Μια ομάδα γυναικών μας καλούν στο Λυκαβηττό για 2 ιδιαίτερες περφόρμανς

Το «Θραύσματα ενώνονται τρυφερά» επιστρέφει στον Λόφο ενώ «μια σύγχρονη κοκκινοσκουφίτσα» εμφανίζεται στη περφόρμανς «RED Routes project: abandoned, μια φορά κι έναν καιρό».

Θραύσματα

Σε μια χρονική στιγμή που αποπνέει αίσθηση του κατεπείγοντος για μια σειρά από ετερόκλητα μα εξίσου σημαντικά ζητήματα,  μια ομάδα από γυναίκες δημιουργούς και περφόρμερ μας καλεί στον λόφο του Λυκαβηττού για 4 Κυριακές του φθινοπώρου (18/9, 25/9, 2/10, 9/10).

Θραύσματα ενώνονται τρυφερά

Θραύσματα

Για δεύτερη συνεχή χρονιά, τα Θραύσματα επιστρέφουν στον λόφο του Λυκαβηττού για τέσσερις μόνο παραστάσεις. Σε μια πλαγιά ανάμεσα στα δέντρα, δύο γυναίκες βαδίζουν σε μια διαδρομή χωρική και συμβολική ταυτόχρονα, αρθρώνοντας ερωτήματα και αγωνίες που αφορούν την οικολογία και την κοινωνία σήμερα. 

Το αίσθημα της διάσπασης μέσα στον σύγχρονο τρόπο ζωής και η επιθυμία της επαφής με τη φύση ως τόπο σύνδεσης, αποτελούν την αφετηρία για αυτή τη διαδρομή. Αρχικά, ο θραυσματικός ποιητικός λόγος και το σώμα δημιουργούν μικρά τελετουργικά σύνδεσης με το χώρο, χτίζοντας ένα προσωπικό αφήγημα. Στη συνέχεια, σε συνομιλία με τη φιλοσοφική θεώρηση του λόγου της Όλγκα Τοκάρτσουκ, ξεδιπλώνεται μια ιστορία συνάντησης με τον πολιτισμό των Ζαπατίστας στο Μεξικό, μια άμεσα δημοκρατική κοινωνία που χαρακτηρίζεται από την οικολογική και κοινωνική δικαιοσύνη. Απ’ τον ποιητικό λόγο στον πολιτικό και φιλοσοφικό, η Γλώσσα αναδεικνύεται ως μέσο αναζήτησης ενός άλλου τρόπου να βλέπουμε αλλά και να χτίζουμε τον κόσμο.

Τα θραύσματα ενώνονται τρυφερά είναι μια θεατρική περφόρμανς για την επανασύνδεση με τη φύση στην πόλη, την επίγνωση της οικολογικής καταστροφής, και την αναζήτηση βιώσιμων παραδειγμάτων σχέσης κοινωνίας και φύσης. Ενώνοντας θραύσματα ποίησης, πολιτικού και επιστημονικού λόγου, ιδωμένα μέσα από το θηλυκό βλέμμα, η περφόρμανς επιχειρεί να χτίσει μια γέφυρα σύνδεσης με τη φύση και με έναν πολιτισμό επηρεασμένο από ιθαγενείς κοσμοθεωρίες: αναζητά σ’ έναν θρυμματισμένο κόσμο την αίσθηση της ολότητας και της ελπίδας.

Συντελεστές:
Στίχοι-Κείμενα: Σαράκης, Χιόνης, Περδίκη, Χριστοδούλου, Αγγελάκη Ρουκ, Βέης, Πορφύρας, Κάλας, Πασχάλης, Tοκάρτσουκ, Lenkersdorf, subcomandante Marcos, comandanta Ramona, Νομίδου, Δεληχάτσιου. Θραύσματα ζαπατιστικού λόγου προέρχονται, μεταξύ άλλων, και από το ντοκιμαντέρ "Ellas, las otras, las deveras”.
Συνδημιουργοί-ερμηνεύτριες: Άντζελα Δεληχάτσιου, Βασιλική Νομίδου
Ενδυματολογική επιμέλεια: Λουκία Χατζέλου
Επιστημονικός σύμβουλος: Alejandro Curiel Ramírez del Prado - γλωσσολόγος
Φωτογραφίες: Καλλιόπη Βαγιαννάκη, Δέσποινα Χατζηπαυλίδου, Μαγδαληνή Κρυσταλλινού (MAG)
Trailer: Μαγδαληνή Κρυσταλλινού (ΜΑG)
Δημιουργία αφίσας: Μυρτώ Μπελοπούλου 
Παραγωγή: Open Nature AMKE

Πότε: στις 5 μ.μ., Κυριακές 18/9, 25/9, 2/10, 9/10. Πληροφορίες/κρατήσεις: 6937760028, tenderfragments@gmail.com (κρατήσεις απαραίτητες, περιορισμένες θέσεις). Σημείο συνάντησης: στην καντίνα του πάρκινγκ του Λυκαβηττού (δίπλα στο θέατρο) στις 5 μ.μ. Με ελεύθερη οικονομική συνεισφορά.

