80s πάρτι στον Πειραιά με τις "Εύθυμες κυράδες του Ουίνδσορ"

Γεννημένες στην ελισαβετιανή εποχή, οι «Εύθυμες κυράδες του Ουίνδσορ» του Ουίλιαμ Σαίξπηρ ταξιδεύουν και φτάνουν στα 80s στη μουσικοθεατρική ανάγνωση του Λευτέρη Γιοβανίδη. Οι Εβελίνα Παπούλια, Ελένη Κοκκίδου, Τάνια Τρύπη κ.ά. συμμετέχουν στο ανεπανάληπτο πάρτι του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά.

Εύθυμες κυράδες

 Από την Αγγλία του Σαίξπηρ…
Ο ξεπεσμένος ιππότης σερ Τζον Φάλσταφ μηχανεύεται τρόπους για να αποκτήσει περιουσία. Θέλοντας να εκμεταλλευτεί την παλιά του αίγλη και τη γοητεία του, γράφει το ίδιο ερωτικό γράμμα στις δυο πιο πλούσιες κυράδες της πόλης. Το σχέδιο που θα του εξασφαλίσει την άνεση για τις ασωτίες του γυρνά γρήγορα εναντίον του και τον παγιδεύει σε κωμικοτραγικές καταστάσεις. Αυτά συμβαίνουν στις γεμάτες κέφι, πάθη, ζηλοτυπίες και ερωτικά καρδιοχτύπια "Εύθυμες κυράδες του Ουίνδσορ" του Ουίλιαμ Σαίξπηρ, μια απίθανη κωμωδία που ενέπνευσε το στιχουργό και θεατρικό συγγραφέα Γεράσιμο Ευαγγελάτο και το συνθέτη Θέμη Καραμουρατίδη να τη μεταγράψουν σε μιούζικαλ, το οποίο σκηνοθετεί ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά, Λευτέρης Γιοβανίδης

…σε εκείνη της ντίσκο
Όπως μας είπε ο σκηνοθέτης για την παράσταση: "Ο Σαίξπηρ τις περισσότερες φορές στα έργα του, ειδικά στις κωμωδίες, τοποθετεί τους ήρωές του σε κάποιο δάσος, μέσα στη φύση. Αυτό δεν το κάνει, βέβαια, τυχαία, αφού προκύπτουν πολλοί ενδιαφέροντες συμβολισμοί. Έτσι, και στις "Εύθυμες κυράδες του Ουίνδσορ", ο συγγραφέας, στο τέλος, στέλνει τους ήρωές του μέσα στο δάσος, για να οργανώσουν μια μεγάλη γιορτή όπου θα ξεγελάσουν τον γοητευτικό απατεώνα Φάλσταφ. Στη μεταγραφή του έργου από τον Γεράσιμο Ευαγγελάτο, που ανεβαίνει στην Κεντρική Σκηνή του ΔΘΠ από 18/11, κρατήσαμε όλο τον μύθο του έργου, μεταφέροντας την ιστορία σε μια πόλη της Αγγλίας του 1984, στην περίφημη δεκαετία των '80s, που αισθητικά και μουσικά ξεχωρίζει μέσα στον 20ό αιώνα ως μεταβατική εποχή. Ένα πρωτότυπο μιούζικαλ γεννήθηκε λοιπόν, αντλώντας έμπνευση από τον ανεξάντλητα χιουμοριστικό λόγο του Σαίξπηρ. Εξάλλου, δεν είναι λίγα τα έργα του που έχουν μεταγραφεί σε θεατρικά μιούζικαλ, ή ακόμα και σε ταινίες κινουμένων σχεδίων από την Disney. Για τη μουσική παράστασή μας ο Θέμης Καραμουρατίδης έγραψε πάνω από 20 νέα, απολαυστικά τραγούδια. Η γιορτινή ατμόσφαιρα που ενυπάρχει στο κείμενο του Σαίξπηρ παραμένει, φυσικά, και στη νέα μουσική εκδοχή του, όπως παρουσιάζεται από το ΔΘΠ. Μια γιορτή που έχει όλες τις  μυσταγωγίες ενός πάρτι μεταμφιεσμένων. Εκεί που ξυπνάνε τα υποσυνείδητα και οι άνθρωποι ξεπερνάνε τα όρια τους και τις φοβίες τους, αλλά και εκεί που πέφτουν οι μάσκες και η αλήθεια αποκαλύπτεται! Το μεγαλύτερο και το διασκεδαστικότερο πάρτι της πόλης, γίνεται στον κήπο της πανσιόν της κυρίας Κουίκλι και θα είναι ένα πάρτι που θα γράψει ιστορία! "Οι Εύθυμες Κυράδες" είναι μια κωμωδία που σχολιάζει τη ζωή μιας πόλης, με όλα τα θετικά της και όλα τα αρνητικά της. Ένα παιχνίδι της ζωής που, έξυπνα, σαν ένας μεγεθυντικός φακός προβάλλει καθαρότερα την καθημερινότητά μας". Παίζουν, τραγουδούν και παρτάρουν στη σκηνή του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά (από 16/11) οι ηθοποιοί Θανάσης Βλαβιανός, Κωνσταντίνος Γιουρνάς, Γιώργος Γλάστρας, Θανάσης Δήμου, Ελένη Κοκκίδου, Θοδωρής Μπουζικάκος, Αργύρης Ξάφης, Κλέαρχος Παπαγεωργίου, Εβελίνα Παπούλια, Αλμπέρτο Φάις, Μαρία Χάνου, Τάνια Τρύπη, Γιώργος Ψυχογιός.

