Οι νέες παραστάσεις της εβδομάδας

Συγκεντρώσαμε τις παραστάσεις που σηκώνουν αυλαία από 12 έως 18/5 και ξεχωρίζουν.

Μικρό Αναρχικό Καλοκαίρι / Βαρκελώνη ‘36 RMS MATAROA Μαριέττα Παυλάκη©

"Μικρό Αναρχικό Καλοκαίρι / Βαρκελώνη ’36"

Από τον ισπανικό εμφύλιο και την ιδέα της αναρχίας εμπνέεται η παράσταση της ομάδας RMS MATAROA, σε σκηνοθεσία Ακύλλα Καραζήση. Στοιχεία από το θέατρο ντοκουμέντο, τον κινηματογράφο, τον τζαζ αυτοσχεδιασμό επιστρατεύονται για την παράσταση, που παρουσιάζεται σε εκδοχή μικρής και μακράς διάρκειας. Ερμηνεύουν οι Μάνος Βαβαδάκης, Χαρά-Μάτα Γιαννάτου, Κατερίνα Παπανδρέου κ.ά. (Τέχνης-Φρυνίχου, από 13/5)

Αμερικάνικος Βούβαλος
Κωνσταντίνος Λέπουρης©

"Αμερικάνικος Βούβαλος"

Tο δημοφιλές έργο του Ντέιβιντ Μάμετ σκηνοθετεί ο Θανάσης Σαράντος. Τρεις μικροαπατεώνες (Θ. Σαράντος, Χριστόδουλος Στυλιανού, Πάρης Σκαρτσόλιας) σε μια αμερικανική μητρόπολη σχεδιάζουν τη ληστεία ενός νομίσματος συλλεκτικής αξίας. Η αποδόμηση των ανθρώπινων σχέσεων υπό το βάρος της διάψευσης του αμερικάνικου ονείρου σε ένα έργο διεισδυτικού χιούμορ και κοφτερών διαλόγων (Φούρνος, από 9/5).

Όπου κι αν πας μη χαθείς
Χριστίνα Φυλακτοπούλου©

"Όπου κι αν πας μη χαθείς"

Βασισμένη στο ομότιτλο μπεστ σέλερ του Νίκου Σκορίνη είναι η παράσταση που σκηνοθετεί ο Δημήτρης Μυλωνάς, με ένα θίασο νέων ηθοποιών (Μαρούσκα Παναγιωτοπούλου, Θεοδόσης Σκαρβέλης, κ.ά). Η ιστορία ακολουθεί το ταξίδι ενός ασυμβίβαστου ήρωα προς την προσωπική του Ιθάκη και δίνει την αφορμή για την ανίχνευση της μεταπολεμικής ιστορίας της Ελλάδας (Από Μηχανής, από 18/5, σε avant première για τους αναγνώστες του "α").

Φθινόπωρο
Εβίτα Σκουρλέτη

"Φθινόπωρο"

Η νέα παράσταση της bijoux de kant εμπνέεται από το μυθιστόρημα του Κωνσταντίνου Χατζόπουλου, κορυφαίο δείγμα συμβολισμού της ελληνικής πεζογραφίας. Τα ερωτικά και υπαρξιακά αδιέξοδα τριών νέων ανθρώπων στην ελληνική επαρχία των αρχών του 20ού αι. σκηνοθετεί ο Γιάννης Σκουρλέτης και ερμηνεύουν οι Θεοχάρης Ιωαννίδης, Ελεάνα Στραβοδήμου, Φλομαρία Παπαδάκη και η drag βαρύτονος Νίνα Νάη (Faust, από 13/5).

Νίκη, απόψε στο πάρτι
Θοδωρής Σταμπέλος©

"Νίκη, απόψε στο πάρτι"

Μια παράσταση φόρο τιμής στη σπουδαία ηθοποιό Νίκη Τριανταφυλλίδη δημιουργεί η Ρούλα Πατεράκη, βασισμένη στο έργο της "Πάρτι στο σπίτι της Ελισάβετ Π". Το αρχικό κείμενο αποτελεί μια πολυπρόσωπη αντανάκλαση του ασυνειδήτου της συγγραφέα και τώρα η Πατεράκη προτείνει μια προσαρμογή για ένα μόνο πρόσωπο επί σκηνής. Ερμηνεύει η Νανά Παπαδάκη (Φούρνος, από 14/5).

