"Δείπνο με φίλους": Τρεις αλήθειες κι ένα ψέμα για την παράσταση από τον Μάνο Αντωνίου

Ο σκηνοθέτης και ο ηθοποιός της κωμωδίας του Ντόναλντ Μάργκιουλις που περιοδεύει στα ανοιχτά θέατρα της Αττικής γράφει για την παράσταση όπου συμπρωταγωνιστεί με τους Σταύρο Νικολαΐδη, Ιωάννα Πηλιχού και Φιλίτσα Καλογεράκου.

Μάνος Αντωνίου

Ο σκηνοθέτης και ηθοποιός της παράστασης "Δείπνο με φίλους", Μάνος Αντωνίου, γράφει για την σπιντάτη κωμωδία του Ντόναλντ Μάργκιουλις που μιλά για τις ανθρώπινες σχέσεις και το γάμο, όπου συμπρωταγωνιστεί με τους Σταύρο Μαρκάλα, Ιωάννα Πηλιχού και Αθηνά Νιαβή

Αλήθεια πρώτη

Το να σκηνοθετήσω το πολυβραβευμένο έργο του Ντόναλντ Μάργκιουλις το θεώρησα μια ιδιαίτερη πρόκληση. Η αίσθηση από την πρώτη ανάγνωση σου αφήνει μια απλότητα γραφής χωρίς την πλοκή και το σασπένς ενός κειμένου. Όμως, εδώ είναι και το μυστικό αυτού του θεατρικού έργου. Η ρεαλιστική γραφή, ο δομημένος λόγος, οι εναλλαγές των σκηνών, το καθημερινό θέμα που διαπραγματεύεται δημιουργούν όχι μόνο πλοκή και σασπένς αλλά αφήνουν μηνύματα και δείχνουν στοιχεία του εαυτού μας, όπου κάθε θεατής μπορεί να αναγνωρίσει το δικό του εγώ. Η οικογένεια, η συμβίωση, η αγάπη, ο έρωτας, η φιλία, ο χωρισμός είναι θέματα καθημερινά αλλά δοσμένα με αμείωτο ενδιαφέρον από τον συγγραφέα.

Αλήθεια δεύτερη

Η σκηνοθεσία βασίζεται σε ένα παιχνίδι ρεαλισμού και σουρεαλισμού, όπου γέλιο και συγκίνηση εναλλάσσονται με γρήγορες ταχύτητες και η κάθε σκηνή του έργου δίνει την αίσθηση μιας κινηματογραφικής εικόνας που βρίσκεται σε θεατρικό χώρο. Το "θεατρικό πλάνο" δίνει λιτότητα και ρεαλισμό ταυτόχρονα με δυναμισμό και αλήθεια στον τρόπο που ερμηνεύει ο κάθε ηθοποιός το ρόλο του. 

Δείπνο με φίλους
Λάμπρος Χειμωνάς©

Αλήθεια τρίτη

Κεντρικό πρόσωπο της παράστασης είναι ο ηθοποιός και ο ρόλος, που προβάλλονται σε πρώτο πλάνο. Στόχος μου είναι ο θεατής να κεντρίζεται και να παρασύρεται σε ένα θεατρικό παιχνίδι έτσι ώστε τελειώνοντας η παράσταση το πρώτο που θα σχολιάσει να είναι το κείμενο και η υπόκριση.

Ψέμα είναι...

Ότι δεν θα γελάσει, ότι δεν θα συγκινηθεί, ότι δεν θα προβληματιστεί, ότι δεν θα μπει σε μια κριτική σκέψη του εαυτού του, ότι δεν θα δει την εικόνα της δικής του ζωής μπροστά του και φεύγοντας από την παράσταση ότι γνώμη έχει ή ότι θέση πάρει θα έχει δίκιο και άδικο.

