Καθολικά προσβάσιμες "Τρωάδες" του Σαρτρ από την ομάδα ΘΕΑΜΑ

Η επαγγελματική συμπεριληπτική θεατρική ομάδα ΘΕΑΜΑ ανεβάζει το έργο του Ευριπίδη μέσα από τη ματιά του Γάλλου φιλοσόφου και συγγραφέα, αναδεικνύοντας τα γυναικεία δικαιώματα.

Τρωάδες Αντιγόνη Κουράκου©

Τις "Τρωάδες”, την κατεξοχήν τραγωδία του θρήνου για το χαμό ενός ολόκληρου λαού που δίνει παράλληλα ένα ηχηρό μήνυμα για την κοινωνική ταυτότητα της γυναίκας τότε και τώρα επέλεξε να ανεβάσει φέτος το καλοκαίρι η συμπεριληπτική θεατρική ομάδα ΘΕΑΜΑ, το πρώτο επαγγελματικό θέατρο στην Ελλάδα που αποτελείται από ανάπηρους ηθοποιούς στην κύρια σύνθεσή του. Ο θρήνος των γυναικών της λεηλατημένης και νικημένης από τους Έλληνες Τροίας δίνει την αφορμή στην παράσταση που βασίζεται στη διασκευή του Γάλλου φιλοσόφου και συγγραφέα Ζαν Πολ Σαρτρ πάνω στο έργο του Ευριπίδη, να υπερασπιστεί τα γυναικεία δικαιώματα αλλά και τα δικαιώματα κάθε ανθρώπου που κουβαλάει το κοινωνικό στίγμα και βιώνει την απαξίωση. Ο Βασίλης Οικονόμου σκηνοθετεί την παράσταση-προσωπικό στοίχημα από κοινού με την Σοφία Σταυρακάκη, που θα δούμε στο Θέατρο Πέτρας στις 21 Ιουλίου.

Τρωάδες
Αντιγόνη Κουράκου©

Η εκδοχή των "Τρωάδων" του Σαρτρ, που μένει κατά ένα πολύ μεγάλο μέρος πιστή στο κείμενο του Ευριπίδη, γράφτηκε το 1965. Παρουσιάστηκε μετά τον πόλεμο της Αλγερίας, λειτουργώντας ως ένα σχόλιο της ευρωπαϊκής επεκτατικής πολιτικής της πατρίδας του. Τώρα ανεβαίνει σε πανελλήνια πρώτη σε μια αντίστοιχα δύσκολη εποχή για να μιλήσει για τον πόλεμο και την καταπίεση. Όπως σημειώνει ο σκηνοθέτης Βασίλης Οικονόμου: "Στο σήμερα, η ομάδα ΘΕΑΜΑ, επιθυμώντας να ανοίξει έναν κοινωνικό διάλογο με τα ζητήματα της εποχής μας, αξιοποιεί από τη ματιά του Σαρτρ τα στοιχεία εκείνα που εστιάζουν στις συνέπειες του πολέμου και την οποιαδήποτε μορφή καταπίεσης που αυτές επισύρουν, φωτίζοντας τη θέση της γυναίκας μέσα στη συγκεκριμένη συνθήκη. Η απάλειψη των στερεοτύπων και η ασυνέχεια της αναπαραγωγής του στιγματιστικού λόγου δεν θα μπορούσε να βρει άλλο πιο κατάλληλο έδαφος, παρά μονάχα το συγκεκριμένο έργο. Ο λόγος γίνεται πολιτικός ενώπιον των θυμάτων, ενώπιον των θεατών. Ο Χορός παρασέρνει στη δίνη του τα πρόσωπα του έργου και τα ξεγυμνώνει από την όποια ιδιότητα φέρουν. Πρέπει να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους και οι "μάχιμες" Τρωάδες του Σαρτρ δεν διστάζουν να το κάνουν πράξη”

Τρωάδες
Αντιγόνη Κουράκου©

"Η Εκάβη δεν είναι πια η ώριμη γυναίκα που τελεί φόνους και θα φτάσει στο σημείο να απολέσει την αποφασιστικότητά της. Είναι μια νεότερη και δυναμική ύπαρξη που κρατά στα χέρια της, με ασίγαστο πάθος, τα σκήπτρα της βασίλισσας της Τροίας, δίχως να τα παραδίδει και να υποκύπτει σε κανέναν”, τονίζει η μεταφράστρια του έργου, Ελίνα Νταρακλίτσα. "Ο θάνατος στο θεατρικό κύκνειο άσμα του Σαρτρ απασχολεί πέρα από τους θνητούς και τους θεούς. Η θέση αυτή εκρέει από τις επικρατούσες συνθήκες σε μια Ευρώπη πληγωμένη από την καταστροφική λαίλαπα που άφησαν πίσω τους οι δύο παγκόσμιοι πόλεμοι. Τρία χρόνια μετά τον πόλεμο της Αλγερίας, ο Σαρτρ αποκηρύσσει τον πόλεμο και τα συνυφασμένα με αυτόν συμφέροντα”.

