Οδηγός Θεάτρου

Κριτικές Παραστάσεων Παίζουν Σήμερα Έρχονται Ποιος παίζει που Αθηνόραμα club Προπωλήσεις

Οι νέες παραστάσεις της εβδομάδας

Συγκεντρώσαμε τις παραστάσεις που σηκώνουν αυλαία από 12 έως 18/5 και ξεχωρίζουν.

Προσοχή! Επικοινωνήστε με το θέατρο της επιλογής σας πριν από την έξοδό σας, διότι αρκετές παραστάσεις αναβάλλονται λόγω κρουσμάτων.
Μικρό Αναρχικό Καλοκαίρι / Βαρκελώνη ‘36 RMS MATAROA Μαριέττα Παυλάκη©

"Μικρό Αναρχικό Καλοκαίρι / Βαρκελώνη ’36"

Από τον ισπανικό εμφύλιο και την ιδέα της αναρχίας εμπνέεται η παράσταση της ομάδας RMS MATAROA, σε σκηνοθεσία Ακύλλα Καραζήση. Στοιχεία από το θέατρο ντοκουμέντο, τον κινηματογράφο, τον τζαζ αυτοσχεδιασμό επιστρατεύονται για την παράσταση, που παρουσιάζεται σε εκδοχή μικρής και μακράς διάρκειας. Ερμηνεύουν οι Μάνος Βαβαδάκης, Χαρά-Μάτα Γιαννάτου, Κατερίνα Παπανδρέου κ.ά. (Τέχνης-Φρυνίχου, από 13/5)

Αμερικάνικος Βούβαλος
Κωνσταντίνος Λέπουρης©

"Αμερικάνικος Βούβαλος"

Tο δημοφιλές έργο του Ντέιβιντ Μάμετ σκηνοθετεί ο Θανάσης Σαράντος. Τρεις μικροαπατεώνες (Θ. Σαράντος, Χριστόδουλος Στυλιανού, Πάρης Σκαρτσόλιας) σε μια αμερικανική μητρόπολη σχεδιάζουν τη ληστεία ενός νομίσματος συλλεκτικής αξίας. Η αποδόμηση των ανθρώπινων σχέσεων υπό το βάρος της διάψευσης του αμερικάνικου ονείρου σε ένα έργο διεισδυτικού χιούμορ και κοφτερών διαλόγων (Φούρνος, από 9/5).

Όπου κι αν πας μη χαθείς
Χριστίνα Φυλακτοπούλου©

"Όπου κι αν πας μη χαθείς"

Βασισμένη στο ομότιτλο μπεστ σέλερ του Νίκου Σκορίνη είναι η παράσταση που σκηνοθετεί ο Δημήτρης Μυλωνάς, με ένα θίασο νέων ηθοποιών (Μαρούσκα Παναγιωτοπούλου, Θεοδόσης Σκαρβέλης, κ.ά). Η ιστορία ακολουθεί το ταξίδι ενός ασυμβίβαστου ήρωα προς την προσωπική του Ιθάκη και δίνει την αφορμή για την ανίχνευση της μεταπολεμικής ιστορίας της Ελλάδας (Από Μηχανής, από 18/5, σε avant première για τους αναγνώστες του "α").

Φθινόπωρο
Εβίτα Σκουρλέτη

"Φθινόπωρο"

Η νέα παράσταση της bijoux de kant εμπνέεται από το μυθιστόρημα του Κωνσταντίνου Χατζόπουλου, κορυφαίο δείγμα συμβολισμού της ελληνικής πεζογραφίας. Τα ερωτικά και υπαρξιακά αδιέξοδα τριών νέων ανθρώπων στην ελληνική επαρχία των αρχών του 20ού αι. σκηνοθετεί ο Γιάννης Σκουρλέτης και ερμηνεύουν οι Θεοχάρης Ιωαννίδης, Ελεάνα Στραβοδήμου, Φλομαρία Παπαδάκη και η drag βαρύτονος Νίνα Νάη (Faust, από 13/5).

