Οι νέες παραστάσεις της εβδομάδας

Συγκεντρώσαμε τις παραστάσεις που σηκώνουν αυλαία από 12 έως 18/5 και ξεχωρίζουν.

Μικρό Αναρχικό Καλοκαίρι / Βαρκελώνη ‘36 RMS MATAROA Μαριέττα Παυλάκη©

"Μικρό Αναρχικό Καλοκαίρι / Βαρκελώνη ’36"

Από τον ισπανικό εμφύλιο και την ιδέα της αναρχίας εμπνέεται η παράσταση της ομάδας RMS MATAROA, σε σκηνοθεσία Ακύλλα Καραζήση. Στοιχεία από το θέατρο ντοκουμέντο, τον κινηματογράφο, τον τζαζ αυτοσχεδιασμό επιστρατεύονται για την παράσταση, που παρουσιάζεται σε εκδοχή μικρής και μακράς διάρκειας. Ερμηνεύουν οι Μάνος Βαβαδάκης, Χαρά-Μάτα Γιαννάτου, Κατερίνα Παπανδρέου κ.ά. (Τέχνης-Φρυνίχου, από 13/5)

Αμερικάνικος Βούβαλος
Κωνσταντίνος Λέπουρης©

"Αμερικάνικος Βούβαλος"

Tο δημοφιλές έργο του Ντέιβιντ Μάμετ σκηνοθετεί ο Θανάσης Σαράντος. Τρεις μικροαπατεώνες (Θ. Σαράντος, Χριστόδουλος Στυλιανού, Πάρης Σκαρτσόλιας) σε μια αμερικανική μητρόπολη σχεδιάζουν τη ληστεία ενός νομίσματος συλλεκτικής αξίας. Η αποδόμηση των ανθρώπινων σχέσεων υπό το βάρος της διάψευσης του αμερικάνικου ονείρου σε ένα έργο διεισδυτικού χιούμορ και κοφτερών διαλόγων (Φούρνος, από 9/5).

Όπου κι αν πας μη χαθείς
Χριστίνα Φυλακτοπούλου©

"Όπου κι αν πας μη χαθείς"

Βασισμένη στο ομότιτλο μπεστ σέλερ του Νίκου Σκορίνη είναι η παράσταση που σκηνοθετεί ο Δημήτρης Μυλωνάς, με ένα θίασο νέων ηθοποιών (Μαρούσκα Παναγιωτοπούλου, Θεοδόσης Σκαρβέλης, κ.ά). Η ιστορία ακολουθεί το ταξίδι ενός ασυμβίβαστου ήρωα προς την προσωπική του Ιθάκη και δίνει την αφορμή για την ανίχνευση της μεταπολεμικής ιστορίας της Ελλάδας (Από Μηχανής, από 18/5, σε avant première για τους αναγνώστες του "α").

Φθινόπωρο
Εβίτα Σκουρλέτη

"Φθινόπωρο"

Η νέα παράσταση της bijoux de kant εμπνέεται από το μυθιστόρημα του Κωνσταντίνου Χατζόπουλου, κορυφαίο δείγμα συμβολισμού της ελληνικής πεζογραφίας. Τα ερωτικά και υπαρξιακά αδιέξοδα τριών νέων ανθρώπων στην ελληνική επαρχία των αρχών του 20ού αι. σκηνοθετεί ο Γιάννης Σκουρλέτης και ερμηνεύουν οι Θεοχάρης Ιωαννίδης, Ελεάνα Στραβοδήμου, Φλομαρία Παπαδάκη και η drag βαρύτονος Νίνα Νάη (Faust, από 13/5).

Νίκη, απόψε στο πάρτι
Θοδωρής Σταμπέλος©

"Νίκη, απόψε στο πάρτι"

Μια παράσταση φόρο τιμής στη σπουδαία ηθοποιό Νίκη Τριανταφυλλίδη δημιουργεί η Ρούλα Πατεράκη, βασισμένη στο έργο της "Πάρτι στο σπίτι της Ελισάβετ Π". Το αρχικό κείμενο αποτελεί μια πολυπρόσωπη αντανάκλαση του ασυνειδήτου της συγγραφέα και τώρα η Πατεράκη προτείνει μια προσαρμογή για ένα μόνο πρόσωπο επί σκηνής. Ερμηνεύει η Νανά Παπαδάκη (Φούρνος, από 14/5).

