Ποιος είναι "Συνεργός" στην έμφυλη βία;

Ο συνεργός Δομνίκη Μητροπούλου©

Μέτωπο ενάντια σε κάθε μορφή βίας που εντείνει την ανισοτιμία των γυναικών μέσα στην κοινωνία "χτίζουν" κάποια από τα έργα που ανεβαίνουν φέτος στο ελληνικό θέατρο. Όλο και περισσότεροι νέοι σκηνοθέτες επιλέγουν δραματουργίες που ανατέμνουν την κοινωνία, καταδικάζουν τις απαράδεκτες συμπεριφορές απέναντι στις γυναίκες, που φτάνουν μέχρι την ενδοοικογενειακή βία, τη σεξουαλική παρενόχληση, το βιασμό, ακόμα και τις γυναικοκτονίες. Το θέμα αυτό απασχόλησε το Γιώργο Χριστοδούλου και αποτυπώνει την άποψη του στο "Συνεργό", το έργο που έγραψε και σκηνοθετεί στο θέατρο Επί Κολωνώ (από 10/10) με πρωταγωνιστές τους ηθοποιούς Χρήστο Κοντογεώργη, Γιώργο Τριανταφυλλίδη, Μαρία Προϊστάκη και Φανή Παναγιωτίδου.

"Έχω μεγάλη ανυπομονησία να νιώσω τον κόσμο στην πλατεία του θεάτρου… Νιώθω σαν να έχω ένα δώρο για κάποιον, που το διάλεξα με αγάπη και ενδιαφέρον, αλλά το κρατάω στο σπίτι γιατί δεν μπορώ να τον συναντήσω από κοντά για να του το δώσω" μας έλεγε ο Γιώργος Χριστοδούλου πέρυσι καλωσορίζοντας τη θεατρική σεζόν μετά την καραντίνα. Ένα δώρο που ήθελε να μας το προσφέρει από τον περασμένο Μάϊο, αλλά δεν τα κατάφερε, είναι "Ο συνεργός". Πρόκειται για την πρώτη συγγραφική του απόπειρα και την τρίτη σκηνοθεσία του μετά το "Μικρό Χίτλερ" (2015), "Το τελευταίο παιχνίδι" (2018) και το "Νυφικό κρεβάτι" (2019). Το έργο του αναδεικνύει τη ρίζα της βίας κατά των γυναικών μέσα από μια αληθινή ιστορία μιας κοπέλας από τη Βέροια που συνέβη του τις αρχές του 2000 και ο σύντροφος της κρίθηκε ένοχος. 
 

Ο συνεργός
Δομνίκη Μητροπούλου©


Ο Γιώργος Χριστοδούλου είναι ένας εξαιρετικός ηθοποιός που "ταυτίζεται" με τα πρόσωπα που υποδύεται μ' ένα πάθος που δεν συναντάμε συχνά και μετρά μερικά χρόνια παρουσίας στα θεατρικά δρώμενα παίζοντας σε παραστάσεις που άφησαν το στίγμα τους: "Acropolisreconstraction" σε σκηνοθεσία Μιχαήλ Μαρμαρινού, "Ηλίθιος", "Ο θάνατος του Δαντόν", "Ιλιάδα" και άλλες σκηνοθεσίες του Στάθη Λιβαθινού, "Πόθοι κάτω από τις λεύκες" σε σκηνοθεσία Αντώνη Αντύπα, "Αρίστος" σε σκηνοθεσία Γιώργου Παπαγεωργίου, "Ο Κοτζάμπασης του Καστρόπυργου" σε σκηνοθεσία Δημήτρη Τάρλοου και πολλές ακόμα. Έγινε γνωστός στο τηλεοπτικό κοινό μόλις πέρυσι, μέσα από τον ρόλο του Σταύρου στην επιτυχημένη καθημερινή σειρά "Σασμός". Στο θέατρο θα τον συναντήσουμε φέτος στο θέατρο Πορεία στο "Κουκλόσπιτο" του Χέρνικ Ίψεν που σκηνοθετεί ο Δημήτρης Τάρλοου στο Πορεία (από 9/11).

