Μονόλογο για τον Γιαννούλη Χαλεπά σε Τήνο και Αθήνα

Κοιμώμενος Χαλεπάς ...ο Σαλός Άγιος Μιχάλης Παπαδόπουλος©

Ο Γιαννούλης Χαλεπάς με τη σμίλη του δημιούργησε αριστουργήματα, ύμνησε την ομορφιά, άνοιξε καινούριους δρόμους στη νεότερη ελληνική τέχνη, αλλά η ζωή του ήταν απίστευτα τραγική. Στις 15 Σεπτεμβρίου συμπληρώνονται ογδόντα τέσσερα χρόνια από το θάνατο του κορυφαίου γλύπτη που με το έργο και τη ζωή του συνεχίζει να εμπνέει σύγχρονους καλλιτέχνες και συγγραφείς. Ένας από αυτούς είναι ο Άγγελος Ανδρεόπουλος, συγγραφέας του μονόλογου "Κοιμώμενος Χαλεπάς… ο σαλός άγιος" που θα κάνει πρεμιέρα την Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου στο χωριό Πύργος της Τήνου και συγκεκριμένα στον προαύλιο χώρο του σπιτιού του Γιαννούλη Χαλεπά στο οποίο στεγάζεται πλέον το Μουσείο Γιαννούλη Χαλεπά. Η παράσταση θα πραγματοποιηθεί με φυσικό φως (6 μ.μ.), η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό και πραγματοποιείται σε συνεργασία με τον Δήμο και το Πολιτιστικό κέντρο Τήνου ( προσφέρεται δε δωρεάν από τους καλλιτέχνες, ως ελάχιστο φόρο τιμής στον μεγάλο γλύπτη). 

Κοιμώμενος Χαλεπάς ...ο Σαλός Άγιος

Ο Αλέξανδρος Λιακόπουλος έχει αναλάβει τη σκηνοθεσία και ο στόχος είναι η παράσταση να παιχτεί και στο θέατρο Αλκμήνη- σκηνή Secret Room, από την Τετάρτη 5 Οκτωβρίου. Ο Γιώργος Κοντοπόδης ανέλαβε να ερμηνεύσει το μονόλογο και να μας ταξιδέψει στο χρόνο με αφετηρία το δωμάτιο του ψυχιατρείου στο οποίο φιλοξενούνταν ο Γιαννούλης Χαλεπά. Το έργο δεν αποτελεί μια αποτύπωση ζωής- βιογραφία διαβάζουμε στο σημείωμα της παράστασης "αλλά μια εις βάθος ανάλυση της ψυχοσύνθεσης, του σχιζοφρενώς ευφυούς αυτού καλλιτέχνη ή ίσως...και της ψυχοσύνθεσης κάθε ευφυούς καλλιτέχνη... (Φλέρυ Νταντωνάκη... Βικέντιος Βαν Γκόνγκ...Γεώργιος Βιζυηνός...)... η πορεία ενός καλλιτέχνη προς την αγιότητα... Μέσα σε έναν αφαιρετικό σκηνικό χώρο, περνάμε 80 λεπτά αντικρίζοντας όλα τα " θα μπορούσε" της πορείας του Γιαννούλη Χαλεπά... αν...επέλεγε να είναι φυσιολογικός. Την μανία και ανάγκη δημιουργίας, την άνοδο, το κατρακύλισμα στην σχιζοφρένεια και την αναπόφευκτη αποδοκιμασία του κόσμο προς το πρόσωπο ενός "σαλού", για να καταλήξουμε...που άλλού...στην εξύψωση! Την ανάσταση... την αναγέννηση!".

