Ποιος είναι "Συνεργός" στην έμφυλη βία;

Ο συνεργός Δομνίκη Μητροπούλου©

Μέτωπο ενάντια σε κάθε μορφή βίας που εντείνει την ανισοτιμία των γυναικών μέσα στην κοινωνία "χτίζουν" κάποια από τα έργα που ανεβαίνουν φέτος στο ελληνικό θέατρο. Όλο και περισσότεροι νέοι σκηνοθέτες επιλέγουν δραματουργίες που ανατέμνουν την κοινωνία, καταδικάζουν τις απαράδεκτες συμπεριφορές απέναντι στις γυναίκες, που φτάνουν μέχρι την ενδοοικογενειακή βία, τη σεξουαλική παρενόχληση, το βιασμό, ακόμα και τις γυναικοκτονίες. Το θέμα αυτό απασχόλησε το Γιώργο Χριστοδούλου και αποτυπώνει την άποψη του στο "Συνεργό", το έργο που έγραψε και σκηνοθετεί στο θέατρο Επί Κολωνώ (από 10/10) με πρωταγωνιστές τους ηθοποιούς Χρήστο Κοντογεώργη, Γιώργο Τριανταφυλλίδη, Μαρία Προϊστάκη και Φανή Παναγιωτίδου.

"Έχω μεγάλη ανυπομονησία να νιώσω τον κόσμο στην πλατεία του θεάτρου… Νιώθω σαν να έχω ένα δώρο για κάποιον, που το διάλεξα με αγάπη και ενδιαφέρον, αλλά το κρατάω στο σπίτι γιατί δεν μπορώ να τον συναντήσω από κοντά για να του το δώσω" μας έλεγε ο Γιώργος Χριστοδούλου πέρυσι καλωσορίζοντας τη θεατρική σεζόν μετά την καραντίνα. Ένα δώρο που ήθελε να μας το προσφέρει από τον περασμένο Μάϊο, αλλά δεν τα κατάφερε, είναι "Ο συνεργός". Πρόκειται για την πρώτη συγγραφική του απόπειρα και την τρίτη σκηνοθεσία του μετά το "Μικρό Χίτλερ" (2015), "Το τελευταίο παιχνίδι" (2018) και το "Νυφικό κρεβάτι" (2019). Το έργο του αναδεικνύει τη ρίζα της βίας κατά των γυναικών μέσα από μια αληθινή ιστορία μιας κοπέλας από τη Βέροια που συνέβη του τις αρχές του 2000 και ο σύντροφος της κρίθηκε ένοχος. 
 

Ο συνεργός
Δομνίκη Μητροπούλου©


Ο Γιώργος Χριστοδούλου είναι ένας εξαιρετικός ηθοποιός που "ταυτίζεται" με τα πρόσωπα που υποδύεται μ' ένα πάθος που δεν συναντάμε συχνά και μετρά μερικά χρόνια παρουσίας στα θεατρικά δρώμενα παίζοντας σε παραστάσεις που άφησαν το στίγμα τους: "Acropolisreconstraction" σε σκηνοθεσία Μιχαήλ Μαρμαρινού, "Ηλίθιος", "Ο θάνατος του Δαντόν", "Ιλιάδα" και άλλες σκηνοθεσίες του Στάθη Λιβαθινού, "Πόθοι κάτω από τις λεύκες" σε σκηνοθεσία Αντώνη Αντύπα, "Αρίστος" σε σκηνοθεσία Γιώργου Παπαγεωργίου, "Ο Κοτζάμπασης του Καστρόπυργου" σε σκηνοθεσία Δημήτρη Τάρλοου και πολλές ακόμα. Έγινε γνωστός στο τηλεοπτικό κοινό μόλις πέρυσι, μέσα από τον ρόλο του Σταύρου στην επιτυχημένη καθημερινή σειρά "Σασμός". Στο θέατρο θα τον συναντήσουμε φέτος στο θέατρο Πορεία στο "Κουκλόσπιτο" του Χέρνικ Ίψεν που σκηνοθετεί ο Δημήτρης Τάρλοου στο Πορεία (από 9/11).