Εγώ δεν είμαι ο Μάνθος Μανδηλάκης

"Εγώ δεν είμαι ο Μάνθος Μανδηλάκης"

Με φόντο τη μεγάλη απεργία στο εργοστάσιο φωταερίου το 1929 εξελίσσεται το έργο της Βίλιας Χατζοπούλου, που σκηνοθετεί η ίδια, με τους Ηλία Βαλάση, Κατερίνα Γεωργιάδου, Αγγελική Μπούρα κ.ά. Η ταραγμένη πολιτική κατάσταση της εποχής συνθλίβει τους ήρωες του έργου, που καλούνται να πάρουν θέση και να αλλάξουν τον ρου της Ιστορίας (Άλφα, από 16/5).

Άννα Κοκκίνου

"Λα Πουπέ"

Η μεγάλη επιτυχία της Άννας Κοκκίνου στο έργο του Βαγγέλη Χατζηγιαννίδη, επιστρέφει, έντεκα χρόνια μετά την τελευταία της παρουσίαση, σε ένα εντελώς νέο ανέβασμα. Η ίδια σκηνοθετεί και ερμηνεύει και πάλι τον εμβληματικό ρόλο της Ρίκας, της δεξιοτέχνισσας ράφτρας φορεμάτων για κούκλες, που η ενασχόλησή της την έχει καθηλώσει σε μια αφύσικη παιδικότητα (Σφενδόνη, από 16/5).

Αρχείο ματαιωμένων σχεδίων

"Μετά το τέλος του κόσμου· ένα αρχείο ματαιωμένων σχεδίων"

Ποια η θέση του ματαιωμένου σχεδίου σε μια κοινωνία προσανατολισμένη στην επιτυχία; Αυτό το ερώτημα θέτει η νέα παράσταση του Παντελή Φλατσούση, όπου δύο ηθοποιοί (Γιώργος Κριθάρας, Άλκηστις Πολυχρόνη) θα γίνουν οι παρουσιαστές ενός αρχείου μη πραγματοποιημένων ατομικών και συλλογικών σχεδίων, ενώ το κείμενο θα συνδιαμορφώνεται με τη συμμετοχή του κοινού (Κάμιρος, από 18/5).

Περισσότερες πληροφορίες

Όπου κι αν πας να μη χαθείς

  • Δράμα
  • Διάρκεια: 110 '

Το «Όπου κι αν πας να μη χαθείς» λειτουργεί ως ένα σύγχρονο «έπος», μια σύγχρονη Οδύσσεια στην οποία ξετυλίγεται η Ιστορία της νεότερης Ελλάδας από τη δεκαετία του 1950 έως και τις μέρες μας και μαζί η ξενιτιά, η δικτατορία, τα κινήματα, η μεταπολίτευση, η πτώση του ανατολικού μπλοκ κ.α. Η περιπλάνηση του κεντρικού ήρωα Ορέστη στους τόπους της Ιστορίας, γίνεται ένα ταξίδι με προορισμό την προσωπική του «Ιθάκη» αλλά ταυτόχρονα αντανακλά την προσδοκία και τη ματαίωση μιας ολόκληρης γενιάς, μιας ολόκληρης εποχής. Το βιβλίο που έχει πουλήσει πάνω από 20.000 αντίτυπα αποτέλεσε την αφετηρία για τη δημιουργία ενός πρωτότυπου θεατρικού κειμένου γεννημένου εξολοκλήρου μέσα από τη διαδικασία των προβών.

Αμερικάνικος βούβαλος

  • Δράμα
  • Διάρκεια: 95 '

Παρακολουθώντας μία ημέρα από τη ζωή τριών μικροαπατεώνων, το έργο-σταθμός καταγράφει τη ματαιότητα του αμερικανικού ονείρου και την ταύτιση του κυνηγιού της επιτυχίας με το κέρδος.

Νίκη, απόψε στο πάρτι

  • Μονόλογος
  • Διάρκεια: 60 '

Μεταγραφή του θεατρικού της σπουδαίας ηθοποιού Νίκης Τριανταφυλλίδη «Πάρτι στο σπίτι της Ελισάβετ Π», που αντανακλά το πνεύμα της δημιουργού του μέσα από ένα ταξίδι στα μύχια της ψυχής.

Φθινόπωρο

  • Δράμα
  • Διάρκεια: 75 '

Η παράσταση εξερευνά το ανοίκειο και την αδράνεια μέσα στη συνήθεια της καθημερινότητας, με βάση το ομότιτλο μυθιστόρημα του Κωνσταντίνου Χατζόπουλου για τη σπαρακτική ανάγκη για ουσιαστική επικοινωνία.

