Θέατρο με πανσέληνο σε τρία ατμοσφαιρικά ανοιχτά θέατρα

Είναι εμπειρία να παρακολουθείς παράσταση κάτω από το αυγουστιάτικο φεγγάρι στην Επίδαυρο, το Λαύριο ή τη Σαλαμίνα. Η περίσταση είναι ιδανική για εκδρομή, οργανωθείτε….

Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου

Η μαγνητική γοητεία της Επιδαύρου

Υποβάλει, γοητεύει, γλυκαίνει τις αισθήσεις ο τόπος στον οποίο είναι χτισμένο το Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου. Λειτουργεί θεραπευτικά και δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι εκεί έστησαν το πιο μεγάλο και διάσημο θεραπευτήριο της αρχαιότητας. Είναι χτισμένο στη δυτική πλαγιά του Κυνόρτιου όρους, θεωρείται το τελειότερο αρχαίο ελληνικό θέατρο από άποψη ακουστικής και αισθητικής, η θέα είναι απίστευτη ιδιαίτερα όταν έχουμε πανσέληνο. Στις 12 & 13 Αυγούστου το φεγγάρι θα είναι ολόγιομο και αξίζει να δείτε εκεί, την "Ελένη" του Ευριπίδη από το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος. Ο Βασίλης Παπαβασιλείου ξανά συναντά την αγαπημένη του "Ελένη", την Ωραία Ελένη της Σπάρτης και της Τροίας. Δεν πρόκειται για ένα ακόμα ανέβασμα του ποιητικού κειμένου του Γιάννη Ρίτσου, το οποίο παρουσιάζει κατά τακτά διαστήματα τα τελευταία είκοσι περίπου χρόνια, αλλά για μια νέα σκηνοθεσία στην τραγωδία του Ευριπίδη σε παραγωγή του Κρατικού Θεάτρου Ελλάδας και εμπιστεύεται τον ομώνυμο ρόλο στην Έμιλυ Κολιανδρή. Πρόκειται για ένα από τα πιο ειρωνικά έργα του αρχαίου ποιητή που μας λεει πως ο Πάρις δεν άρπαξε και δεν πήγε στην Τροία την πραγματική Ελένη, αλλά ένα ομοίωμά της, ενώ αυτή την έκλεψε ο Ερμής, ύστερα από επιθυμία της Ήρας και την παρέδωσε στο βασιλιά της Αιγύπτου Πρωτέα, για να την προστατεύει.

Αντιγόνη Γκραουζίνις
Εβίτα Σκουρλέτη©

Μυσταγωγία στον ιστορικό χώρο της Λαυρεωτικής

Έχετε επισκεφθεί το Τεχνολογικό - Πολιτιστικό Πάρκο Λαυρίου; Είναι ένα εμβληματικό έργο πολιτιστικής κληρονομιάς του Δήμου Λαυρεωτικής και λειτουργεί από το 2000 με επιτυχία, στην έκταση των περίπου 250 στρεμμάτων του πρώην εργοστασίου της Γαλλικής Εταιρείας Μεταλλείων Λαυρίου. Ο χώρος είναι ένα μοναδικό ατμοσφαιρικό σκηνικό για καλλιτεχνικές εκδηλώσεις κάθε είδους και πιστεύουμε πως το Υπαίθριο Αμφιθεάτρο του Τεχνολογικού Πάρκου ταιριάζει πολύ στο ύφος της παράστασης που έστησε ο Τσέζαρις Γκραουζίνις για την "Αντιγόνη" του Σοφοκλή. Η  παράσταση θα παιχτεί στο Λαύριο την Παρασκευή 12/8 και είναι μια σύγχρονη και επίκαιρη μεταφορά της σοφόκλειας αντιπολεμικής τραγωδίας με ένα ανατρεπτικό πρωταγωνιστικό καστ. Αντιγόνη η Έλλη Τρίγγου. Κρέοντας ο Βασίλης Μπισμπίκης. Ισμήνη η Δανάη Μιχαλάκη. Άγγελος ο Γιώργος Παπαγεωργίου. Και ο Ιεροκλής Μιχαηλίδης ως Κορυφαίος του Χορό.

