Εθνικό Θέατρο: Ακρόαση για την Πειραματική Σκηνή Νέων Δημιουργών

Η ανανεωμένη Πειραματική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου με καλλιτεχνικό υπεύθυνο τον Γιώργο Κουτλή αναζητά ηθοποιούς για την στελέχωση των δράσεων και των παραστάσεων που θα πραγματοποιήσει τη θεατρική σεζόν 2022-2023.

Γιώργος Κουτλής

Όπως μάθαμε πριν λίγες μέρες από τον νέο Καλλιτεχνικό Διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου Γιάννη Μόσχου στο πλαίσιο της ανακοίνωσης του προγράμματος της πρώτης σκηνής της χώρας για το καλοκαίρι και τη νέα σεζόν 2022-2023, η Πειραματική Σκηνή, που θα ονομάζεται πλέον Πειραματική Σκηνή Νέων Δημιουργών, επιστρέφει και πάλι στη σκηνή "Κατίνα Παξινού" του Ρεξ. Η σκηνή, το πρόγραμμα της οποίας είναι ακόμη υπό διαμόρφωση, θα παραδοθεί διαδοχικά σε τρεις καλλιτεχνικούς υπευθύνους: τον Γιώργο Κουτλή, την Κατερίνα Γιαννοπούλου (2023-24) και την Ελένη Ευθυμίου (2024-25). Για το 2022-2023 αναλαμβάνει ο Γιώργος Κουτλής που ξεκίνησε μόλις πριν 3 χρόνια τη σταδιοδρομία του από την ίδια σκηνή, υπογράφοντας την πρώτη του σκηνοθεσία ("Παίζοντας το θύμα”). Η ανανεωμένη Πειραματική Σκηνή ανακοίνωσε ακρόαση, καλώντας επαγγελματίες ηθοποιούς, ανεξαρτήτως φύλου, με ερμηνευτική ηλικία 20 έως 35 ετών για τις ανάγκες των δράσεων και των παραγωγών της για τη νέα σεζόν. Η ακρόαση θα γίνει από τις/τους σκηνοθέτριες/-ες: Μπρικένα Γκίστο, Μαριλένα Κατρανίδου, Μάριο Μπανούσι, Σωτήρη Ρουμελιώτη, Ορέστη Σταυρόπουλο και Γιώργο Κουτλή. 

Στην α’ φάση τα ζητούμενα είναι τα εξής: Ερμηνεία ενός σύγχρονου κειμένου επιλογής των υποψηφίων. Το κείμενο μπορεί να είναι απόσπασμα από θεατρικό ή λογοτεχνικό έργο. Ενδέχεται να ζητηθεί και η ερμηνεία ενός τραγουδιού επίσης επιλογής των υποψηφίων από το ελληνικό ή διεθνές ρεπερτόριο. 
Στην β΄φάση θα ζητηθεί η συμμετοχή σε αυτοσχεδιασμούς που θα δοθούν από τις/τους σκηνοθέτριες/-ες της Πειραματικής Σκηνής Νέων Δημιουργών.

Κατάθεση βιογραφικών

Τα βιογραφικά, τα οποία θα πρέπει να συνοδεύονται και δύο πρόσφατες φωτογραφίες (μία ολόσωμη και μία κοντινή) κατατίθενται ηλεκτρονικά από  την Παρασκευή 3 Ιουνίου έως και  την Πέμπτη 16 Ιουνίου 2022 στο email cv@n-t.gr σημειώνοντας στο θέμα του email "ΑΚΡΟΑΣΗ-Πειραματική Σκηνή".
Βιογραφικά που θα σταλούν εκπρόθεσμα δεν θα γίνουν δεκτά. Στην ακρόαση θα κληθούν οι ηθοποιοί εκείνοι των οποίων το βιογραφικό θα γίνει δεκτό κατόπιν αξιολόγησης από τους σκηνοθέτες της Πειραματικής Σκηνής Νέων Δημιουργών.
Οι ειδοποιήσεις σχετικά με τη συμμετοχή ή όχι στην ακρόαση και οι ακριβείς ημερομηνίες διεξαγωγής της θα σταλούν το διάστημα μεταξύ 20 έως και 22 Ιουνίου 2022 από το Γραφείο Σκηνής. 
Σημειώστε ότι η α’ και β’ φάση της ακρόασης θα γίνει το διάστημα από τις 27 Ιουνίου 2022 έως τις 10 Ιουλίου 2022. 
Η  συλλογή και η επεξεργασία  των στοιχείων προσωπικών δεδομένων (από το βιογραφικό κατά την αίτηση) θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά και μόνον για τη συγκεκριμένη διαδικασία της ακρόασης και δεν θα πραγματοποιηθεί καμία άλλη επεξεργασία τους  μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας επιλογής των υποψηφίων.

