Η ελληνική θεατρική δημιουργικότητα ταξιδεύει στον κόσμο

Με τη στήριξη του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου, σκηνογράφοι και ενδυματολόγοι εκπροσωπούν την Ελλάδα στη Διεθνή Έκθεση "Prague Quadrennial of Performance Design and Space".

Η ελληνική θεατρική δημιουργικότητα ταξιδεύει στον κόσμο

Η Διεθνής Έκθεση "Prague Quadrennial of Performance Design and Space" (PQ) είναι η
σημαντικότερη παγκόσμια έκθεση που αφορά στη σκηνογραφία, στον παραστασιακό χώρο και στη θεατρική αρχιτεκτονική. Παράλληλα, με όχημα τη σκηνογραφία, η έκθεση αυτή αποτελεί τη μεγαλύτερη διεθνή διοργάνωση παρουσίασης και προβολής της πιο πρόσφατης καλλιτεχνικής δημιουργίας σε όλους τους τομείς των παραστατικών τεχνών και τη σημαντικότερη πλατφόρμα επικοινωνίας και διεθνούς προβολής νέων τάσεων στις παραστατικές τέχνες που εκπροσωπούνται από εθνικές συμμετοχές σε διαγωνιστικό πλαίσιο.

Η επόμενη διοργάνωση της PQ θα πραγματοποιηθεί τον Ιούνιο του 2023 (PQ23),με προγραμματισμένη συμμετοχή πάνω από 6.000 καλλιτεχνών από 60 χώρες, ενώ ο συνολικός αριθμός των επισκεπτών από όλο τον κόσμο υπολογίζεται να ξεπεράσει τους 80.000. Ζητούμενο της Ελληνικής εθνικής εκπροσώπησης στην PQ23 -η οποία θα πραγματοποιηθεί με τη στήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού μέσω ενός από τους σημαντικότερους εποπτευόμενους φορείς του, του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου (Ελληνικό Φεστιβάλ Α.Ε.)- είναι η, κατά το δυνατόν, διευρυμένη εκπροσώπηση και προβολή της σύγχρονης σκηνογραφίας και της καλλιτεχνικής δημιουργίας των παραστατικών τεχνών στην Ελλάδα παρουσιάζοντας υλοποιημένα έργα των δημιουργών από την τρέχουσα εξαετία (2017-2023), όπως προβλέπει η έκθεση. 

Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου
Εύη Φυλακτού©

Την ευθύνη της Ελληνικής εθνικής εκπροσώπησης στην επόμενη διοργάνωση της PQ23 έχει αναλάβει, μετά από ανάληψη της σχετικής πρωτοβουλίας, εξαμελής επιμελητική ομάδα αποτελούμενη από τους (αλφαβητικά): Αντώνη Βολανάκη (εικαστικό, Επίκουρο Καθηγητή, Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου), Κωνσταντίνο Ζαμάνη (σκηνογράφο - ενδυματολόγο), Μαρία Κονομή (σκηνογράφο - ενδυματολόγο, Επίκουρη Καθηγήτρια, Τμήμα Θεατρικών Σπουδών, Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών), Εύα Νάθενα (εικαστικό, σκηνογράφο - ενδυματολόγο), Σοφία Παντουβάκη (σκηνογράφο - ενδυματολόγο, Καθηγήτρια Ενδυματολογίας, Aalto University, Φινλανδία) και Ανδρέα Σκούρτη (Αρχιτέκτονα, σκηνογράφο, Λέκτορα Σκηνογραφίας, Royal Central School of Speech and Drama, University of London). 

Στόχος της επιμελητικής ομάδας είναι να παρουσιαστεί η εθνική συμμετοχή με βάση τη
συμπεριληπτικότητα και την ομαδική εκπροσώπηση των Ελλήνων σκηνογράφων -
ενδυματολόγων
είτε δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα είτε στο εξωτερικό. Η πρόσκληση όμως απευθυνόταν και σε ξένους σκηνογράφους – ενδυματολόγους που δραστηριοποιούνται στην χώρα μας. Προβλέπεται να συμμετάσχουν πολυάριθμοι δημιουργοί από ένα ευρύ φάσμα των παραστατικών τεχνών και από διαφορετικές καλλιτεχνικές γενιές.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Αντιγόνη

Ο Λιθουανός σκηνοθέτης δίνει την προσωπική ερμηνεία του στο πιο δημοφιλές από τα αρχαία δραματικά κείμενα, διαβάζοντάς το μέσα από ένα λαϊκότροπο πρίσμα, που όμως αδικεί τη δυναμική και το ήθος του πρωτότυπου κειμένου.

ΓΡΑΦΕΙ: ΤΩΝΙΑ ΚΑΡΑΟΓΛΟΥ
09/08/2022

Όλη η Ελλάδα ένας πολιτισμός: Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων από 8 έως 14 Αυγούστου

Όλες οι πολιτιστικές εκδηλώσεις που θα δούμε από σήμερα έως την Κυριακή 14/8.

Νάντια Δαλκυριάδου: Πού την έχουμε δει και τι σχεδιάζει για τη νέα θεατρική σεζόν;

Παίζει στο τηλεοπτικό "Κόκκινο ποτάμι", σκηνοθετεί Ρίτσο στο "Τζένη Καρέζη", έχει την καλλιτεχνική διεύθυνση του Άβατον και αναμένει με αγωνία τη νέα θεατρική σεζόν. Ήρθε η στιγμή να γνωρίσουμε την ηθοποιό και σκηνοθέτιδα Νάντια Δαλκυριάδου.

"Θα γίνει Ανταλλαγή;": Μια παράσταση που θα θέλαμε να δούμε

Όσοι βρεθείτε στην Ολυμπία αυτές τις ημέρες έχετε την ευκαιρία να δείτε την αφιερωματική παράσταση στη Μικρασιατική Καταστροφή "Θα γίνει Ανταλλαγή;" της Ρούλας Πατεράκη.

Φεστιβάλ Αθηνών: Τι κρατάμε από το φετινό θεατρικό πρόγραμμα της Πειραιώς 260

Τι αποτύπωμα άφησαν οι δώδεκα ελληνικές και ξένες παραστάσεις στην Πειραιώς 260, που έριξε αυλαία την προηγούμενη εβδομάδα; Καταγράφουμε μερικές σκέψεις, εντυπώσεις και συμπεράσματα.

Τι ετοιμάζει ο Νίκος Διαμαντής για τον Σεπτέμβριο;

Ο σκηνοθέτης και καλλιτεχνικός διευθυντής του θεάτρου Σημείο θα παρουσιάσει μία θεατρική- εικαστική εγκατάσταση στο Ισλαχανέ στο πλαίσιο του θεσμού "Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός".

Τρεις extra παραστάσεις για τον "Συλλέκτη"

Ένα από τα σημαντικότερο θρίλερ της μεταπολεμικής λογοτεχνίας ο "Συλλέκτης" του Τζον Φόουλς παίρνει παράταση λόγω της θερμής υποδοχής του κοινού.