Περισσότερες πληροφορίες

Ο συνεργός

  • Κοινωνικό
  • Διάρκεια: 90 '

Ο Αποστόλης ζει ήρεμα τη ζωή του μαζί με τη γυναίκα του στο χωριό, όταν ένα βράδυ ο αγαπημένος του ξάδερφος θα του ομολογήσει πως σκότωσε την κοπέλα του, ζητώντας του να τον βοηθήσει να κρύψει το πτώμα. Οικογένεια, φιλία, αγάπη, έρωτας, έννοιες που σε μια στιγμή διαστρεβλώνονται, σε ένα γαϊτανάκι καταστροφής, ψεμάτων και ενοχών πίσω από τις κλειστές πόρτες της ελληνικής επαρχίας, με ήρωες ανθρώπους της διπλανής πόρτας. Σε μια εποχή που τα όρια του καλού και του κακού διερευνώνται εκ νέου, η παράσταση εξερευνά το πώς ένας άνθρωπος, μια ολόκληρη κοινωνία, γίνονται από τη μια στιγμή στην άλλη συνεργοί.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

"Τα 12 Κουπέ" για 12η χρονιά στο Τρένο στο Ρουφ

Το μοναδικό σιδηροδρομικό πολιτιστικό φεστιβάλ, το οποίο είναι αφιερωμένο στη σύγχρονη νεανική έκφραση και δημιουργία, έρχεται ξανά τον Μάιο στην Αμαξοστοιχία-Θέατρο, με είσοδο ελεύθερη.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
02/05/2024

"Hard pop": Το νεό χορογραφικό έργο του Δημήτρη Μυτιληναίου συνδυάζει μουσική από 20 ποπ τραγούδια

Στο στούντιο PalmTree-MCA ανεβαίνει τον Μάιο μια παράσταση που αφορά στις πιθανές συγκλίσεις αλλά και στις εμφανείς αποκλίσεις μεταξύ του κλασικού μπαλέτου και του χορού στην ποπ κουλτούρα.

Οι γριές που μαζεύουν την τσουκνίδα

Μεταξύ λαογραφίας, τελετουργικού δρωμένου και θεάτρου ντοκουμέντο κινείται η παράσταση της Πειραματικής Σκηνής του Θεσσαλικού Θεάτρου, εμπνευσμένη από μυστικιστικές και αληθινές ιστορίες γυναικών του θεσσαλικού κάμπου. | Powered by Uber

Τα πικρά δάκρυα της Πέτρα φον Καντ

Ατμοσφαιρική και ενδιαφέρουσα σκηνική πρόταση του γνωστού έργου του Φασμπίντερ για την ερωτική εξουσία και εξάρτηση μέσα από τη σχέση δύο γυναικών. | Powered by Uber | Powered by Uber

"Έξι πρόσωπα σε αναζήτηση συγγραφέα" και μετά τις διακοπές του Πάσχα

Το έργο του Λουίτζι Πιραντέλο που σκηνοθετεί ο Πέτρος Νάκος σε δική του μετάφραση στο θέατρο Altera Pars θα συνεχίσει την πορεία του μετά την πασχαλινή ανάπαυλα.

"Ψιλικά": Μία περφόρμανς σε κείμενα Γλυκερίας Μπασδέκη ανεβάζει η ομάδα "Στέρεο νερό"

Μια site-specific performance για την αναζήτηση της ευτυχίας ανεβάζει τον Μάιο η ομάδα της χορογράφου Εύης Σούλη σε ένα εγκαταλελειμμένο εμπορικό κέντρο.

"Τα ραδίκια ανάποδα" θα δούμε και μετά το Πάσχα

Λόγω επιτυχίας, ο μονόλογος του Γιώργου Γαλίτη σε σκηνοθεσία Βλαδίμηρου Κυριακίδη, που βρίσκεται στον δέκατο χρόνο του, θα παραταθεί και μετά τις πασχαλινές διακοπές στο θέατρο Αργώ.