Αυτό είναι το πρόγραμμα του Προσκηνίου για τη νέα σεζόν

Υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του Δημήτρη Καραντζά, το θέατρο της οδού Καπνοκοπτηρίου στο δεύτερο χρόνο λειτουργίας του εστιάζει στο κλασικό ρεπερτόριο με δύο παραστάσεις σπουδαίων συγγραφέων.

Θείος Βάνιας Ανδρέας Σιμόπουλος

Τον εμβληματικό "Θείο Βάνια" του Τσέχοφ, σε σκηνοθεσία του Δημήτρη Καραντζά, και το σπάνιο έργο του Ο'Νιλ " Ο παγοπώλης έρχεται", σε σκηνοθεσία του Ακύλλα Καραζήση, θα δούμε τη φετινή σεζόν στο θέατρο Προσκήνιο. Το ιστορικό θέατρο που μπήκε από πέρυσι σε νέα τροχιά υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του ταλαντούχου δημιουργού, εστιάζει στο κλασικό ρεπερτόριο, στοχεύοντας στην έρευνα και στην ανάδειξη της κλασικής δραματουργίας ως πεδίο πειραματισμού και ανάπτυξης νέας σκηνικής γλώσσας και ύφους.

Θείος Βάνιας

Η σεζόν θα ξεκινήσει στις 26 Οκτωβρίου με τον εμβληματικό "Θείο Βάνια" του Άντον Τσέχοφ, σε μια παράσταση-ύμνο στη συμφιλίωση με το αδιέξοδο. Στην οπτική του Καραντζά, η δράση θα στηθεί γύρω από ένα τραπέζι, μεταφορά ενός υπαρξιακού τόπου που ενώνει γύρω του τους ήρωες. Γύρω από αυτό το τραπέζι πρωινού, που είναι μαζί παρατηρητήριο ζωής και τόπος διαφυγής από την καθημερινότητα, τα πρόσωπα του έργου καθισμένα περιμετρικά τρώνε βουλιμικά, πίνουν τσάι, παλεύουν να ξανανιώσουν και φαντασιώνονται την ομορφιά της ζωής σε μια χορογραφία των μικροπραγμάτων. Καθηλωμένα, καταναγκασμένα να συνυπάρχουν ή σα ριγμένα από πάντα εκεί, καλούνται να αναμετρηθούν με τη ματαίωση, τις ψευδαισθήσεις, να αποπειραθούν να συμφιλιωθούν με τη ζωή, σαν ένας χορός ανθρώπων που προσπαθεί να απαλλαγεί από την επίπονη αναζήτηση της ουτοπίας.

Θείος Βάνιας

Στον εξαιρετικό θίασο συμμετέχουν ο Χρήστος Λούλης (Βάνιας), η Ξένια Καλογεροπούλου (Μαρία Βασίλιεβνα), ο Μανώλης Μαυροματάκης (Σερεμπριακώφ), η Θεοδώρα Τζήμου (Έλενα Αντρέεβνα), η Ηρώ Μπέζου (Σόνια), ο Φιντέλ Ταλαμπούκας (Άστρωφ), η Μαρία Φιλίνη (Μαρίνα) και ο Αντώνης Αντωνόπουλος (Τελιέγκιν). Τα σκηνικά είναι της Μαρίας Πανουργιά, τα κοστούμια της Ιωάννας Τσάμη, η μουσική του Δημήτρη Καμαρωτού, η κίνηση του Τάσου Καραχάλιου και οι φωτισμοί του Λευτέρη Παυλόπουλου.

Θείος Βάνιας
©Ανδρέας Σιμόπουλος

Με το νέο έτος, στις 22 Φεβρουαρίου, θα κάνει πρεμιέρα το σπανίως παιζόμενο έργο του Ευγένιου Ο'Νιλ, "Ο παγοπώλης έρχεται", σε σκηνοθεσία του Ακύλλα Καραζήση. Το έργο διαδραματίζεται το καλοκαίρι του 1912, στο μπαρ του Harry Hope σε μια λαϊκή γειτονιά μιας αμερικανικής μεγαλούπολης. 