Νίκη, απόψε στο πάρτι
Θοδωρής Σταμπέλος©

"Νίκη, απόψε στο πάρτι"

Μια παράσταση φόρο τιμής στη σπουδαία ηθοποιό Νίκη Τριανταφυλλίδη δημιουργεί η Ρούλα Πατεράκη, βασισμένη στο έργο της "Πάρτι στο σπίτι της Ελισάβετ Π". Το αρχικό κείμενο αποτελεί μια πολυπρόσωπη αντανάκλαση του ασυνειδήτου της συγγραφέα και τώρα η Πατεράκη προτείνει μια προσαρμογή για ένα μόνο πρόσωπο επί σκηνής. Ερμηνεύει η Νανά Παπαδάκη (Φούρνος, από 14/5).

Εγώ δεν είμαι ο Μάνθος Μανδηλάκης

"Εγώ δεν είμαι ο Μάνθος Μανδηλάκης"

Με φόντο τη μεγάλη απεργία στο εργοστάσιο φωταερίου το 1929 εξελίσσεται το έργο της Βίλιας Χατζοπούλου, που σκηνοθετεί η ίδια, με τους Ηλία Βαλάση, Κατερίνα Γεωργιάδου, Αγγελική Μπούρα κ.ά. Η ταραγμένη πολιτική κατάσταση της εποχής συνθλίβει τους ήρωες του έργου, που καλούνται να πάρουν θέση και να αλλάξουν τον ρου της Ιστορίας (Άλφα, από 16/5).

Άννα Κοκκίνου

"Λα Πουπέ"

Η μεγάλη επιτυχία της Άννας Κοκκίνου στο έργο του Βαγγέλη Χατζηγιαννίδη, επιστρέφει, έντεκα χρόνια μετά την τελευταία της παρουσίαση, σε ένα εντελώς νέο ανέβασμα. Η ίδια σκηνοθετεί και ερμηνεύει και πάλι τον εμβληματικό ρόλο της Ρίκας, της δεξιοτέχνισσας ράφτρας φορεμάτων για κούκλες, που η ενασχόλησή της την έχει καθηλώσει σε μια αφύσικη παιδικότητα (Σφενδόνη, από 16/5).

Αρχείο ματαιωμένων σχεδίων

"Μετά το τέλος του κόσμου· ένα αρχείο ματαιωμένων σχεδίων"

Ποια η θέση του ματαιωμένου σχεδίου σε μια κοινωνία προσανατολισμένη στην επιτυχία; Αυτό το ερώτημα θέτει η νέα παράσταση του Παντελή Φλατσούση, όπου δύο ηθοποιοί (Γιώργος Κριθάρας, Άλκηστις Πολυχρόνη) θα γίνουν οι παρουσιαστές ενός αρχείου μη πραγματοποιημένων ατομικών και συλλογικών σχεδίων, ενώ το κείμενο θα συνδιαμορφώνεται με τη συμμετοχή του κοινού (Κάμιρος, από 18/5).

Περισσότερες πληροφορίες

Μικρό Αναρχικό Καλοκαίρι / Βαρκελώνη ‘36

 • Κοινωνικό

Τα γεγονότα του Ισπανικού Εμφυλίου ενέπνευσαν μια παράσταση που επιχειρεί να συνθέσει ένα νέο αφήγημα για τον πόλεμο, με διαφορετικά υλικά και φόρμες.

Νίκη, απόψε στο πάρτι

 • Μονόλογος

Μεταγραφή του θεατρικού της σπουδαίας ηθοποιού Νίκης Τριανταφυλλίδη «Πάρτι στο σπίτι της Ελισάβετ Π», που αντανακλά το πνεύμα της δημιουργού του μέσα από ένα ταξίδι στα μύχια της ψυχής.

Αμερικάνικος βούβαλος

 • Δράμα
 • Διάρκεια: 100 '

Παρακολουθώντας μία ημέρα από τη ζωή τριών μικροαπατεώνων, το έργο-σταθμός καταγράφει τη ματαιότητα του αμερικανικού ονείρου και την ταύτιση του κυνηγιού της επιτυχίας με το κέρδος.

Φθινόπωρο

 • Δράμα
 • Διάρκεια: 75 '

Η παράσταση εξερευνά το ανοίκειο και την αδράνεια μέσα στη συνήθεια της καθημερινότητας, με βάση το ομότιτλο μυθιστόρημα του Κωνσταντίνου Χατζόπουλου για τη σπαρακτική ανάγκη για ουσιαστική επικοινωνία.

Λα Πουπέ

 • Μονόλογος

Σε νέα εκδοχή παρουσιάζει η Άννα Κοκκίνου την αξέχαστη ερμηνεία της με την οποία προσέδωσε υπαρξιακό βάθος στην εξομολόγηση μιας επιδέξιας μοδίστρας, καθηλωμένης σε μια αφύσικη παιδικότητα.