Περισσότερες πληροφορίες

Ο συνεργός

  • Κοινωνικό
  • Διάρκεια: 90 '

Ο Αποστόλης ζει ήρεμα τη ζωή του μαζί με τη γυναίκα του στο χωριό, όταν ένα βράδυ ο αγαπημένος του ξάδερφος θα του ομολογήσει πως σκότωσε την κοπέλα του, ζητώντας του να τον βοηθήσει να κρύψει το πτώμα. Οικογένεια, φιλία, αγάπη, έρωτας, έννοιες που σε μια στιγμή διαστρεβλώνονται, σε ένα γαϊτανάκι καταστροφής, ψεμάτων και ενοχών πίσω από τις κλειστές πόρτες της ελληνικής επαρχίας, με ήρωες ανθρώπους της διπλανής πόρτας. Σε μια εποχή που τα όρια του καλού και του κακού διερευνώνται εκ νέου, η παράσταση εξερευνά το πώς ένας άνθρωπος, μια ολόκληρη κοινωνία, γίνονται από τη μια στιγμή στην άλλη συνεργοί.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

"Βροχή τα βέλη" με τον Στράτο Τζώρτζογλου: μια εξομολόγηση στη σκηνή

Μετά την επιτυχημένη περιοδεία του, το έργο "Βροχή τα βέλη" έρχεται στο Calderone Art Space, με τον Στράτο Τζώρτζογλου σε μια τρυφερή, ανθρώπινη εξομολόγηση για την αγάπη, τη ματαίωση και την ανάγκη για συγχώρεση.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
26/01/2026

"Αστόρια": Μια νέα, μεγάλη παραγωγή καταφθάνει στο Παλλάς

Μόλις ολοκληρώθηκε η πρώτη ανάγνωση της νέας παραγωγής "Αστόρια", σε πρωτότυπο κείμενο Κωνσταντίνου Σαμαρά και σκηνοθεσία Βασίλη Μαυρογεωργίου, ένα ταξίδι στη Νέα Υόρκη του Μεσοπολέμου και τις ζωές των Ελλήνων μεταναστών.

Ολοκληρώνονται λίγο πριν το Πάσχα "Οι απόντες" του Βασίλη Κατσικονούρη

Τέσσερις τελευταίες παραστάσεις, τέσσερις Παρασκευές Απο-Χαιρετισμών, στις 20, 27 Φεβρουαρίου και 6, 13 Μαρτίου 2026, στις 21:00, στο Θέατρο Σταθμός.

"Surriento – Ο Κόσμος Ξανά": Δεύτερη παράταση για το δυστοπικό έργο του Θανάση Τριαρίδη

Oι παραστάσεις του έργου "Surriento – Ο Κόσμος Ξανά" στο θέατρο Τεχνοχώρος Εργοτάξιον παρατείνονται. Το έργο σκηνοθετεί η Έφη Μεράβογλου και πρωταγωνιστούν η Ιωάννα Πηλιχού και ο Στέλιος Πετράκης.

Παρατείνονται οι παραστάσεις της "Αλεξάνδρειας" του Φωκά Ευαγγελινού στο Θέατρο Παλλάς

Μέσα από την ιστορία της Άννας, μιας γυναίκας που έρχεται αντιμέτωπη με το παρελθόν της, ξεδιπλώνεται η Αλεξάνδρεια των Ελλήνων της δεκαετίας του ’30.

Ο "Γλάρος" του Τσέχοφ με την Κατερίνα Διδασκάλου σε σκηνοθεσία Γιώργου Βάλαρη

Από τον Μάρτιο παρουσιάζεται στον χώρο ΦΙΑΤ, σε διασκευή και σκηνοθεσία Γιώργου Βάλαρη ο "Γλάρος" του Τσέχοφ, σε μια σύγχρονη ανάγνωση με πρωταγωνίστρια την Κατερίνα Διδασκάλου.

"Όταν έκλαψε ο Νίτσε": Ένα best-seller έγινε παράσταση-ψυχοθεραπεία και σαρώνει

Νίτσε, Μπρόιερ και Φρόιντ συναντώνται στην παράσταση του θεάτρου Πορεία που ξεχωρίζει για τις ερμηνείες των Κωνσταντίνου Αβαρικιώτη, Γιάννη Κότσιφα και Μάνου Βαβαδάκη.