Ακύλλας Καραζήσης
©Γκέλυ Καλαμπάκα
Ακύλλας Καραζήσης

Ο σκηνοθέτης σημειώνει: "Απόμαχοι αναρχικοί, πρώην αξιωματικοί του βρετανικού πεζικού, παλιοί επαναστάτες δημοσιογράφοι, αιώνιοι φοιτητές, τζογαδόροι, ένας τσιρκουλάνος απαρτίζουν αυτό το ιδιόρρυθμο κοινόβιο του μπαρ. Στον ασάλευτο αυτό κόσμο των μεθυσμένων ονειροβατών δίνει κίνηση η αναμονή και η άφιξη του σταρ της βραδιάς. Ο Χίκυ, ένας πλανόδιος πλασιέ, που έρχεται κάθε χρόνο τέτοια μέρα και πυροδοτεί την απόλυτη κραιπάλη. Όμως αυτή τη φορά έρχεται μεταμορφωμένος. Από δω και πέρα το έργο  σαν κάθε τραγωδία που σέβεται τον εαυτό της, έχει συγκρούσεις, φόνους, έρωτες και πολλές ακόμη  πνευματικές περιπέτειες. Κάτι τελευταίο. Ο τίτλος ανήκει στην ιδιαίτερη ομάδα των υπέροχων τίτλων: Ο παγοπώλης έρχεται Τον διαβάζεις και φτιάχνεις με το μυαλό σου χίλια έργα. Και την ίδια στιγμή δεν φανερώνει τίποτα. Το σκέφτομαι συνέχεια: Ποιος διάολο είναι ο παγοπώλης;".

Στο θίασο συμμετέχουν η Έλενα Τοπαλίδου, η Χαρά Μάτα Γιαννάτου, ο Κωνσταντίνος Πλεμμένος, η Ελίνα Ρίζου, ο Γιώργος Κατσής, ο Ακύλλας Καραζήσης, κ.ά. Τα σκηνικά υπογράφει ο Κωνσταντίνος Σκουρλέτης, τα κοστούμια η Ιωάννα Τσάμη και τους φωτισμούς η Μαριέττα Παυλάκη.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

"Αλίφειρα": Τελευταίες παραστάσεις για την πικρή κωμωδία του Ανδρέα Στάικου

Το έργο του συγγραφέα και σκηνοθέτη που αντλεί έμπνευση από την μυστηριώδη αρχαία πόλη της Αρκαδίας ολοκληρώνει τον κύκλο του.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
19/04/2024

"Ριχάρδος III*": Δείτε πρώτες φωτογραφίες από το έργο του Σαίξπηρ σε διασκευή Ανδρέα Φλουράκη

Ο αστερίσκος στον "Ριχάρδο ΙΙΙ*" καταδεικνύει τις σκοτεινές ιστορίες κατάχρησης εξουσίας πίσω από τις κλειστές πόρτες των προβών, που όλο και πιο συχνά πλέον έρχονται στη δημοσιότητα, στην παράσταση που σκηνοθετεί η Ρουμπίνη Μοσχοχωρίτη.

Πρεμιέρα στη Νέα Υόρκη για τη νέα παράσταση της Ιόλης Ανδρεάδη "The Cenci Family"

Από το Μανχάταν ξεκινά την πορεία της η νέα παράσταση της σκηνοθέτιδας που υπογράφει το έργο μαζί με τον Άρη Ασπρούλη, αντλώντας από το ρηξικέλευθο πνεύμα του Αντονέν Αρτώ και την πραγματική ιστορία της πρώτης γυναίκας που εναντιώθηκε στην πατριαρχία και δολοφονήθηκε.

Προλάβετε το "Μια άλλη Θήβα" τον Μάιο

Η επιτυχημένη παράσταση σε σκηνοθεσία Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου θα συνεχιστεί για λίγο ακόμη, με τους Θάνο Λέκκα και Δημήτρη Καπουράνη στο δίδυμο του έργου του Σέρχιο Μπλάνκο.

"Πόθεν έσχες" ρωτάνε οι 4Frontal στο θέατρο Βεάκη

Ένας απατεώνας που εκμεταλλεύτηκε τις παθογένειες της μεταπολιτευτικής Ελλάδας, γίνεται το σύμβολο μιας ολόκληρης εποχής στο νέο έργο της Νεφέλης Μαϊστράλη που έρχεται το Μάιο από την επιτυχημένη ομάδα.

"Ink": Που θα βρείτε το βιβλίο του Δημήτρη Παπαϊωάννου με αφορμή την παράσταση

"Sketches from life" είναι ο τίτλος της πρώτης έκδοσης του βιβλίου με τα σχέδια του διεθνούς φήμης δημιουργού, για το φως και το σκοτάδι του σώματος, αυτή τη φορά με την ιδιότητα του ζωγράφου.

Άνοιξε η πλατφόρμα για την υποβολή καλλιτεχνικών προτάσεων στα φεστιβάλ του Δήμου Αθηναίων

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων των φεστιβάλ θα επιμεληθεί ο ΟΠΑΝΔΑ και θα περιλαμβάνει συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις, χορό και αφιερώματα, αναδεικνύοντας τις ιδιαιτερότητες επτά δημοτικών κοινοτήτων της Αθήνας.