"Ζορμπάς": Όσα είπαν οι πρωταγωνιστές και οι συντελεστές για την παράσταση

Πάρτε μία πρώτη γεύση από την θεατρική μεταφορά του εμβληματικού έργου του Νίκου Καζαντζάκη μέσα από τα λόγια του θιάσου.

Ζορμπάς Πάτροκλος Σκαφίδας©

Λίγο πριν την πρεμιέρα του "Ζορμπά” στο Θέατρον του Κέντρου Πολιτισμού "Ελληνικός Κόσμος" στις 19 Οκτωβρίου, όλος ο θίασος έκανε τις δικές του δηλώσεις στη συνέντευξη τύπου της παράστασης για την θεατρική μεταφορά του εμβληματικού έργου του Νίκου Καζαντζάκη "Βίος και Πολιτεία του Αλέξη Ζορμπά", σε θεατρική διασκευή του Γιάννη Κακλέα, ο οποίος υπογράφει και την σκηνοθεσία, και του Γεράσιμου Ευαγγελάτου με την πρωτότυπη μουσική του Μίκη Θεοδωράκη.
Ο Γιάννης Κακλέας εμπνέεται από τον πιο πολυμεταφρασμένο Έλληνα συγγραφέα σε όλο τον κόσμο και τον ήρωά του Αλέξη Ζορμπά και στήνει επί σκηνής ένα εντυπωσιακό υπερθέαμα με κορυφαίους στο είδος τους καλλιτεχνικούς συντελεστές σε μια "παράσταση βγαλμένη κατευθείαν από την ελληνική ψυχή”. Συμπρωταγωνιστούν η Όλια Λαζαρίδου στον ρόλο της Μαντάμ Ορτάνς, ο Αιμιλιανός Σταματάκης στον ρόλο του συγγραφέα, ο Ιβάν Σβιτάιλο στον ρόλο του Μαυραντώνη, η Ηλιάνα Μαυρομάτη στον ρόλο της χήρας και ένας πολυπληθής θίασος ταλαντούχων ηθοποιών και χορευτών.

Διαβάστε όσα δήλωσαν για τον "Ζορμπά"

Γιάννης Κακλέας

"Ο Ζορμπάς δεν θέλει και πολλές εισαγωγές. Είναι ένα πασίγνωστο, κατά τη γνώμη μου, φιλοσοφικό δοκίμιο, που έκανε καριέρα πολύ πριν το σινεμά. Είναι εμβληματικό κείμενο, όχι μόνο για τον ίδιο τον Καζαντζάκη, αλλά για την Ελλάδα. Πήρε ισχυρές προεκτάσεις όταν έγινε η ταινία με τον Κακογιάννη και η Ευρώπη όλους πιθανόν να μας ξέρει ως Ζορμπάδες... Το έργο μας και το έργο του Ζορμπά, δεν έχει να κάνει με τον ίδιο. Έχει να κάνει με μία συνάντηση, του Νίκου, του συγγραφέα και αφηγητή με τον Ζορμπά. Αυτή η συνάντηση καθορίζει την ελληνική ταυτότητα. Είναι μια κλασική περίπτωση ακαδημαϊκής μυθιστορίας. Ας μην ξεχνάμε ότι πριν από όλα αυτά έχουμε τον Πενθέα και τον Διόνυσο, έχουμε τον Φάουστ και τον Μεφιστοφελή και, τώρα, έχουμε τον Ζορμπά και τον συγγραφέα. Μέσα από τον Ζορμπά ο συγγραφέας περνάει μία τελετή μύησης για να μπορέσουν να ενωθούν αυτές οι δύο δυνάμεις: η δύναμη για τη ζωή και η ανάγκη για τη γνώση. Έτσι, δημιουργείται ένα νέο μεσογειακό ή, αν θέλετε, βαλκανικό πρότυπο ανθρώπου που είναι πλήρης. Για αυτήν την πληρότητα ομιλεί ο Καζαντζάκης και η παράστασή μας παρουσιάζει αυτή τη φιλόσοφική αντίληψη του Νίκου Καζαντζάκη, μέσα από τη σχέση αυτών των δύο ανθρώπων. Σκληρό έργο, αλλά ταυτόχρονα, πολύ γοητευτικό. Η παράστασή μας έχει πολλή "Κρήτη": τραγούδια πεντοζάλη, συρτούς και όλη τη μαγεία που έχει αυτό το νησί".