Εγώ δεν είμαι ο Μάνθος Μανδηλάκης

"Εγώ δεν είμαι ο Μάνθος Μανδηλάκης"

Με φόντο τη μεγάλη απεργία στο εργοστάσιο φωταερίου το 1929 εξελίσσεται το έργο της Βίλιας Χατζοπούλου, που σκηνοθετεί η ίδια, με τους Ηλία Βαλάση, Κατερίνα Γεωργιάδου, Αγγελική Μπούρα κ.ά. Η ταραγμένη πολιτική κατάσταση της εποχής συνθλίβει τους ήρωες του έργου, που καλούνται να πάρουν θέση και να αλλάξουν τον ρου της Ιστορίας (Άλφα, από 16/5).

Άννα Κοκκίνου

"Λα Πουπέ"

Η μεγάλη επιτυχία της Άννας Κοκκίνου στο έργο του Βαγγέλη Χατζηγιαννίδη, επιστρέφει, έντεκα χρόνια μετά την τελευταία της παρουσίαση, σε ένα εντελώς νέο ανέβασμα. Η ίδια σκηνοθετεί και ερμηνεύει και πάλι τον εμβληματικό ρόλο της Ρίκας, της δεξιοτέχνισσας ράφτρας φορεμάτων για κούκλες, που η ενασχόλησή της την έχει καθηλώσει σε μια αφύσικη παιδικότητα (Σφενδόνη, από 16/5).

Αρχείο ματαιωμένων σχεδίων

"Μετά το τέλος του κόσμου· ένα αρχείο ματαιωμένων σχεδίων"

Ποια η θέση του ματαιωμένου σχεδίου σε μια κοινωνία προσανατολισμένη στην επιτυχία; Αυτό το ερώτημα θέτει η νέα παράσταση του Παντελή Φλατσούση, όπου δύο ηθοποιοί (Γιώργος Κριθάρας, Άλκηστις Πολυχρόνη) θα γίνουν οι παρουσιαστές ενός αρχείου μη πραγματοποιημένων ατομικών και συλλογικών σχεδίων, ενώ το κείμενο θα συνδιαμορφώνεται με τη συμμετοχή του κοινού (Κάμιρος, από 18/5).

Περισσότερες πληροφορίες

Νίκη, απόψε στο πάρτι

 • Μονόλογος
 • Διάρκεια: 60 '

Μεταγραφή του θεατρικού της σπουδαίας ηθοποιού Νίκης Τριανταφυλλίδη «Πάρτι στο σπίτι της Ελισάβετ Π», που αντανακλά το πνεύμα της δημιουργού του μέσα από ένα ταξίδι στα μύχια της ψυχής.

Όπου κι αν πας να μη χαθείς

 • Δράμα
 • Διάρκεια: 110 '

Το ταξίδι ενός ασυμβίβαστου ήρωα σε αναζήτηση της προσωπικής του Ιθάκης εκτυλίσσεται στο περιθώριο της ιστορίας της νεότερης Ελλάδας, με αφετηρία το ομώνυμο μυθιστόρημα του Νίκου Σκορίνη.

Μικρό Αναρχικό Καλοκαίρι / Βαρκελώνη ‘36

 • Κοινωνικό

Τα γεγονότα του Ισπανικού Εμφυλίου ενέπνευσαν μια παράσταση που επιχειρεί να συνθέσει ένα νέο αφήγημα για τον πόλεμο, με διαφορετικά υλικά και φόρμες.

Αμερικάνικος βούβαλος

 • Δράμα
 • Διάρκεια: 95 '

Παρακολουθώντας μία ημέρα από τη ζωή τριών μικροαπατεώνων, το έργο-σταθμός καταγράφει τη ματαιότητα του αμερικανικού ονείρου και την ταύτιση του κυνηγιού της επιτυχίας με το κέρδος.

Φθινόπωρο

 • Δράμα
 • Διάρκεια: 75 '

Η παράσταση εξερευνά το ανοίκειο και την αδράνεια μέσα στη συνήθεια της καθημερινότητας, με βάση το ομότιτλο μυθιστόρημα του Κωνσταντίνου Χατζόπουλου για τη σπαρακτική ανάγκη για ουσιαστική επικοινωνία.