Περισσότερες πληροφορίες

Δείπνο με φίλους

  • Κωμωδία
  • Διάρκεια: 90 '

Στο βραβευμένο με Πούλιτζερ έργο πρωταγωνιστούν δύο παντρεμένα ζευγάρια, που είκοσι χρόνια μετά έρχονται αντιμέτωπα με τη ρουτίνα και το χωρισμό. Ο επεισοδιακός χωρισμός των μεν, θα φέρει τους δε, μπροστά σε έναν καθρέφτη, βγάζοντας στην επιφάνεια απωθημένα, μικρές ζήλιες και την ουσιαστική φθορά που προκαλείται στις ανθρώπινες σχέσεις. Ο γάμος, η αγάπη, η φιλία κι ο έρωτας είναι μόλις μερικές από τις αξίες που θίγονται μέσα από την επίκαιρη κωμωδία για τις σύγχρονες σχέσεις και το γάμο.

Αλάμπρα

Στουρνάρη 53

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Το Αγγέλων Βήμα συνεχίζει δύο παραστάσεις του και μετά το Πάσχα

Τα θεατρικά "Ανατολικά της Εδέμ" και "Ιστορίες για ανθρώπους γενναιόδωρους" παρατείνονται για όσους δεν τα πρόλαβαν μόνο για 4 τελευταίες ημερομηνίες.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
25/04/2024

Ο κροκόδειλος

Ένα από τα λιγότερο γνωστά και ελάχιστα παιγμένα αφηγήματα του Ρώσου συγγραφέα προσεγγίζει μια νεανική θεατρική ομάδα, ενισχύοντας τη σατιρική του διάθεση. Το αποτέλεσμα είναι ευφρόσυνο με ενδιαφέροντα σημεία αλλά και κάπως άτολμο. | Powered by Uber

Ο αποτυχημένος

Μελετημένη, καλοκουρδισμένη και καλοπαιγμένη παράσταση που καταφέρνει να μετατρέψει το μυθιστόρημα ενός από τους πλέον "δύστροπους" συγγραφείς σε σκηνικό ποίημα. | Powered by Uber

"Μπιζζζ….!" στο Επί Κολωνώ: Γνωρίζουμε 4 νέες ομάδες που διακρίθηκαν στο φεστιβάλ Off-Off Athens

Το νέο αίμα του ελληνικού θεάτρου προσγειώνεται στο θέατρο Επί Κολωνώ και μοιράζεται μαζί μας τα πρώτα της βήματα και τις πρώτες τις επίσημες θεατρικές δουλειές. Πάμε να τους ακούσουμε!

Η "Ωραία κοιμωμένη" έρχεται στο Μέγαρο Μουσικής

135 χρόνια μετά την πρώτη του πρεμιέρα έρχεται από την παραμυθένια Πράγα το υπέροχο μπαλέτο του Τσαϊκόφσκι με την αυθεντική χορογραφία του Μαριούς Πετιπά κι ερμηνείες από διάσημους σολίστ του εξωτερικού.

"Το μπορντέλο της Μαντάμ Ρόζας": Τέσσερις τελευταίες παραστάσεις στο Αυλαία

Ο πολυχώρος του Πειραιά θα υποδεχτεί για δύο Κυριακές και δύο Δευτέρες το έργο που βασίζεται σε βιβλίο της Σπεράντζας Βρανά.

Ζουζέπ Μαρία Μιρό: "Η προσπάθειά ενός σώματος να απελευθερωθεί είναι ήδη μια μορφή ελευθερίας"

Στην Καταλονία μας μετέφερε νοερά η συζήτηση που είχαμε με τον συγγραφέα του μονολόγου "Το πιο όμορφο σώμα που έχει υπάρξει ποτέ σε αυτό το μέρος" που ερμηνεύει ο Αργύρης Ξάφης στο Θησείον. Μάθετε όλα όσα είπαμε μαζί του για την ομορφιά, την επιθυμία αλλά και την αφιέρωση της ελληνικής μετάφρασης στ@ δολοφονημέν@ Ζακ Κωστόπουλο/Zackie Oh.