Nova Pars Festival: Το πολυθεματικό φεστιβάλ εμπνέεται από τη "νέα πραγματικότητα"

Το φεστιβάλ γιορτάζει την 20η διεξαγωγή του αυτό το φθινόπωρο και καλεί ενδιαφερόμενους καλλιτέχνες να καταθέσουν τις ιδέες και προτάσεις τους ακολουθώντας τη φετινή θεματική «Νέα Πραγματικότητα».

Nova Pars Festival

Το Nova Pars Festival δεν είναι κάτι καινούργιο για τις θεατρικές νύχτες της πόλης. Αντιθέτως, από το 2008 φιλοξένησε πολυάριθμες θεατρικές ομάδες και όχι μόνο, δίνοντας την ευκαιρία σε νέους καλλιτέχνες να παρουσιάσουν τη δουλειά τους, τις ιδέες τους, τις καλλιτεχνικές τους ανησυχίες, τη δική τους σκοπιά πάνω σε νέους και παλιούς καλλιτεχνικούς κώδικες.

Φέτος το φθινόπωρο, μετά τα τελευταία ταραγμένα χρόνια και με αφορμή τον εορτασμό των 20 χρόνων ύπαρξής του, ο καλλιτεχνικός οργανισμός Altera Pars αναβιώνει το Nova Pars Festival, με σκοπό να ανοίξει πάλι τις πόρτες του σε νέες καλλιτεχνικές προτάσεις κάθε είδους. Έτσι, προσκαλεί καλλιτέχνες από όλο το φάσμα των τεχνών (θέατρο, χορό, μουσική, εικαστικά, φωτογραφία, video art, video animation) να καταθέσουν τις προτάσεις τους για το φεστιβάλ που θα διεξαχθεί το Σεπτέμβριο του ‘22.

Κόντρα σε κάθε τι που στάθηκε εμπόδιο στην καλλιτεχνική δημιουργία, με πάθος, εξωστρέφεια και αγάπη για κάθε μορφής τέχνη, το φεστιβάλ σας περιμένει για να αναβιώσουμε όλοι μαζί τις νύχτες στο Altera Pars. Σχεδόν 3 χρόνια πανδημίας και οι καλλιτέχνες καλούνται να επαναπροσδιορίσουν την τέχνη και την ταυτότητά τους μέσα σ' ένα κόσμο που αλλάζει ραγδαία. Να εφεύρουν νέους κώδικες επικοινωνίας με τον κόσμο, να χρησιμοποιήσουν νέα μέσα και τεχνικές, να πειραματιστούν με το ίδιο το περιεχόμενο της έννοιας της τέχνης και ειδικά της τέχνης που λαμβάνει χώρα στο φυσικό χώρο και προϋποθέτει τη ζωντανή αλληλεπίδραση με το κοινό.

Με αυτό το σκεπτικό, το θέατρο Altera Pars προσκαλεί καλλιτέχνες από διαφορετικούς χώρους και πεδία να καταθέσουν τις προτάσεις τους για να συμμετάσχουν στο Νova Pars Festival.

Η θεματική του Φεστιβάλ αφορά στη "Νέα Πραγματικότητα" που πολύ γρήγορα βλέπουμε να διαμορφώνεται γύρω μας. Πώς μορφοποιείται αυτός ο νέος κόσμος; Τι προσδοκίες έχουμε εμείς ως άτομα και ως κοινωνίες από αυτόν; Και πώς μπορούμε να παρέμβουμε συλλογικά και δραστικά στη διαμόρφωσή του; Πανδημία, πόλεμος, κλιματική αλλαγή, ενεργειακή και οικονομική κρίση, κοινωνικά κινήματα, ψηφιοποιημένη οικονομία, είναι όλα όψεις-φαινόμενα της νέας πραγματικότητας της οποίας την έλευση επέσπευσε η πανδημία.

Οι ομάδες/ καλλιτέχνες που επιθυμούν να συμμετάσχουν στο Φεστιβάλ καλούνται να υποβάλλουν τις προτάσεις τους στο altera_pars@yahoo.gr με θέμα "ΝOVA PARS FESTIVAL 2022" έως την Παρασκευή 29/7. Οι καλλιτέχνες δύνανται να προτείνουν είτε έτοιμα projects που έχουν παρουσιάσει στο παρελθόν και εμπίπτουν στη θεματική του Φεστιβάλ, είτε νέα που θα παρουσιαστούν για πρώτη φορά στο πλαίσιο του Φεστιβάλ.

