Ξεκίνησε η κράτηση θέσεων για το κορυφαίο φεστιβάλ χορού "Spring Forward" με ελεύθερη είσοδο στην Ελευσίνα

Από τη Δευτέρα 18 Απριλίου ξεκινά η προκράτηση θέσεων για τις παραστάσεις της φετινής κορυφαίας ευρωπαϊκής διοργάνωσης του χορού που θα πραγματοποιηθεί με ελεύθερη είσοδο στην 2023 ΕΛΕVΣΙΣ Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης.

Warping Soul Andreas Hannes Salih Kilic©

Μετράμε αντίστροφα για τη φετινή διοργάνωση του κορυφαίου ευρωπαϊκού φεστιβάλ σύγχρονου χορού "Spring Forward” που πραγματοποιείται στην Ελευσίνα από 28 Απριλίου έως 1 Μαΐου από την 2023 ΕΛΕVΣΙΣ Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης, σε συνεργασία με τον καλλιτεχνικό οργανισμό DAN.C.CE UNITIVA και το ευρωπαϊκό δίκτυο σύγχρονου χορού Aerowaves.
Με το σύνθημα "Ετοιμαστείτε να (+)κινηθείτε”, ξεκινά σε λίγες μέρες η τετραήμερη γιορτή κατά την οποία θα παρουσιαστούν 25 παραστάσεις με τη συμμετοχή περισσότερων από 250 καλλιτεχνών και επαγγελματιών του χορού από την Ευρώπη και την Ασία, σε πέντε ξεχωριστούς χώρους της Ελευσίνας: Παλαιό Ελαιουργείο, Ελαιουργική, 2ο και 4ο Γυμνάσιο Ελευσίνας, Γήπεδο Δασκαλάκη. Την 1η Μαΐου θα δούμε μια συναρπαστική εκδοχή της παράστασης του σπουδαίου Ισπανού χορογράφου Χεσούς Ρούμπιο Γκάμο "Gran Bolero” στο Παλαιό Ελαιουργείο Ελευσίνας, ενός από τους σημαντικότερους καλλιτέχνες που έχει αναδείξει το ευρωπαϊκό δίκτυο σύγχρονου χορού Aerowaves. Εξερευνώντας τα σύνορα μεταξύ ελαφρότητας και βαρύτητας και τη λεπτή γραμμή που χωρίζει την ευχαρίστηση από την εξάντληση, 12 χορευτές από τη Βαρκελώνη και τη Μαδρίτη και ντόπιοι ερασιτέχνες χορευτές, συναντιούνται επί σκηνής σε μια αξέχαστη καλλιτεχνική εμπειρία. Η παράσταση είναι βασισμένη στο ντουέτο "Bolero”, που παρουσίασε ο καλλιτέχνης στο Spring Forward 2017 στο Άαρχους της Δανίας.

Collectivo Mine
"Esercizi per un manifesto poetico" - Collettivo Mine

Παράλληλα, εταίροι από την Ασία που συμμετέχουν στο πρόγραμμα καλλιτεχνικής ανταλλαγής του Aerowaves, θα παρουσιάσουν στο φετινό "Spring Forward" νέα και σημαντικά έργα. Ανάμεσα σε άλλα, η διοργάνωση θα υποδεχθεί τους Ayano Yokoyama (Ιαπωνία), Q dance company (Νότια Κορέα), Yeu-kwn Wang/ Shimmering Productions (Ταϊβάν) και Movers Platform (Ιαπωνία/Κορέα/Ελλάδα).

Fandango - Aina Alegre
Christophe Raynaud de Lage©
"Fandango" - Aina Alegre

Η Ελλάδα εκπροσωπείται από το "Vanishing Point" των Δάφνης Αντωνιάδου, Αλέξανδρου Βαρδαξόγλου και Constantine Skourlis, όπου η σκηνή μετατρέπεται σε καθρέφτη της ύπαρξης, παραμορφώνοντας τους βαθύτερους φόβους μας.

Vanishing Point
Ανδρέας Σιμόπουλος©
"Vanishing Point"

Επίσης, στο πλαίσιο της διοργάνωσης θα πραγματοποιηθούν και παράλληλες δράσεις, όπως το Dance Quality Writing, ένα πρόγραμμα ανάπτυξης ικανοτήτων για ανερχόμενους συγγραφείς χορού, το Upstart Forum, μια δημόσια συζήτηση-ξενάγηση στη διοργάνωση για ζητήματα προγραμματισμού, το Springback Social με ζωντανή μετάδοση συνεντεύξεων των καλλιτεχνών στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης κ.ά. 