Μετά το τέλος του κόσμου· ένα αρχείο ματαιωμένων σχεδίων

 • Σκηνική Σύνθεση
 • Διάρκεια: 70 '

Δύο ηθοποιοί γίνονται οι παρουσιαστές ενός αρχείου μη πραγματοποιημένων ατομικών και συλλογικών «σχεδίων» σε ένα δυστοπικό μέλλον. Το κείμενο συνδιαμορφώθηκε με τη συμμετοχή του κοινού.

Εγώ δεν είμαι ο Μάνθος Μανδηλάκης

 • Δράμα
 • Διάρκεια: 90 '

Η παράσταση βασίζεται στο διήγημα της συγγραφέα «Αίμα στην πόλη μαζί με φως», που διαδραματίζεται στο περιθώριο της μεγάλης απεργίας του 1929 στο εργοστάσιο Φωταερίου.

Όπου κι αν πας να μη χαθείς

 • Δράμα
 • Διάρκεια: 110 '

Το ταξίδι ενός ασυμβίβαστου ήρωα σε αναζήτηση της προσωπικής του Ιθάκης εκτυλίσσεται στο περιθώριο της ιστορίας της νεότερης Ελλάδας, με αφετηρία το ομώνυμο μυθιστόρημα του Νίκου Σκορίνη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Οι νέες παραστάσεις της εβδομάδας

Συγκεντρώσαμε τις παραστάσεις που σηκώνουν αυλαία από 19 έως 25/5 και ξεχωρίζουν.

ΓΡΑΦΕΙ: ΤΩΝΙΑ ΚΑΡΑΟΓΛΟΥ
19/05/2022

Η Άννα Κοκκίνου γράφει για τη δική της "Λα Πουπέ", το θέατρο στην εποχή της πανδημίας και τον Μπέρνχαρντ που ανεβάζει τον Οκτώβριο

Η έμπειρη ηθοποιός μοιράζεται με το "α" δυό λόγια για το νέο ανέβασμα του έργου του Βαγγέλη Χατζηγιαννίδη και μεγάλης θεατρικής της επιτυχίας, όσα ένιωσε ως καλλιτέχνης τη δύσκολη αυτή περίοδο και τον "Αφανισμό" του Τόμας Μπέρνχαρντ που ανεβάζει στο θέατρο Σφενδόνη τη νέα σεζόν.

Δύο παραστάσεις που εμπνέονται από την ελληνική Ιστορία

Μαθαίνουμε περισσότερα για τον Όθωνα και την Αμαλία στον Πύργο Βασιλίσσης, ενώ μαρτυρίες προσφύγων από τη Μικρά Ασία μας περιμένουν στο θέατρο 104.

Δυο παραγωγές με την υπογραφή της Ρούλας Πατεράκη

Δυο καλλιτεχνικά γεγονότα, ένα στην Αθήνα και ένα στην Ελευσίνα, ξεχωρίζουν για τη ματιά με την οποία τα αγκαλιάζει η δημιουργική φαντασία της Ρούλας Πατεράκη. Ποια είναι αυτά;

Οι νέες παραστάσεις της εβδομάδας

Συνεχίζεται ακμαία η θεατρική κίνηση, με δέκα νέες παραστάσεις που σηκώνουν αυλαία σε μια ευρεία γκάμα ρεπερτορίου και σκηνοθετικών επιλογών.

Updated | Οι νέες παραστάσεις της εβδομάδας

Συγκεντρώσαμε τις παραστάσεις που σηκώνουν αυλαία έως 4 Μαΐου και ξεχωρίζουν.

Ο Ισπανικός Εμφύλιος μέσα από τη ματιά του Ακύλλα Καραζήση και της ομάδας RMS MATAROA

"Μικρό Αναρχικό Καλοκαίρι / Βαρκελώνη ‘36" ονομάζεται η νέα παράσταση που ανεβαίνει στο Θέατρο Τέχνης με τους Μάνο Βαβαδάκη, Χαρά - Μάτα Γιαννάτου, Θεοδώρα Γεωργακοπούλου, Ακύλλα Καραζήση, Κατερίνα Παπανδρέου, Κωνσταντίνο Πλεμμένο.