Εθνικό Θέατρο: Ακρόαση για την Πειραματική Σκηνή Νέων Δημιουργών

Η ανανεωμένη Πειραματική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου με καλλιτεχνικό υπεύθυνο τον Γιώργο Κουτλή αναζητά ηθοποιούς για την στελέχωση των δράσεων και των παραστάσεων που θα πραγματοποιήσει τη θεατρική σεζόν 2022-2023.

Γιώργος Κουτλής

Όπως μάθαμε πριν λίγες μέρες από τον νέο Καλλιτεχνικό Διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου Γιάννη Μόσχου στο πλαίσιο της ανακοίνωσης του προγράμματος της πρώτης σκηνής της χώρας για το καλοκαίρι και τη νέα σεζόν 2022-2023, η Πειραματική Σκηνή, που θα ονομάζεται πλέον Πειραματική Σκηνή Νέων Δημιουργών, επιστρέφει και πάλι στη σκηνή "Κατίνα Παξινού" του Ρεξ. Η σκηνή, το πρόγραμμα της οποίας είναι ακόμη υπό διαμόρφωση, θα παραδοθεί διαδοχικά σε τρεις καλλιτεχνικούς υπευθύνους: τον Γιώργο Κουτλή, την Κατερίνα Γιαννοπούλου (2023-24) και την Ελένη Ευθυμίου (2024-25). Για το 2022-2023 αναλαμβάνει ο Γιώργος Κουτλής που ξεκίνησε μόλις πριν 3 χρόνια τη σταδιοδρομία του από την ίδια σκηνή, υπογράφοντας την πρώτη του σκηνοθεσία ("Παίζοντας το θύμα”). Η ανανεωμένη Πειραματική Σκηνή ανακοίνωσε ακρόαση, καλώντας επαγγελματίες ηθοποιούς, ανεξαρτήτως φύλου, με ερμηνευτική ηλικία 20 έως 35 ετών για τις ανάγκες των δράσεων και των παραγωγών της για τη νέα σεζόν. Η ακρόαση θα γίνει από τις/τους σκηνοθέτριες/-ες: Μπρικένα Γκίστο, Μαριλένα Κατρανίδου, Μάριο Μπανούσι, Σωτήρη Ρουμελιώτη, Ορέστη Σταυρόπουλο και Γιώργο Κουτλή. 

Στην α’ φάση τα ζητούμενα είναι τα εξής: Ερμηνεία ενός σύγχρονου κειμένου επιλογής των υποψηφίων. Το κείμενο μπορεί να είναι απόσπασμα από θεατρικό ή λογοτεχνικό έργο. Ενδέχεται να ζητηθεί και η ερμηνεία ενός τραγουδιού επίσης επιλογής των υποψηφίων από το ελληνικό ή διεθνές ρεπερτόριο. 
Στην β΄φάση θα ζητηθεί η συμμετοχή σε αυτοσχεδιασμούς που θα δοθούν από τις/τους σκηνοθέτριες/-ες της Πειραματικής Σκηνής Νέων Δημιουργών.

Κατάθεση βιογραφικών

Τα βιογραφικά, τα οποία θα πρέπει να συνοδεύονται και δύο πρόσφατες φωτογραφίες (μία ολόσωμη και μία κοντινή) κατατίθενται ηλεκτρονικά από  την Παρασκευή 3 Ιουνίου έως και  την Πέμπτη 16 Ιουνίου 2022 στο email cv@n-t.gr σημειώνοντας στο θέμα του email "ΑΚΡΟΑΣΗ-Πειραματική Σκηνή".
Βιογραφικά που θα σταλούν εκπρόθεσμα δεν θα γίνουν δεκτά. Στην ακρόαση θα κληθούν οι ηθοποιοί εκείνοι των οποίων το βιογραφικό θα γίνει δεκτό κατόπιν αξιολόγησης από τους σκηνοθέτες της Πειραματικής Σκηνής Νέων Δημιουργών.
Οι ειδοποιήσεις σχετικά με τη συμμετοχή ή όχι στην ακρόαση και οι ακριβείς ημερομηνίες διεξαγωγής της θα σταλούν το διάστημα μεταξύ 20 έως και 22 Ιουνίου 2022 από το Γραφείο Σκηνής. 
Σημειώστε ότι η α’ και β’ φάση της ακρόασης θα γίνει το διάστημα από τις 27 Ιουνίου 2022 έως τις 10 Ιουλίου 2022. 
Η  συλλογή και η επεξεργασία  των στοιχείων προσωπικών δεδομένων (από το βιογραφικό κατά την αίτηση) θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά και μόνον για τη συγκεκριμένη διαδικασία της ακρόασης και δεν θα πραγματοποιηθεί καμία άλλη επεξεργασία τους  μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας επιλογής των υποψηφίων.

