυσικά υλικά θα συναντηθούν, θα μιλήσουν για την μοναξιά, για την εγγύτητα των σωμάτων, την απουσία της σωματικής επαφής, για την δυστοπία που βιώνει η ανθρώπινη ύπαρξη σήμερα. Η αναζήτηση, η σύνδεση και η μνήμη είναι τα μοτίβα που καθορίζουν και συνδέουν τις εικόνες και τις καταστάσεις της αφήγησης. 

Η σκηνική εγκατάσταση, ένα αυτοσχέδιο "στάδιο" λιτής αισθητικής, κυριαρχεί στο χώρο. Ζωντανεύει σταδιακά μέσα από μια σειρά αυτόνομων συγκινησιακά φορτισμένων ιστοριών για την απουσία του "άλλου". Η σύμπραξη καλλιτεχνών δίνει έμφαση στη χρήση κινηματογραφικών μέσων, στη σύνθεση ηλεκτροακουστικών τοπίων και live electronics δημιουργώντας επάλληλες πραγματικότητες. Οι θεατές γίνονται μέρος ενός "διαφορετικού κόσμου" γεμάτου μεταφορές. Το εικαστικό σύμπαν της παράστασης έχει ως έμπνευση 3 πόλους της σύγχρονης Τέχνης: Τον εικαστικό Γιάννη Κουνέλλη, καθώς και τους Ισπανούς γλύπτες Juan Muñoz και Isaac Cordal.

PLEFSIS -Apousia to soma-6 foto Thanasis Karatzas.jpg

Στόχος της είναι να επαναφέρει και να μεγεθύνει τα σταθερά ζητήματα από το καλλιτεχνικό σύμπαν της ομάδας Πλεύσις: Το μετασχηματισμό, την εικονική πραγματικότητα, τη σχέση του performer με τα σκηνικά αντικείμενα και, πάνω απ’ όλα, υποστηρίζοντας μία σκηνική γλώσσα με αρχή και τέλος το εκφραστικό σώμα.

Παραστάσεις στις 3, 4, 10, 11, 17, 18 Δεκεμβρίου.

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Απουσία το σώμα

  • Performance-Θέατρο Κούκλας
  • Διάρκεια: 105 '

Η ομάδα Πλεύσις, το κουκλοθέατρο Αγιούσαγια και το θέατρο μαριονέτας Ανταμαπανταχού συνδημιουργούν μια χειροποίητη εικαστική περφόρμανς για τη μοναξιά και την εγγύτητα, που πλέκει το σωματικό θέατρο με το θέατρο κούκλας.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

"Annie": Αποκλειστικές φωτογραφίες από την πρώτη ανάγνωση στο Παλλάς

Δείτε φωτογραφίες από την πρώτη ανάγνωση του πολυβραβευμένου μιούζικαλ του Μπρόντγουεϊ που ανεβάζει για τέταρτη φορά η Θέμις Μαρσέλλου με all star θίασο.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
05/09/2025

Έξτρα παράσταση για την "Ορέστεια" του Θεόδωρου Τερζόπουλου

Τελευταία ευκαιρία για την παράσταση - σταθμό στην ιστορία του ελληνικού θεάτρου που έδωσε νέο νόημα στις σύγχρονες αναγνώσεις του αρχαίου δράματος.

Ο Μάνος Θηραίος για τις "Λέξεις των άλλων" που μπορεί να είναι παρηγοριά ή όπλο θανάσιμο

Μια συζήτηση με αφορμή το θεατρικό μπρα ντε φερ που παίζεται στο Άβατον για δεύτερη χρονιά και μάς φέρνει αντιμέτωπους με ερωτήματα που δεν έχουν εύκολες απαντήσεις καθώς οι ήρωες του αποζητούν λύτρωση.

Η παράσταση των συνεχόμενων sold out επιστρέφει για 10η χρονιά στο Studio Μαυρομιχάλη

Μια ασφυκτικά καφκική ανάκριση λαμβάνει χώρα από τις 10 Οκτωβρίου 2025.

Επέτειος για τον Γιάννη Καλαβριανό με δύο παραστάσεις στο ιστορικό Αμφι-θέατρο

"Γιοι και κόρες, μια παράσταση για την αναζήτηση της ευτυχίας" και "Η Πύλη της Κόλασης": Με δύο θεατρικές παραστάσεις κάτω από την ίδια στέγη γιορτάζει ο πολυγραφότατος δημιουργός και σκηνοθέτης τη νέα σεζόν 2025-26 τα 20 χρόνια της Εταιρείας Θεάτρου Sforaris.

Πρώτο trailer για το "Άρωμα γυναίκας" με τον Άκη Σακελλαρίου

Το διάσημο οσκαρικό έργο "Scent of a woman", που έγινε ευρέως γνωστό από τον κινηματογράφο, σκηνοθετεί φέτος για πρώτη φορά στην ελληνική σκηνή ο Κωνσταντίνος Ασπιώτης.

Η Μελία Κράιλινγκ από το "Emily in Paris" στους "Ερωτευμένους" του Bios

Η σκηνοθέτις και συγγραφέας Έλενα Πέγκα σκηνοθετεί μια παράσταση που αποκαλύπτει με σκληρότητα, αλλά και ποιητική ένταση την κόλαση του έρωτα και τη βαριά κληρονομιά μίας οικογένειας.