Τρωάδες
Αντιγόνη Κουράκου©

Πρωταγωνιστούν οι ηθοποιοί Αναστασία Μακρή, Πάνος Ζουρνατζίδης, Σοφία Σταυρακάκη, Χριστίνα Τούμπα, Μάνος Τριανταφυλλάκης, Έλη Δρίβα, Φιλοθέη Κολιοπούλου, Μιχάλης Ταμπούκας. Συμμετέχει η ερμηνεύτρια της λαϊκής προφορικής παράδοσης, Γιώτα Βέη. Η μουσική είναι του Ηλία Κουρτπαρασίδη, τα σκηνικά και τα κοστούμια της Θένιας Καρλάφτη και οι φωτισμοί του Αλέξανδρου Πολιτάκη.

Τρωάδες
Αντιγόνη Κουράκου©

Στον Χορό συμμετέχουν οι: Γιώτα Βέη, Αιμιλιανή Αβραάμ, Γιώτα Ευσταθίου, Hannah el haj Omar, Όλγα Νικολαϊδου, Μαρία Δερεμπέ, Βερονίκη Κυριακοπούλου, Έφη Τούμπα.

Τρωάδες
Αντιγόνη Κουράκου©

Υπηρεσίες προσβασιμότητας

Διερμηνεία στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα (ΕΝΓ) για Κ(κ)ωφά και βαρήκοα άτομα: Ανδρονίκη Ξανθοπούλου
Ακουστική Περιγραφή για Τυφλά άτομα και άτομα με μειωμένη όραση: Εμμανουέλα Πατηνιωτάκη
Υπέρτιτλοι στην Ελληνική και Αγγλική Γλώσσα για Κ(κ)ωφά και βαρήκοα άτομα: Εμμανουέλα Πατηνιωτάκη

Προπώληση μέσω viva.gr

Τρωάδες
Αντιγόνη Κουράκου©

Η παράσταση εντάσσεται στο πλαίσιο της πανευρωπαϊκής εκστρατείας "W.A.N.T." (www.weallneedtheatre.eu) για την προσβασιμότητα και τη συμπερίληψη στα Θέατρα.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

"Αίμα στη σκηνή": Μια ανατρεπτική κωμωδία για το ίδιο το θέατρο σκηνοθετεί ο Τάσος Πυργιέρης

Το έργο του Αμερικανού συγγραφέα και ηθοποιού Τσαρλς Λάντλαμ, που ανεβαίνει τον Μάιο, παρακολουθεί τη ζωή ενός οικογενειακού θιάσου τρίτης κατηγορίας που ετοιμάζεται να παρουσιάσει τον "Άμλετ".

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
16/04/2024

"Human Requiem in Eleusis": Παγκόσμια πρεμιέρα για την ταινία της εμβληματικής παράστασης της 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης

Την παράσταση - ύμνο στη θνητότητά μας με την υπογραφή του σκηνοθέτη Γιόχεν Ζάντιγκκαι της χορογράφου Σάσα Βαλτς έχουμε ακόμα μια ευκαιρία να δούμε στο Σινέ Ελευσίς και στο Μέγαρο Μουσικής.

"Το μπουφάν της Χάρλεϊ ή πάλι καλά": Last call για την παράσταση με τη Μαριάννα Τουμασάτου

Το έργο του Βασίλη Κατσικονούρη σε σκηνοθεσία Αλέξανδρου Σταύρου, που έχει ως ηρωίδα μια μάνα που μιλά στον εύζωνα γιο της, μετρά τις τελευταίες του παραστάσεις στο Coronet.

"Μήδειας μπούρκα": Το Θεσσαλικό Θέατρο στην Αθήνα με τη βραβευμένη παράσταση για την ηρωίδα - σύμβολο

Η θεατρική παράσταση που ταξίδεψε μέχρι τη Νέα Υόρκη και βραβεύτηκε, σε κείμενο του Ανδρέα Φλουράκη, σκηνοθεσία της Κυριακής Σπανού και τη Μαρσέλα Λένα στον επώνυμο ρόλο, έρχεται το Μάιο για λίγες παραστάσεις στο Θέατρο Εν Αθήναις.

"#Free Prometheus": Όταν ο Αισχύλος συνάντησε τους Fem tettix

Μία κωμωδία παραλόγου που δανείζεται στοιχεία από τον "Προμηθέα Δεσμώτη" είναι το τρίτο πρωτότυπο έργο της ανατρεπτικής ομάδας το οποίο παρουσιάζεται στο studio Μαυρομιχάλη.

Έξι θεατρικές παραστάσεις του Εθνικού Θεάτρου κατεβάζουν αυλαία

Ο πρώτος θεατρικός οργανισμός της χώρας αποχαιρετά το "Goodbye, Lindita" και πέντε ακόμη παραγωγές του που φτάνουν στο τέλος του φετινού τους κύκλου.

"Ιnk": Η παράσταση του Δημήτρη Παπαϊωάννου επιστρέφει!

Ύστερα από ένα χρόνο παγκόσμιας περιοδείας, η τελευταία δουλειά του Δημήτρη Παπαϊωάννου ξανά στο Μέγαρο Μουσικής.