Nova Pars Festival: Το πολυθεματικό φεστιβάλ εμπνέεται από τη "νέα πραγματικότητα"

Το φεστιβάλ γιορτάζει την 20η διεξαγωγή του αυτό το φθινόπωρο και καλεί ενδιαφερόμενους καλλιτέχνες να καταθέσουν τις ιδέες και προτάσεις τους ακολουθώντας τη φετινή θεματική «Νέα Πραγματικότητα».

Nova Pars Festival

Το Nova Pars Festival δεν είναι κάτι καινούργιο για τις θεατρικές νύχτες της πόλης. Αντιθέτως, από το 2008 φιλοξένησε πολυάριθμες θεατρικές ομάδες και όχι μόνο, δίνοντας την ευκαιρία σε νέους καλλιτέχνες να παρουσιάσουν τη δουλειά τους, τις ιδέες τους, τις καλλιτεχνικές τους ανησυχίες, τη δική τους σκοπιά πάνω σε νέους και παλιούς καλλιτεχνικούς κώδικες.

Φέτος το φθινόπωρο, μετά τα τελευταία ταραγμένα χρόνια και με αφορμή τον εορτασμό των 20 χρόνων ύπαρξής του, ο καλλιτεχνικός οργανισμός Altera Pars αναβιώνει το Nova Pars Festival, με σκοπό να ανοίξει πάλι τις πόρτες του σε νέες καλλιτεχνικές προτάσεις κάθε είδους. Έτσι, προσκαλεί καλλιτέχνες από όλο το φάσμα των τεχνών (θέατρο, χορό, μουσική, εικαστικά, φωτογραφία, video art, video animation) να καταθέσουν τις προτάσεις τους για το φεστιβάλ που θα διεξαχθεί το Σεπτέμβριο του ‘22.

Κόντρα σε κάθε τι που στάθηκε εμπόδιο στην καλλιτεχνική δημιουργία, με πάθος, εξωστρέφεια και αγάπη για κάθε μορφής τέχνη, το φεστιβάλ σας περιμένει για να αναβιώσουμε όλοι μαζί τις νύχτες στο Altera Pars. Σχεδόν 3 χρόνια πανδημίας και οι καλλιτέχνες καλούνται να επαναπροσδιορίσουν την τέχνη και την ταυτότητά τους μέσα σ' ένα κόσμο που αλλάζει ραγδαία. Να εφεύρουν νέους κώδικες επικοινωνίας με τον κόσμο, να χρησιμοποιήσουν νέα μέσα και τεχνικές, να πειραματιστούν με το ίδιο το περιεχόμενο της έννοιας της τέχνης και ειδικά της τέχνης που λαμβάνει χώρα στο φυσικό χώρο και προϋποθέτει τη ζωντανή αλληλεπίδραση με το κοινό.

Με αυτό το σκεπτικό, το θέατρο Altera Pars προσκαλεί καλλιτέχνες από διαφορετικούς χώρους και πεδία να καταθέσουν τις προτάσεις τους για να συμμετάσχουν στο Νova Pars Festival.

Η θεματική του Φεστιβάλ αφορά στη "Νέα Πραγματικότητα" που πολύ γρήγορα βλέπουμε να διαμορφώνεται γύρω μας. Πώς μορφοποιείται αυτός ο νέος κόσμος; Τι προσδοκίες έχουμε εμείς ως άτομα και ως κοινωνίες από αυτόν; Και πώς μπορούμε να παρέμβουμε συλλογικά και δραστικά στη διαμόρφωσή του; Πανδημία, πόλεμος, κλιματική αλλαγή, ενεργειακή και οικονομική κρίση, κοινωνικά κινήματα, ψηφιοποιημένη οικονομία, είναι όλα όψεις-φαινόμενα της νέας πραγματικότητας της οποίας την έλευση επέσπευσε η πανδημία.

Οι ομάδες/ καλλιτέχνες που επιθυμούν να συμμετάσχουν στο Φεστιβάλ καλούνται να υποβάλλουν τις προτάσεις τους στο altera_pars@yahoo.gr με θέμα "ΝOVA PARS FESTIVAL 2022" έως την Παρασκευή 29/7. Οι καλλιτέχνες δύνανται να προτείνουν είτε έτοιμα projects που έχουν παρουσιάσει στο παρελθόν και εμπίπτουν στη θεματική του Φεστιβάλ, είτε νέα που θα παρουσιαστούν για πρώτη φορά στο πλαίσιο του Φεστιβάλ.