Ζορμπάς
Πάτροκλος Σκαφίδας©
Ηλιάνα Μαυρομάτη
 

Γεράσιμος Ευαγγελάτος 

"Είναι ένα έργο πιο ρευστό και από τη ζωή. Ένα έργο που διαμορφώνεται μαζί με εμάς, γι’ αυτό και είναι τόσο γοητευτικό. Αυτό το παιχνίδι των αντιθέσεων, αυτή η σύνθεση που ενώνει την ηθική με τον παγανισμό, που ενώνει τη γνώση με την εμπειρία, το αρσενικό με το θηλυκό.... Ήταν μεγάλη μου τιμή να ξαναβουτήξω σε αυτό το έργο, δεν θα το έκανα αν δεν είχα μαζί μου τον Γιάννη Κακλέα που είναι ο πιο Ζορμπάς-σκηνοθέτης που έχουμε στο θέατρο... Είναι μια διασκευή που θέτει τη γυναίκα σε πρώτο πλάνο και ανοίγει μία συζήτηση η οποία πάει πολύ βαθιά..."

Ο Γιάννης Στάνκογλου στο ρόλο του Αλέξη Ζορμπά

"Όταν μου είπε ο Γιάννης ο Κακλέας ότι θέλει να ανεβάσει τον Αλέξη Ζορμπά, δεν το πολυσκέφτηκα. Λειτούργησα σαν Ζορμπάς και είπα κατευθείαν "ναι". Είναι σύμβολο ο Αλέξης Ζορμπάς που προτείνει κάτι που στις εποχές μας λείπει... Η σχέση του με τον χορό, αυτό που προτείνει "ξέρεις πόσα πράγματα λέγονται με τον χορό;" είναι κάτι που με γοητεύει και είναι μεγάλη χαρά που βρίσκομαι με όλους αυτούς τους υπέροχους συνεργάτες και πιστεύω ότι θα κάνουμε μία παράσταση που θα αγαπηθεί από τον κόσμο..."

Η Όλια Λαζαρίδου στον ρόλο της Μαντάμ Ορτάνς

"Όταν είχα δει την ταινία του Κακογιάννη με είχε συγκινήσει πολύ ο ρόλος της Μαντάμ Ορτάνς. Έτσι, όπως τη νιώθω, είναι ένα μαύρο πρόβατο, μία ξένη μέσα σε μία σκληρή πατριαρχική κοινωνία. Ένα πρόσωπο σπαρακτικό και κωμικό ταυτόχρονα... Έχουμε επιλέξει να τη δούμε όχι μέσα από αυτό το βλέμμα, που θα ήταν αρκετά μισογυνικό, αλλά μέσα από τη ματιά ενός ανθρώπου στις μέρες μας...."

Ζορμπάς
Πάτροκλος Σκαφίδας©
Αιμιλιανός Σταματάκης

Ο Αιμιλιανός Σταματάκης στον ρόλο του συγγραφέα

"Δεν είχα διαβάσει το βιβλιο. Οταν ο Γιάννης μου το πρότεινε, σκέφτηκα "γιατί να κάνουμε τον Ζορμπά σήμερα;" Ο Γιάννης μου είπε να διαβάσω το βιβλίο και να ξαναμιλήσουμε. Το έκανα και, περνώντας οι μέρες, ανακάλυψα ότι το βιβλίο, ο Καζαντζάκης ήταν μία σανίδα σωτηρίας, μία κιβωτός για το μυαλό μου... για να μην χάσουμε τις αξίες, τις ελπίδες, τα όνειρά μας μέσα στη σκληρή πραγματικότητα που βιώνουμε..."

Ο Ιβάν Σβιτάιλο στον ρόλο του Μαυραντώνη

"Μπήκαμε σε μία διαδικασία να αποδομήσουμε το έργο για να μην περιοριστούμε σε κάποια στερεότυπα. Επειδή ακολουθήσαμε αυτόν τον τρόπο, είχαμε την ευκαιρία να "βουτήξουμε" στην παράδοση της Ελλάδας, είτε χορευτικά, είτε μουσικά και να πάμε σε πιο βαθιά επίπεδα..."

Ζορμπάς
Πάτροκλος Σκαφίδας©
Ιβάν Σβιτάιλο

Η Ηλιάνα Μαυρομάτη στον ρόλο της χήρας 

"Υποδύομαι τη χήρα. Ένα πρόσωπο που στο μυθιστόρημα δεν φωτίζεται τόσο πολύ. Αποφασίσαμε να το αναδείξουμε. Πρόκειται για μία γυναίκα ξένη στον τόπο, νέα, η οποία προσπαθεί να ζήσει με τους δικούς της όρους μέσα σε μία πολύ συντηρητική κοινωνία και πληρώνει πολύ ακριβά αυτήν της την απόφαση για ελευθερία και αυτοδιάθεση..."