Στη φωτο εξωφύλλου ο Γιώργος Κουτλής.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

"Cow | Deer": Πρώτες φωτογραφίες από την καινοτόμο παράσταση της Κέιτι Μίτσελ στο Εθνικό

Ξεκίνησε στο Εθνικό Θέατρο το "Cow | Deer", η παράσταση της Κέιτι Μίτσελ που μετατρέπει τη Νέα "Νίκος Κούρκουλος" σε έναν κόσμο όπου ζώα και άνθρωποι συνυπάρχουν ισότιμα.

ΓΡΑΦΕΙ: ΜΑΡΙΑ ΚΡΥΟΥ
13/11/2025

Πολυτεχνείο: Εβδομάδα Δημοκρατίας στο Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν

Δύο σημαντικές στιγμές της σύγχρονης ελληνικής Ιστορίας μέσα από δύο θεατρικές παραστάσεις, με αφορμή την επέτειο εξέγερσης του Πολυτεχνείου και των 50 χρόνων της Μεταπολίτευσης.

Παράταση παραστάσεων για τον "Άνθρωπο του Θεού"

Το θεατρικό έργο "Άνθρωπος του Θεού" του Ανδρέα Κεντζού, συνεχίζει δυναμικά στο Θέατρο 104 σε σκηνοθεσία Δημήτρη Γεωργαλά, μια υπαρξιακή αναμέτρηση με τα θεμελιώδη ερωτήματα της πίστης, της ηθικής και της ανθρώπινης φύσης.

"Wonnangatta": Ο Κώστας Φαλελάκης και ένα θεατρικό γουέστερν για τη βία, τη φύση και την αυτογνωσία

Στο πλαίσιο του αφιερώματος στους Αυστραλούς συγγραφείς στο Αγγέλων Βήμα, ο Κώστας Φαλελάκης μας εισάγει στο πνεύμα του αυστραλιανού έργου "Wonnangatta" του Άνγκους Τσερίνι, στο οποίο πρωταγωνιστεί μαζί με τον Αλέξιο Κοτσώρη. Ένα θεατρικό γουέστερν στην Αυστραλία του 1918, όπου δύο άνδρες αναμετρώνται με το έγκλημα, την αδυσώπητη φύση και τα όρια του εαυτού τους.

Τέλος του παιχνιδιού

Έργο ανοιχτής φόρμας, όπως όλα του Μπέκετ, το "Τέλος του παιχνδιού" προσδιορίζεται σε μεγάλο βαθμό από το ύφος της σκηνοθετικής ερμηνείας. Εδώ ο Μάκης Παπαδημητρίου υπογράφει μία γλαφυρή μεταφορά του παράλογου και κωμικοτραγικού του χιούμορ. | Powered by Uber

Άρωμα γυναίκας

Μια γλυκόπικρη και συγκινητική ιστορία με ναπολιτάνικο ταμπεραμέντο, για την ανδρική φιλία, την ενηλικίωση και τις απρόσμενες συναντήσεις της ζωής, σε μια παράσταση με ταλέντο, ψυχή, ωραίες ερμηνείες και τον Άκη Σακελλαρίου στα καλύτερά του. | Powered by Uber

"Polifoniia – connecting in progress": Οι τέχνες ως γέφυρα ανάμεσα σε Κίεβο, Αθήνα και Μόναχο

Αυτές τις ημέρες, ο νέος χώρος stygx_athens φιλοξενεί το διεθνές πρόγραμμα "Polifoniia – connecting in progress", μια δημιουργική σύμπραξη καλλιτεχνών από Κίεβο, Αθήνα και Μόναχο που διερευνά την επικοινωνία μέσω τέχνης σε περιόδους κρίσης.