Λα Πουπέ

  • Μονόλογος

Σε νέα εκδοχή παρουσιάζει η Άννα Κοκκίνου την αξέχαστη ερμηνεία της με την οποία προσέδωσε υπαρξιακό βάθος στην εξομολόγηση μιας επιδέξιας μοδίστρας, καθηλωμένης σε μια αφύσικη παιδικότητα.

Μετά το τέλος του κόσμου· ένα αρχείο ματαιωμένων σχεδίων

  • Σκηνική Σύνθεση
  • Διάρκεια: 70 '

Δύο ηθοποιοί γίνονται οι παρουσιαστές ενός αρχείου μη πραγματοποιημένων ατομικών και συλλογικών «σχεδίων» σε ένα δυστοπικό μέλλον. Το κείμενο συνδιαμορφώθηκε με τη συμμετοχή του κοινού.

Εγώ δεν είμαι ο Μάνθος Μανδηλάκης

  • Δράμα
  • Διάρκεια: 80 '

Η παράσταση βασίζεται στο διήγημα της συγγραφέα «Αίμα στην πόλη μαζί με φως», που διαδραματίζεται στο περιθώριο της μεγάλης απεργίας του 1929 στο εργοστάσιο Φωταερίου.

Μικρό Αναρχικό Καλοκαίρι / Βαρκελώνη ‘36

  • Κοινωνικό

Τα γεγονότα του Ισπανικού Εμφυλίου ενέπνευσαν μια παράσταση που επιχειρεί να συνθέσει ένα νέο αφήγημα για τον πόλεμο, με διαφορετικά υλικά και φόρμες.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

"Κοππέλια": Η Λυρική ανεβάζει το κλασικό μπαλέτο σε νέα χορογραφία Έντουαρντ Κλουγκ

Tο Μπαλέτο της Εθνικής Λυρικής Σκηνής παρουσιάζει μια νέα φιλόδοξη παραγωγή χορού που έρχεται τον Μάιο στην αίθουσα "Σταύρος Νιάρχος" στο ΚΠΙΣΝ.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
19/04/2024

"Rabbit hole": Το συναρπαστικό αμερικάνικο δράμα για τρεις τελευταίες παραστάσεις

Η παράσταση που σκηνοθετεί ο Βαγγέλης Λυμπερόπουλος, συστήνοντάς μας ένα βραβευμένο σύγχρονο έργο για την απώλεια, ρίχνει αυλαία.

"Αλίφειρα": Τελευταίες παραστάσεις για την πικρή κωμωδία του Ανδρέα Στάικου

Το έργο του συγγραφέα και σκηνοθέτη που αντλεί έμπνευση από την μυστηριώδη αρχαία πόλη της Αρκαδίας ολοκληρώνει τον κύκλο του.

"Ριχάρδος III*": Δείτε πρώτες φωτογραφίες από το έργο του Σαίξπηρ σε διασκευή Ανδρέα Φλουράκη

Ο αστερίσκος στον "Ριχάρδο ΙΙΙ*" καταδεικνύει τις σκοτεινές ιστορίες κατάχρησης εξουσίας πίσω από τις κλειστές πόρτες των προβών, που όλο και πιο συχνά πλέον έρχονται στη δημοσιότητα, στην παράσταση που σκηνοθετεί η Ρουμπίνη Μοσχοχωρίτη.

Πρεμιέρα στη Νέα Υόρκη για τη νέα παράσταση της Ιόλης Ανδρεάδη "The Cenci Family"

Από το Μανχάταν ξεκινά την πορεία της η νέα παράσταση της σκηνοθέτιδας που υπογράφει το έργο μαζί με τον Άρη Ασπρούλη, αντλώντας από το ρηξικέλευθο πνεύμα του Αντονέν Αρτώ και την πραγματική ιστορία της πρώτης γυναίκας που εναντιώθηκε στην πατριαρχία και δολοφονήθηκε.

Προλάβετε το "Μια άλλη Θήβα" τον Μάιο

Η επιτυχημένη παράσταση σε σκηνοθεσία Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου θα συνεχιστεί για λίγο ακόμη, με τους Θάνο Λέκκα και Δημήτρη Καπουράνη στο δίδυμο του έργου του Σέρχιο Μπλάνκο.

"Πόθεν έσχες" ρωτάνε οι 4Frontal στο θέατρο Βεάκη

Ένας απατεώνας που εκμεταλλεύτηκε τις παθογένειες της μεταπολιτευτικής Ελλάδας, γίνεται το σύμβολο μιας ολόκληρης εποχής στο νέο έργο της Νεφέλης Μαϊστράλη που έρχεται το Μάιο από την επιτυχημένη ομάδα.