RED Routes project: abandoned, μια φορά κι έναν καιρό

RED Routes project: abandoned, μια φορά κι έναν καιρό

Μια "σύγχρονη κοκκινοσκουφίτσα” περιδιαβαίνει το μουντό αστικό τοπίο ψάχνοντας τον προορισμό της. Ένα ανήλικο προσφυγόπουλο περιπλανιέται μονάχο του στο αφιλόξενο αστικό "δάσος” αναζητώντας μια αχτίδα ελπιδοφόρου μέλλοντος, κόντρα στο ζοφερό παρόν του. Η περφόρμανς "abandoned, μια φορά κι έναν καιρό”, μέρος της τριλογίας "RED Routes project” είναι εμπνευσμένη από το κλασικό παραμύθι. "Δανειζόμενη” ένα σώμα, μέσα από ηχητικά τοπία, αλληγορίες και συμβολισμούς αφηγείται το ταξίδι του κάθε πρόσφυγα, και δη ενός ασυνόδευτου ανήλικου, προς τη γερασμένη αλλά πολλά υποσχόμενη "γιαγιά” Ευρώπη, αντιμέτωπο με τον "κακό λύκο” που ξεγελάει και αποπροσανατολίζει κι αναζητώντας έναν "καλό κυνηγό” που να επέμβει, έστω την ύστατη στιγμή. Ένα ταξίδι προς την πρόωρη ενηλικίωση, ένα παραμύθι για την χαμένη αθωότητα.

Συντελεστές: 
Σύλληψη, συγγραφή και σύνθεση κειμένων, performer: Νατάσα Νταϊλιάνη
Επιμέλεια Κίνησης: Κατερίνα Δρακοπούλου
Μουσική, ηχητική δημιουργία: Vago Tedosio
Ενδυματολόγος: Μαργαρίτα Δοσούλα
Φωτογραφίες: Ιουλία Λαδογιάννη
Παραγωγή: gARTen AMKE

Τόπος: Πάνω από το "φαράγγι”, στίγμα: 37°59'06.6"N 23°44'54.3"E, στις 6.30 μ.μ. Εάν έχετε παρακολουθήσει την προηγηθείσα περφόρμανς "Θραύσματα”, θα βρίσκεστε ακριβώς στο σημείο έναρξης της περφορμανς RED Routes. Πληροφορίες/κρατήσεις: 6944251704
Με ελεύθερη οικονομική συνεισφορά.

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Λόφος του Λυκαβηττού

  • Βινιέτες Τεχνών - City life

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

"Tick, Tick… Boom!: Γιορτή της νεότητας στην Εναλλακτική Λυρική

Το "Tick, Tick… Boom!" φέρνει στην Εναλλακτική Σκηνή της ΕΛΣ ένα εκρηκτικό ροκ μιούζικαλ για τη νεότητα, τα όνειρα και τον χρόνο που περνά, μέσα από μουσική, συγκίνηση και απρόσμενες στιγμές μαγείας.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
14/11/2025

Οι αθόρυβοι αγώνες μιας γυναίκας που αρνείται να σιωπήσει, με πρωταγωνίστρια την Ελένη Κοκκίδου

Το έργο του Εντουάρ Λουί "Αγώνες και μεταμορφώσεις μιας γυναίκας" ζωντανεύει για πρώτη φορά στην Ελλάδα, φωτίζοντας τη σιωπηλή μάχη μιας γυναίκας για αξιοπρέπεια, ελευθερία και φωνή. Μια παράσταση ευαισθησίας και προβληματισμού σε σκηνοθεσία Αλέξανδρου Σωτηρίου.

"Ο χορός των εραστών" επιστρέφει και πρέπει να τον δείτε: H αγάπη και η τρυφερότητα στη Στέγη

Ο Νίκος Καραθάνος και η Μαρίσσα Τριανταφυλλίδου συναντιούνται και πάλι στη σκηνή της Στέγης Ιδρύματος Ωνάση και οι φωνές τους ηχούν σαν μία. "Ο χορός των εραστών" του Τιάγκο Ροντρίγκες μάς οδηγεί στην καρδιά της αγάπης, της έντασης και της τρυφερότητας. Μια παράσταση που πρέπει να δείτε.

7 επιστροφές που αξίζει να δεις από αυτήν την εβδομάδα

Επτά ξεχωριστές παραστάσεις επιστρέφουν στη σκηνή από αυτήν την εβδομάδα, φέρνοντας μαζί τους σπουδαίες ερμηνείες, δυνατές ιστορίες και σκηνοθετικές υπογραφές. Από Σοφοκλή έως Ντοστογιέφσκι, το αθηναϊκό θέατρο γεμίζει ξανά με ένταση, ποίηση και ουσιαστικό λόγο.

"Evelyn Evelyn": Το "Dark Cabaret" ανεβαίνει για πρώτη φορά στην Ελλάδα

Μια σκοτεινή, παιχνιδιάρικη και συγκινητική παράσταση φέρνει το διάσημο "Dark Cabaret" των Palmer & Webley για πρώτη φορά στην Ελλάδα στο θέατρο 104. Μουσική, χιούμορ και μυστήριο συναντιούνται στην παράσταση "Evelyn Evelyn", σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνας Νικολαΐδη.

Nα ξέρετε πως αυτό που ακούτε είναι σφύριγμα τρένου

Αξιοσημείωτο δείγμα γραφής από μια νέα καλλιτεχνική ομάδα, στο δυστοπικό έργο του Θανάση Τριαρίδη, που μιλάει για το κόστος ενός κόσμου χωρίς μνήμη και ηθική.

"Άγριοι": Συνεχίζεται το έργο του Γιώργου Παλούμπη που κάνει ένα σπίτι πεδίο μάχης

Το θέατρο "Τζένη Καρέζη", λόγω μεγάλης επιτυχίας, φιλοξενεί και φέτος το δυνατό θεατρικό, όπου ένας καθηγητής με μια φερέλπιδα θεωρία κατηγορείται για σεξουαλικό σκάνδαλο. Είναι όμως αλήθεια;