Μανόλης Παντελιδάκης - σκηνικά

"Έχοντας την τύχη και χαρά να είμαστε στον "Ελληνικό Κόσμο" που έχει την τεχνική δυνατότητα να κανουμε μια πολύ μεγάλη παραγωγή, ελπίζουμε ότι ο Ζορμπάς μας θα είναι ένα λαϊκό έργο με τον τρόπο που το βλέπει ο Γιάννης χωρίς γραφικότητες... Έχουμε πολλά σκηνικά και βιντεοπροβολές και υπέροχα φώτα και όταν έχεις έναν τέτοιο θίασο κάνει μια τέτοια μεγάλη παραγωγή".

Ζορμπάς
Πάτροκλος Σκαφίδας©

Παντελής Μάκκας - βίντεο

"Υπάρχουν δύο διαφορετικές διαδρομές που ακολουθούμε στην παράσταση: η μία είναι τα σκηνογραφικά βίντεο που θα συνομιλούν με το σκηνικό του Παντελιδάκη και υπάρχει και μία άλλη διαδρομή η οποία μας βάζει σε μία διαδικασία γυρισμάτων: Εκεί έγκειται και η ωραια δυσκολία που αντιμετωπίζουμε με τον Γιάννη Κακλέα: να αποφύγουμε την εικόνα που έχουμε δημιουργήσει οι περισσότεροι για τον Ζορμπά που είναι από την ταινία του Κακογιάννη και να καταφέρουμε να δώσουμε κάτι διαφορετικό..."

Ηλένια Δουλαδίρη - σκηνικά

"Στη δική μου την προσπάθεια, για το εικονοπλαστικό σε συνεργασία με τον κ. Κακλέα υπήρξε μία μελέτη πάνω στην πραγματική ποιότητα των ρούχων που φορούσαν οι άνθρωποι σε μία πιο ώριμη Κρήτη και όχι τόσο γραφική όσο είχαμε στο μυαλό μας μέσα από την ταινία..."

Στέλλα Κάλτσου - φωτισμοί

"Όσον αφορά τα φώτα, έχω την αίσθηση με τα βίντεο του Παντελή, τα σκηνικά του Μανόλη, τα κοστούμια θα υπάρξει μια μοναδική ατμόσφαιρα, ένα τοπίο που θα μας ταξιδέψει στην Κρήτη, αλλά και στην ψυχολογία των ηρώων μας..."
 

Προπώληση μέσω viva.gr

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Μια "Άκρως συμπαντική" κωμωδία σε πανελλήνια πρώτη στο Σύγχρονο Θέατρο

Η πολυβραβευμένη μαύρη κωμωδία της Σάρλοτ Τζόουνς αποκαλύπτει με μοναδικό τρόπο τις δυσκολίες και την περιπλοκότητα, αλλά παράλληλα την αξία και την ομορφιά των ανθρώπινων σχέσεων.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
07/12/2022

Μη χάσετε τις τελευταίες παραστάσεις για την "Ερμιόνη" του Ανδρέα Στάικου

Για λίγες ακόμα παραστάσεις, το θεατρικό θα παίζεται στο υπόγειο του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης.

"Spiritus": Ένα αστικό παραμύθι από τους bijoux de kant στο Θέατρο Μπέλλος

Ένα video art από τους bijoux de kant που χρησιμοποιεί ως όχημα και ανασυνθέτει το παραμύθι του Χ. Κ. Άντερσεν για να ανιχνεύσει τις σύγχρονες συναισθηματικές απώλειες και ανάγκες των κατοίκων της μεγαλούπολης.

Το κτίριο της Κρατικής Σχολής Ορχηστικής Τέχνης αποκαθιστά το ΥΠΠΟΑ

Το έργο εντάσσεται στον στρατηγικό σχεδιασμό του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού για τη διάσωση και ανάδειξη ιστορικών κτιρίων στο κέντρο της Αθήνας.

"F-X": Η μοναξιά μέσα από την κουλτούρα του Instagram στο θεατρικό του Νίκου Νικολαΐδη

Στο Θέατρο 104 ανεβαίνει η θεατρική μεταφορά του ομότιτλου βιβλίου του Michael Stampe.

Δημήτρη Αγιοπετρίτη -Μπογδάνο, γιατί να δούμε το "Μπιλ και Λου" στο Θέατρο του Νέου Κόσμου;

Ο σκηνοθέτης και εμπνευστής της παράστασης "Μπιλ και Λου" μάς δίνει πέντε λόγους για να μην τη χάσουμε στο Θέατρο του Νέου Κόσμου.

H Περιφέρεια Αττικής σε συνεργασία με τo Αθηνόραμα προκηρύσσει διαγωνισμό Ανεύρεσης Νεοελληνικού Θεατρικού Έργου

Δείτε τους όρους, την κριτική επιτροπή, το έπαθλο και τις προθεσμίες για τη συμμετοχή σας.