Στη φωτο εξωφύλλου ο Γιώργος Κουτλής.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

"Ανεξάρτητα κράτη" : Εναρξη προπώλησης για την καλοκαιρινή περιοδεία

Μια παράσταση που μίλησε για την αλήθεια, την εξουσία και τη σιωπή επιστρέφει το καλοκαίρι του 2026 σε ανοιχτά θέατρα. Τα "Ανεξάρτητα Κράτη" συνεχίζουν να ταράζουν συνειδήσεις, αυτή τη φορά κάτω από open air θέατρα.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
03/02/2026

Οι νικητές των Κρατικών Βραβείων Συγγραφής Θεατρικού Έργου 2024

Ποιοι συμμετέχοντες στον διαγωνισμό απέσπασαν τα βραβεία, ποιοι τους επαίνους και το σκεπτικό των κριτικών επιτροπών πίσω από την απόφαση.

"Ιβάνοφ" και "Φονιάς βάζουν τον Πειραιά στο επίκεντρο των θεατρικών επιλογών

Ο "Ιβάνοφ" και ο "Φονιάς, έγκλημα και αθώωση" έχουν ήδη μετατρέψει το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά σε σημείο αναφοράς της φετινής θεατρικής σεζόν, με αλλεπάλληλες sold out παραστάσεις.

Ο Οδυσσέας Σταμούλης και η μεταμόρφωσή του σε "Φιάκα", στον πιο αξιαγάπητο απατεώνα του ελληνικού θεάτρου

Με αφορμή την ελληνική κωμωδία που έχουν ήδη χειροκροτήσει 10.000 θεατές, ο Οδυσσέας Σταμούλης μιλά για τον δικό του "Φιάκα". Μια συζήτηση για το γέλιο, τη μουσική παράδοση και το καθημερινό πολιτιστικό γλέντι που στήνεται στο Από Μηχανής Θέατρο.

Οι θεατρικές πρεμιέρες του Φεβρουαρίου

Πληθωρική και ασυγκράτητη από πρεμιέρες, η φετινή σεζόν συνεχίζει δυναμικά τον Φεβρουάριο με ξένη δραματουργία, σύγχρονα ελληνικά έργα και stand-up σε πρώτες παρουσιάσεις. Αυτές είναι οι νέες γραφές, οι τολμηρές διασκευές και οι ιδιαίτερες σκηνικές αναγνώσεις που θα δούμε.

Ο Θεοδόσης Πελεγρίνης και το Φιλοσοφικό Θέατρο

Το νέο βιβλίο του Θεοδόση Πελεγρίνη "Το Φιλοσοφικό Θέατρο" παρουσιάζεται στο Θέατρο Μπέλλος, φωτίζοντας τη ζωντανή συνάντηση φιλοσοφίας και θεάτρου.

Θεατρική παράσταση από τον Γιώργο Αλκαίο;

Ο Γιώργος Αλκαίος σκηνοθετεί την πρωτότυπη κωμωδία-φάρσα ‘Ο Ημιυπαίθριος’, που έγραψε με τον Στράτο Αγιοστρατίτη, όπου χάος, σουρεαλισμός και κοινωνική σάτιρα μπλέκονται, στη σκηνή του Coronet.