Μια ομάδα γυναικών μας καλούν στο Λυκαβηττό για 2 ιδιαίτερες περφόρμανς

Το «Θραύσματα ενώνονται τρυφερά» επιστρέφει στον Λόφο ενώ «μια σύγχρονη κοκκινοσκουφίτσα» εμφανίζεται στη περφόρμανς «RED Routes project: abandoned, μια φορά κι έναν καιρό».

Θραύσματα

Σε μια χρονική στιγμή που αποπνέει αίσθηση του κατεπείγοντος για μια σειρά από ετερόκλητα μα εξίσου σημαντικά ζητήματα,  μια ομάδα από γυναίκες δημιουργούς και περφόρμερ μας καλεί στον λόφο του Λυκαβηττού για 4 Κυριακές του φθινοπώρου (18/9, 25/9, 2/10, 9/10).

Θραύσματα ενώνονται τρυφερά

Θραύσματα

Για δεύτερη συνεχή χρονιά, τα Θραύσματα επιστρέφουν στον λόφο του Λυκαβηττού για τέσσερις μόνο παραστάσεις. Σε μια πλαγιά ανάμεσα στα δέντρα, δύο γυναίκες βαδίζουν σε μια διαδρομή χωρική και συμβολική ταυτόχρονα, αρθρώνοντας ερωτήματα και αγωνίες που αφορούν την οικολογία και την κοινωνία σήμερα. 

Το αίσθημα της διάσπασης μέσα στον σύγχρονο τρόπο ζωής και η επιθυμία της επαφής με τη φύση ως τόπο σύνδεσης, αποτελούν την αφετηρία για αυτή τη διαδρομή. Αρχικά, ο θραυσματικός ποιητικός λόγος και το σώμα δημιουργούν μικρά τελετουργικά σύνδεσης με το χώρο, χτίζοντας ένα προσωπικό αφήγημα. Στη συνέχεια, σε συνομιλία με τη φιλοσοφική θεώρηση του λόγου της Όλγκα Τοκάρτσουκ, ξεδιπλώνεται μια ιστορία συνάντησης με τον πολιτισμό των Ζαπατίστας στο Μεξικό, μια άμεσα δημοκρατική κοινωνία που χαρακτηρίζεται από την οικολογική και κοινωνική δικαιοσύνη. Απ’ τον ποιητικό λόγο στον πολιτικό και φιλοσοφικό, η Γλώσσα αναδεικνύεται ως μέσο αναζήτησης ενός άλλου τρόπου να βλέπουμε αλλά και να χτίζουμε τον κόσμο.

Τα θραύσματα ενώνονται τρυφερά είναι μια θεατρική περφόρμανς για την επανασύνδεση με τη φύση στην πόλη, την επίγνωση της οικολογικής καταστροφής, και την αναζήτηση βιώσιμων παραδειγμάτων σχέσης κοινωνίας και φύσης. Ενώνοντας θραύσματα ποίησης, πολιτικού και επιστημονικού λόγου, ιδωμένα μέσα από το θηλυκό βλέμμα, η περφόρμανς επιχειρεί να χτίσει μια γέφυρα σύνδεσης με τη φύση και με έναν πολιτισμό επηρεασμένο από ιθαγενείς κοσμοθεωρίες: αναζητά σ’ έναν θρυμματισμένο κόσμο την αίσθηση της ολότητας και της ελπίδας.

Συντελεστές:
Στίχοι-Κείμενα: Σαράκης, Χιόνης, Περδίκη, Χριστοδούλου, Αγγελάκη Ρουκ, Βέης, Πορφύρας, Κάλας, Πασχάλης, Tοκάρτσουκ, Lenkersdorf, subcomandante Marcos, comandanta Ramona, Νομίδου, Δεληχάτσιου. Θραύσματα ζαπατιστικού λόγου προέρχονται, μεταξύ άλλων, και από το ντοκιμαντέρ "Ellas, las otras, las deveras”.
Συνδημιουργοί-ερμηνεύτριες: Άντζελα Δεληχάτσιου, Βασιλική Νομίδου
Ενδυματολογική επιμέλεια: Λουκία Χατζέλου
Επιστημονικός σύμβουλος: Alejandro Curiel Ramírez del Prado - γλωσσολόγος
Φωτογραφίες: Καλλιόπη Βαγιαννάκη, Δέσποινα Χατζηπαυλίδου, Μαγδαληνή Κρυσταλλινού (MAG)
Trailer: Μαγδαληνή Κρυσταλλινού (ΜΑG)
Δημιουργία αφίσας: Μυρτώ Μπελοπούλου 
Παραγωγή: Open Nature AMKE

Πότε: στις 5 μ.μ., Κυριακές 18/9, 25/9, 2/10, 9/10. Πληροφορίες/κρατήσεις: 6937760028, tenderfragments@gmail.com (κρατήσεις απαραίτητες, περιορισμένες θέσεις). Σημείο συνάντησης: στην καντίνα του πάρκινγκ του Λυκαβηττού (δίπλα στο θέατρο) στις 5 μ.μ. Με ελεύθερη οικονομική συνεισφορά.

