Γροθιά στο στομάχι ρίχνει το "Γεύμα" της Λείας Βιτάλη για δύο τελευταίες παραστάσεις στο Θέατρο της Οδού Κυκλάδων "Λευτέρης Βογιατζής"

Μια ομάδα νέων ηθοποιών πρωταγωνιστεί, σε σκηνοθεσία Δημήτρη Μπίτου, στο βραβευμένο έργο που μιλά για την έμφυλη βία με φόντο ένα γιορτινό τραπέζι.

Το γεύμα Νύσος Βασιλόπουλος©

Το "Γεύμα" της Λείας Βιτάλη που παίζεται για δύο τελευταίας παραστάσεις στις 30 και 31 Μαΐου στο Θέατρο της Οδού Κυκλάδων "Λευτέρης Βογιατζής” σε σκηνοθεσία του Δημήτρη Μπίτου αποτέλεσε μία από τις παραστάσεις της φετινής σεζόν που συνεχίζουν τη συζήτηση γύρω από την έμφυλη βία εκφράζοντας τα δεινά της πατριαρχικής κοινωνίας, θίγοντας στην προκειμένη περίπτωση και το φαινόμενο του victim blaming. Το σκληρό έργο-γροθιά στο στομάχι, που γράφτηκε το 1998 εστιάζοντας στην ανερχόμενη τότε νεόπλουτη τάξη των εταιρικών στελεχών, έρχεται σήμερα, την πιο κατάλληλη στιγμή να μιλήσει για τη βία και κυρίως εκείνη που σχετίζεται με τις γυναίκες.

Το γεύμα
Νύσος Βασιλόπουλος©

Στο βραβευμένο "Γεύμα” (με Κρατικό Βραβείο Θεατρικού Έργου το 1998) τρία ζευγάρια απολαμβάνουν ένα πλούσιο γεύμα σε μια γιορτινή βραδιά. Νέοι, ωραίοι, καλλιεργημένοι, πλούσιοι και επιτυχημένοι είναι παιδιά του σύγχρονου συστήματος που παίζουν στο χρηματιστήριο, ξέρουν να ρισκάρουν και να επιβιώνουν. Αποφασίζουν να παίξουν ένα παιχνίδι για να διασκεδάσουν μετά το δείπνο που δεν είναι άλλο από το να αναπαραστήσουν μια σκηνή βιασμού που είδαν στην τηλεόραση, προσπαθώντας να αποδείξουν αν το θύμα το προκάλεσε ή αν θα μπορούσε να το αποφύγει. Μία σκέψη που το δίχως άλλο ακούμε διαρκώς να αναπαράγεται στις μέρες μας. Καθώς η βραδιά κυλά τα πράγματα αγριεύουν και αυτό που ξεκίνησε ως παιχνίδι τους οδηγεί στα άκρα. Οι ωραίοι συνδαιτυμόνες αποδεικνύονται λαίμαργοι για βία και αχόρταγοι για δύναμη και εξουσία, χωρίς να υπολογίζουν τις συνέπειες.

Μια νέα ομάδα ηθοποιών πρωταγωνιστεί: Θεοδώρα-Έλλη Αθανασοπούλου, Κωνσταντίνος Δαλαμάγκας, Δημήτρης Καστανιάς, Θανάσης Κριτσάκης, Ελένη Μιχαηλίδου, Άλκηστις Πολυχρόνη. Τα σκηνικά και τα κοστούμια υπογράφει η Νέλλη Σφακιανάκη και τους φωτισμούς ο Νύσος Βασιλόπουλος.

Το γεύμα
Νύσος Βασιλόπουλος©

Περισσότερες πληροφορίες

Το γεύμα

  • Κοινωνικό
  • Διάρκεια: 70 '

Στο βραβευμένο νεοελληνικό έργο ξεδιπλώνονται όλες οι εκφάνσεις της βίας με αφορμή ένα πλούσιο γιορτινό γεύμα που μετατρέπεται σε ένα σκληρό παιχνίδι άγριων ενστίκτων και εξουσίας.

Θέατρο Οδού Κυκλάδων «Λευτέρης Βογιατζής»

Κυκλάδων 11 & Κεφαλληνίας, Κυψέλη

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Updated | Πέντε θέατρα αποχαιρετούν έξι παραστάσεις

Έργα μερικών από τους καλύτερους Έλληνες συγγραφείς (Ρέππας-Παπαθανασίου, Άκης Δήμου, Γιάννης Τσίρος), ένα του Φλομπέρ αλλά και μία διαδραστική κωμωδία κατεβάζουν αυλαία την Κυριακή των Βαΐων.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
23/04/2024

"Ρωμαίος και Ιουλιέτα": Ελλάδα και Τουρκία ανεβάζουν από κοινού την ερωτική τραγωδία του Σαίξπηρ

Μια μεγάλη διεθνής συμπαραγωγή μεταξύ του Κρατικού Θεάτρου της Τουρκίας και του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών ετοιμάζεται αυτή την περίοδο πάνω σε ένα από τα σπουδαιότερα κλασικά κείμενα της παγκόσμιας δραματουργίας.

"Ένας εχθρός του λαού": Η Γεωργία Μαυραγάνη σκηνοθετεί Ίψεν

Το θέατρο Ρεκτιφιέ υποδέχεται τη νέα δουλειά της σκηνοθέτριας πάνω σε ένα έργο πολιτικό, όπου ένας γιατρός που αμφισβητεί την πλειοψηφία αποκηρύσσεται ως "εχθρός του λαού".

Θέατρο Σταθμός: Συνεχίζει με φόρα και το Μάιο

Συνεχίζουν την επιτυχημένη πορεία τους και μετά τις διακοπές του Πάσχα τέσσερις παραγωγές, ενώ το θέατρο φιλοξενεί επίσης μία σημαντική παράσταση της περιφέρειας.

Studio new star art cinema: Αυτές είναι οι τελευταίες παραστάσεις της θεατρικής σκηνής του Δήμου Αβδελιώδη

Ένα έργο στα αρχαία ελληνικά και μία σύνθεση διηγημάτων του Παπαδιαμάντη είναι οι δύο παραγωγές του χώρου οι οποίες κατεβάζουν σύντομα αυλαία.

Η Άννα Κοκκίνου διαβάζει Βιζυηνό στις τελευταίες Παραβάσεις της σεζόν στο ΚΠΙΣΝ

Η σειρά θεατρικών αναλογίων του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα "Σταύρος Νιάρχος" ολοκληρώνεται με τη σκηνική ανάγνωση του έργου - ύμνος του Γεώργιου Βιζυηνού στον άνθρωπο και τη φιλία.