Η Ελένη Ράντου στο "Πάρτι της ζωής" της

Δυνατό comeback κάνει η Ελένη Ράντου στο θέατρο Διάνα. Συνεργάζεται με τον σκηνοθέτη Ανέστη Αζά και πρωταγωνιστεί στο δικό της έργο «Το πάρτι της ζωής μου».

Το πάρτι της ζωής μου Γιάννης Μαργετουσάκης©

Η θεατρική πρόταση του θεάτρου Διάνα έχει όλα όσα μπορούν να ιντριγκάρουν το θεατρόφιλο κοινό: μια ανέλπιστη συνεργασία, ένα έργο γεμάτο παλμό και αυτοβιογραφικά στοιχεία, τη συνάντηση μιας έμπειρης πρωταγωνίστριας με ένα μονόλογο για πρώτη φορά στην πολυετή καριέρας της και... ένα πάρτι. "Το πάρτι της ζωής μου" ξεκίνησε να γράφεται την περίοδο τη καραντίνας, όπως μας είπε η δημιουργός του: "Η απελπισία που ένιωσα μέσα στην πανδημία με οδήγησε σε μια ανάγκη. Έκανα μαύρες σκέψεις… έλεγα πως δεν θέλω να ξανακάνω θέατρο, δεν θέλω να με περιορίζει κάτι και να με βάζει σε πρόγραμμα. Κάποια στιγμή ήρθε η πραγματικότητα, πέταξα όλες αυτές τις σκέψεις και γράφτηκε ο μονόλογος. Μια εσωτερική φωνή μου μιλούσε, κι εγώ άλλα σκεφτόμουν κι άλλα έκανα. Ενώ δηλαδή σκεφτόμουν ότι δεν θα ξαναγυρνούσα εύκολα στο θέατρο, συγχρόνως έγγραφα το έργο. Είμαστε γεμάτοι αντιφάσεις οι άνθρωποι, αλλά τελικά είμαστε αυτό που κάνουμε και όχι αυτό που λέμε". 
 

Διαβάστε Επίσης

Η Ελένη Ράντου, στη σόλο περφόρμανς που κάνει πρεμιέρα στο θέατρό της στις 4 Νοεμβρίου, ξετυλίγει με χιούμορ και αφοπλιστική ειλικρίνεια πενήντα χρόνια "τραυμάτων" της ηρωίδας της, με φόντο τα τραύματα της σύγχρονης Ελλάδας, αναζητώντας 5.000 λόγους που αξίζει να ζήσεις τη ζωή. Στη σκηνή τη συνοδεύει το μουσικό σχήμα String Demons, αλλά στην ουσία είναι η πρώτη φορά που βρίσκεται μόνη στο σανίδι. Η ίδια δημιουργεί ένα ανσάμπλ, ερμηνεύοντας δέκα ρόλους. Δεν θα μπορούσαμε να φανταστούμε άλλη ηθοποιό σ’ αυτό το εγχείρημα, αφού στο συγκεκριμένο έργο συμπυκνώνεται ένας ανθρώπινος βίος, ένας ανθρώπινος χαρακτήρας που ξεδιπλώνεται με φοβερά προσωπικό τρόπο: η προσωπικότητα της γυναίκας που το έγραψε ακτινοβολεί σε κάθε λέξη. 

"Είναι πολύ οδυνηρό να είσαι επί σκηνής και να ξύνεις τις πληγές σου τόσο έντονα" εκμυστηρεύεται η Ράντου και γι’ αυτό το πολύ ενδιαφέρον εγχείρημα επέλεξε έναν από τους καλύτερους πρεσβευτές του θεάτρου ντοκουμέντο, τον Ανέστη Αζά. Ο συνδυασμός του βιωματικού στοιχείου με τη μυθοπλασία είναι κάτι που φαίνεται να τους έφερε κοντά. Έμπνευση για τον θεατρικό καμβά είναι το βιβλίο "Every brilliant thing" των Ντάνκαν Μακμίλαν και Τζόνι Ντόναχου, ένα ιδιαίτερο κείμενο, ένα πείραμα που γίνεται σε χώρους ψυχανάλυσης, και ο Αζάς με τη σκηνοθετική εμπειρία του έκανε τη δική του πρόταση για το πώς μπορεί ένα τέτοιο κείμενο, που είναι εξομολογητικό, να γίνει πηγή έμπνευσης. "Με τη μορφή που έχει πάρει η παράσταση δεν ψυχαναλύεται μόνο η ηρωίδα, ψυχαναλύονται όλοι", συμπεραίνει αφοπλιστικά η Ράντου.