Τρεις "κυράδες" μιλούν για τους ρόλους τους

Εύθυμες κυράδες
 

Εβελίνα Παπούλια
"Ερμηνεύω τον ρόλο της Μεγκ που είναι μητέρα της Άννας και σύζυγος του Τζορτζ. Η καλύτερη Φιλη της είναι η Αλις. Ζω εναν βαλτωμένο  γάμο που ομως υπάρχει αγάπη αλλά από τα πολλά χρόνια ο σύζυγος της την θεωρεί δεδομένη και αδιαφορεί! Μέσα σε αυτό το πλαίσιο ο Φαλσταφ της στέλνει ένα ερωτικο γράμμα. Αρχικά κολακεύεται αλλά είναι ηθικό πλάσμα και δεν θα απατούσε ποτε τον σύζυγο της. Όταν συνειδητοποιεί πως το ίδιο ακριβώς γράμμα το έχει στείλει και στην Αλις στήνει σχέδιο εκδίκησης. Είναι σνομπ είναι νεόπλουτη, αυταρχική δεν σηκώνει πολλά πολλά απ’ τους άντρες πίνει που και που ως γνήσια Αγγλίδα αλλά δεν θα την έλεγες αλκοολική γιατί έχει πάντα τον έλεγχο. Είναι εκδικητική  με ανθρώπου που πάνε να την κοροϊδέψουν και δεν διστάζει να βάλει και άλλους στο κόλπο. Ο ρόλος αυτός έχει χιούμορ ευαισθησία τρέλα ίντριγκα μια ενδιαφέρουσα συνταγή για να ερμηνεύσεις την ανάλαφρη πλευρά αυτών των χαρακτηριστικών! Επίσης είναι μιούζικαλ που ως γνωστόν τα λατρεύω!"

Ελένη Κοκκίδου
"Το πρόσωπο το οποίον υποδύομαι είναι η Κυρία Κουίκλυ. Είναι η πιο "καπάτσα" γυναίκα του έργου. Γρήγορες αντιδράσεις, (εξ ου και το όνομα της), δαιμονική ευφυία, ελέγχει και καθοδηγεί τους θαμώνες του πανδοχείου της, αλλά και τις "Αρχές του τόπου" (τον αξιότιμο Δικαστή, τον Γιατρό, κλπ), κάνει προξενιά και φυσικά χρηματίζεται. Είναι ο λαικός άνθρωπος που καταφέρνει και επιβιώνει, επηρεάζοντας τον περίγυρο. Η μόνη της "αδυναμία" είναι ο γοητευτικός, γι' αυτήν, Φάλσταφ. Είναι άλλωστε και ο μόνος αξιόμαχος αντίπαλος. Το alter ego της. Για μένα, ένας πολύ προκλητικός ρόλος!".

Τάνια Τρύπη
"Στις Εύθυμες Κυράδες είμαι η Άλις, μια γυναίκα καταπιεσμένη από τον σύζυγό της, τον Φρανκ, ο οποίος μπορεί να την αγαπά πολύ, ωστόσο τη ζηλεύει παράφορα κι παθολογικά. Το αγενές φλερτ του Φάλσταφ γίνεται η αφορμή για να σπάσει τη μονοτονία της καθημερινότητας. Ξεκινά ένα παιχνίδι εκδίκησης, κατά τη διάρκεια του οποίου αναδεικνύεται ως ένα πλάσμα που κάνει την επανάστασή του με έναν δικό του τρόπο, διαφορετικό, έχοντας πάντα τη συμπαράσταση της αδελφικής της φίλης Μεγκ".

