3ο Φεστιβάλ Θεάτρου Βαλίτσας: Ο Νίκος Χατζηπαπάς γράφει για τον θεσμό που μιλά για τη διαφορετικότητα

Ο ηθοποιός, σκηνοθέτης και Καλλιτεχνικός Διευθυντής του θεατρικού θεσμού που μπαίνει στην τρίτη του χρονιά, μοιράζεται με το “α” δύο λόγια για το φετινό πρόγραμμα, τη θεματική και τους στόχους του.

3ο Φεστιβάλ Θεάτρου Βαλίτσας

Το 3ο Φεστιβάλ Θεάτρου Βαλίτσας ξεκινά στις 15 Ιουνίου κι εμείς ζητήσαμε από τον ηθοποιό, σκηνοθέτη και Καλλιτεχνικό Διευθυντή του θεσμού, Νίκο Χατζηπαπά, να μας πει δυό λόγια για την τρίτη διοργάνωση του δεκαπενθήμερου φεστιβάλ που πραγματοποιείται φέτος στο θέατρο 104 και επιχειρεί να ανεβάσει στη σκηνή παραστάσεις που "μπορούν να χωρέσουν σε μια βαλίτσα”.

Νίκος Χατζηπαπάς
Γιώργος Καζατζόπουλος, Κωστής Παπαδόπουλος, Κλεοπάτρα Σάρλη©
Ο Νίκος Χατζηπαπάς σε στιγμιότυπο από την παράσταση "Ζιλ και η νύχτα"

"Πρωταρχική μέριμνα του φεστιβάλ είναι να δώσει βήμα κυρίως στους νεότερους, αλλά όχι μόνο, καλλιτέχνες, εστιάζοντας στην αφαίρεση των υλικών, στην ερμηνεία, στον ηθοποιό, στον περφόρμερ, στον χορευτή και στην πεμπτουσία και δύναμη της καλλιτεχνικής πράξης. Κατατέθηκαν 40 προτάσεις εκ των οποίων επελέγησαν τελικά οι 22 για να παρουσιάσουν την εργασία τους σε 45 και πλέον παραστάσεις. Μία πληθώρα και με ξεχωριστό ενδιαφέρον παραστάσεις, κυρίως νεανικών θιάσων, με ποικίλο περιεχόμενο, ύφος και προβληματισμό, διαφορετικές θεατρικές προσεγγίσεις, από την Αθήνα τη Θεσσαλονίκη και τη Κύπρο, θα επιχειρήσουν να χωρέσουν το όνειρο τους σε μία βαλίτσα και να μας ταξιδέψουν στη θεατρική μαγεία.
Το 3ο Φεστιβάλ Θεάτρου Βαλίτσας θέλησε να προσθέσει, επιχειρώντας να προσδώσει ένα ξεχωριστό ενδιαφέρον,  το πλαίσιο της "διαφορετικότητας"  με την πλατιά της έννοια, όπου περιλαμβάνει ό, τι ορίζεται ως "άλλο", "ξένο", "ανοίκειο", "μη κατατάξιμο” και ως "μη άμεσα αναγνωρίσιμο”,  το οποίο ηθελημένα ή άθελα μας αμφισβητούμε και περιθωριοποιούμε.
Η διαφορετικότητα είναι η γοητεία της ζωής. Οι παράλληλοι δρόμοι διαφορετικών ανθρώπων αν και φαινομενικά δε συναντιούνται ποτέ, όμως, έχουν κοινό σημείο αναφοράς. Αν αυτοί οι διαφορετικοί άνθρωποι συναντηθούν κάποτε τότε ανακατεύουν τα χρώματα των ονείρων τους. Ανακαλύπτουν ότι τους συνδέει το ίδιο χρώμα, αυτό της φιλίας. Απαραίτητο, λοιπόν, να κατανοήσουμε και να αποδεχτούμε τη διαφορετικότητα των ανθρώπων, σε θέματα κουλτούρας, εθνικότητας, θρησκείας, ηλικίας, γένους, σεξουαλικής ταυτότητας, σωματικών και πνευματικών χαρακτηριστικών, αξιών, μορφωτικού επιπέδου, κοινωνικο-οικονομικού επιπέδου κ.ά., αλλά ίσοι μεταξύ μας. Γιατί δεν πρέπει να ξεχνάμε πως όπως τους βλέπουμε εμείς διαφορετικούς έτσι μας βλέπουν και εκείνοι. Η μοναδικότητα του καθενός μάς κάνει διαφορετικούς!
Τελικός στόχος του Φεστιβάλ Θεάτρου Βαλίτσας είναι να εδραιωθεί ως θεσμός να επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο, να βελτιώνεται να αναπτύσσεται σταδιακά λαμβάνοντας έναν ευρωπαϊκό και γιατί όχι διεθνή χαρακτήρα".