Μετά το τέλος του κόσμου· ένα αρχείο ματαιωμένων σχεδίων

 • Σκηνική Σύνθεση
 • Διάρκεια: 70 '

Δύο ηθοποιοί γίνονται οι παρουσιαστές ενός αρχείου μη πραγματοποιημένων ατομικών και συλλογικών «σχεδίων» σε ένα δυστοπικό μέλλον. Το κείμενο συνδιαμορφώθηκε με τη συμμετοχή του κοινού.

Λα Πουπέ

 • Μονόλογος

Σε νέα εκδοχή παρουσιάζει η Άννα Κοκκίνου την αξέχαστη ερμηνεία της με την οποία προσέδωσε υπαρξιακό βάθος στην εξομολόγηση μιας επιδέξιας μοδίστρας, καθηλωμένης σε μια αφύσικη παιδικότητα.

Εγώ δεν είμαι ο Μάνθος Μανδηλάκης

 • Δράμα
 • Διάρκεια: 90 '

Η παράσταση βασίζεται στο διήγημα της συγγραφέα «Αίμα στην πόλη μαζί με φως», που διαδραματίζεται στο περιθώριο της μεγάλης απεργίας του 1929 στο εργοστάσιο Φωταερίου.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Πρόσκληση για την Πολιτιστική Επιχορήγηση δράσεων σύγχρονου πολιτισμού από το ΥΠΠΟΑ

Οι δράσεις θα πραγματοποιηθούν εντός του 2023, στο πλαίσιο της στήριξης και ανάδειξης εκδηλώσεων πολιτιστικών φορέων.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
03/02/2023

O Γιάννης Χουβαρδάς λύνει την "Παρεξήγηση"

Την "Παρεξήγηση" σκηνοθετεί ο Γιάννης Χουβαρδάς στη σκηνή του Θεάτρου Τέχνης και, υπό τους ήχους της μουσικής που ερμηνεύει ζωντανά επί σκηνής ο Blaine L. Reininger, δίνει στην απίθανη ιστορία του Αλμπέρ Καμί μια μυστηριώδη, σχεδόν μεταφυσική χροιά. Η Μαριάννα Κάλμπαρη μετέφρασε το έργο και πρωταγωνιστεί πλαισιωμένη από ένα πολλά υποσχόμενο καστ.

"Έκτο πάτωμα": Μιούζικαλ-θρύλος ελληνικής κοπής

Με τη μουσική του Σταμάτη Κραουνάκη, τους στίχους της Λίνας Νικολακοπούλου και τους χαρακτήρες του Αλφρέντ Ζερί που μετέγραψε στην ελληνική πραγματικότητα ο Γιώργος Βάλαρης, αυξάνεται η προσμονή για την πρεμιέρα του θρυλικό έργου "Το έκτο πάτωμα" στο Ακροπόλ.

Ο "Συνεργός" του Γιώργου Χριστοδούλου συνεχίζεται με τον ίδιο σε πρωταγωνιστικό ρόλο

Με μια αλλαγή στην υποκριτική ομάδα συνεχίζεται η παράσταση σε κείμενο και σκηνοθεσία του γνωστού ηθοποιού, με τον ίδιο να αντικαθιστά τον Γιώργο Τριανταφυλλίδη στη σκηνή του θεάτρου Επί Κολωνώ.

"Η κυρία δεν πενθεί": Το Θέατρο Πρόβα παρουσιάζει την σπαρταριστή κωμωδία του Κώστα Μουρσελά

Ο Σωτήρης Τσόγκας σκηνοθετεί και μοιράζεται τη σκηνή με τη Μαίρη Ραζή και τέσσερις ακόμη ηθοποιούς στο σατιρικό έργο που καθρεφτίζει τη σύγχρονη εποχή.

Θεατρικές πρεμιέρες: Έξι νέες παραστάσεις της εβδομάδας

Συγκεντρώσαμε έξι από τις παραστάσεις που σηκώνουν αυλαία από 2 έως 8 Φεβρουαρίου και ξεχωρίζουν.

"Ρέκβιεμ" στο Άττις με τις Σοφία Χιλλ και Αγλαϊα Παππά

Ο Θεόδωρος Τερζόπουλος σκηνοθετεί δυο ακαταμάχητες πρωταγωνίστριες τη Σοφία Χιλλ και την Αγλαϊα Παππά στο "Ρέκβιεμ".