Στις προτάσεις θα πρέπει να συμπεριλαμβάνονται: σύντομη περιγραφή του πρότζεκτ, ονόματα συντελεστών και συμμετεχόντων, παρουσίαση της ομάδας / καλλιτέχνη που υποβάλλει την πρόταση, διάρκεια παρουσίασης (για χορευτικές, θεατρικές, μουσικές παραστάσεις η διάρκεια δεν πρέπει να ξεπερνάει τα 70 λεπτά), οπτικοακουστικό υλικό του προτεινόμενου project, εφόσον αυτό υπάρχει. Σε περίπτωση που οι προτάσεις αφορούν σε work in progress projects και δεν έχουν οπτικοακουστικό υλικό διαθέσιμο, προτρέπονται να στείλουν υλικό που θεωρούν αντιπροσωπευτικό από προηγούμενες δουλειές τους.

Όσοι επιλεγούν να συμμετάσχουν στο Φεστιβάλ θα ειδοποιηθούν έως τέλος Ιουλίου.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Αντιγόνη

Ο Λιθουανός σκηνοθέτης δίνει την προσωπική ερμηνεία του στο πιο δημοφιλές από τα αρχαία δραματικά κείμενα, διαβάζοντάς το μέσα από ένα λαϊκότροπο πρίσμα, που όμως αδικεί τη δυναμική και το ήθος του πρωτότυπου κειμένου.

ΓΡΑΦΕΙ: ΤΩΝΙΑ ΚΑΡΑΟΓΛΟΥ
09/08/2022

Όλη η Ελλάδα ένας πολιτισμός: Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων από 8 έως 14 Αυγούστου

Όλες οι πολιτιστικές εκδηλώσεις που θα δούμε από σήμερα έως την Κυριακή 14/8.

Νάντια Δαλκυριάδου: Πού την έχουμε δει και τι σχεδιάζει για τη νέα θεατρική σεζόν;

Παίζει στο τηλεοπτικό "Κόκκινο ποτάμι", σκηνοθετεί Ρίτσο στο "Τζένη Καρέζη", έχει την καλλιτεχνική διεύθυνση του Άβατον και αναμένει με αγωνία τη νέα θεατρική σεζόν. Ήρθε η στιγμή να γνωρίσουμε την ηθοποιό και σκηνοθέτιδα Νάντια Δαλκυριάδου.

"Θα γίνει Ανταλλαγή;": Μια παράσταση που θα θέλαμε να δούμε

Όσοι βρεθείτε στην Ολυμπία αυτές τις ημέρες έχετε την ευκαιρία να δείτε την αφιερωματική παράσταση στη Μικρασιατική Καταστροφή "Θα γίνει Ανταλλαγή;" της Ρούλας Πατεράκη.

Φεστιβάλ Αθηνών: Τι κρατάμε από το φετινό θεατρικό πρόγραμμα της Πειραιώς 260

Τι αποτύπωμα άφησαν οι δώδεκα ελληνικές και ξένες παραστάσεις στην Πειραιώς 260, που έριξε αυλαία την προηγούμενη εβδομάδα; Καταγράφουμε μερικές σκέψεις, εντυπώσεις και συμπεράσματα.

Τι ετοιμάζει ο Νίκος Διαμαντής για τον Σεπτέμβριο;

Ο σκηνοθέτης και καλλιτεχνικός διευθυντής του θεάτρου Σημείο θα παρουσιάσει μία θεατρική- εικαστική εγκατάσταση στο Ισλαχανέ στο πλαίσιο του θεσμού "Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός".

Τρεις extra παραστάσεις για τον "Συλλέκτη"

Ένα από τα σημαντικότερο θρίλερ της μεταπολεμικής λογοτεχνίας ο "Συλλέκτης" του Τζον Φόουλς παίρνει παράταση λόγω της θερμής υποδοχής του κοινού.