 

Περισσότερες πληροφορίες

Κοιμώμενος Χαλεπάς, ο σαλός άγιος

  • Μονόλογος
  • Διάρκεια: 80 '

Το έργο, που παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, πραγματεύεται τη ζωή του Έλληνα καλλιτέχνη, ξεκινώντας ενώ είναι εσώκλειστος στο ψυχιατρείο της Κέρκυρας. Μέσα από τα διαρκή ταξίδια του μυαλού του, βλέπουμε όλη του τη ζωή: την Τήνο, την αυταρχική μητέρα και τον τυπικό πατέρα, τα αδέρφια, τον μεγάλο έρωτα της ζωής του. Περισσότερο, όμως, γινόμαστε μάρτυρες της έμπνευσης, της μανίας της δημιουργίας -η οποία οδηγεί στα σημαντικά έργα του-, των ονείρων, των εφιαλτών του, ώσπου καταλήγουμε στο τελικό ερώτημα. Τι αξίζει άραγε περισσότερο, να είσαι τρελός (σαλός) και ευφυής ή φυσιολογικός και απλά… άνθρωπος;

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

"Σ’ εσάς που με ακούτε": Η επιτυχία του ΚΘΒΕ κατεβαίνει Αθήνα

Μετά την επιτυχία που γνώρισε στη Θεσσαλονίκη, το έργο της Λούλας Αναγνωστάκη σε σκηνοθεσία Χρήστου Θεοδωρίδη έρχεται για λίγες παραστάσεις στο Αμφι-Θέατρο Σπύρου Ευαγγελάτου.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
26/04/2024

Η "Μαύρη σαμπούκα" γίνεται Grande και επιστρέφει για καλοκαίρι

Μετά από αμέτρητες "τελευταίες παραστάσεις" και 2 sold out περιοδείες, η κωμωδία με τους Τόλη Παπαδημητρίου και Αντώνη Στάμο έρχεται στο Άλσος για μία και μοναδική φορά.

"Βάτραχοι": Γιάννος Περλέγκας και Κι όμως κινείται συνδυάζουν Αριστοφάνη με escape room

Η ομάδα Ελλήνων ακροβατών και χορευτών συνεργάζεται για πρώτη φορά με τον ηθοποιό και ανεβάζει την αρχαία κωμωδία χρησιμοποιώντας τη σκηνική σύνθεση ενός ζωντανού δωματίου απόδρασης.

Ποια είναι η νέα παράσταση που έρχεται το Μάιο στην Πειραματική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου;

Ο Γιώργος Παύλου, απόφοιτος του Τμήματος Σκηνοθεσίας της Δραματική Σχολής του Εθνικού Θεάτρου, ανεβάζει το πιο βιωματικό και ίσως και το ωριμότερο έργο του Χρήστου Βακαλόπουλου για μια γενιά που συνθηκολόγησε και μια Αθήνα που χάθηκε ανάμεσα στους συρμούς.

Τελευταία ευκαιρία για να δεις τον "Τυχαίο θάνατο ενός αναρχικού" (και το καλοκαίρι!)

Η παράσταση "φαινόμενο" αποχαιρετά τη σεζόν και το θεατρόφιλο κοινό με λίγες καλοκαιρινές παραστάσεις και με την αρχική dream team διανομή της πρώτης χρονιάς πριν περάσει στο πάνθεον των παραστάσεων που έγραψαν ιστορία.

Λένα Κιτσοπούλου: Αντίστροφη μέτρηση για το "Και λέγε λέγε", τη νέα της παράσταση στο Θέατρο Τέχνης

Γιάννης Κότσιφας, Ιωάννα Μαυρέα, Πάνος Παπαδόπουλος, Θοδωρής Σκυφτούλης και Γαλήνη Χατζηπασχάλη ανεβαίνουν στη σκηνή μαζί τη σκηνοθέτιδα και δημιουργό σε μια παράσταση που δημιουργήθηκε από τον συνδυασμό διαφορετικών τεχνών και μιλάει για τον έρωτα, την πατριαρχία και πολλά ακόμη.

Το Αγγέλων Βήμα συνεχίζει δύο παραστάσεις του και μετά το Πάσχα

Τα θεατρικά "Ανατολικά της Εδέμ" και "Ιστορίες για ανθρώπους γενναιόδωρους" παρατείνονται για όσους δεν τα πρόλαβαν μόνο για 4 τελευταίες ημερομηνίες.