Θεσμοφοριάζουσες
Δημήτρης Μακρής©

Θέατρο προς τιμήν του Ευριπίδη

Η Σαλαμίνα, το μεγαλύτερο νησί του Σαρωνικού κόλπου και το πιο κοντινό στις ακτές της Αττική δεν είναι γνωστή από την αρχαιότητα μόνο ως τόπος της ιστορικής ναυμαχίας μεταξύ Ελλήνων και Περσών (480 π.Χ.).,αλλά και ως τόπος καταγωγής του τελευταίου κατά χρονολογική σειρά από τους τρεις μεγάλους τραγικούς ποιητές, του Ευριπίδη. Οπότε δεν θα μπορούσε να λείπει από το νησί το θέατρο. Το 1993 κατασκευάστηκε το Ευριπίδειο θέατρο Σαλαμίνας στον καταπράσινο  λόφο "Πατρίς" χωρητικότητας περίπου 3.000 ατόμων. Η πρόσβαση στο θέατρο μπορεί να γίνει με δύο τρόπους: είτε με αυτοκίνητο στη βόρεια είσοδο (όπου υπάρχει χώρος στάθμευσης του θεάτρου), είτε με τα πόδια από τη νότια είσοδο (στην οδό Μ. Αλεξάνδρου. Εκεί, θα παιχτούν την Παρασκευή 12/8 οι "Θεσμοφοριάζουσες" του Αριστοφάνη, σε σκηνοθεσία Γιάννη Μπέζου. Ένα από τα τρία έργα γυναικών του ποιητή, μαζί με τις "Εκκλησιάζουσες" και τη "Λυσιστράτη", στο οποίο προσπαθεί να παρωδήσει τον μεγάλο Ευριπίδη, με βάση την συμπεριφορά των Αθηναίων γυναικών στην διάρκεια μιας μεγάλης μυστικιστικής γιορτής αποκλειστικά γυναικείας, τα Θεσμοφόρια. Ο Αριστοφάνης εμφανίζει τον Ευριπίδη, που υποδύεται ο Βλαδίμηρος Κυριακίδης, να ζητά από έναν γέρο συγγενή του, τον Μνησίλοχο, που ερμηνεύει ο Γιάννης Μπέζος, να μεταμφιεστεί σε γυναίκα με τη βοήθεια του ποιητή Αγάθωνα (Λαέρτης Μαλκότσης) και να παρεισφρήσει στη γυναικεία γιορτή προς τιμήν της Δήμητρας, όπου έχει ως αποστολή να φέρει τις γυναίκες που τον συκοφαντούν εξαιτίας όσων γράφει για εκείνες στις τραγωδίες του με το μέρος του. Όταν ο Κλεισθένης (Παναγιώτης Κατσώλης) ενημερώνει τις γυναίκες ότι υπάρχει ένας μεταμφιεσμένος άντρας ανάμεσά τους. Η Κρίτυλλα (Φωτεινή Μπαξεβάνη) τον ανακρίνει τον Μνησίλοχο και η ταυτότητα του δεν αργεί να αποκαλυφθεί.

Περισσότερες πληροφορίες

Θεσμοφοριάζουσες

  • Κωμωδία
  • Διάρκεια: 100 '

Οι Αθηναίες γυναίκες ετοιμάζονται να καταδικάσουν τον Ευριπίδη που τις κατηγορεί στις τραγωδίες του. Ο ίδιος, προκειμένου να τις αποτρέψει, μεταμφιέζει σε γυναίκα το συγγενή του Μνησίλοχο και τον στέλνει στη γιορτή των Θεσμοφορίων για να τον υπερασπιστεί.