Phillipe Kratz
Monia Pavoni©
Phillipe Kratz

Αντί αντιτίμου εισόδου, η 2023 Ελευσίνα Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης καλεί το κοινό να στηρίξει το έργο του Κέντρου Αγάπης Ελευσίνας, που παρέχει ψυχοκοινωνική υποστήριξη στα παιδιά και τις οικογένειες του Θριασίου Πεδίου, που αντιμετωπίζουν κοινωνικό αποκλεισμό.

Βρείτε εδώ όσα αξίζει να μην χάσετε στο 10ο Spring Forward

Δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα εδώ και το trailer εδώ.

φωτογραφία εξωφύλλου: Salih Kilic©

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Έξι παραστάσεις σηκώνουν ξανά αυλαία (4-10/12)

Επιστρέφουν στις σκηνές από 4 έως 10 Δεκεμβρίου κι αξίζουν οι έξι θεατρικές επαναλήψεις που ακολουθούν.

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΥΣΑ ΠΑΣΙΑΛΟΥΔΗ
04/12/2025

"Αγωνία Ιερή": Σπουδή πάνω στο έργο και τη ζωή της Εύας Palmer Σικελιανού

Μια τελετουργική παράσταση για τη ζωή και το όραμα της Εύας Palmer Σικελιανού. Η γυναίκα που ύφανε τον μύθο με το παρόν, αντιστάθηκε σε καθεστώτα και ανέστησε το αρχαίο δράμα επιστρέφει στη σκηνή μέσα από μια πολιτική, ποιητική σπουδή με πρωταγωνίστρια την Ελένη Νιωτάκη.

"Last Dance of Ivan Vasiliev"- Μια ιστορική βραδιά στο Christmas Theater

Ο Ιβάν Βασίλιεφ, ένας από τους σπουδαιότερους χορευτές της εποχής μας, επιστρέφει στις 8 Δεκεμβρίου στο Christmas Theater για μια στιγμή που ήδη γράφει ιστορία: το "Last Dance of Ivan Vasiliev". Μια παράσταση–εξομολόγηση, ένας τελευταίος χορός γεμάτος πάθος, αλήθεια και βαθιά ευγνωμοσύνη.

Δρώμενο πάνω σε κείμενο του Δημητριάδη με τη μορφή της Κερασίας Σαμαρά

Ένα πρωτότυπο ψηφιακό-εικαστικό δρώμενο του Δημήτρη Κωτσή, βασισμένο στο κείμενο του Δημήτρη Δημητριάδη, ζωντανεύει με τη μορφή της Κερασίας Σαμαρά στο Ίδρυμα "Μιχάλης Κακογιάννης", εξερευνώντας τη διαρκή ανθρώπινη πορεία προς αυτογνωσία και μεταμόρφωση.

"Μακριά νύχτα στη γη του Νοντ": Θεατρικό ταξίδι στην Αυστραλιανή Ενδοχώρα

Συνεχίζεται το αφιέρωμα στους σύγχρονους Αυστραλούς συγγραφείς στο Αγγέλων Βήμα και μόλις έκανε πρεμιέρα το έργο του Duncan Graham "Μακριά νύχτα στη γη του Νοντ", που αναφέρεται στη δυνατή ιστορία δύο αδελφών.

Χρήστος Λούλης: "Για να ενωθείς πραγματικά, πρέπει να περάσεις από μια κόλαση"

Ο Χρήστος Λούλης, πρωταγωνιστής στο "Cleansed" της Σάρα Κέιν σε σκηνοθεσία Δημήτρη Καραντζά, που ανεβαίνει στο Ίδρυμα "Μιχάλης Κακογιάννης" από 4/12, μιλά ανοιχτά για τη σχέση του με το θέατρο και τη ζωή, την πατρότητα, αλλά και για την ουσία των ανθρώπινων σχέσεων και μας αποκαλύπτει πώς το έργο αντικατοπτρίζει καθημερινές μάχες ψυχής.

Ρολά κατεβάζουν τα θέατρα: Η απεργία των ηθοποιών φέρνει ξανά στο προσκήνιο τα άλυτα αιτήματα

Την Παρασκευή 5 Δεκεμβρίου οι ηθοποιοί απεργούν, διεκδικώντας υπογραφή συλλογικής σύμβασης και πληρωμές για πρόβες. Τα βασικά τους αιτήματα παραμένουν άλυτα, ενώ τα θέατρα προχωρούν σε αναβολές παραστάσεων.