Στις προτάσεις θα πρέπει να συμπεριλαμβάνονται: σύντομη περιγραφή του πρότζεκτ, ονόματα συντελεστών και συμμετεχόντων, παρουσίαση της ομάδας / καλλιτέχνη που υποβάλλει την πρόταση, διάρκεια παρουσίασης (για χορευτικές, θεατρικές, μουσικές παραστάσεις η διάρκεια δεν πρέπει να ξεπερνάει τα 70 λεπτά), οπτικοακουστικό υλικό του προτεινόμενου project, εφόσον αυτό υπάρχει. Σε περίπτωση που οι προτάσεις αφορούν σε work in progress projects και δεν έχουν οπτικοακουστικό υλικό διαθέσιμο, προτρέπονται να στείλουν υλικό που θεωρούν αντιπροσωπευτικό από προηγούμενες δουλειές τους.

Όσοι επιλεγούν να συμμετάσχουν στο Φεστιβάλ θα ειδοποιηθούν έως τέλος Ιουλίου.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

42 θεατρικές παραστάσεις που συνεχίζονται μετά το Πάσχα

Σημαντικά έργα της παγκόσμιας δραματουργίας, η ελληνική δραματουργία σε πολλές διαφορετικές εκφάνσεις, ερευνητικό θέατρο, δικαστικό δράμα και μυστήριο, θέατρο έξω από το θέατρο και ιστορίες αληθινών προσώπων που ενέπνευσαν θεατρικά έργα. Όλα αυτά συμπεριλαμβάνονται στο σύνολο των θεατρικών παραστάσεων που συνεχίζονται μετά το Πάσχα, δίνοντάς μας μια ακόμα ευκαιρία για ανοιξιάτικες εξορμήσεις στη θεατρική Αθήνα.

ΓΡΑΦΕΙ: ΤΩΝΙΑ ΚΑΡΑΟΓΛΟΥ
10/05/2024

"If I can not dance, I will not be a part of your revolution" δηλώνει η Μαρία Κολιοπούλου στο νέο της έργο

Στο νέο της χορογραφικό έργο μεγάλης κλίμακας, το ιδρυτικό μέλος της ομάδας Πρόσχημα συμπράττει με ερμηνεύτριες διαφορετικών ηλικιών και ικανοτήτων αναζητώντας την βαθιά απόλαυση της στιγμής.

"The last lunch" σερβίρει το πρώτο αγγλόφωνο θέατρο στην Ελλάδα

Το Theatre of the No, μετά την επιτυχία της παράστασης "Περιμένοντας τον Γκοντό", παρουσιάζει τη μουσική κωμωδία του Γιόελ Γούλφχαρτ σε σκηνοθεσία του Μάνου Τσότρα.

"Ηλικία και διακρίσεις" είναι το νέο θέμα του κύκλου συζητήσεων του Εθνικού

Σε συνέχεια της πρωτοβουλίας που πυροδοτεί τον διάλογο για φλέγοντα κοινωνικά ζητήματα, έρχεται μία νέα συζήτηση με ελεύθερη είσοδο, όπου θα μιλήσουν μεταξύ άλλων η Μαριάννα Κάλμπαρη, η Αλίκη Αλεξανδράκη και ο Θέμης Πάνου.

To 3ο Φεστιβάλ σύγχρονου καλλιτεχνικού καμπαρέ έρχεται στο Red Jasper Cabaret Thatre

Το φεστιβάλ της καμπαρέ θεατρικής σκηνής της Κυψέλης είναι και πάλι εδώ για να προσφέρει στο κοινό δέκα ημέρες με παραστάσεις θεάτρου, χορού, cabaret acts, music performances, aerial acrobatics, drag performances και πολλά ακόμη.

Θέλω να σου κρατάω το χέρι

Οι σύγχρονες σχέσεις και οι ρόλοι των δύο φύλων μέσα σε αυτές απασχολούν το πρώτο θεατρικό έργο του Ιορδανίδη, που κινείται με άνεση στο είδος της δραμεντί και παρουσιάζεται σε ένα φυσικό όσο και προσωπικό ανέβασμα. | Powered by Uber

Η κασέτα

Ένα από τα σημαντικότερα έργα της Λούλας Αναγνωστάκη, και συνολικά της νεοελληνικής δραματουργίας, αποτυπώνει σχεδόν προφητικά, μέσα από μια οικογενειακή ιστορία, την Ελλάδα στο μεταίχμιο δύο εποχών. Ανεβαίνει από τον Μάνο Καρατζογιάννη σε μία προσεγμένη παράσταση με μερικές πολύ ωραίες ερμηνείες. | Powered by Uber