3ο Φεστιβάλ Θεάτρου Βαλίτσας

Περισσότερες πληροφορίες

3ο Φεστιβάλ Θεάτρου Βαλίτσας

  • Φεστιβάλ

Παραστάσεις θεάτρου, οποιασδήποτε μορφής ή τάσης, από ολιγομελείς ομάδες με ευέλικτες παραγωγές που «χωράνε σε μια βαλίτσα», στην 3η διοργάνωση του φεστιβάλ, που είναι αφιερωμένη στην έννοια του διαφορετικού.

104

Ευμολπιδών 41, Γκάζι

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Μαρλέν Μοντέιρο Φρέιτας: Δείτε τη, αν αντέχετε

Αν καταφέρετε να βρείτε εισιτήριο για το "Not" της Μαρλέν Μοντέιρο Φρέιτας στη Στέγη Ιδρύματος Ωνάση, μην το σκέφτεστε δεύτερη φορά. Είναι μια ξεχωριστή παράσταση στο Onassis Dance Days: χορός υβριδικός, διονυσιακός, συχνά ακραίος, που δεν περιγράφεται-βιώνεται.

ΓΡΑΦΕΙ: ΜΑΡΙΑ ΚΡΥΟΥ
05/02/2026

Θοδωρής Οικονόμου: Ο συνθέτης που έκανε έναν βουκολικό έρωτα να τραγουδιέται

Μια σύγχρονη ανάγνωση του "Αγαπητικού της βοσκοπούλας" ανεβαίνει στο Ακροπόλ από 7/2. Με αφορμή αυτή την παράσταση, ο ακούραστος συνθέτης Θοδωρής Οικονόμου μας μιλά για την παράσταση, τη μουσική που τον σώζει, τα διεθνή του σχέδια, αλλά και πώς οι συνταγές ενός φίλου έγιναν τραγούδια.

50 χρόνια Αθηνόραμα: Όταν ο Δημήτρης Παπαϊωάννου παρουσίαζε το "Ενός λεπτού σιγή" στο Παλαιό Εργοστάσιο ΔΕΗ

Ανατρέχουμε στο αρχείο των 50 χρόνων του αθηνοράματος και ξεχωρίζουμε στιγμιότυπα από τη βιωματική ιστορία του περιοδικού αλλά και της ίδιας της πόλης.

Η Στέγη χορεύει 4 ημέρες για το "οικείο" και το "ανοίκειο"

Έως τις 8 Φεβρουαρίου θα διεξαχθεί το φεστιβάλ σύγχρονου χορού Onassis Dance Days 2026, που εστιάζει φέτος σχέσεις αίματος, μνήμης ή και φαντασίας.

Ιβάνοφ!

Ο Τσέχοφ "τραγουδάει τα μπλουζ" σε αυτό το ατμοσφαιρικό, σε σημεία συναρπαστικό, αλλά και με κάποια θολά στοιχεία ανέβασμα του ολιγοπαιγμένου έργου του Ρώσου συγγραφέα. | Powered by Uber

Η συναρπαστική εξέγερση του Χούλιο Τόγκα

Ένα έργο -και μια παράσταση- για τον καλλιτέχνη του 21ου αιώνα (που μετεωρίζεται ανάμεσα στην εξέγερση και τον συμβιβασμό), που κρύβει το πολιτικό του σχόλιο πίσω από μουσική, χιούμορ και υπόγεια μελαγχολία. | Powered by Uber

Βερόνικα Δαβάκη - Ιβάν Σβιτάιλο για τη δαιμόνια "Locandiera" του Γιάννη Κακλέα

Σε μια συνέντευξη αφιερωμένη στην πειραγμένη κωμωδία του Γκολντόνι "Λοκαντιέρα" σε σκηνοθεσία Γιάννη Κακλέα και μουσική Δημήτρη Παπαδημητρίου, μιλήσαμε με τους Βερόνικα Δαβάκη και Ιβάν Σβιτάιλο (από 5/2, Θέατρο Τέχνης).