Ελένη

  • Τραγωδία
  • Διάρκεια: 110 '

Η ωραία Ελένη δεν πήγε ποτέ στην Τροία, μόνο το είδωλό της βρέθηκε εκεί σύμφωνα με το αντιπολεμικό δράμα, στο οποίο ο Ευριπίδης καταδεικνύει τον παραλογισμό του πολέμου.

Αντιγόνη

  • Τραγωδία
  • Διάρκεια: 100 '

Η ανάγνωση του καταξιωμένου σκηνοθέτη πάνω στη δημοφιλέστερη τραγωδία του αρχαίου δράματος εστιάζει στο αίσθημα της χαράς ως βάση της ανθρώπινης ύπαρξης.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Δήμος Αβδελιώδης: "Στο θέατρο πάμε πρωτίστως για να νιώσουμε"

Ο διακεκριμένος σκηνοθέτης μιλά στο "α" με αφορμή την "Απολογία του Σωκράτη" που ανεβάζει στην αρχαία ελληνική γλώσσα (26-27/4) αλλά και το "Όνειρο στο κύμα / Έρως ήρως" του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη (29/4), που παρουσιάζονται στη νέα θεατρική σκηνή που φέρει το όνομά του στο ιστορικό Studio New Star Art Cinema.

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΥΣΑ ΠΑΣΙΑΛΟΥΔΗ
23/04/2024

"I am falling in love | Εκδοχές πάνω στη Δωδέκατη Νύχτα": Πειραγμένος Σαίξπηρ στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά από τον Γιώργο Βαλαή

Ο ανήσυχος δημιουργός αποσυναρμολογεί τη "Δωδέκατη νύχτα" του Ουίλιαμ Σαίξπηρ στη Σκηνή Ωμέγα, εστιάζοντας στις σχέσεις των ηρώων και την ερωτική έλξη που δεν γνωρίζει πρότυπα.

Το "Αλ Τσαντίρι Νιουζ" σε μία και μοναδική παράσταση

Η καυστική, αλλά πάντα χαρούμενη και ξεκαρδιστική, σάτιρα του Λάκη Λαζόπουλου ζωντανά στο Christmas Theater!

"Περιμένοντας τον Γκοντό": Ο Θεόδωρος Τερζόπουλος στη Στέγη Ιδρύματος Ωνάση με το αριστούργημα του Μπέκετ

Ο καταξιωμένος διεθνώς Έλληνας σκηνοθέτης και το έργο σταθμός του 20ού αι για πρώτη φορά στη σκηνή της Στέγης σε μια μεγάλη συμπαραγωγή του Emillia Romagna Teatro.

Η Εβδομάδα Κυπριακού Θεάτρου έρχεται ξανά στο Εθνικό Θέατρο

Τρεις παραγωγές από την Κύπρο "ταξιδεύουν" αυτόν τον Μάιο στην Αθήνα και τη σκηνή "Νίκος Κούρκουλος" του Εθνικού.

Updated | Πέντε θέατρα αποχαιρετούν έξι παραστάσεις

Έργα μερικών από τους καλύτερους Έλληνες συγγραφείς (Ρέππας-Παπαθανασίου, Άκης Δήμου, Γιάννης Τσίρος), ένα του Φλομπέρ αλλά και μία διαδραστική κωμωδία κατεβάζουν αυλαία την Κυριακή των Βαΐων.

"Ρωμαίος και Ιουλιέτα": Ελλάδα και Τουρκία ανεβάζουν από κοινού την ερωτική τραγωδία του Σαίξπηρ

Μια μεγάλη διεθνής συμπαραγωγή μεταξύ του Κρατικού Θεάτρου της Τουρκίας και του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών ετοιμάζεται αυτή την περίοδο πάνω σε ένα από τα σπουδαιότερα κλασικά κείμενα της παγκόσμιας δραματουργίας.