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Εύθυμες κυράδες

  • Μιούζικαλ
  • Διάρκεια: 125 '

Μουσικοθεατρική μεταγραφή του σαιξπηρικού έργου «Εύθυμες κυράδες του Ουίνδσορ» με ζωντανή ορχήστρα και 80s αισθητική που καυτηριάζει το θεσμό του γάμου και τις κοινωνικές συμβάσεις.

Δημοτικό Θέατρο Πειραιά

Ηρώων Πολυτεχνείου & Βασ. Γεωργίου

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

42 θεατρικές παραστάσεις που συνεχίζονται μετά το Πάσχα

Σημαντικά έργα της παγκόσμιας δραματουργίας, η ελληνική δραματουργία σε πολλές διαφορετικές εκφάνσεις, ερευνητικό θέατρο, δικαστικό δράμα και μυστήριο, θέατρο έξω από το θέατρο και ιστορίες αληθινών προσώπων που ενέπνευσαν θεατρικά έργα. Όλα αυτά συμπεριλαμβάνονται στο σύνολο των θεατρικών παραστάσεων που συνεχίζονται μετά το Πάσχα, δίνοντάς μας μια ακόμα ευκαιρία για ανοιξιάτικες εξορμήσεις στη θεατρική Αθήνα.

ΓΡΑΦΕΙ: ΤΩΝΙΑ ΚΑΡΑΟΓΛΟΥ
10/05/2024

"If I can not dance, I will not be a part of your revolution" δηλώνει η Μαρία Κολιοπούλου στο νέο της έργο

Στο νέο της χορογραφικό έργο μεγάλης κλίμακας, το ιδρυτικό μέλος της ομάδας Πρόσχημα συμπράττει με ερμηνεύτριες διαφορετικών ηλικιών και ικανοτήτων αναζητώντας την βαθιά απόλαυση της στιγμής.

"The last lunch" σερβίρει το πρώτο αγγλόφωνο θέατρο στην Ελλάδα

Το Theatre of the No, μετά την επιτυχία της παράστασης "Περιμένοντας τον Γκοντό", παρουσιάζει τη μουσική κωμωδία του Γιόελ Γούλφχαρτ σε σκηνοθεσία του Μάνου Τσότρα.

"Ηλικία και διακρίσεις" είναι το νέο θέμα του κύκλου συζητήσεων του Εθνικού

Σε συνέχεια της πρωτοβουλίας που πυροδοτεί τον διάλογο για φλέγοντα κοινωνικά ζητήματα, έρχεται μία νέα συζήτηση με ελεύθερη είσοδο, όπου θα μιλήσουν μεταξύ άλλων η Μαριάννα Κάλμπαρη, η Αλίκη Αλεξανδράκη και ο Θέμης Πάνου.

To 3ο Φεστιβάλ σύγχρονου καλλιτεχνικού καμπαρέ έρχεται στο Red Jasper Cabaret Thatre

Το φεστιβάλ της καμπαρέ θεατρικής σκηνής της Κυψέλης είναι και πάλι εδώ για να προσφέρει στο κοινό δέκα ημέρες με παραστάσεις θεάτρου, χορού, cabaret acts, music performances, aerial acrobatics, drag performances και πολλά ακόμη.

Θέλω να σου κρατάω το χέρι

Οι σύγχρονες σχέσεις και οι ρόλοι των δύο φύλων μέσα σε αυτές απασχολούν το πρώτο θεατρικό έργο του Ιορδανίδη, που κινείται με άνεση στο είδος της δραμεντί και παρουσιάζεται σε ένα φυσικό όσο και προσωπικό ανέβασμα. | Powered by Uber

Η κασέτα

Ένα από τα σημαντικότερα έργα της Λούλας Αναγνωστάκη, και συνολικά της νεοελληνικής δραματουργίας, αποτυπώνει σχεδόν προφητικά, μέσα από μια οικογενειακή ιστορία, την Ελλάδα στο μεταίχμιο δύο εποχών. Ανεβαίνει από τον Μάνο Καρατζογιάννη σε μία προσεγμένη παράσταση με μερικές πολύ ωραίες ερμηνείες. | Powered by Uber