Περισσότερες πληροφορίες

Το πάρτι της ζωής μου

  • Μουσικοθεατρική
  • Διάρκεια: 120 '

Αντλώντας από το «Every Brilliant Thing» του Ντάνκαν Μακ Μίλαν, η Ελ. Ράντου υπογράφει ένα νέο κείμενο που ξετυλίγει με χιούμορ και ειλικρίνεια τα τραύματα της ηρωίδας της, με φόντο αυτά της σύγχρονης Ελλάδας.

Διάνα

Ιπποκράτους 7

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Δυνατό το ξεκίνημα της Πειραματικής Σκηνής του Εθνικού με την "Τοπογραφία θανάτου ή Ας μην ξεχάσουμε"

Χαρά, λύπη, θυμό, ελπίδα…όλα όσα νιώσαμε στην περιπατητική παράσταση "Τοπογραφία θανάτου ή Ας μην ξεχάσουμε" της Μπρικένα Γκίστο, ωραίο δείγμα παράστασης-ντοκουμέντο, που αναψηλαφεί πληγές της πόλης με τον πιο αναπάντεχο τρόπο.

ΓΡΑΦΕΙ: ΜΑΡΙΑ ΚΡΥΟΥ
27/11/2022

Φίλιππος Σοφιανός: "Χρήσιμο είναι το θέατρο που μπαίνεις μέσα και δεν βγαίνεις ήσυχος"

Ο ταλαντούχος ηθοποιός και σκηνοθέτης με σημαντική καριέρα στο χώρο του θεάτρου του σινεμά και της τηλεόρασης επιζητά ένα χρήσιμο θέατρο που δεν στοχεύει στη διασκέδαση, αλλά στην ψυχαγωγία και με αφορμή την "Ολεάννα" του Ντέιβιντ Μάμετ που ανεβαίνει για 2η χρονιά στο θέατρο Άνεσις, μιλά στο "α" για το αριστοτεχνικά γραμμένο έργο που αγγίζει το επίκαιρο θέμα της σεξουαλικής παρενόχλησης και της έλλειψης επικοινωνίας.

Ψάχνεις αφορμή να δεις τη "Μαύρη σαμπούκα" στο θέατρο Ζίνα;

Ρωτήσαμε τον Τόλη Παπαδημητρίου, συγγραφέα και σκηνοθέτη της τρελής κωμωδίας, να μας δώσει τέσσερις λόγους για να δούμε την παράσταση και να τι μας είπε.

Ο "Οίκος των Χοίρων" του Αριστείδη Αντονά στο Θέατρο Φωλιά

Ένα αλληγορικό έργο για όσα συμβαίνουν δίπλα μας κι κάνουμε πως δε βλέπουμε.

Η "Φράνσις" στο Θέατρο Παραμυθίας

Η παράσταση που δημιουργήθηκε με έμπνευση από τη ζωή της Αμερικανίδας ηθοποιού Φράνσις Φάρμερ, η οποία αποτελεί μια καταγγελία για το σύστημα και τις σχέσεις που χειραγωγούν τον άνθρωπο, έρχεται στο θέατρο Παραμυθίας.

"Μάγισσες | Μέρος 3ο: Επιδόρπιο": Μια λυρική παράσταση για την έμφυλη βία

Η παράσταση του Θανάση Δόβρη ερευνά τη θέση της γυναίκας όπως αυτή εκφράζεται διαχρονικά μέσα από κείμενα ιστορικά ή μέσα από την ελληνική παράδοση.

Μπορούν να εκφραστούν χορευτικά τα πολυπλανητικά όντα και η νοηματική γλώσσα;

Πρεμιέρα για τις χορευτικές ομάδες Synthesis 748 Dance Co και Surface Area Dance. Αυτές είναι οι παραστάσεις που παρουσιάζουν.