RED Routes project: abandoned, μια φορά κι έναν καιρό

RED Routes project: abandoned, μια φορά κι έναν καιρό

Μια "σύγχρονη κοκκινοσκουφίτσα” περιδιαβαίνει το μουντό αστικό τοπίο ψάχνοντας τον προορισμό της. Ένα ανήλικο προσφυγόπουλο περιπλανιέται μονάχο του στο αφιλόξενο αστικό "δάσος” αναζητώντας μια αχτίδα ελπιδοφόρου μέλλοντος, κόντρα στο ζοφερό παρόν του. Η περφόρμανς "abandoned, μια φορά κι έναν καιρό”, μέρος της τριλογίας "RED Routes project” είναι εμπνευσμένη από το κλασικό παραμύθι. "Δανειζόμενη” ένα σώμα, μέσα από ηχητικά τοπία, αλληγορίες και συμβολισμούς αφηγείται το ταξίδι του κάθε πρόσφυγα, και δη ενός ασυνόδευτου ανήλικου, προς τη γερασμένη αλλά πολλά υποσχόμενη "γιαγιά” Ευρώπη, αντιμέτωπο με τον "κακό λύκο” που ξεγελάει και αποπροσανατολίζει κι αναζητώντας έναν "καλό κυνηγό” που να επέμβει, έστω την ύστατη στιγμή. Ένα ταξίδι προς την πρόωρη ενηλικίωση, ένα παραμύθι για την χαμένη αθωότητα.

Συντελεστές: 
Σύλληψη, συγγραφή και σύνθεση κειμένων, performer: Νατάσα Νταϊλιάνη
Επιμέλεια Κίνησης: Κατερίνα Δρακοπούλου
Μουσική, ηχητική δημιουργία: Vago Tedosio
Ενδυματολόγος: Μαργαρίτα Δοσούλα
Φωτογραφίες: Ιουλία Λαδογιάννη
Παραγωγή: gARTen AMKE

Τόπος: Πάνω από το "φαράγγι”, στίγμα: 37°59'06.6"N 23°44'54.3"E, στις 6.30 μ.μ. Εάν έχετε παρακολουθήσει την προηγηθείσα περφόρμανς "Θραύσματα”, θα βρίσκεστε ακριβώς στο σημείο έναρξης της περφορμανς RED Routes. Πληροφορίες/κρατήσεις: 6944251704
Με ελεύθερη οικονομική συνεισφορά.

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Λόφος του Λυκαβηττού

  • Βινιέτες Τεχνών - City life

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Θέατρο για εφήβους | 9 + 1 παραστάσεις για νέους που αναζητούν τη δική τους φωνή

Το θέατρο για εφήβους κερδίζει όλο και περισσότερο έδαφος, δίνοντας αφορμή για σκέψη και συζήτηση γύρω από σημαντικά θέματα που αφορούν τα λίγο μεγαλύτερα παιδιά που έχουν τις δικές τους ανάγκες και απαιτήσεις.

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΥΣΑ ΠΑΣΙΑΛΟΥΔΗ
10/01/2026

Στις "Καρέκλες" του Θεάτρου του Νέου Κόσμου με Διακοπαναγιώτου - Παπαδόπουλο

Δύο ξεχωριστοί ηθοποιοί, οι Πάνος Παπαδόπουλος και Μαρία Διακοπαναγιώτου, καταθέτουν μια βαθιά προσωπική, ανατρεπτική ανάγνωση του έργου του Ιονέσκο για τη χαμένη μας επικοινωνία, στο Θέατρο του Νέου Κόσμου.

Παπαχαραλάμπους, Μαλκότσης, Χαραλαμπούδη κάτι "μαγειρεύουν" στο θέατρο Βεάκη

Πρώτες φωτογραφίες από την παράσταση "Η γυναίκα που μαγείρεψε τον άντρα της" σε σκηνοθεσία Γιάννη Μπέζου, η οποία μετά τη Θεσσαλονίκη κάνει πρεμιέρα στην Αθήνα.

"Ιεροτελεστία" από τον Χρήστο Θεοδωρίδη: Η ύπαρξη ως πράξη επανάστασης

Μια παράσταση για τη θνητότητα και την απώλεια, εμπνευσμένη από 300 συνεντεύξεις, στη Νέα Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου.

Το "Ζyklon ή το Πεπρωμένο" δεν είναι απλώς μια θεατρική παράσταση

Ένα παιχνίδι συνδεδεμένο με την Ιστορία και το τραύμα του Ολοκαυτώματος παίζεται στο Θέατρο Αργώ

Αποκλειστικό: Ο Παντελής Φλατσούσης μετρά "24 ώρες σ’ έναν κόσμο που δεν μας ανήκει" στο Θέατρο Τέχνης

Στο Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν ο ανήσυχος δημιουργός καταθέτει μια δυνατή σκηνική πρόταση που αντλεί έμπνευση από την εμβληματική ταινία του Ματιέ Κασοβίτς "Το Μίσος".

"Μάθε με να φεύγω": Last call στο Θέατρο του Νέου Κόσμου

Ο έρωτας μέσα από την ανορθόδοξη γλώσσα της bijoux de kant και το κείμενο του Άκη Δήμου ζωντανεύει μέσα από την πολυσυζητημένη παράσταση, σε σκηνοθεσία Γιάννη Σκουρλέτη.